Trávicí soustava
Trávicí soustava
Funkce
1) příjem potravy a dostraňování nestravitelných zbytků
2) mechanické a chemické zpracování potravy
3) vstřebání živin
dutina ústní – hltan – jícen – žaludek – tenké střevo – tlusté střevo – trávicí žlázy (játra, slinivka břišní a něco ve stěnách)
Dutina ústní
– ohraničena patrem, rty a tvářemi
– spodinu tvoří jazyk
– slinné žlázy
– 3 páry (příušní, podčelistní, podjazykové a drobné ve sliznici)
– 99 procent voda
– mucin – bílkovina – ve vodném prostředí hlen
– ptyalin – katalyzuje štěpení škrobu na disacharid maltozu (dvě glukozy)
– sousto
Zuby
Stavba zubů:
· korunka
· krček
· kořen
o v zub. jamce (alveola)
o upevněn vazivem – okulicí
· povrch zubu – zub. sklovina (email
· vnitřek zubu – zubovina (denitin)
· uvnitř dentinu – dutina dřeněná – zub. dřeň
· v oblasti kořene – dentin kryt zubním cementem
· dosp. chrup – 32
· mléčný/dětský - 20
Typy zubů:
· 2 řezáky (incisivy)
· 1 špičák (caviny)
· 2 třenové (premolares)
· 3 stoličky (molares)¨
– korunka
– krček
– kořen – v zubní jamce (alveoly)
– vazivo – ozubice
– povrch – skloviny (email)
– uvnitř – zubovina (dentin)
– v dentinu zubní dřen
– u kořene zubní cement
Jazyk
– svalnatý
– kořen k jazylce
– chutové pohárky
Hltan
1. nosohltan
2. ústní část hltanu – polykání
3. hrtanová část – příklopka, epiglotis
Jícen
– 25cm trubice
– pálení žáhy
– pruhovaná, hladká
Žaludek
– tělo
– vrátník
– svalový vak – svaly
– 2-3 liky
– žaludeční šťávy – 99 voda, 1rozpustené látky (mucin, soli, Hcl, pepsinogen, pepsin)
Tenké střevo
– 3-5m
– 3cm průměr
– trávení a vstřebávání
– dvanáctník, vývod slinivky jater
– kyčelník
– lačník
– co největší plocha – kliky
– hladké svaly
– peristaltický, segmentační polyeny
Sliznice tenkého střeva:
· velká plocha – cca 300 m2
· tvoří četné řasy, je pokryta klky, mikroklky
· klky – obsahují krevní a mízní vlásečnice
· mezi klky – střevní žlázky → střevní šťáva
· hladké svalstvo střevní stěny vykonává segmentační pohyby – aby se potrava promíchala s enzymy
Trávení a vstřebávání v tenkém střevě:
· vstřebávání (resorpce): přechod látek střevní sliznicí do vnitřního prostředí (krve, lymfy)
1. volná difuze
o normální difuze
o pasivní transport skrz membránu
2. zprostředkovaná difuze
o za pomocí přenašeče
o pasivní transport skrz membránu
3. aktivní přenos
o aktivní transport se spotřebou ATP
o proti koncentračnímu spádu
· hydrogenuhličitan z pankreatu (slinivky břišní) → neutralizuje HCl v žal. šť.
· množství hlenu → klouzavost potravy
· trávení sacharidů, bílkovin a tuků
Trávení sacharidů v tenkém střevě:
· enzym pankreatická amyláza
o trávení škrobu a glykogenu začalo v dutině ústní a pokračuje zde
· enzym maltáza
o maltóza na 2 glukózy
· enzym sacharáza
o sacharóza na fruktózu a glukózu
· enzym laktáza
o v dospělosti ho ubývá
o laktóza na galaktózu a glukózu
· …
Trávení bílkovin v tenkém střevě:
· peptid
o →vzniká spojením několika aminokyselin, tzv. peptidovou vazbou
o podle množství AMK se dělí na:
§ oligopeptidy
· do 10 AMK
§ polypeptidy
§ vysokomolekulární polypeptidy s polymerním charakterem = bílkoviny
· dokončeno trávení bílkovin, které začalo pepsinem v žaludku
· enzym enteropeptidáza aktivuje trypsinogen na trypsin (ze slinivky)
· enzymy:
o trypsin
§ podobně jako pepsin štěpí peptidické vazby mezi určitými AMK
o dipeptidázy
§ štěpí na malé bílkoviny na AMK
o aminopeptidázy
§ štěpí peptidy u dusíku koncové aminokyseliny
Trávení tuků v tenkém střevě:
· soli žlučových kyselin – emulgace tuků
· enzymy: lipázy
o triacylglyceroly jsou tráveny na glycerol a mastné kyseliny
Trávení a vstřebávání v tenkém střevě
· vstřebávání (resorpce): přechod l. střevní sliznicí do vnitřního prostředí (krve, lymfy)
1. volná difuze
2. zprostředkovaná difuze
3. aktivní přenos
–
Tlusté střevo
– kvasné bakterie
– hnilobné bakterie
– escherichia coli
– fakultativně anaerobní gramnegativní bičíkatá tyčinkovitá
– produkuje vitamíny B12 a K
– slepé střevo
– vespodu červovitý přívěsek (appendix, zánět appendictis)
– vestupný tračník
– vstřebávání vody a solí
– kvasné a hnilobné procesy
– příčný tračník
– sestupný tračník
– esovitá klička
– konečník
Stavba
Slinivka břišní (pankreas)
– podlouhlá žláza uložená v ohbí dvanáctníku pod žaludkem (14-18cm)
– skládá se z lalůčku – vyúsťuje
– hormony inzulin a glukagon (zvyšuje cukr) – Langerhansovy ostrůvky
Játra (vpravo)
– cévní zásobení – z jaterní a vrátnicové tepny
– detoxikace
– pochody látkové přeměny
– rozklad erytrocytů (hemoglobin na bilirubin)
– deaminace AMK(aminokyselina) a tvorba močoviny
– tvorba žlučových solí
– tvořeny jaterními lalůčky - zákl staveb jednotka jater
Žlučník
– 7-10cm
– leží na spodní ploše jater
– shromaždiště žluči
– obsahuje žlučová barviva a soli
Onemocnění
– zubní kamen
– paradontoza
– hepatitida
– žlučové kameny
– cirhoza jater
– žloutenka (projev hepatitidy)
– salmoneloza