Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kameny

6. 4. 2010

Křišťál
jiné názvy: quartz, čirý křemen

Je snad nejznámější, nejrozšířenější a nejpoužívanější drahý kámen. Je to tvrdá hmota, podobná sklu, průzračná, nebo mírně zakalená, někdy obsahující části nečistot nebo jiných kamenů. Podlouhlé zašpičatělé krystaly, často v trsech různých velikostí. Jeho naleziště je snad po celém světě, a je snadno dostupný.

Vlastnosti:Je to nejuniverzálnější, nejléčivější kámen na naší planetě, s výbornou schopností zesilovat energii. Pohlcuje, ukládá, reguluje, uvolňuje a odblokovává energii. Křemen odstraňuje svalové křeče a chrání před radiací. Vytváří elekrtomagnetické vlny a odstraňuje elektrostatiský náboj. Pokud držíte v ruce křemen, vaše biomagnetické pole (aura) se zdvojnásobý. Křemen také zesiluje léčivé a duchovné energie, které potřebujeme k uzdravení nebo splnění duchovního úkolu. Čistí a uzdravuje tělesné orgány a vyšší těla člověka. Vede k hlubokému pročištění duše a spojení duševní dimenze s myslí. Zvyšuje duševní schopnosti, používá se při meditaci, kdy obfiltrovává všechny rušivé vlivy. Pomáhá soustředění, a uvolňuje zablokovanou paměť. Křemen je výborný spořič energie, a připevněný krystal k palivovému systému automobilu, dokáže snížit jeho spotřebu paliva. Křemen se vyskytuje v mnoha přírodních barvách, nebo se přibarvuje uměle. Různé bazvy mají další specifické vlastnosti, stejně jako rozličné tvary krystalů. Jeho využití je téměř neomezené, a nelze se tu dopodrobna rozepsat o všech jeho vlastnostech.


Růženín
jiné názvy: růžový křemen

Velmi známí a oblíbený kámen, růžové až růžovohnědé barvy, někdy mírně průsvitný. Vě všech velikostech; snadno dostupný; naleziště Jižní Afrika, Brazílie, japonsko, Indie...

Vlastnosti:Růženín je kámen nepodmíněné lásky, citů, vztahů, přátelství a nekonečného míru. Je to jeden z nejdůležitějších krystalů pro srdce a srdeční čakru. Přináší poučení o skutečné podstatě lásky. Čistí a otevírá srdce na všech úrovních a vnáší do něj vnitřní hojení, a lásku k sobě samému i ostatním. Má uklidňující a tišící účinek a pomáhá v tobě traumat a krizí. Pokud k sobě chcete přilákat lásku, nemusíte už hledat nic jiného než růžový křemen. Pokud jej položíte vedle postele, bude k vám přitahovat lásku a nové vztahy tak účinně, že budete možná potřebovat ametyst, abyste jeho účinek zmírnili. Růženín odstraňuje negativní energii a nahrazuje ji milostnými vibracemi. Pokud držíte v ruce růžový křemen, zvyšujete naději na kladné přijetí. Růženín posiluje srdce a oběhový systém a odstraňuje nečistoty z tělních tekutin. Noste jej při sobě, nejlépe u srdce, nebo jej položte k posteli, nebo do rohu vztahů ve vašem bytě (levý nejvzdálenější kout od vstupních dveří).


Záhněda
jiný název: hnědý křemen

Hnědý, až hnědožlutý krystal, někdy temně tmavý, jindy průsvitný a až čirý. Nejčastěji nacházené ve tvaru polodlouhých zašpičatělých krystalů. Je snadno dostupná, avšak pozor na příliš tmavěhnědé kusy – bývají uměle ozářeny. Naleziště na celém světě.

Vlastnosti:Záhněda je jedním z nejúčinějších uzemňovacích a ukotvovacích kamenů. Současně umí během meditace zvyšovat vybrace. Jde o ochraný kámen se sylným napojením na základní a zemskou čakru. Svému majiteli předává starost o životní prostředí a ekologii. Jedná se o vynikající prostředek proti stresu; pomáhá v klidu a vyrovnaně překonávat obtížné situace a dodává sílu při rozhodování. Záhněda uzemňuje duchovní energii, jemně neutralizuje negativní vybrace a zahání geopatogení stres, pohlcuje elektromagnetický smog a pomáhá detoxikaci na všech úrovních. Přináší pozitivní vybrace, které vyplní okolní prostor. Naučí nás, jak se rozloučit se vším, co již neslouží svému účelu. Duševně přináčí úlevu od strachu, rozhání deprese a navozuje stav emocionálního klidu. Potlačuje sklon k sebevraždě a rozpolcenost způsobenou životem v souřasné inkarnaci. Napománá přijmout fyzické tělo a jeho sexuální povahu. Potlačuje noční můry a pomáhá odhalit význam snů. S krystalem záhnědy lze dosáhnout odolnosti proti stresu a přináší úlevu od bolesti. Pro léčení břicha, kyčlí a nohou; také bolestí hlavy, svalů, nervů a rozmnožovacích orgánů. Napomáhá ukládání minerálů a reguluje rovnováhu tekutin v těle.


Ametyst

jiné názvy: amethyste

Velmi oblíbený a důležitý kámen, fialové barvy, průhledný krystal s hroty, ve formě srostlic nebo geod, různých velikostí. Snadno dostupný. Naleziště – USA, Velký Británie,Kanada, Brazílie, Mexiko, Rusko, Sibiř, Indie...

Vlastnosti:Je kámen s obrovskou ochrannou silou, s vysoce spirituápními vibracemi. Chrání před psychyckými útoky, a jejich energii proměňuje v lásku. Působý jako přírodní sedativum, a blokuje geopatogeni zóny. Přispívá k dosažení širších stavů vědomí a pomáhá při meditaci. Má léčivou a očistnou moc, dříve se nosil jako prostředek proti opilosti. Překonává závislosti, nestřídmost a bloky všeho druhu. Otevírá bránu do jiné reality a pomáhá při přijetí nových myšlenek. Příznivě působí na schopnost rozhodování, zdravého racionálního myšlení, přesto podněcuje duchovní růst. Ametyst je jeden z nejspirituálnějších kamenů, přináší božskou lásku, povzbuzuje k nezištnosti a duchovní moudrosti a je vynikající pro meditaci a věštění, také podporuje činnost třetího oka a podporuje věštěcké sny, někdy spojené s pobytem mimo tělo. Přeměňuje nižší energie ve vyšší vibrace duchovní a éterické říše. Podněcuje produkci hormonů, vylaďuje systém žláz s vnitřní sekrecí a metabolismus, také posiluje vylučovací orgány a imunitní systém, čistí krev. Ulevuje od tělesné, citové a duševní bolesti nebo od stresu, zmírňuje bolesti hlavy a napětí. Léčí rány, otoky a podlitiny. Přírodní geody je dobré postavit v prostoru. Pozor- ametyst na slunci bledne!


Sněžný křemen
jiné názvy: mléčný křemen

Mléčně bílý kámen ve formě valounků, snadno dostupný. Naleziště po celém světě.

Vlastnosti:Sněžný křemen pomáhá nacházet poučení v tom, co prožíváme, a současně zbavuje odpovědností a omezení přesahujících naše síly. Výborně poslouží lidem, kteří se nynější situaci cítí jako ve svěráku – ve skutečnosti si ji způsobyli jen proto, že mají potřebu cítit se užiteční. Po duševní stránce zvyšuje schopnost taktního jednání a posiluje smysl pro spolupráci. Pomáhá přemíštet dříve, než promluvíme. Při meditaci zajistí spojení s hlubší moudrostí, kterou jsme dosud odmítali. Sněžný křemen poslouží dobře ve všech případech, kdy lze použít i čirý křemen. Jeho působení je sice pomalejší a jemnější, ale v důsledku je naprosto stejně účinné.

.

Akvamarín
Jiný název: auqamarine

Světle modrý, nazelenalí až zelenomodrý, průzračný nebo mírně matný, jako voda, snadno dostupný. Naleziště: USA, mexiko, Rusko, Brazálie, Indie, Irsko, Zimbabwe, Afghánistán, Pákistán

Vlastnosti: Akvamarín je kámen symbolizující odvahu. Má uklidňující energii krerá potlačuje stres a uklidňuje mysl. Vnáší harmonii do okolí a chrání před jeho škodlivím znečištěním. V dávných dobách se věřilo, že dokáže čelit mocnostem temnot a získává přízeň duchů světla. Námořníci jej nosili jako talisman proti utonutí. Akvamarín je spřízněn s citlivími lidmi a vyvolává toleranci druhých. Překonává předsudky a podporuje odpovědné jedince. Utváří vytrvalou a dynamickou osobnost; dokáže zrušit staré neúčinné sebeobranné programy mysly. Uklidňuje mysl, odstraňuje z ní nepatřičné myšlenky, filtruje informace proudící do mozku, zlepšuje vnímavost, a ve chvílích zmatku vyjasňuje skutečné okolnosti. Akvamarín je dobrým pomocníkem při dotahování záležitostí až do konce. pročiš´tuje komunikaci a zlepšuje sebevyjadřování. Také zbystřuje intuici a pomáhá jasnozřivosti. Je vhodný pro meditaci, navození vyšších stavů vědomí a duchovního uvědomění. Podněcuje svého majitele aby sloužil ku prospěchu lidstva. Akvamarín vytváří ochraný štít pro auru a vylaďuje čakry, rovněž slaďuje fyzické tělo s duchovním. Akvamarín léčí: bolesti v krku, svaly, oči, čelisti, zuby, žaludek, oteklé žlázy, štítnou žlázu, hypofízu a nerovnáhu hormonů. Pomáhá při přehnané reakci imunitního systému, pomáhá například od senné rýmy.


Malachit
Jiný název: malachite

Zelený, světle a tmavě melírovaný. Snadno dostupný. Naleziště: Rumunsko, Zambie, Kongo, Rusko, Střední východ

Vlastnosti: Malachit je kámen obdařený velkou mocí, ale současně patří mezi krystali, s kterými je třeba nakládat s velikou opatrností. Měl by se používat jen pod dohledem zkušeného léčitele. Je jedovatý a mělo by se pracovat jen s jeho vyleštěnou formou! Nikdy nevdechujte jeho prach! Jako elixíe jej lze užívat pouze zevně nebo nepřímou metodou (kámen vložte do sklenky s vodou, a teprve tu postavte do další sklenice s vodou, kterou pak použijete)! Malachit zesiluje pozitivní i negativní energie. Duchovní energii uzemňuje do půdy. Někteří lidé věří, že se malachit teprve vyvíjí, a že se později stane jedním z nejvíznamějších léčivích kamenů nového milénia. Ale již dnes je důležitým ochranným kamenem; snadno odebírá negatovní energie a znečištující látky, které odebírá z atmosféry nebo lidského těla. Před použitím i po něm by se měl dobře vyčistiz na slunci nebo položený na kusu křemene. Na malachit nepoužívejte sůl; poškodila by jeho povrch! Malachit vstřebává radioaktivitu, plutonium a záření všeho druhu, proto by jej měli pouřívat všichni, kteří jsou vystaveni riziku záření a radioaktivity. Spojuje ho pevné pouto s přírodou a jejími silami. Čistí a nalaďuje čakry, a pomáhá naladit se na duchovního průvodce. Položen na třetí oko pomáhá vyvolávání duchovních vizí; položen na srdce přináší rovnováhu a harmonii, otevírá srdce a podporuje nepodmíněnou lásku. Používá se na věštění místo křišťálovou koule a nebo pro vstup do jiných světů, vějších i vnitřních. Cesta jeho stočenými vzory uvolňuje mysl a vyvolává proud podvědomích představ; pomáhá při příjmání vzkazů z budoucnosti. V duševní rovině je malachit kamenem proměny. Pod jeho vlivem lze prožím intezivnější život, neboť je tento kámen spojen s dobrodružstvím, změnami a rizikem. Také nelítostně ukazuje, co blokuje náš duchovní růst. Vytahuje hluboko ukryté pocity a psychosomatické problémy, přetrhává nežádoucí pouta a překonané způsoby jednání. Učí jak přebíraz zodpovědnost za své činy, myšlenky a pocity. Uvolňuje zábrany a povzbuzuje k projevu emocí. Tento kámen zvyšuje schopnost vcítit se do jiných lidí a ukazuje jak byste se cítili na jejich místě. Malachit je užitečný při překonávání psychosexuálních problémech, zejména způsobených traumaty v minulém životě. Pománá při procesu zrození. Potlačuje duševní problémy a duševní choroby; zmírňuje dyslexii. Pomáhá vstřebávat a zpracovávat informace. Malachit se užívá při zkoumání vlastního nitra, podněcuje snění a a vyvolává živé vzpomínky. Je to mimořádně svšestraný lečitelská kámen. Zvlášť účinný je při potlačování křečí, zejména menstrulačních, neboť rezonuje s ženskými pohlavními orgány a léčí pohlavní nerovnováhu. Usnadňuje porod, a říká se mu 'kámen porodní báby'. Snižuje krevní tlak, léčí astma, artritidu, epilepsii, zlomeniny, otoky kloubů, patologické výrůstky, nevolnost přo cestování, závratě, nádory, zrakový nerv, slinivku, slezinu a štítnou žlázu. Uvádí do souladu DNA a buněčnou strukturu, zlepšuje imunitní systém, odbourává jedovaté látky v játrech, snižuje okyselování tkání. Nošen kolem pasu pomáhá při cukrovce. Nosí se na levé ruce, pokládá se na třetí oko, nebo na místo které má léčit. Položen na solarplexu pohlcuje negativní emoce. Pokud vám malachit vyvilá bušení srdce, kámen odložte a přiložte na hruď růženín nebo rodonit.


