Jdi na obsah Jdi na menu
 


a to oken (seřízení proběhlo na podzim 2009) a radiátorů. Projektovaná teplota v našem domě je 21st. C a to pro všechny byty bez ohledu na jeho polohu. Lze však bez problémů dosáhnout i teplotu vyšší – podle zkušeností až k 25st. C při trvalém nastavení všech radiátorů na maximum (výhoda našeho domu je, že máme všechna okna vyměněna!!).

V koupelně může být instalováno nějaké elektrické topidlo (přímotop, topný žebřík, atd…), pokud si vlastník chce přitápět, ale na vlastní náklady. Instalace el. topidla musí být provedena v souladu s ČSN.

Radiátory, hlavice, ventily jsou součástí bytové jednotky, tzn. jejich údržbu si musí zajišťovat a hradit sám. Přitom je potřeba dodržet parametry stanovené v projektu otopné soustavy, aby nebyla narušena jejich funkce. POZOR!! Nesmíme si plést ventily a hlavice. Hlavice si může vyměnit každý sám, ventil musí vyměnit odborná firma. Ten kdo má vadný ventil musí počkat (pokud nedojde k mimořádné havárii) až po topné sezóně.

Důrazné upozornění pro byty s nefunkčními ventily v radiátorech. VYMĚNIT!!! Radiátor se po zapnutí musí velmi rychle ohřát a mít v celé ploše stejnou teplotu jako přívodní trubka. Pokud tomu tak není, musí se ventil vyměnit (dodržet stanovené parametry).

Může také dojít k tzv. zavzdušnění radiátoru (vzduchová bublina uvnitř radiátoru). Tuto závadu je možné odstranit odborným odvzdušněním v nejvyšších etážích domu (každý radiátor je opatřen odvzdušňovacím šroubem), pouze však po vypnutí DPS (domovní výměníkové stanice) cca 1-2 hodiny po 22 hodině, kdy se v domě přestane topit!!! Ten kdo odvzdušní za plného provozu DPS celou situaci spíše zhorší a navíc odpustí z topného systému vodu, která se poté musí zpět dopouštět. A tím se také zvyšují náklady na provoz topení.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář