Jdi na obsah Jdi na menu
 


Meditace živlů

8. 2. 2011

 

Meditace živlů
Cvičení: U všech cvičení zaujmeme pohodlnou polohu na klidném místě, kde nebudeme rušeni. Pak zavřeme oči a provádíme cvičení dle jednotlivých živlů. Při úspěšném zvládnutí všech cvičení, můžeme totéž zkoušet s očima otevřenýma. Doporučuji si před cvičením "vyčistit" hlavu.
Cvičte nejdříve jeden živel denně. A pravidelně je střídejte. Jde-li Vám nějaký živel méně,nezvyšujte příliš úsilí. Problém, je někde ve Vás. Musíte změnit něco ve své povaze.Nemůžete-li se vžít do jednotlivých živlů, je možné se vždy jeden týden věnovat jen jednomu živlu. Nicméně toto může vyvolat dočasné změny ve Vašem chování. Tuto variantu cvičení neprovádějte, nejste-li zcela zdraví, zejména co se týče vnitřních orgánů (zejména: srdce, ledvin, jater). V případě citového pohnutí vysoce nedoporučuji cvičit tuto variantu.
Oheň: Představte si že jste uprostřed červené barvy. Ta barva je neuvěřitelně jemná, mnohem jemnější než vzduchu. Prostor kolem Vás je neuvěřitelně obrovský horký a rozpíná se. Snažte se využít zejména zrakové imaginace. To rudo je živel ohně. Nyní jej vdechujte. Při vdechu vnímejte co vdechujete a při výdechu vnímejte jak Vás živel vyplňuje. Dýchejte přirozeně, nepřepínejte plíce (pravděpodobně se dech mírně zrychlí, to je v pořádku). Vnímejte jak Vás živel plní. Již při takových 7 nadechnutích se můžete cítit plní. Nepřehánějte počet vdechů. 40 je již opravdu dost. Až dokončíte vdechy dýchejte již normálně dále a vnímejte ten žář ve Vás. Uvnitř Vás se zvyšuje tlak a Vaše teplota roste. Po chvíly, obráceným způsobem oheň vydechujte ze sebe. Po cvičení by jste měli mít pocit duté nadoby. I když oheň ve Vás zvyšuje Vaši svěžest a energičnost, je nutné abyste jej vrátili všechen. Po cvičení se může dostavit slabá horečka. Cvičení aktivuje ohnivé vlastnosti. Máte-li vysoký tlak, nepřehánějte počet vdechů.
Voda: Představte si že jste uprostřed modré (tmavě modré) barvy. Ta barva je poměrně hustá. Prostor kolem Vás je někde v nekonečnu omezený a jakoby semknutý (jako nekonečně velká jeskyně). Je zde tmavo a studeno. Chlad proniká celým tělem. Využijte sluchovou a chuťovou imaginaci (představa kapání vody, chuť chladné vody). Může se objevit pocit samoty. Prostor sám prochlazuje celé tělo. Opět vdechujeme živel. Opět jej vychutnáme. A opět jej vydechujeme. Živel aktivuje vodní vlastnosti. Po cvičení doporučuji malou rozcvičku na rozehřátí těla. Může se objevit melancholie či zadumanost. V takovém případě vyhledejte přátelskou osobu či se rozptylte nějakou neduchovní zábavou. Po tomto cvičení se dobře medituje o vlastním nitru, ale dejte pozor, abyste se nezamotali do vlastní duše. Máte-li nizký tlak, po tomto cvičení dbejte na rozhýbání těla a případně můžete si dát malinkou skleničku něčeho ostřejšího (nedoporučuji z toho dělat pravidlo).
Vzduch: Představte si že jste uprostřed světlounce modré nebo světlounce žluté barvy. Ta barva je jako příjemný letní vzduch.. (nikoliv vlahý, spíše suchý, řekněme jako nad prohřátou strání). Je zde příjemné osvětlení a vůbec příjemné podmínky. Mohou zde být cítit pohyby větru. Využívejte zejména pachové imaginace. Celým prostorem by měla být cítit lehkost. Opět vdechujeme živel. Opět jej vychutnáme. Zde se může a měl by, se objevit pocit lehkosti až beztíže. A opět jej vydechujeme. Živel aktivuje vzdušné vlastnosti. Po cvičení mohou vyplynout na povrch nějaké staré rozpory a nebo naopak nějaké zmizet. Každopádně je po cvičení dobrá doba pro snahu o změnu svého charakteru. Může být, že po cvičení přijde pocit apatie či lhostejnosti. Jediná obrana je pro něco se nadchnout a vrhnout se pohlavě do nějaké činnosti.
Země: Přestavte si, že jste uprostřed tmavě hnědé skály. Všechno je neskutečně těžké a nelze se zde ani pohnout. Opět vdechujeme živel. Opět jej vychutnáme. Zde by se mohl dostavit pocit obrovské tíže a pomalosti a strnulosti. A opět jej vydechujeme. Živel aktivuje zemní vlastnosti. Po cvičení se může objevit jistá strnulost a konzervatismus. Je třeba rozhýbat jak tělo, tak zejména mysl.

Varování:
1) Vždy živel uvoňujte vydechováním o stejném počtu výdechů, jako bylo vdechů. Zatím jej neuvolňujte naráz!
2) Živel nechávejte zvolna a rovnoměrně vyplňovat celé tělo. Hlavu ponechejte prazdnou. Berte tělo jako celek, nesoustředťe se na jednotlivé orgány a části těla.

Tipy a triky:
1) Může být, že neudržíte koncentraci a nedaří se Vám každý vdech ideálně imaginovat. V takovém případě doporučuji provádět jeden vdech s imaginací a jeden normální.
2) Když budete zvládat všechna cvičení dobře není vůbec špatný nápad je provest všechna po sobě.
3) Můžete si pomahat vhodnou meditační hudbou či zvoleným meditačním prostředím, ale čiňte tak jen v případě vytrvalého nezdaru.
4) Budete-li zvládat veškeré tyto meditace, můžete je zkoušet provádět s pohyby typickými pro daný živel (řekněme něco jako Tai-tchi). Typicky pro oheň otevřené pohyby, pro vodu naopak uzavřené a stahující, pro vzduch vyrovnané a uvolnujici a pro zem statické a směrem shora dolů.

Praktické využití je prozatím jen výcvik.

Vytrvalost, zvídavost a odvahu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vzduch a oheň

(Toa větru, 24. 6. 2011 13:48)

já ovládam oheň a vzduch ale jinak to ovládam zkusím i tuhle vypadá lákavě :-) jo a na divokých sem blesker

Re: vzduch a oheň

(Domča, 12. 8. 2011 15:13)

Co to je BLESKR??? Chtěla bych s magikou taky začít,ale nevim jak.