Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moderní magie

 

Jaké proudy v moderní magii u nás i v cizině jsou? Řekne-li se magie, znamená to snad, že běží o nějaké čarodějství nebo nauku dávno vývojem překonanou?

Poučky magie nebyly ještě dodnes dostatečně zhodnoceny. Ještě nemůžeme pochopiti všechny práce, které dovedli staří magové i zdůvodniti. Velcí magové napsali synthesy. První synthesa je od Herma. Systém magie byl podán v XVI. století – Agrippa, Paracelsus. Tito však neznali dobře Čínu a Indii, budovali jen magii evropskou.

Spiritismus je prvním stadiem magie. Říká se, že vznikl v polovině 19. století. Staří ho znali také. Ještě nemůže podati synthesu.

Nejdokonalejším systémem magie je Lévi a Guaita. Vědomě navazují na nejlepší magickou synthesu, kterou je kabala.

Na francouzskou školu u nás navázal zemřelý Otakar Griese, a na kterou navazujeme Universálkou. Všichni okultisté se hájí takto: „Věda nestačí vysvětliti všechny přírodní jevy. Zbývá spousta jevů, které se nedají do našeho vědeckého systému zařaditi. Od toho je okultismus, jenž studuje ona fakta, která se nestala ještě populárními!“ Tato definice je nesprávná. Nevztahuje se na astrologii, alchymii a magii. Pomocí telepatie můžeme posílati zprávy do dálky. Mystická telepatie je docela něco jiného. Zatímco věda používá hmoty, magie používá síly astrální. Příklad: působíme-li hmotně kupř. kladivem na židli, rozbijeme ji; totéž docílíme, působíme-li astrálně na astrál židle. Čeho fysik dosahuje pomocí hmotného světa obtížně, dosáhne magik pomocí astrálního světla snadno.

Říká se, že antiseptické látky byly objeveny uprostřed 19. století. Avšak antiseptika znal již Galen. Středověk je zapomněl. Když operovali v Antice, věděli, že se rána zanítí. Moderní věda řekla, že to působí bacily – staří pravili, že to působí horkost v těle. Magicky? Rána podle magie je síla martická. Galenova horkost v těle je Mars, moderní bacil magicky je Mars. Léčíme buďto podle nauky contralia contraliis anebo similia similibus. Podle staré sluncem, vodou nebo vínem. Moderní antiseptické prostředky jsou drogy signované Martem. Pro magika je rozhodující, že astrál člověka propadl mohutnosti martické. Působí proto na astrál a tělo se uzdraví. Lékařství působí na tělo, tím ovšem na astrál také. Magie nepůsobí na hmotu, nýbrž na astrál. Změnou astrálního světla se změní také svět hmotný.

Můžeme vytvořiti národ úplně hmotně, trvá to však staletí nebo tisíciletí. V magickém světě vytvoříme egregora a ten si najde cestu, jak uskutečniti ve hmotě národ.

Roztříštěný pojem mravnosti. Věda je rozumová, magie předpokládá mravnost, silnou osobnost. Věda jest věcí kolektiva, magii budou dělati heroové, geniové. Tato poučka je zásadou. Chtíti žíti hermeticky bez ušlechtilosti duše – nic nezmůžeme. Charakter je obrovská magická síla.

Kdo chce rozuměti hermetismu, musí se seznámiti s naukou o signaturách.

Německý demonolog Dürr Experimental-Dämonologie – zjednodušuje rituál středověkých čarodějů. Nemá ponětí o naukách o signaturách. Doporučuje postupy, před kterými dlužno varovati. Dürr zakládá celou magii na demonologii; vyvolává larvální shluky podvědomí. Matematicky se démon objeví, ale je to jenom halucinace. Cannabis indica – jeden z nejlepších vehiklů, které nám umožňují dostati astrální sílu z těla; astrální světlo oslabuje naše nervy a smysly.

Dr. Staudenmayer: Die Experimental Wissenschaft; rozděluje magii na podvědomé já a vědomé já. Dává žákům možnost, aby mohli vědomě tvořiti halucinace. Jde v předpisech tak daleko, že sám to nedovede vytvořiti. Jinak má výtečné předpisy pro levitaci a materialisaci. Je v zajetí školy, která zůstává na práci s astrálním světlem své vlastní osobnosti. Skončil v blázinci.

Toto vše není magie jako hermetická věda.

Magie je věda, která bezprostředně působí na astrál. Stará magie astrální síly dělila, říkala jim duchové, latinsky spiritus. Když v Paracelsovi nebo Hermovi stojí spiritus nebo duch, není to duch v pojetí křesťanském. V hermetismu duch znamená shluk astrálního světla.

Výklad démona: lidská činnost výdělečná je u každého jiná – stavba, práce atd., jedním logickým pojmem: výdělečná činnost. V magii je to skutečnost. Démon Aciel je astrální odraz všech činností lidských, které směřují k výdělku. Magie je práce na astrální pláni pomocí astrálních shluků. Takovýto astrální shluk odpovídá každé lidské činnosti, práci, myšlence, snažení náboženskému, politickému; každá politická strana má svého egregora, kterého vytvořili vůdci ať vědomě nebo nevědomě.

Nejdůležitější akce ve staré i moderní magii je evokace, vyvolání, uvedení v činnost určitého astrálního shluku. Pomocí ní na pláni astrální můžeme působiti všechno. Evokace magická směřuje k tělu, psychická se vztahuje k duši a teurgická evokace k velkým účinkům duchovním, k silám nejvyšší kategorie. Žádná vysoká kategorii nesestoupí k člověku, člověk musí žíti a jednati tak, aby se sám do evokace povýšil.

Na základě mnoha pokusů možno předpokládati, že máme již obnovenou starou magii. Zapomíná se na nauku o signaturách. Když chceme vyvolati určitý shluk astrálního světla, musíme rituál sestaviti podle analogie. Vyvolati kupř. Apollona – existuje velmi slabě, v astrálním světle jsou to pouhé stíny. Apollo dnes je erotično krásy. Nikdy nehráti si nepřipraven s astrálními shluky, aby se nestaly osudem. Jakmile neumíte koncentraci a klid, nepouštějte se do magie, neboť chyba v přípravě může vyprovokovati nechtěnou schopnost.

Magická síla v Homérovi: byl velkým zasvěcencem. Pomocí magie možno zlomiti každé hmotné i astrální pouto. Astrální vlivy uskuteční se u člověka nízkého, který nedovede pracovati duševně ani fysicky. Většina davu nemá svobodné vůle a podléhá přesně astrálním silám osudovým, které formují duši jednotlivce i národa. Svobodného ducha nespoutá.

Co je strach? nejstrašnější ďábelská léčka, propast. Pronásledovatel se bojí také a proto musí ustoupiti, když vezmeme na sebe odvahu. Žijeme v poměrech astrálních, které z nás činí malé lidi. Když se budeme říditi podle magické nauky o signaturách, pak pomocí těchto klíčů si můžeme otevříti brány nejtajemnějších světů, jež jsou nám jinak nedostupnými.

Debata: – co je astrál? Astrálno je hmota, ovšem fysicky neobyčejně řídká. Nevíme co to je, jako nevíme, co je stav hmoty. Hmota fysická je hrubý stav energie, astrálno je jemný stav energie. Zračí se v něm všechno, co existuje ve světě hmotném, má také svůj astrál. Fyzicky pracujeme s hmotou fysickou, v magii pracujeme s hmotou astrální. Když evokujeme, vyvoláváme astrální odraz ať kupř. anděla nebo zemřelého. Někdy upadneme do stavu astrálního nevědomky a vidíme nějaký zjev či vidění.

Když nás stihne bázeň, musíme nejdříve nahrát posismus odvážného. Toho docílíme tím, že dáme tělo do určitých posic, které odpovídají klidu a závisí od posismu. Nejvíce záleží na síle koncentrace, abychom v mozku neměli to, co nám tam leží, alebrž to, co tam mít chceme. Bolest možno přeměniti v horečnatou činnost – fysickou příčinu přetaviti do něčeho jiného. Vždycky budeme míti chvíle slabosti, ale je nutno, abychom dovedli býti v daném okamžiku rozhodnými.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář