Jdi na obsah Jdi na menu
 


COVID - karanténa, ošetřovné apod.

Informace z KHS s platností od 19. 2. 2022:

S účinností od 19. 2. 2022 se mění následující:

  1. Osobám s pozitivním výsledkem RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 a osobám vykazující příznaky onemocnění covid-19 s pozitivním výsledkem RAT testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 provedeným poskytovatelem zdravotních služeb se nařizuje izolace
    v minimální délce trvání 7 dnů („den nula“ plus následujících 7 kalendářních dnů). Izolace se nenařídí osobám nevykazujícím příznaky, které prodělaly laboratorně potvrzené onemocnění covid-19, uplynula u nich doba nařízené izolace a od odběru pozitivního RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2, na jehož základě byla izolace nařízena, neuplynulo více než 30 dnů.
  2. Karanténní opatření se nenařizují.

________________________________________________________________

Informace o zrušení povinného testování ve školách od 19. února: 

Přehled informací o zrušení povinného testování ve školách, které schválila vláda 9.2. 2022:

Informace o zrušení povinného testování ve školách od 19.2.

_________________________________________________________________

Období od 17. ledna:

Od 17. ledna 2022 se plošně testují všichni zaměstnanci škol a školských zařízení bez ohledu na to, zda jsou plně očkovaní nebo zda prodělali v posledních 180 dnech onemocnění covid-19. Testování bude probíhat jedenkrát týdně vždy v pondělí, popř. první den přítomnosti těchto osob ve škole.

Může se stát, že Vaše dítě bude při školním testování pozitivní.

V tom případě se nic nemění, zavoláme Vám. Vy si své dítě ve škole vyzvednete, dítě nastupuje do karantény a Vy, pokud máte dítě mladší 10 let, máte nárok na ošetřovné.

Mění se však další postup: Vaše dítě je nahlášeno do systému, který Vám odešle SMS zprávu o délce karantény a další důležité informace. Karanténa trvá pět dní. Pokud se v této době u dítěte neprojeví žádné příznaky, vrací se šestý den do školy bez testu PCR (ale můžete jej absolvovat). Dalších pět dní je doporučeno, aby dítě nosilo po celou dobu respirátor (roušku).

Pokud se nějaké příznaky projeví, máte již vystavenou žádanku, nemusíte kontaktovat lékaře, a s dítětem zajdete na test PCR.

Výsledek tohoto testu nahlásíte škole. Při negativním výsledku se dítě vrací do školy, při pozitivním nastupuje do izolace.

 

Úplná znění dokumentů, kterými se řídíme:

Metodický pokyn hlavní hygieničky ohledně nařizování karantén a izolací: https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2022/01/Metodicky_pokyn_KHS_karanteny_izolace_17012022.pdf

Mimořádného opatření z 23. 12. 2021: https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2021/12/Mimoradne-opatreni-screeningove-testovani-ve-skolach-s-ucinnosti-od-3-1-2022.pdf

 

Krizové ošetřovné:

Školy nemusí vydávat potvrzení o uzavření, viz informace na stránkách MPSV: https://covid.gov.cz/situace/socialni-situace/krizove-osetrovne?fbclid=IwAR0qLH0Rd5RC6Eiy82_xegUxkeFok-mNWzue__C98jNNiHdJ1t8NT7V3fcw.

Škola vyplní formulář pouze v případě dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří byli vyšetřeni v PPP a obdrželi Doporučení ke vzdělávání.

_______________________________________________________________

V období 3. - 16. ledna budou antigenními testy na COVID-19 testováni žáci i zaměstnanci školy bez rozdílu (jak neočkovaní, tak po dokončeném očkování, tak i v ochranné lhůtě 180 dní) vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Při pondělním testování

Při výskytu pozitivního výsledku AG testu nebudou spolužáci posíláni do karantény vzhledem k tomu, že třída nebyla v kontaktu předchozí dva dny (stejně jako před Vánocemi). Je však nutné nadále trvat na pečlivém nošení ochranných pomůcek do doby zjištění výsledků AG testů.

Pozitivně testovaný žák bude odeslán stejně jako doposud ke konfirmačnímu PCR testu. Škola bude informovat o dalším postupu, nebude již nutné volat dětskému lékaři a žádat ho o vystavení žádanky na PCR test.

 

Při čtvrtečním testování

Při výskytu pozitivního výsledku AG testu bude odeslán k PCR testům pouze tento žák (škola bude informovat o postupu, není nutné kontaktovat dětského lékaře ohledně žádanky na PCR test). 

Vzhledem k tomu, že třída byla v kontaktu předchozí dva dny, budeme postupovat takto: Ostatní žáci budou stále pravidelně docházet do školy s tím, že do té doby, než budeme znát výsledek PCR testu tohoto žákakaždý den ráno proběhne v dané třídě testování, žáci budou používat roušky po celou dobu vzdělávání a budou nastavena další režimová opatření.