Magnezit
Jiný název: magnesite

Bílošedý, někdy s žlutavým až hnědavím nádechem. Připomíná křídu nebo mramor, vzhledem se podobá mozku.
Naleziště: Brazílie, USA

Vlastnosti:Přináší hluboký klid při meditaci a uvolnění. Položen na třetí oko vyvolává vizuální zážitky a představy. Otevírá srdeční čakru a podněcuje k upřímné lásce, včetně lásky k sobě samému. Vzbuzujet nepodmíněnou lásku i v peroblematických vztazích. Dopomáhá k harmonii, klidu, a pomáhá nám přijmout druhé takové, jací opravdu jsou. V duševní rovině magnezit vynáší na povrch sebeklamy, a pomáhá rozpoznat podvědomé myšlenky, pocity a jejich kořeny. Pozitivně nás nalaďuje do dalšího života. Učí sebe středné lidi se zklidnit a učit od druhých. Díky své podobě s mozkem má magnezit velký vliv na mysl, harmonizuje mozkové hemisféry, a pomáhá vyvolat a praktikovat podnětné myšlenky. Usměrňuje city, a přináší odolnost proti stresu, uklidňuje vystrašené a nervózní lidi, a překonává podrážněnost a netoleranci. Noste v kontaktu s kůží, nebo použijte jako elixír.


Magnetit
Jiný název: magnetite, magnetovec

Černý, černošedý, tmavý, zrnitý, magnetický. Naleziště USA, Kanada, Indie, Mexiko, Rumunsko, Itálie, Finsko, Rakousko

Vlatnosti: Tento kámen má magnetické účinky, je obdařen silnou kladně-zápornou polaritou. Proto se používá k magnetické léčbě, jež pracuje s biomagnetickým polem lidského těla. Funguje jako uzemňovací kámen. V rukou zkušeného léčitele dokáže sladit obrácené energetické proudy pohybující se v lidském těle nebo v zemi. Magnetovec dokáže přitahovat i odpuzovat, dodávat energii i uklidňovat. Někdy se tělo tak úporně snaží o uzdravení, až jsou meridiány přesyceny energií. Jeli některý orgán nebo meridián moc aktivní, magnetovec je uklidní, pokud naopak funguje lenivě, povzbudí jej kladným nábojem. Pomáhá léčit zranění ze sportu a přináší úlevu od bolestí svalů. Uvádí do souladu všechny čakry a meridiány vyššího a éterického těla, spojuje základní a zemskou čakru s vyživujícími energiemi země, které dodávají sílu fyzickému tělu. Magnetovec pomáhá při telepatii, meditaci a vyvolávání vizí. Přitahuje ke svému majiteli lásku, oddanost a věrnost. Lze ho použít k potlačování negativních pocitů jako jsou strach, zlost a úzkost. Přináší houževnatost a vytrvalost, a naznačuje cestu, jak ven ze škodlivých situací. Podporuje objektivitu, slaďuje rozum a city, tím obnovuje rovnováhu. Dobře působí na astma, krev, oběhový systém, kůži a vlasy. Pokládejte zezadu na krk, na dolní část páteře nebo na bolavé místo; v dolní čísti postele pomáhá od nočních křečí.

Onyx
Jiný název: onyxe

Onlazený, matně lesklý kámen. Černý, hnědý, šedý, bílí, modrý, řervený, žlutý. Naleziště Itálie, Mexiko, USA, Rusko, Brazílie, Jižní Afrika.

