Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalendář

18. 3. 2010

 

KALENDÁŘ

Název kalendář vzniká v antickém Římě a souvisí se slovem kalendy (calendae), což je první den v měsíci.

Tři základní skupiny kalendářů:

LUNÁRNÍ - podle pohybu Měsíce

SOLÁRNÍ - podle pohybu Slunce

LUNISOLÁRNÍ - podle pohybů Slunce i Měsíce

 

JULIÁNSKÝ KALENDÁŘ

zavedl v roce 46 př.n.l. Julius Caesar.

Délka dvanácti měsíců byla stanovena tak, aby dala 365dnů v obyčejném roce, a o přestupných letech byl přidán jeden den v únoru, takže měl rok 366 dnů.

Astronomická skutečnost - sluneční rok - je ale nepatrně odlišná. Juliánský kalendář se s ní rozchází tempem přibližně 1 den za 125 let.

Juliánský kalendář se používal až do konce 16. století, kdy se v Římě papeži  a jeho hvězdářům zdála odchylka už neúnosná.

 

Proto papež Řehoř XIII. 24.února 1582 nařídil jeho úpravu a zavedl

GREGORIÁNSKÝ KALENDÁŘ

Číslování dnů se posunulo o 10 dní kupředu při zachování obvyklého sledu dnů v týdnu, takže po čtvrtku 4. října 1582 následoval pátek 15. října. Zároveň se upravil počet přestupných dnů tak, aby i v příštích staletích připadal bod jarní rovnodennosti na 21. březen.

Nový kalendář se prosazoval poměrně těžko, trvalo to celá staletí - a to i v římskokatolických zemích, a ještě hůře se prosazoval u nekatolíků z důvodu odporu proti  "papežské novotě".     V našich zemích používaly některé evangelické církve juliánský kalendář ještě začátkem 20. století.

Jako církevní kalendář používá juliánský kalendář, který je o 13 dní zpožděn za gregoriánským, dodnes většina pravoslavných křesťanů ve světě.