Pokud se výskyt COVID-19 potvrdí PCR testem, bude probíhat šetření v dané třídě ve spolupráci s KHS.

 

Od 17. ledna bude testování všech výše uvedených probíhat každé pondělí, popř. první den přítomnosti ve škole, jak tomu bylo i v předvánočním období.

Pokud se testování žák či zaměstnanec školy nepodrobí, bude tato osoba povinna nosit ochranný prostředek po celou dobu přítomnosti ve škole.

Nadále platí, že ochranu nosu a úst budeme používat ve společných prostorách školy stejně, jako doposud.

__________________________________________________________

ŠKOLNÍ TÝDEN 29. 11. - 3. 12.:

Provoz školy včetně školní družiny dle běžného režimu. 

__________________________________________________________

NÁVRAT DO ŠKOLY 22. 11.:

1. PROVOZ ŠKOLY V NEJBLIŽŠÍM OBDOBÍ

Současná situace nám umožní otevřít v pondělí 22. 11. školu pouze v omezeném režimu:

ŠKOLNÍ DRUŽINA V TÝDNU 22. 11. – 26. 11.

Družina nebude do pátku 26. 11. fungovat v ranním provozu, odpolední provoz jsme schopni zajistit pro naše nejmladší žáky (1. – 2. ročník) a to do 14:30 hod. Ostatní děti nebudou moci v tomto týdnu družinu navštěvovat. Pokud je možné, že i děti z 1. a 2. roč. by mohly jít v tomto týdnu po obědě domů, bude to určitě vhodné.

V dalším týdnu by měla již fungovat školní družina v běžném režimu.

 

 

VÝUKA V TÝDNU 22. 11. – 26. 11.

NEZAPOMEŇTE, PROSÍM, POSLAT PO SVÉM DÍTĚTI POTVRZENÍ NEGATIVNÍHO VÝSLEDKU PCR.

1. roč.: v běžném režimu, vyučování bude končit dle rozvrhu hodin. V pondělí se testujeme.

2. roč.: v běžném režimu, vyučování bude končit dle rozvrhu hodin. V pondělí se testujeme.

3. roč.: v tomto týdnu proběhne výuka v převážné míře ve spojené třídě se 4. roč. Vyučování bude ukončeno v pondělí dle rozvrhu, v úterý a středu v 11:30 hod. Paní učitelka se vrátí pravděpodobně 1. 12. V pondělí se testujeme před spojením se 4. ročníkem.

4. roč.: v tomto týdnu proběhne výuka v převážné míře ve spojené třídě se 3. roč. Vyučování bude ukončeno dle rozvrhu, pouze v úterý v 11:30 hod. V pondělí se testujeme před spojením se 3. ročníkem.

5. roč.: v tomto týdnu bude končit vyučování v po, út, st v 11:30 hod. Ve čtvrtek 25. 11. se vrací paní učitelka Benešová, výuka již bude pokračovat v běžném režimu a vyučování bude končit dle rozvrhu. V pondělí se testujeme.

Veškeré mimoškolní aktivity (doučování, sportovní kroužek, kroužek PC) budou tento týden zrušené.

Kroužky TYMY budeme řešit v pondělí se zástupci SVČ TYMY. Zatím není jasno, zda proběhnou.

 

 

2. OŠETŘOVNÉ

Pokud budete žádat o ošetřovné, máte v případě nařízené karantény nárok i v době ředitelského volna. Na OSSZ nám byly napoprvé sděleny mylné informace. Správné info je také na našich stránkách: https://zsprusinovice.estranky.cz/clanky/aktualni-informace.html

V případě Vaší žádosti (adresujte paní ředitelce) o vystavení dokladu prosím uvádějte datum, ke kterému je Vašemu dítěti karanténa ukončena, ať je vše v pořádku.

 

 

3. TESTOVÁNÍ

Dle dostupných informací by měly být děti testované každé pondělí (nebo první den v daném týdnu, kdy přijdou do školy), a to až do února 2022 včetně. 

Pokud chcete používat vlastní (schválené) testy, bude probíhat testování stejným způsobem jako doposud.

_______________________________

 14. 11. 2021    Karanténa a ošetřovné

Byla nařízena karanténa: žákům 1. ročníku, žákům 2. ročníku, žákům 5. ročníku, účastníkům školní družiny.

Všechny, nejen ty v karanténě, prosíme, aby sledovali pečlivě svůj zdravotní stav a v případě příznaků virového onemocnění kontaktovali svého ošetřujícího lékaře (nebo svých dětí).