Vlastnosti: Onyx dodává sílu. Zajišťuje oporu v obtížných situacích, nebo v období citového a tělesného stresu. Dokáže vaši energii zaměšit jedním směrem a sladit ji s působením vyšších sil. Zajišťuje kontakt s vyššími průvodci a nabízí spojení s jednotou vesmíru. Dokáže vás přesunout po proudu času, abyste pohlédli na svou budoucnost, a díky své moci ovlivnit lidské síly a schppnosti vám dopomůže, abyste se stali pány svého osudu. Kámen přináší ráznost, vytrvalost a životní sílu. Usnadňuje příjmat poučení z minulosti, zvyšuje sebedůvěru a pomáhá vyrovnat se s podmínkami ve vašem okolí. Je to mlčenlivý kámen, a poslouží jako nejdůvěrnější rádce. Říká se, že v sobě udržuje vzpomínky na vše, co jeho nositel prožil. Je to užiteční pomocník při cestách do minulých životů, stejně jako při léčení starých traumat, hojí starou lítost a smutek. Zvyšuje sebekontrolu, snižuje obavy a strach, pomáhá docházet k uvážlivým rozhodnutím. Pomáhá vstřebávat kosmické energie, jež jsou třeba k léčení, a udržuje v těle rovnováhu jin a jang. Blahodárně působí na zuby, kosti, kostní dřeň, nohy a léčí krevní poruchy. Noste ho na levé straně těla. Dle tradice nošený na krku mírní sexuální touhu a poporuje cudnost.


Obsidián
Jiný název: obsidian

Lesklý, matný, skelný. Černý, hnědý, modrý, zelený, duhový, červenočerný, stříbrný, zlatavý. Naleziště Mexiko i jinde po celém světě.

Vlastnosti: obsidián vznikl z roztavené lávy, která ztuhla tak rychle, že neměla čas zkrystalizovat. Jedná se o kámen bez hranic a bez omezení. Díky tomu účinkuje mimořádně rychle a s obrovskou silou. Pomáhá pravdě, odráží jednotlivé lidské vlastnosti a nemilosrdně odhaluje trhliny, slabosti a bloky. Před obsidiánem nelze nic zatajit. Umí nabídnout způsob, jak se zbavit všech destruktivních a oslabujících vlastnsotí, a podněcuje k dalšímu růstu a během celého procesu poskytuje stabilní oporu. Musíme s ním ale zacházet s velkou opatrností, a nejlépe jen používat pod vedením zkušeného léčitele (neboť obsidián dokáže na povrch vynášet negativní emoce a nepříjemné pravdy); léčí do hloubky duši, pomáhá při cestách do minulých životů, kde léčí 'hnisající' emoce a traumata, jejichž vliv přetrvává až do současnosti. Obsidián je silně ochranný kámen vytvářející štít proti všemu negativnímu. Zajišťuje uzemňovací lano, vedoucí ze základní čakry, až do středu Země. Pohlcuje negativní energii z okolního prostředí a posiluje svého nositele. Blokuje duševní útoky a odstaňuje negativní duchovní vlivy. Velký kus obsidiánu může zablokovat geopatogení zóny a neutralizovat znečištěné životní prostředí. Nutno však nezapomínat na schopnost obsidiánu odkrývat pravdu, proto pro mnoho lidí může být velká síla kamene nezvládnutelná, a měli by dát přednost jemněji působícím druhům, jako obsidián apačské slzy, vločkovaný obsidián, nebo mahagonový obsidián. Vzhledem k vysoké schopnosti pohlcovat nagativní energie, je nezbytně nutné kámen umýt pod tekoucí vodou, kdykoli jej použijete. Největším darem obsidiánu je možnost vhledu do příčin nerovnováhy. Napomáhá strávit vše, co je těžko přijatelné, a usnadňuje i fyzické trávení. Detoxikuje organizmus, odstraňuje bloky ve fyzickém i jemnohmotném a vyšším těle. Pomáhá při artritidě, bolestech kloubů, křečích, zraněních a kornatění cév. Má vynikající vliv na krevní oběh, zastavuje krvácení, zahřívá končetiny a jako elixír pomáhá při šoku.


