Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přírodní zdroje vitality a léčivé síly

7. 11. 2020

Šípky

Podporují vlastní obranné síly organismu.  Obsahují velké množství biologicky vysoce aktivních látek. Napomáhají při léčbě revmatizmu, nechutenství, problémech s ledvinami a proti horečce, šípek obsahuje množství vitaminu C, vápníku, fosforu a železa, pomáhá při léčení infekce močových cest, ledvin, kožních problémech, při nachlazení a chřipce, při zánětech trávicího ústrojí, působí proti katarům horních dýchacích cest, proti únavě, zánětům, stresu a nervozitě.

 
Skořice
Podporuje dobré trávení a chuť k jídlu, pomáhá při průjmu, nadýmání, nevolnosti. Ulevuje při nachlazení, kašli, horečce a onemocnění průdušek. Zvyšuje psychickou odolnost vůči stresu, povzbuzuje při duševním vyčerpání a uvolňuje napětí. Prohřívá organismus, stimuluje krevní oběh, působí protirevmaticky, protizánětlivě.
 
Borůvky,
plody, listy
Skvěle posilují vaskulární systém (tepny, vlásečnice a žíly), výborné na křečové žíly. Pomáhají tlumit záněty  v cévních stěnách, čímž snižují riziko arteriosklerózy (ucpání cév lipidy). Zabraňují srážení krevních destiček. V bylinných směsích pomáhají regulovat hladinu krevního cukru. Mají úžasné protizánětlivé účinky na všechny tkáně. Pomáhají zvládat stres a úzkost. Pomáhají při šerosleposti a veškerých oslabeních zraku.
 
Rakytník řešetlákový
Působí jako biogenní stimulátor, celkově posiluje organizmus. Má antidepresivní, antistresové účinky. Napomáhá odbourávání škodlivých látek z těla. Rozpouští hleny, podporuje léčbu plicních a jaterních onemocnění. Působí jako všeobecné tonikum.
 
Malina
listy, kořeny, plody
Jedna z nejlepších bylin na ženské nemoci. Je považována za výživné tonikum. Užívá se v těhotenství, umožňuje méně bolestný a snazší porod. Při porodu posiluje rodičku i dítě. Zastavuje krvácení, zejména při úrazech. Obohacuje mateřské mléko. Skvělá bylina na čištění ženských a mužských pohlavních orgánů. Výborně čistí a posiluje krev. Zmírňuje silnou menstruaci. Užívá se při prolapsech dělohy, konečníku, střev, močového měchýře apod.  Užívá se při léčbě hemoroidů. Mírně posiluje a zklidňuje nervy. Podporuje hojení ran, boláků a vředů. Užívá se k zmírnění silných porodních bolestí (děložních křečí). Užívá se k vyplachování úst při infekcích a krvácení dásní. Užívá se k vyplachování očí při zánětech či otocích.
 
Zázvor, 
kořen, oddenek
Užívá se na celém světě jako digestivum (povzbuzuje tvorbu trávicích šťáv) a k posílení krevního oběhu. Zlepšuje prokrvení v periferních oblastech těla (mozek, ruce, nohy). Skvělý při poruchách trávení a nevolnosti. Podporuje proudění lymfy a pomáhá vylučovat hlen z horních dýchacích cest a plic. Pomáhá při vyprazdňování a ranní nevolnosti. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Zabraňuje srážení krve. Užitečný při mozkových příhodách. Pomáhá při očišťování od ucpanin (hlenu) v cerebrální oblasti a dutinách. Zvyšuje pocení a vylučování kůží.
 
Petržel,
listy, kořen
Skvělá bylina na močové cesty a nadledviny. Má posilující a očišťující účinky na močový měchýř a ledviny. Obsahuje hodně chlorofylu, jenž obohacuje krev a stimuluje lymfatický systém. Zbavuje tělo těžkých kovů a toxinů. Posiluje nervy a srdce. Skvěle působí na endokrinní žlázy. Zvyšuje schopnost krve přenášet železo. Užívá se při potírání infekcí. Užívá se při žloutence a otocích. Skvěle působí proti obstrukcím a infekcím horních cest dýchacích. Užívá se také při zánětech spojivek a očních víček.
 
Kurkuma

Starodávná bylina užívaná na nemoci jater a krve. Stimuluje tvorbu a uvolňování žluči. Pomáhá rozpouštět a odstraňovat jaterní sedimenty.  Působí antiparaziticky, především na infekce vyvolané prvoky. Stimuluje krevní oběh. Působí blahodárně na celé trávicí ústrojí. Má silné protizánětlivé účinky a proto je velice dobrá na artritidu, zánět šlach a kloubů. Pomáhá při trávení. Podporuje regeneraci.

