Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie magie Evropy

18. 10. 2010

Umění mudrců
Slovo ,,čarodějnictví" znamená jednoduše ,, umění mudrců". Od 15. století se jím označovalo výhradně provozování magie, ať už je provozovala žena nebo muž. Čarodějnictví se v Evropě praktikuje do dnes. Ve Francii se každý týden pořádají ,,Esbats", srazi čarodejnic, a v Itálii má ,, la vecchia religione" (starré náboženství) své přívržence, i když tu vládne Křesťanská církev.
Obrovský počet čarodějnic které byli v 16. a 17. století mučeny a upáleny, podává svědectví o tom , jak rozšířené čarodějnictví v té době bylo. Víra v jeho moc byla všeobecně rozšířená.
Pronásledování čarodějnic se rychle rozšířilo po celé evropě a tisíce nevinných lidí byli zabity. V Anglii bylo popraveno 200 čarodějnic na základě svědectví jediného muže,,Lovece čarodějnic" Matthewa Hopkinse. Mnozí z odsouzených a pronásledovaných přitom jenom oslavovali pohanské svátky jednotlivích ročních období. Ve skutečnosti oslavovala tyto dny i Křesťanská církev, ale dadla jim jména svatých, aby zakrila jejich pohanský původ. Oslavy plodnosti polí i zvěře byli křesťanskými pronásledovateli čarodějnic zvlášť bedlivě sledovány . Tak se jejich nejčastějšími obeťmi stávali chudí lidé, žijící v úzkém spojení z přírodou a používající bylinky a zaříkadla pro léčení, kteří si vůbec nebili věedomi toho že provozujíá čarodějnictví. Je ironií, že i nejvíznamější křesťanský symbol, kříž, byl používán již v pohanských dobách , tisíce let před narozením krista. Byl to kosmický symbol, strom života spojující nebe a zemi; vertikální část část symbolizuje spiritualitu, horizontální spojení se Zem. Kříž byl často pokládán do kruhu, který představoval Slunce a věčnost. Společně byli symbolem Země a jejího vývoje ve čtyřfátovém cyklu. TEnto symbol byl v mnoha formách přírodní magie používán pro štěstí i ochranu.

Zvířata a věštění

Bůh čarodějnického kultu se vždy nazíval ďábel. Ďábel znamená doslova ,, Malý bůh "; s příchodem nového boha se starý bůh často stával ďáblem. O ďáblovi se věřilo, že na sebe bere lidskou podobu nebo zvéřecí podobu. NEjstarší záznam o takto se zjevujícím Ďáblovi se nachází v jeskyních a na zdechv Ariége v jižní Francii. Malba ukazuje meže oblečeného do jelení kůže, na hlavě nesoucího parohy. V německu a Francii bylo rošířene převlečení za kozla, zřejmě odvozené od boha Cernuna. Při věštění byli často používání ,,důverníci". Vůdce srazu určil , jaké má každá čarodějnice nebo čaroděj mít za svého důvěrníka. Ve Francii byla tímto důvěrníkem vždy ropucha , konzultovaná před každým zamyšleným podnikem. Dodnes se o letním slunovratu pořádají na mnoha místech Evropy ohnivé festivali, při nichž dobytek musí probíhat ohněm. Tento rituál má ochraňovat. Pári skáčou přes plameny, házejí o ohně sporíš a říkají: ,,Ať s ním." Domů si pak odnášejí zapálenou tyčinkua oheň tak přenesou do domácího krbu. Praktiována byla magie i přenosem, založená na víře, že že neštěstí může být přeneseno, založená ne víře že neštěstímůže být přeneseno z člověka na zvíře, nebo dokonce napředmět. Ve Walesu byla nemoc obvikle přenášena na na kuře a v Itálii byla horečka předávána stromu.

Nordické tradice

Seveřané často používali a dodnes používají k věštění runy. Runy jak dnes známe, pravděpodobně vznikly ve 3.Století př. n. l Každá runa představuje písmeno, kromě toho má taky určitý magický význam, jako například plodnost nebo prosperitu. Při věštění se házelo kostkami, na na kterých byli runy vyznačen, a výsledek byl potom interpretován.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pochyby

(Jan Padych, 28. 10. 2010 3:33)

Článek je zpracován nedostatečně. Nadpis neodpovídá obsahu. Evropská magie má mnohem rozsáhlejší tradici co do času i rozsahu. Klidně si zde zveřejněte moje články z dějin náboženství a mystiky, které najdete na internetu pod mým jménem. (např. "Současný démonismus", "Vděk starých bohů" a "Padlý anděl Satan".
S pozdravem Jan Padych