Turmalín
Jiný název: tourmaline

Lesklé, matné nebo průhledné krystaly, podlouhlé žlábkované kameny bebo šestistěnné krystaly. Černý, temně hnědý, zelený, růžový, červený, žlutý, modrý, melounový odstín, modrozelený. Naleziště Srí Lanka, Brazílie, Afghánistán, USA, Austrálie, Afrika

Vlastnosti: Turmalín pročišťuje a transformuje příliš těžkou energii do podoby lehkých vibrací. Uzemňuje duchovní energie, čistí a vyrovnává všechny čakry a vytváří ochranný štít kolem těla. Je to šamanský kámen, který zajišťuje ochranu během obřadů. Lze jej použít při věštění z koule. Používal se k odhalování viníka nebo v těžkých dobách, aby naznačil směr, kterým se ubírat. Tyčinky z turmalínu čistí auru, odstraňují bloky, rozhánějí negativní energii a obnovují rovnováhu mezi meridiány. Turmalín je pevně spjat s božskými energiemi a nesmírně blahodárně působí na zahradní rostliny. Působí jako přírodní insekticid, drží škůdce od těla, a zakopeli se do země, urychluje růst obilí a zlepšuje jeho zdraví. V duševním životě pomáhá pochopit sebe sama i ostatní. Zavede vás hluboko do vašeho nitra, zvýší vám sebedůvěru a potlačí strach. Eliminuje pocity oběti a přitahuje ke svému nositeli inspiraci, porozumění, toleranci a prosperitu. Turmalín je léčitel těla i duše, uvádí do rovnováhy pravou a levou mozkovou hemisféru a proměňuje zakořeněné negativní myšlenkové vzorce v pozitivní. Působí na sexuální a citové poruchy, uvolňuje napětí, a je přínosem při napravování páteře. Harmonizuje v těle mužskou a ženskou energii.


Černý turmalín (schorl) -


chrání před zířením z mobilních telefonů, před elektromagnetickým smogem, mentálními útoky, kouzli a nepřátelskými myšlenkami. Dokáže od vás odvracet negativní energii. Spojuje se základní čakrou, uzemňuje energii a zvyšuje vitalitu, odstaňuje napětí a stres. Navozuje stav neutrální objektivity a schopnost racionálního uvažování. Chrání před nemocemi a oslabením organizmu, posiluje imunitní systém, léčí dyslexii a asrtritidu, přináší úlevu od bolesti, a harmonizuje míchu.


Modrý turmalín (indicolit) -

aktivuje krční čakru a třetí oko, podněcuje touhu po duchovní volnosti a uvolňuje schopnosti sebevyjádření. Barva kamene napomáhá rozvoji mentálního vědomí, vyvolívá vyze a otevírá cestu k službě druhým, věrnosti, etickému jednání, toleranci, lásce a pravdě. Vysílá paprsky míru a odhaluje zdroje smutku společně se zablokovanými emocemi, které vynáší citlivě na povrch, kde je léčí a rozptyluje. Napomáhározvíjet smysl pro odpovědnost, a umožňuje harmonii s okolním prostředím, brání tomu, aby na nás ulpělo cokoliv negativního. Působí na plicní a imunitní systém a mozek, napravuje nerovnováhu tekutin, léčí ledviny a močový měchýř, brzlík a štítnou žlázu; upravuje chronické bolesti krku, pomáhá proti nespavosti a nočnímu pocení; léčí dutiny, bakteriální infekce, hrtan, jícen a zrak. Léčí popáleniny a brání tvorbě výrazných jizev.


Hnědý turmalín (drávidský) -

vynikající uzemňovací kámen, čistí a otevírá zemní čakru společně s uzemňovacím poutem, které udržuje fyzické tělo v současné inkarnaci. Pročištuje auru, harmonizuje éterické tělo a chrání je. Podněcuje společné vědomí a zájem o společnost. Hnědý turmalín umožňuje cítit se příjemně ve větší skupině, uzdravuje nefunkční vztahy v rodinách a posiluje vzájemné pochopení mezi lidmi. Vnáší do života pragmatický přístup a kreativitu. Uzdravuje střevní a kožní problémy. Podněcuje regeneraci celého těla.


Zelený turmalín (verdelit) -

funguje jako vynikající léčitel, a napomáhá při vyvolávání živích vizí. Otevírá srdeční čakru, zvyšuje soucit, pocit sounáležitosti. Dodává životní síly. Přetváří energii v pozitivní a zahání pocit strachu.Zelený turmalín zvyšuje otevřenost a trpělivost. Omlazuje a podporuje tvůrčí činnost. Přitahuje prosperitu a hojnost. Podporuje překonávání problémů spolenách s postavou otce, podporuje studium bylin a má sílu léčit i rostliny. Přispívá ke klidnému spánku a utišení mysli. Posiluje nervový systém a přopravuje podmínky pro zvíšení vybrací. Uzdravuje oči,srdce, brzlík, mozek a imunitní systém. Snižuje tělesnou hmotnost, přináší úlevu při únavovém syndromu a vyčerpanosti. Pomáhá srovnat páteř a blahodárně působí na namožené svaly. Zelený turmalín je účinný detoxikant. Léčí zácpu i průjem. Omezuje pocity klastrofobie a návaly paniky. Blahodárně působý na hyperaktivní děti.


Karneol
Jiný název: carnelian

Červený, oranžový až ružovohnědý kámen, někdy malé řástěčně průsvitné ohlazené kamínky, nebo rozbité zlomky. Běžný. Nlaeziště Velká Británie, Indie, Česká republika, Slovensko, Peru, Island, Rumunsko

Vlastnosti: Karneol vás uzemní a ukotví v současné realitě. Jedná se o stabilizující kámen s vysokou energií. Výborně obnovuje vytalitu, motivaci a stimuluje tvořivé schopnosti. Vhodný pro dramatické situace. Dokáže čistit jiné kameny. Karneol propůjčuje schopnost vyrovnat se s průběhem životního cyklu a zahání strach ze smrti. Ve starověku se pužíval k ochraně mrtvých a na jejich cestě do zásvětí. Dodává odvahu, pozitivní pohled na život, rozhání apatii a motivuje k úsoěchu v podnikání a dalších oblastech. Karneol je užitečný při překonávání závislostí všeho druhu. Pomůže vám získat víru v sebe sama stejně jako v to, co vnímáte kolem sebe.Pomáhá proniknout ke kořenům toho, co vám znepříjemňuje život a dodává sílu k vytrvalému jednání. Duševně přináší jasbější vnímání okolního světa a schopnost analýzy. Při meditaci odstraňuje rušivé myšlenky a pomáhá naladit denní snění na všední realitu. V cotové oblasti je karmeol mocným ochráncem před závistí, vztekem a zlobou – ať už vaší vlastní, nebo ze strany jiných lidí. Utišuje zlost a brání vzniku negativních citů, které nahrazuje láskou k životu. Je plný životní síly a vitality, povzbuzuje metabolismus, základní čakru, ženské pohlavní orgány a plodnost. Dokáže překonat frigiditu, impotenci, léčí revmatizmus, artritidu a deprese – nezjména v pozdním věku. Regujule tělní tekutiny, činnost ledvin a srážlivost krve. Urychluje léčení kostí, šlach, vstřebávání vitamínů a minerálů. Používá se jako spona či přívěšek na opasek, i jinde na těle; položený blízko vstupních dveří zve do domu hojnost a ochraňuje domov.


Ametrín
Jiný název: ametrine

Fialový až žlutý. Průhledný krystal, kombinace ametystu a citrínu, často malý a ohlazený.I když se těží jen v jednom dole, je docela dostupný. Naleziště Bolívie.

Vlastnosti: Ametrín účinně kombinule vlastnosti ametystu a citrínu.Účinkuje rychle a silně. Zvlášť užitečný je v případě dlouhodobých nemocí, neboť umožňuje odhalit příčiny nerovnováhy. Ametrín spojuje tělesný svět s říší vyššího vědomí. Usnadňuje astrální cestování a působí při něm jako ochránce. Brání nositele před psychickými útoky. Očišťuje mysl od stresů a napětí, uklidňuje a umožňuje větší soustředění při meditaci. Otevírá třetí oko, a podporuje věštění. Sjednocuje mužskou a ženskou energii. Zvyšuje snášenlivost mezi lidmi a pomáhá odstraňovat předsudky. Jakožto kámen mimořádně nebitý energií tvůrčí a rozhodovací schopnosti, smiřuje protiklady. Přináší klid a pohodu. Ametrín proniká až ke kořenům problémů, odstraňuje z aury vše negativní a z těla vše jedovaté. Čistí krev, přispívá k regeneraci těla a posiluje imunitní systém. Léčí únavu, deprese, malátnost, poruchy trávení, vředy a bolesti hlavy. Uvolňuje bloky tělesného, emocionálního a duševního těla.