Karanténa je nařízena dle informace, kterou konkrétní zákonní zástupci obdrželi od ředitelství školy:

Vážení rodiče,

je mou povinností Vás informovat, že byl ve škole potvrzen případ onemocnění COVID-19. Vaše dítě bylo během pobytu ve škole v rizikovém kontaktu s osobou, u které bylo laboratorním vyšetřením prokázáno onemocnění COVID-19, tj. přítomnost SARS-CoV-2. Vašemu dítěti bude nařízena karanténa, která se vztahuje pouze na osoby z rizikového kontaktu, ne na jeho rodinné příslušníky. Prosím očekávejte doručení sms zprávy s odkazem na sebetrasovací formulář. Pokud se rozhodnete tuto možnost nevyužít, tak Vás bude ohledně karantény telefonicky kontaktovat trasovací centrum hygienické stanice. Již dnes je však nutné zajistit, aby Vaše dítě zůstalo doma.

Karanténa může být ukončena následujícím způsobem:

•             po minimálně 7 dnech v případě negativního výsledku testu, který Vaše dítě absolvovalo 5.-7.den od posledního kontaktu a pokud nemá zdravotní obtíže

•             po 14 dnech v případě, že Vaše dítě neabsolvovalo PCR test.

Délka karantény začíná posledním dnem rizikového kontaktu.

 

Ošetřovné  v době karantény:

V případě, že budete s dětmi doma, máte nárok na ošetřovné, pokud je Vaše dítě mladší 10 let. V době ředitelského volna, které máme schváleno, se OČR neposkytuje.

Při telefonickém kontaktu s OSSZ byla sdělena odlišná informace než je uvedena na stránkách ČSSZ. Zde se píše:

Vyhlášené ředitelské volno nebo školní prázdniny nevylučují nárok na ošetřovné pouze v případě, že nárok na ošetřovné uplatňuje zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje nemocné dítě (nebo dítě, kterému byla nařízena individuální karanténa) mladší 10 let nebo jiného člena domácnosti, jenž nezbytně potřebuje ošetřování jinou osobou. Nárok na dávku je při péči o nemocné dítě tedy i v uvedených dnech. Viz: https://www.cssz.cz/web/cz/-/osetrovne-v-dobe-podzimnich-prazdnin-reditelskeho-volna-nebo-v-souvislosti-s-karantenou

 

Pokud tedy Vašemu dítěti byla karanténa nařízena, nárok na ošetřovné tím vznikl i při vyhlášeném ředitelském volnu.

 

Po ukončení karantény Vašeho dítěte Vám vystavíme tento dokument, vy jej dovyplníte a předáte svému zaměstnavateli. Stačí o něj požádat prostřednictvím emailu, dokument bude vystaven a poslán Vám na emailovou adresu, z níž o potvrzení budete žádat.

____________________________________________________________________________________________

 

Informace k provozu školy - COVID19

 

Testování žáků je plánováno každé pondělí, pravděpodobně do konce února 2022

Postup při zjištění pozitivního výsledku testu:

 

1. V případě pozitivního výsledku testu je pozitivně testovaný žák izolován od ostatních osob v izolační místnosti.

 

2. Nezletilé dítě nebo žák– škola kontaktuje zákonného zástupce, se souhlasem zákonného zástupce (který může být dán i předem) a po náležitém poučení o nutných opatřeních během návratu domů může žák opustit školu, jinak žák vyčká v izolaci do doby převzetí zákonným zástupcem. Při péči o podezřelého z nákazy je nutné použít ochranné osobní pomůcky touto osobou i zaměstnancem školy.

 

3. Povinná konfirmace v případě pozitivního AG testu (v případě RT-PCR testů se již další konfirmace neprovádí): Škola vydá pozitivně testované osobě nebo zákonnému zástupci potvrzení o tom, že byl pozitivně testován. Dané dítě nebo žák nebo jeho zákonný zástupce je povinen telefonicky nebo jiným obvyklým dálkovým způsobem informovat o pozitivním testu poskytovatele zdravotních služeb v oboru všeobecného praktického lékařství nebo praktického lékařství pro děti a dorost a ten je povinen rozhodnout o indikaci konfirmačního vyšetření metodou RT-PCR a vyplnit elektronickou žádanku k tomuto vyšetření.  

 

4. V případě, kdy konfirmační test RT-PCR nepotvrdí infekci u pozitivně testovaného AG testem, doloží tato osoba neprodleně výsledek dané škole, která dále informuje původně indikované kontakty.  

 

5. V případě, kdy konfirmační test RT-PCR potvrdí infekci u pozitivně testovaného AG testem, zákonný zástupce dítěte nebo žáka nebo žák je povinen okamžitě informovat školu o tomto pozitivním výsledku konfirmačního RT-PCR testu. Škola následně bezodkladně zašle příslušné krajské hygienické stanici seznam dětí nebo žáků, kteří byli ve škole v kontaktu ve stanovených dnech s jiným dítětem nebo žákem, který měl pozitivní výsledek RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2. Další postup závisí na vyhodnocení situace krajskou hygienickou stanicí.  

 

6. Děti a žáci, kteří byli v kontaktu s pozitivně testovaným dítětem nebo žákem automaticky neopouštějí školu v přírodě/adaptační kurz, ale i v tomto případě provede místní šetření místně příslušná KHS, která rozhodne o následném postupu.