 

Česnek

Jeden z největších čističů krve. Obzvlášť účinný proti střevním parazitům. Skvěle posiluje imunitu. Stimuluje činnost jater a žlučníku. Skvělý při nachlazení, chřipce, bronchitidě a jakékoliv obstrukční chorobě. Velice účinný při veškerých kvasinkových infekcích. Pro frugivory může být příliš silný a ostrý. Stimuluje trávicí enzymy.

 

Šalvěj lékařská

Má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Účinkuje proti nadměrnému pocení. Lze použít jako kloktadlo při bolestech v krku. Příznivě působí na látkovou výměnu. Napomáhá snižovat hladinu cukru. Působí proti revmatismu. Má silný antiseptický (protimikrobakteriální), fungicidní (protihoubový) účinek, používá se při infekcích horních dýchacích cest, zánětu hrtanu, mandlí a zažívacího ústrojí, působí dezinfekčně, příznivě působí při bolestech zubů a paradentóze.

 

Jetel luční

květy, listy

Nesmírně účinná bylina. Vynikající čistič krve. Užívá se při léčbě všech druhů rakoviny, zejména leukémie. Pomáhá odstraňovat tumory a nádory. Hojí rovněž abscesy a furunkly. Čistí a posiluje játra. Posiluje červené krvinky. Je skvělý na veškerá onemocnění kůže, včetně ekzémů, dermatitid a lupénky. Pomáhá léčit syfilis a jiné venerické choroby.  Uvolňuje napětí, zklidňuje nervy.

 

Jitrocel kopinatý

kořen, listy, květy

Má jedinečné antiseptické účinky (mj. odstraňuje hnis a čistí krev). Skvěle hojí abscesy, furunkly a tumory. Působí jako protijed při uštknutí a pokousání jedovatými zvířaty. Má silné adstringentní účinky na tkáně. Užívá se při léčbě zánětů. Neutralizuje žaludeční kyseliny a pomáhá obnovit správné trávení. Působí jako mírné expektorans (pomáhá při obstrukcích průdušek a plic). Užívá se při léčbě venerických chorob. Užívá se na veškeré nemoci kůže, včetně ekzémů, dermatitidy a lupénky. Skvělý na vyplachování očí, zejména při šedém a zeleném zákalu.

 

Kopřiva
listy

Velice výživná bylina s širokým využitím. Působí jako tělesný alkalizátor. Stimuluje krevní oběh. Pomáhá při artritidě a revmatismu. Skvělá na klouby. Užívá se při bolestech a zánětech. Jedna z mála bylin na štítnou žlázu. Silný detoxikátor kůže. Jelikož je alkalická, neutralizuje kyseliny (např. kyselinu močovou a sírovou). Mírně hemostatická. Dodává tělu živiny, zejména draslík a železo. Pomáhá při chorobách krevního oběhu, mírný vazodilátor (roztahuje cévy). Podporuje vylučování moči a pomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Zmenšuje otoky. Skvělá v těhotenství kvůli vysokému obsahu živin, rovněž zabraňuje spontánnímu potratu. Pomáhá při bronchitidě, astmatu, rozedmě plic a chronické obstrukční plicní chorobě.  Má expektorační (vylučuje hlen) a antispazmodické účinky. Užívá se při chudokrevnosti. Významný čistič krve a tělesný regulátor.

 
Kostival
kořen, listy

Po staletí je považován za jeden z nejlepších léků. Regeneruje kosti. Posiluje vazivové tkáně. Užívá se při hemoroidech, křečových a metličkovitých žilách, prolapsech (dělohy, střev, močového měchýře), svalové degeneraci, osteoporóze, kýle a výdutích. Velice účinný hojič ran. Pomáhá při výronech a zlomeninách. Má skvělé adstringentní účinky, tím pomáhá detoxikovat tkáně. Pomáhá aktivovat lymfatický systém. Je velice užitečný při respiračních onemocněních (expektorant), má antibakteriální účinky. Posiluje tělo, stimuluje buňky a tkáně. Zastavuje krvácení, zejména v trávicím ústrojí, močových cestách a v plicích. Pomáhá upravovat hladinu krevního cukru. Pomáhá při štěpení bílkovin, neboť stimuluje vylučování pepsinu. Významně posiluje plíce. Skvělý jako obklad na veškerá poranění. Podporuje tvorbu epitelových buněk.

 

Lékořice

kořen, oddenek

Velice účinná bylina na nadledviny a ostatní endokrinní žlázy. Je vhodná k léčení chronického únavového syndromu. Působí jako přirozený protizánětlivý steroid (kortizon atd) aniž potlačuje produkci steroidů nadledvinami. Pomáhá stimulovat neuromediátory a tvorbu steroidů.  Působí fungicidně a antibakteriálně. Pomáhá upravovat hladinu krevního cukru. Podporuje hojení tkání, zejména trávicího ústrojí.  Velký očišťovač krve a celého těla. Užívá se při léčbě hypoglykemie a cukrovky. Užívá se při léčbě zvředovatělých tkání.  Muže se užívat k potírání kvasinky Candida albicans. Pomáhá při léčbě infekcí a respiračních obstrukčních chorob. Pomáhá uvolňovat a odstraňovat hlen. Užívá se jako laxativum (projímadlo).  Jedna z nejúčinnějších bylin proti hemoroidům. Skvělá k léčbě celého trávicího ústrojí. Má vysoký obsah fytosteroidů.

