Jdi na obsah Jdi na menu
 

Když nechceme chodit pěšky, máme kola, koloběžky. Auta, lodě, vlaky - užíváme taky

8. 4. 2020

PRACOVNÍ LISTY

Ahoj děti a rodiče,

zdraví vás vaše paní učitelky ze školky U Sluníčka.

I když nyní nechodíte do školky, tak na vás myslíme. Přemýšlíme, co asi děláte. Vaše maminky se učí s vašimi sourozenci a tak, abyste nepřišly zkrátka, připravily jsme si pro vás nějaké činnosti.

Venku je krásné počasí a tak jsme si jisté, že nesedíte jen doma, ale chodíte ven na procházky nebo si hrajete na zahradě, na pískovišti nebo jinde. Venku si můžete zahrát  na řidiče, na piloty, na záchranáře... 

ÚKOLY PRO VÁS: 

1/  ŘEKNI MAMINCE NEBO TATÍNKOVI, JAKÉ DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY ZNÁŠ, KDE SE POHYBUJÍ (silnice, koleje, voda, vzduch) A NA JAKÝ ÚČEL SE POUŽÍVAJÍ NAPŘ. - OSOBNÍ AUTO, NÁKLADNÍ LOĎ, SANITKA, BAGR, KOLO atd. 

2/ POSTAV SILNICI -využít můžeš pískoviště kamínky na cestě, klacíky...

3/ ZAPARKUJ AUTO: U STROMU, ZA KEŘEM, VEDLE VĚTVE

4/ Na procházce (třeba na nádraží) můžeš pozorovat na silnici:

DRUHY AUT, BARVY, TVARY A VELIKOSTI a připomeň si, JAK A KDE SE SPRÁVNĚ PŘECHÁZÍ SILNICE (rozhlížení vpravo, vlevo, vpravo)

5/ KŘÍDOU NA CHODNÍK SI NAKRESLI JAKÝKOLIV DOPRAVNÍ PROSTŘEDEK A Z KLACÍKŮ, KAMÍNKŮ MU VYTVOŘ SILNICI, GARÁŽ, TUNEL NEBO MOST

|6/ K dopravním prostředkům patří také dopravní značky. Některé jsou pro řidiče, jiné pro chodce. Při procházce jich uvidíš jistě dost. POVĚZ MAMINCE, TATÍNKOVI, KTERÉ ZNÁŠ A URČI JEJICH TVAR A BARVU.

7/ VZPOMEŇ SI TAKÉ NA OCHRANNÉ PRVKY, KTERÉ POTŘEBUJEŠ PŘI RŮZNÝCH ČINNOSTECH (reflexní vesta, autosedačka a bezpečnostní pásy, přilba na kolo...)

8/ A když nebude zrovna hezky, bude pršet nebo maminka bude vařit či se učit s tvým sourozencem, zkus si doma najít knížku nebo časopis o dopravních prostředcích a NAKRESLI OBRÁZEK, VYSTŘIHNI DOPRAVNÍ PROSTŘEDEK Z ČASOPISU, NAKRESLI DOPRAVNÍ ZNAČKY, KTERÉ ZNÁŠ

9/ OPIŠ PÍSMENA A-U-T-O, K-O-L-O, M-O-T-O-R-K-A...

10/ SLOŽ SI LOĎKU NEBO PARNÍK  

                                                       https://www.youtube.com/watch?v=y2UbU7aHuSY

                                                       https://www.youtube.com/watch?v=Cx4c9Ru7zv0

11/ Z GEOMETRICKÝCH TVARŮ SLOŽ AUTO, VLAK - POUŽIJ 2 KRUHY, 2 RŮZNÉ OBDÉLNÍKY A ČTVEREC 

12/ ZVUKEM NAPODOB AUTO - ÚÚÚÚÚ, LETADLO - FÍÍÍ, VLAK HŮ, HŮ...

13/ POPROS NĚKOHO DOMA, ABY TI PŘEČETL NĚJAKOU POHÁDKU O AUTÍČKU, VLÁČKU atp. Určitě ji najdou v nějaké knížce ve tvé knihovničce nebo na internetu.

ZAZPÍVEJ SI PÍSEŇ "BARVY"  viz. příloha

A NAUČ SE BÁSNIČKU SEMAFOR.

AŽ BUDEŠ BÁSNIČKU UMĚT, ZKUS JI DOPROVODIT HROU NA TĚLO - TLESKÁNÍM, PLÁCÁNÍM DO STEHEN, DO PODLAHY...

                                      

SEMAFOR

KYŽ ZASVÍTÍ ČERVENÁ,

VÍME, CO TO ZNAMENÁ.

PANÁČEK NÁM ŘÍKÁ: STÁT!

NIKDO NESMÍ PŘEBÍHAT.

NA ZELENOU MŮŽEŠ JÍT,

HEZKY SVIŽNĚ-CHCE TO KLID.

BEZE SPĚCHU, LOUDÁNÍ,

PŘECHOD NENÍ NA HRANÍ.

14/ ŘEKNI MAMINCE NEBO TATÍNKOVI PRVNÍ A POSLEDNÍ PÍSMENO VE SLOVECH - AUTO, LOKOMOTIVA, SANITKA... A URČI, ZDA JE VE SLOVĚ AUTO PÍSMENO B, VE SLOVĚ BAGR PÍSMENO A atd. Někdo z rodičů nebo sourozenců jistě vymyslí spoustu příkladů.

 

Neboj, máš na úkoly dost času. Až přijdeš zase za námi do školky, můžeš nám přinést ukázat svou práci:-)

 

A JEŠTĚ NĚCO PRO MAMINKY A TATÍNKY:

Těmito činnostmi si s dětmi procvičíte jemnou i hrubou motoriku, řečový projev i sluchovou analýzu, zrakovou diferenciaci (barvy, tvary), děti získají povědomí o způsobu ochrany zdraví, procvičí se v prostorové orientaci, naučí se respektovat daná pravidla, procvičí si správné držení tužky i nůžek - NA TO PROSÍM DOHLÉDNĚTE. 

NEBERTE TYTO ÚKOLY TAK, ŽE JE NUTNÉ JE SPLNIT. SPÍŠE JSME VÁM CHTĚLY DÁT NĚKOLIK NÁPADŮ, JAK DĚTI ZABAVIT A ZÁROVEŇ PROCVIČIT V ČINNOSTECH, KTERÉ BUDOU VE ŠKOLE POTŘEBOVAT.