Jdi na obsah Jdi na menu
 


Travers aneb dovnitř záď

 

Obrazek

 

Tomuto cviku vždy předchází jednodušší prvky jako je konrapostavení v obratech a na kruhu, kontra dovnitř plec. Cvik koně učímenejprve v kroku.

Začínáme nejlépe z rodu dlouhé stěny. Sestavíme koně do traversu a pošleme ho vpřed, a to tak, že před ukončením rohu přijde vnější rukou poloviční zádrž, která fixuje plece ve stopě na stěně a umožní zadním nohám jít ve vedlejší stopě (cca 35°od stěny). Vnitřní ruka určuje postavení, vnější ruka se posune poněkud dopředu a vymezuje ohnutí koně. Více zatížena je vnitřní sedací kost jezdce. Vnitřní holeň je klidně položena na podbřišníku a podporuje živý pohyb koně dopředu. Vnější holeň působí v okamžiku, kdy se zvedá vnější zadní noha. Nohy se kříží, vnější zadní noha jde aktivně směrem pod břicho. Důležité však také je, netlačit vnější holení koně do strany, stačí vést předek koně z ruky do ruky stranou a podržet vnější rameno trochu vzadu. Jezdec musí dávat pozor, aby kůň převzal váhu na záď.

Cvik provádíme pouze v krátkých reprízách. Důležité je, aby nohy šli správně a snaživě.

Z traversu je možné přejít na malý kruh, do dovnitř plec nebo do traverzály. Smyslem cviku je přenesení těžiště koně více na záď, zdokonalení shromáždění, zlepšení poslušnosti a posílení zádě. Intenzivní výraz pokročilého traversu vyúsťuje v první pasážové kroky. Travers je možné jezdit ve shromážděném klusu i ve cvalu.

problémy:

1) ztráta kmihu

2) malý úhel

3) kůň nejde po stěně

4) kůň zhroucený v zátylku

5) kůň se rozpadne

Obrazek

zdroj. časopis jezdectví

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář