Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tarot

6. 4. 2010

Tarot

Tarotové listy jsou jako kniha, v níž si můžete přečíst dějiny stvoření světa i svou budoucnost.

Tady se seznámíme se základy tarotu, významem jednotlivých karet a možnostmi výkladu dle různého počtu karet.
Vzhledem k tomu, že tato oblast je velmi individuální - budu tu popisovat způsob na který jsem zvyklá já, s příkladem na svých kartách. To se může lišit od vašeho způsobu, protože každá tarotová sada je trochu jiná, a stejně tak každá čarodějka vidí v kartách trochu jiný význam než ostatní. Pokusím se tu pouze o stručné a obecné informace, které prosím neberte příliš vážně, protože každý si najde svou cestu, svůj význam a svůj způsob výkladu. Význam karty je nejlepší vycítit intuitivně, a ne podle předepsaných významů a pouček - stačí sledovat obrázek, nechat pracovat svou fantazii a inspirovat se okolními kartami.





Tarot se skládá ze dvou částí - Velká arkána a Malá arkána - neboli velké tajemství a malé tajemství

Velká arkána:
.
Blázen - Mág - Velekněžka - Císařovna - Císař - Velekněz - Zamilovaní - Vůz - Spravedlnost - Poustevník - Kolo štěstí - Síla - Viselec - Smrt - Umění - Ďábel - Věž - Hvězda - Měsíc - Slunce - Poslední soud - Svět

Malá arkána:
.
Hole - Meče - Poháry - Mince
.
Eso - Jednička - Dvojka - Trojka - Čtverka - Pětka - Šestka - Sedmička - Osmička - Devítka - Desítka - Kluk - Rytíř - Královna - Král




Soubor tarotových karet vypráví příběh - příběh nás všech - příběh Blázna:

Blázen
- je první postava na kartě s číslem 0. Značí chaos, pošetilost, nevědomost a zmatek. Nemá číslo ani vymezení, je všude a ve všem se odráží. Bloudí po planetách, hvězdách i po Zemi. Bude zde tak dlouho, dokud se nenaplní poslání všech věcí tohoto světa. Pokud nenastane řád a nezíská rozum. Klíč k moudrosti obdrží pouze tehdy, až zpracuje 21 stupňů Velké Arkány, které stojí za ním. Jejich symboly se v něm odrazí v podobě nabyté moudrosti.

Mág
- dává Bláznovi jednotu a značí prvopočátek jeho počínání.

Velekněžka
- ho naučí spojit protiklady, aby si uvědomil dobro a zlo, den a noc, život a smrt.

Císařovna
- mu poskytne pevný základ a dá mu plodivou sílu, aby mohl tvořit. Pozná ženu a mateřství.

Císař
- ho na jeho cestu k moudrosti vybaví pevností, vůdcovstvím a mocí. Blázen si uvědomí mužské aspekty života a ochranu otce.

Velekněz
- předestře Bláznovi souhrn předchozích stupňů nabytého vědění. Školí ho, dává mu poučení, zasvěcuje ho a pomáhá mu najít souvislosti mezi jeho ideály.

Zamilovaní
- poskytují možnost rozhodnout se pro klad nebo zápor, lásku či dobročinnost a za své rozhodnutí nést zodpovědnost jak nahoře, tak dole. A to vše mu otevře nové obzory.

Vůz
- Na jeho další cestě už na něj čeká Vůz a je připraven, aby ho jako vítěze dopravil k pochopení, ať už se řítí do propasti, nebo k výšinám. Důležitý je především cíl, k němuž směřuje.

Spravedlnost
- značí právo odpouštět sám sobě a přijímat tresty tohoto světa i světů příštích. Své činy musí Blázen uvést do vzájemného souladu a nastolit rovnováhu na své pouti životem.

Poustevník
- Jako Poustevník potom pomalu a s rozvahou, krok za krokem, dojde do „Chrámu poznání“, kde září světlo moudrosti. Jeho hůl je symbolem opory v temnotách dnešního světa.

Kolo štěstí
- přinese Bláznovi v jeho tvůrčím projevu vznešenost a sílu. Ocitl se v soukolí, které nemá konce a z něhož není východiska. Je to sám život, který se neúprosně točí stále dokolečka. Cokoliv se do něj vloží, hned se ocitne na opačné straně - povýšenost se otočí k ponížení, z ponížení se stává naděje nových cílů. Osud se ukrývá v nitru. Toto poznání Blázna posiluje.

Síla
- ho pohání na jeho životní cestě a pomáhá mu zdolávat překážky i nástrahy. Je to svatá moc, přispění osudu a důvěra vykročit zpět. Pokud však nedospěje k hlubšímu poznání, číhá na něj nebezpečí.

Viselec
- se stává z Blázna, jenž strádá bolestmi, nepochopil utrpení ani radost tohoto světa, zastavil se na své pouti a je obětí vlastních strachů. Touží po změně, avšak není schopen ji uskutečnit – je to důsledek nepochopení a chorobné váhavosti.

Smrt
- je jedinou odpovědí na tuto nedostatečnost. Musí nastat pohyb z pasivity, je třeba se vzepnout ke znovuzrození a odpoutat se od starých překonaných prožitků. Ze smrti znovu povstává život.

Umění - (v jiných tarotových systémech Mírnost)
- žít se rodí z neustálého pohybu života. Přeměny a střídání uvádějí vše na pravou míru. Uměním života je seberealizací zmírnit bolest, strach a děsy a znovu oživit „Životní proud“.

Ďábel
- je jediný, kdo může Bláznovi překazit jeho dobrá předsevzetí, svázat ho pouty hmoty a odsoudit ho do už známého chaosu, zlosti. Zde se stávají silní slabými a z pravdy se rodí lež. Tato porušená rovnováha hmoty přináší Bláznovi převrat, destrukci, zřícení a vede k pádu jeho domu nebo božího stánku.

Věž
- se tak mění v trosky, v nichž posléze Blázen nalézá znovu svou šťastnou hvězdu, která mu vrátí ztracenou naději na životní pouti za hlubším poznáním.

Hvězda
- ho svým jasným svitem vyvede z přetěžkých životních zkoušek a zaseje semínko vykoupení.

Měsíc
- jako nesmlouvavý strážce prahu svítí vedle hvězdy a tento světelný klam přivede Blázna k iluzi, takže ztratí jasnou perspektivu.

Slunce
- Jediné díky poznání veliké pravdy tváří tvář k Slunci spadne z něho hrůza z marně prožitého života. Slunce mu svými paprsky, z nichž padají kapky tekutého zlata, dává pocit životodárného blaha a štěstí. Tento pravý lesk odhaluje nezvratitelné poznání věčného života.

Poslední soud
- Probuzení v novém životě není podmíněno ani novým prostředím, ani novým tělem. Je to Bláznův Poslední soud, kdy vkročí do Země zaslíbené, Země poznání, kterou nelze hledat ve vírech kosmických planet, světů ani sluncí. Vede ohněm vlastního srdce.

Svět
- je Bláznův nový svět duchovní, který si stvořil a v němž žije.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zajímavé

(Mazrim, 25. 7. 2010 9:06)

Je to zajímavé, přehledné, ale bez bližších významů jednotlivých karet a bez systémů výkladu je to celé k ničemu

:-)

(Čmelák, 11. 7. 2010 10:30)

díky ale to poděkujte tý co to napsal :-)

pohlavi

(Iricius, 11. 4. 2010 21:40)

zajimave ze je to v zenskem rode xD

je to fajn

(adam, 9. 4. 2010 10:25)

povedlo se ti to:)

hmm....

(Maggie, 7. 4. 2010 16:40)

Je to vysvětleno rozhodně jednoduššeji než jak jsem zvyklá z literatury...moc povedené :-) líbí :-)