Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie Wicca

11. 7. 2010

Ohledně historie Wiccy se vedou veliké debaty, protože buď je považována za prastaré náboženství (někdy se uvádí 20 000 let) a nebo za zcela moderní kult. Pravda je asi ta, že Wicca navazuje na stará pohanská náboženství, ale její konkrétní podoba je moderní.

Asi nejdůležitějším mezníkem byl rok 1921, kdy Margret A. Murrayová publikovala svou knihu "Witch-Cult in Western Europe". Zde představila myšlenku, že čarodějnické sabaty, které byly v novověku pronásledovány inkvizicí, se opravdu děly (do té doby se všeobecně přijímalo, že to byly extatické vize) a že to byl pozůstatek prastarého kultu plodnosti. Podle jejího názoru šlo o vzývání rohatého boha, kterého si inkvizitoři samozřejmě ztotožnili s ďáblem. V současnosti je tato její teorie považována za nesmysl - "Téměř všichni historici čarodějnictví jsou dnes zajedno, když označují Murrayové knihy za diletanstké, absurdní, bez jakékoli vědecké hodnoty.

Ve své době ale tato kniha měla velký vliv na Geralda B. Gardnera (1884-1964). Ten byl, podle svých slov, roku 1939 zasvěcen do covenu (něco jako uzavřený spolek, občas se jim v češtině říká lóže) čarodějnic V New Forest (Hampshire). Roku 1953 založil coven s názvem Wicca a jeho první kniha "Witchcraft Today" (1954) popisovala podobná náboženství, o kterém mluvila Murrayová (v knihách používal termín "Wica"). Šlo o kult Rohatého boha a bohyně, který měl přetrvat do dnešních časů až z dob pravěku. Právě ranně novověké čarodějnice byli také jeho příslušnicemi. Tím se začala Wicca šířit na veřejnosti.

Gardner nemá pozici nezpochybnitelné autority, takže jen málokdo by dnes by s jeho knihami bez výhrady souhlasil. V současnosti většina wiccanů nepředpokládá, že by jejich náboženství bylo zachovaným prastarým kultem, ale trvají na tom, že mají ty samé kořeny jako stará náboženství, jen vnější aparát byl vytvořen v současnosti. Postupem času také vzniklo velké množství různých tradic (směrů) - nejčastější bývá gardneriánská (vyžaduje zasvěcení přímo do jiného zasvěceného), alexandrijská nebo eklektická (bez závazných pravidel).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Maggie, 16. 3. 2011 9:45)

Gerald Gardner byl prvním člověkem v Anglii, který se k čarodějnictví veřejně přiznal. V Americe to byl Raymond Buckland.
V roce 1951 byly zrušeny všechny zákony zaměřené proti okultismu a starému náboženství v Anglii. Pro nás to znamenalo obrovský krok dopředu! ;-)