Citrín
Jiný název: citrine

Žlutý s nahnědlými místy, až kouřově šedohnědý. Průhledné krystaly všech velikostí, často v podobě geod, hroznů nebo trsů. Přírodní citrín je poměrně vzácný, pod označením citrín se často prodává za tepla opracovaný ametyst. Naleziště Brazílie, Rusko, Francie, madagaskar, Velká Británie, USA

Vlastnosti: Citrín funguje jako účinný čistič a regenerátor. Jako kámen, jenž v sobě uchovává sluneční energii, představuje mimořádně blahodárně působící krystal. Svému majiteli předává teplo, energii a velice zvyšuje jeho tvůrčí schopnosti. Jedná se o jeden z krystalů, které nikdy nepotřebují čištění. Pohlcuje, proměňuje, rozptyluje a uzemňuje negativní energii, díky čemuž má mimořádný ochraný účinek na životní prostředí, ve kterém se jeho majitel pohybuje. Citrín přináší energii do všech úrovní života, funguje jako ochránce aury a systém včasného varování, čímž poskytuje nositeli vždy dostatek času k akci na vlastní obranu. Rovněž čistí čakry, zejména solar plexu a pupeční. Aktivuje k činnosti korunní čakru a zesiluje intuici. Pročišťuje vyšší úrovně osobnosti a uvádí je do rovnováhy s nižším fyzickým tělem. Je to kámen hojnosti. Učí jak k sobě přilákat bohatství a prosperitu společně s úspěchem a všemi dobrými a příjemnými věcmi, které svět nabízí. Citrín je šťastný, štědrý kámen, který vás bude ponoukat abyste se o všechno rozdělili – ale současně vám dopomůže žít v hojnosti. Je obdařen mocí poskytnout svému majiteli štěstí. Tento kámen dobře urovnívá vztahy ve skupinách nebo rodině, kde vládnou spory. Napomáhá nám přijmout se takový, jací jsme, dodává důvěru a potlačuje sebezničující sklony. Funguje při překonávání depresí, obav a fobií, nastoluje pocit vnitřního klidu, vnáší do mysli poznání a moudrost. Tělu přináší energii a sílu. Povzbuzuje trávení, slezinu, slinivku a zažehnává infekce ledvin a močového měchýře. Pomáhá při očních problémech, podporuje krevní oběh, zbavuje krev toxických látek a podporuje štítnou žlázu. Uvání do rovnováhy hormony, menopauzu a únavu.


Fluorit
Jiný název: fluorite

Průsvitné krychle nebo osmistěny všech velikostí. Nejčastěji zelený nebo fialový, někdy také čirý, modrý, žlutý nebo hnědý. Naleziště USA, Velká Británie, Austrálie, Německo, Norsko, Čína, Peru, Mexico, Brazílie

Vlastnosti:Fluorit je krystal obdařenýsilnou ochrannou mocí, zejména na duševní úrovni. Pomůže rozeznat, kdy se ve vašem nitru snaží projevit cizí vlivy. Současně dokáže zastavit působení psychické manipulace a nevhodného duševního vlivu. Krystal fluoritu pročišťuje a stabilizuje auru. Mimořádně účinně funguje proti škodlivým vlivům počítačů a elektro magnetickému záření. Pokud je správně uméstěn, blokuje geopatogení zóny. Jestliže se pužije k léčbě, zahání fluorit negativní energie a poruchy všeho druhu. Čistí, odstraňuje a přeorganizovává v těle vše, co není v naprostém pořádku. Jedná se o nejlépe fungující krystal, pokud jde o překonání jakéhokoli nesouladu v těle. Fluorit uzemňuje a vstřebává duchovní energii. Díky němu budete citlivější na vyšší duchovní realitu a můžete dosáhnout i rychlejšího duchovního procitnutí. Také pomáhá soustředit mysl a spojit ji s univerzálním vědomím vesmíru. Fluorit dodává stabilitu skupinám, které stmeluje k dosažení společného cíle. Na všech úrovních souvisí s pokrokem a dává každodennímu životu řád. Jedná se o kámen, který dokáže zvládnout chaos a opětovně uvézt do souladu tělesnou, citovou i duševní rovinu osobnosti. Pomáhá překonávat zafixované vzorce chování a jemně otevírat dveře do podvědomí. Z něj nechává vyplout na povrch potlačované pocity, což umožňuje dospět k potřebnému rozhodnutí. Zvyšuje sebedůvěru, zručnost, tělesnou i duševní koordinaci a současně usnadňuje překonávání duševních problémů. Fluorit si poradí s infekcemi, působí na zuby, kosti a buňky. Regeneruje kůži a sliznice, účinkuje proti nachalzení, rýmě, zánětech dutin, a zlepšuje fungování kloubů. Ulevuje při artritidě, revmatizmu a bolestech zad. Přispívá k obnově sexuální rozkoše.

Zdroj:Jiand.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

měsíční kámen

(měsíc, 5. 7. 2012 21:12)

nemáš tu měsíční kámen :(