Problémem ovšem je, že takto přestavěné vozidlo často neprojde při technické kontrole.

„Stává se, že řidič si světlomet upraví, navrtá či vybrousí a vloží do něj místo halogenů sadu xenonových svítidel. Takové úpravy jsou naprosto nepřípustné, světlomet je totiž homologován jako celek,“ řekl Právu Jiří Počta, vedoucí oddělení schvalování vozidel ministerstva dopravy.

Na otázku, jestli je přestavba zcela vyloučena, Počta odpověděl: „Vyloučeno to není. Musela by se ale vzít vždy celá xenonová sada, určená pro daný typ vozu. Ne u všech typů aut, to ovšem jde. Nelze například zaměnit světla golfu a passatu, i když mají stejného výrobce.“

Poradit se s odborníky

Kdo se tedy pustí do přestavby světlometů, měl by se nejprve o konkrétních podmínkách a možnostech poradit s odborníky.

Přestavba navíc není lacinou záležitostí.

„Kompletní xenonový světlomet přijde u autorizovaného prodejce nejméně na 30 000 korun a pro některé luxusnější značky, například Audi, stojí i 70 000 Kč,“ potvrdil Právu Lukáš Gasnárek ze společnosti Jonal Peugeot v Hodoníně.

Potíž je i v tom, že xenonová světla mají automatický systém výškového naklápění podle aktuálního zatížení auta, který při umístění xenonových výbojek do halogenového světlometu přestane fungovat. „Vůz by pak v provozu osvětloval protijedoucí vozidla, a to je důvodem, proč by tato úprava v STK neprošla,“ vysvětlil Gasnárek.

Xenonové světlomety musí mít vždy i ostřikovače, protože když se zašpiní, světlo z nich se rozptyluje. Nejlepší je tedy místo přestavby rovnou si koupit nové či ojeté auto, vybavené xenony přímo výrobcem.

Co prokázaly testy

Že se investice do dražších xenonových výbojek vyplatí, prokázaly testy, které provedli odborníci z rakouského autoklubu ÖAMTC.

„Xenonové výbojky mají ve srovnání s halogeny výrazně vyšší světelný výkon a nabízejí tak i větší bezpečnost,“ ujistil Steffan Kerbl z ÖAMTC. Jak informoval, z testovaných pěti vozů se xenony nejvíce vyplatí u Opelu Insignia, kde proti halogenům zvyšují svítivost světlometů o 70 procent. U Mercedesu třídy E je to o 49 %, u Volkswagenu Golf o 42 % a u Škody Superb o 42 %.

Pozor na zloděje

Dobrou zprávou ovšem není fakt, že na xenonové světlomety se v České republice stále více zaměřují zloději, pro něž se jejich krádeže staly letošním hitem. Na to už reagovali internetoví prodejci, kteří nabízejí kompletní xenonové sady i za podstatně méně než 10 000 korun.

Na dotaz, zda není riskantní tak laciné nabídky využít, odpověděl Počta: „Pokud bylo vozidlo vybaveno xenonovým světlem, které zloději ukradli, nebo se rozbilo při dopravní nehodě, nic nebrání tomu, aby si řidič do něj koupil nové xenonové světlo přes internet, či z druhé ruky. Musí si ale dát pozor, jestli má kupovaný světlomet či sada evropskou homologaci (E). Jestliže ji má, nemusí mít řidič obavy, že by proti takto pořízenému xenonu měla STK nějaké výhrady.“