 

Přeslička

celá rostlina

Jedna z nejlepších bylin na oslabené kosti a pojivové tkáně. Má vysoký obsah křemíku, který se v játrech přeměňuje na vápník. Dokáže hojit veškeré tělesné tkáně. Je nesmírně účinná při léčbě močových cest (hlavně ledvin a močového měchýře). Užívá se při léčbě prolapsů, např. močového měchýře, střev, dělohy, žil, kůže. Má mírné antiparazitické účinky. Jeden z nejlepších pomocníků sleziny při tvorbě krevních destiček.  Velice dobrá bylina na zánět a oslabení prostaty. Užívá se při detoxikaci těla. Působí diureticky, a proto je velice účinná při čištění zanesených ledvin. Užívá se ke zpevnění nehtů.

 

Smetanka lékařská

listy, kořen, květy

Jedna z nejlepších přírodních bylin.  Posiluje játra a žlučník. Podporuje funkci slinivky.  Posiluje a čistí ledviny a močový měchýř. Má silné diuretické účinky.  Podporuje tvorbu žluči. Zpevňuje zubní sklovinu. Velký alkalizátorPomáhá při chorobách jater, včetně hepatitidy, žloutenky a cirhózy. Obsahuje značné množství železa a dalších minerálů, což zvyšuje schopnost krve transportovat kyslík. Přirozený zdroj bílkovin.  Pomáhá při problémech s krevním cukrem, včetně cukrovky a hypoglykemie.

 

Šťovík kadeřavý

kořen

Jedna z nejlepších bylin na játra a krev. Posiluje játra a podporuje činnost jater. Podporuje tvorbu a vylučování žluče. Zvyšuje schopnost červených krvinek přenášet kyslík. Má vysoký obsah železa, užívá se při chudokrevnosti a nízkých hodnotách hemoglobinu. Skvělý na krvetvorbu. Velký lymfatický očišťovač.  Užívá se při všech kožních onemocněních. Posiluje slezinu a pomáhá čistit krev. Stimuluje celé tělo. Skvěle léčí oteklé lymfatické uzliny, nádory i abscesy a vyplavuje z těla toxiny. Užívá se při léčbě rakoviny a HIV. Pomáhá při únavě a nedostatku energie. Podporuje tvorbu červených krvinek.

 

HLOH

plody, listy

Skvělá bylina na srdce. Její plody, bohaté na flavonoidy, posilují tkáně kardiovaskulárního systému a odstraňují jeho záněty.  Pomáhá rozpouštět usazeniny lipidů, čímž podporuje krevní oběh. Rozšiřuje cévy, čímž stimuluje krevní oběh. Užívá se při léčbě vysokého i nízkého krevního tlaku. Je to kardiotonikum pro srdeční tkáně. Užívá se při nespavosti. Posiluje cévní stěny, a proto je skvělý při léčbě křečových žil, hemoroidů a prolapsů. Jeho silné antioxidační účinky umožňují odstraňovat z těla kyseliny. Působí silně protizánětlivě, a proto by měl být užíván při všech zánětech. Používá se jako prevence ischemické choroby srdeční, zvláště společně s bylinou srdečník obecný. Uklidňuje při nervovém podráždění, nespavosti, migréně, bušení srdce, neuróze. Snižuje hladinu cholesterolu.

 

JMELÍ

(gemmoterapie - kapky)

Používá se při ateroskleróze (zanášení cév), reguluje krevní tlak. Pozitivně ovlivňuje srdeční činnost, stimuluje slinivku břišní a její enzymatické funkce. Má antirakovinné účinky. Příznivě ovlivňuje obtíže spojené s klimakteriem.

 

ARONIE - JEŘÁB ČERNÝ

Reguluje činnost štítné žlázy, podporuje práci srdce. Zvyšuje pevnost, pružnost a nepropustnost cévních stěn, má výborné účinky při pocitu unavených a těžkých nohou.

 

 

Zdroj: Dr. Robert S. MORSE

Lékař, naturopat, biochemik, iridolog a znalec bylin. Jeden z největších terapeutů naší doby. V roce 1974 založil kliniku na Floridě – pomohl tisícům lidí zvítězit nad rakovinou, cukrovkou, roztroušenou sklerózou, Crohnovou chorobou, sklerodermií, alergiemi.

 Josef A. Zentrich - český bylinář, gemmoterapeut - RABŠTEJNSKÁ APATYKA

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>