Nový procesor Intel Atom N470 staví na předchozím modelu s označením N450, který byl představen na konci loňského roku. Jednalo se o první atomový procesor, jenž byl vybaven vestavěným grafickým čipem a paměťovým řadičem.Inovativním procesorem Intel Atom N450 byl vybaven například netbook Asus PC 1005PE, který prošel nedávno redakčním testem.

Nový model N470 je o něco výkonnější, než starší verze. Pracuje na frekvenci 1,83 GHz a disponuje vyrovnávací pamětí o velikosti 512 KB. Procesor obsahuje integrovaný grafický čip Intel GMA 3150 a podporuje operační paměti typu DDR2 s frekvencí 667 MHz.Nové netbooky a takzvané nettopy s procesorem Intel Atom N470 by se měly na trhu objevit během několika následujících měsíců.

Co je to nettop?

Netbooky se staly za krátkou dobu své existence naprostým fenoménem. Uživatelé začali těmto miniaturním a levným laptopům dávat přednost před plnohodnotnými notebooky, i když věděli, že mají podstatně nižší početní výkon. Tento trend se postupně začal promítat i do stolních počítačů, a tak vznikl první nettop.

Nettop je v podstatě miniaturní počítač, který je postaven na stejných součástkách, jako většina netbooků. Nejčastěji je osazován procesory Intel Atom. Výkon atomových procesorů není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Atom vyniká nízkou spotřebou, která se příjemně promítne do rodinných a firemních účtů za elektřinu.

Nettopy jsou nejčastěji osazovány operačním systémem Windows XP nebo méně náročnými a levnějšími linuxovými distribucemi. S takovým systémem miniaturní počítač svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty