Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
Vítejte na stránkách
Centra pozitivní psychologie v České republice!

 

Centrum pozitivní psychologie v ČR (CPPC) vzniklo v Brně v roce 2008.

V dubnu 2010 byla založena Sekce pozitivní psychologie při Českomoravské psychologické společnosti ČMPS.

Cíle CPPC jsou následující: rozšiřovat povědomí o směru pozitivní psychologie v České republice, a to jak ve výzkumné tak v aplikační rovině, podílet se na pořádání seminářů, workshopů a konferencí pozitivní psychologie, poskytovat konzultace pro odborné práce tématicky související s danou oblastí a aktivně rozvíjet mezinárodní spolupráci.

_______________________________________________________________________

 

V nakladatelství Springer vyšla v rámci řady Cross-Cultural Advancements in Positive Psychology kniha "Hope Across Cultures: Lessons from the International Hope Barometer" (Krafft, Guse,& Slezackova, 2023). Volně ke stažení v pdf ZDE.

hope-across-cultures.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

V nakladatelství Centre for Resilience and Socio-Emotional Health, University of Malta, vyšla kniha "Hope and Well-being: Psychosocial Correlates and Benefits" (Slezáčková, 2017). Zdarma ke stažení v pdf ZDE.

hope-mono-cover-page.jpg

 

V nakladatelství Grada Publishing vyšla kniha "Průvodce pozitivní psychologií" (Slezáčková, 2012). Více informací zde.

obalka-final.jpg

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________


 

AKTUÁLNĚ

 

16.4. 2024:

Tým odborníků z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity vytvořil pro Národní zdravotnický informační portál (NZIP) průvodce péčí o duševní zdraví, jehož cílem je usnadnit lidem orientaci ve vlastním duševním zdraví, v tom, co pro sebe mohou udělat a na jaké odborníky s jakými potížemi se obracet: https://www.nzip.cz/dusevni-zdravi  

 

11.3. 2024:

Přečtěte si rozhovor s Alenou Slezáčkovou o tom, jak si udržet naději, zda a v čem se liší zdroje naděje napříč různými zeměmi a kulturami a jakou roli hraje v míře naší naděje prožívaná smysluplnost života. Více se dozvíte v aktuálním čísle časopisu Heroine.

 

 

5.2. 2024:

Stále je ještě možné přihlásit se k pasivní účasti na 11. Evropské konferenci pozitivní psychologie, která se bude konat v červenci 2024 v rakouském Innsbrucku.  Vážíme si příležitosti podělit se o aktuální poznatky a aktivity rozvíjené na Ústavu lékařské psychologie a psychosomatiky LF MU, jež budou obsahem zvané přednášky Aleny Slezáčkové s názvem "A Life Worth Living: Nurturing Well-Being in Cancer Patients Through Online Positive Psychology Interventions".

 

 

30.1. 2024:

Jaký máme vztah ke svému tělu a jak to souvisí s naší duševní pohodou? Shrnutí hlavních poznatků rozsáhlé mezinárodní studie najdete v článku v magazínu Universitas a blíže jej přibližuje Alena Slezáčková v krátkém rozhovoru pro Český rozhlas   

 

 

15.1. 2024:

Poslechněte si rozhovor o programu MyWay Analytix, který slouží ke komplexní analýze duševního zdraví organizace a k prevenci a snižování rizika vzniku duševních problémů zaměstnanců. Při jeho tvorbě byly využity také ověřené poznatky a intervence pozitivní psychologie.

 

 

20.12. 2023:

S blížícími se Vánocemi a koncem roku často přichází doba zvýšeného stresu, napětí a spěchu. Tohle náročné období od nás vyžaduje nemalé úsilí a vyčerpává naši energii, jejíž zásoby mohou být ke konci roku již značně omezené. Jak se tedy na chvíli zastavit v běhu dní a vytvořit prostor pro klid a pozitivní naladění mysli a těla? Přečtěte si "Předvánoční zamyšlení z pohledu pozitivní psychologie".

 

 

15.12. 2023:

Přečtěte si rozhovor s Alenou Slezáčkovou s názvem "Dobře na těle, dobře na duši"

Naše tělo je dům, ve kterém strávíme celý svůj život. Jak se o něj staráme, jak o něj pečujeme a jak jej respektujeme? Jak se cítíme "doma" ve svém těle a s čím to souvisí? O zajímavých výsledcích výzkumu zaměřeného na postoj k našemu tělu se dozvíte právě v tomto rozhovoru.

 

 

28.11. 2023:

Vážíme si pozvání na konferenci Akutně.cz a možnosti podělit se o doporučení týkající se prevence Syndromu vyhoření u zdravotníků. Záznam rozhovoru najdete ZDE.

 

 

12.11. 2023:

Opět je tady každoroční výzkum Barometr naděje, který zkoumá míru spokojenosti s uplynulým rokem, naše očekávání do budoucna a další faktory ovlivňující duševní zdraví a životní spokojenost u české populace.

Podělte se prosím o své názory a zkušenosti v online anonymním dotazníku a přispějte k dalšímu rozvoji poznatků pozitivní psychologie! Odkaz na dotazník je platný do konce listopadu 2023. 
Děkujeme za vaši spolupráci a jako poděkování nabízíme ke stažení knihu shrnující poznatky o síle naděje napříč kulturami "Hope across cultures"

 

 

6.10. 2023:

Srdečně zveme všechny zájemce na přednášku Prof. Marty Bassi (Università degli Studi di Milano) s názvem "Positive health in the face of illness? Translating positive psychology research into practice".
Prof. Bassi je prezidentkou European Network for Positive Psychology (ENPP) a uznávanou odbornicí v oboru pozitivní psychologie a psychologie zdraví. 
Kdy: středa 25.10.2023 16:30-17:30
Kde: Univerzitní kampus Bohunice, A19/133
Vstup volný.

Dozvíte se: 
Jaké uplatnění mají aktuální vědecké poznatky pozitivní psychologie v klinické a zdravotní péči 
Jak využít fenomén Flow při podpoře zdravého životního stylu
Jaké jsou další strategie podpory duševního zdraví u klientů a pacientů

 

 

2.10. 2023:

Je nám ctí a potěšením, že můžeme přispět k péči o duševní pohodu a psychickou odolnost zaměstanců Masarykovy univerzity. 

Praktické workshopy zaměřené na témata prevence syndromu vyhoření a udržení rovnováhy mezi pracovním a osobním životem jsou otevřeny pro všechny zájemce z řad MU.

 

 

12.9. 2023:

Srdečně zveme na přednášku Aleny Slezáčkové s názvem "Jsme silnější, než si myslíme: Pět klíčů k psychické odolnosti a duševnímu zdraví", která se bude konat ve středu 15. 11. 2023 od 17:00 na LF MU v Univerzitním kampusu Bohunice v učebně B11/234.

Přednáška je určena všem, kteří se chtějí dozvědět více o tom, jak obnovit svoje síly a udržet si naději ve zvládání náročnějších životních situací. Posluchači se dozví zajímavé poznatky a získají praktická doporučení pro posílení odolnosti vůči stresu a zvýšení duševní pohody. Budou seznámeni s ověřenými metodami a účinnými postupy pozitivní psychologie, které mohou úspěšně využít v každodenním životě pro podporu svého duševního zdraví a zlepšení kvality života.

Více informací a přihláška zde: pro veřejnost a pro studenty a zaměstnance Masarykovy univerzity

 

 

20.8. 2023

Jak jsme spokojení se svým tělem a o čem to svědčí? V časopise Body Image byl publikován článek, jehož součástí jsou i data od českých respondentů. Cílem pestrého spoluautorského týmu z 65 zemí světa (pod vedením prof. Virena Swamiho z Anglia Ruskin University, Cambridge, UK) bylo ověřit škálu Body Appreciation Scale-2 a zjistit souvislosti pozitivního vztahu ke svému tělu a demografických proměnných.
Český soubor tvořilo 700 dospělých respondentů (66 % žen, průměrný věk 38 let). Z mezinárodního srovnání vyplývá, že čeští účastníci výzkumu vykazují oproti zástupcům jiných zemí spíše nižší spokojenost s vlastním tělem.

Více informací a poznatků najdete v plném textu článku zde: Body Appreciation Scale

 

 

 

10.7. 2023:

Stále je možné přihlásit se na kongres spojený s jedinečnou příležitostí pro setkání se zakladatelem směru pozitivní psychologie Martinem Seligmanem, který se koná ve Vídni ve dnech 10.-12.11. 2023. Součástí programu, na němž zazní kromě přednášky M. Seligmana také příspěvky dalších evropských představitelů pozitivní psychologie včetně Aleny Slezáčkové, je představení jeho nejnovější knihy "Tomorrowmind". 
Více informací se dozvíte v podrobném programu Folder Tomorrowmind.pdf a v letáku Flyer Tomorrowmind.pdf.

Možnost registrace zde.

 

5.6. 2023:

Přečtěte si článek o počátcích a aktuálním vývoji pozitivní psychologie v časopise Psychologie Dnes: "Soustředit se na to, co je v nás dobré" (A. Slezáčková).

 

25.5. 2023:

Právě vyšla odborná kniha Hope Across Cultures, kterou spolueditovala Alena Slezáčková, jež je také spoluautorkou několika kapitol zahrnujících data od české populace. Kniha o naději v sobě spojuje pohledy psychologie a filozofie a představuje nový koncept a model naděje, který je podložen bohatými empirickými daty získanými v rámci mezinárodního projektu Barometr naděje.
Dobrá zpráva pro všechny zájemce: kniha je "open access", je  tedy volně přístupná a ke stažení zde.

 

20.5. 2023

Pečujeme o duševní zdraví a pohodu zaměstnanců Masarykovy univerzity. Workshop s názvem "Well-Being Is A Skill: Pathways To Personal And Professional Flourishing" se koná 23.5. 2023 na FSS MU.

 

18.4. 2023:

Jedinečná příležitost pro setkání se zakladatelem směru pozitivní psychologie Martinem Seligmanem se nabízí v listopadu tohoto roku ve Vídni!  Ve dnech 10.-12.11. 2023 se bude konat na jeho počest kongres spojený s představením nejnovější knihy "Tomorrowmind", na němž zazní kromě přednášky M. Seligmana také příspěvky dalších evropských představitelů pozitivní psychologie. 
Více informací, program a registrace zde.

 

5.4. 2023:

Začínáme s přípravou 11. Evropské konference pozitivní psychologie (ECPP 2024), která se bude konat od 10. do 13.7. 2024 v rakouském Innsbrucku.
Můžete se těšit na mnoho zajímavých přednášek, praktických workshopů a dalších aktivit, které vám nabídnou to nejlepší z evropské a světové pozitivní psychologie. Více informací o přihlášení a registraci abstraktů neleznete již bzy na webových stránkách konference. Těšíme se naviděnou příští léto v Innsbrucku!

 

15.3. 2023:

V soboru 1.4.2023 se koná VI. Česko-slovenský den existenciální analýzy a logoterapie s názvem „Smysl pro humor v psychoterapii. Uzdravení, odlehčení a coping“, pořádaný Společností pro logoterapii a existenciální analýzu.

Součástí programu bude také přednáška Aleny Slezáčkvové s názvem "Vliv pozitivních emocí na duševní a tělesné zdraví".

Více informací a program zde.

 

28.2. 2023:

Videozáznam přednášky Aleny Slezáčkové s názvem "Jsme silnější, než si myslíme: Osobní rozvoj v důsledku zvládání náročných životních situací", která se konala 16.2. 2023 v Praze v rámci cyklu sebepoznávacích a psychologických přednášek organizovaných Psychologie.cz a kinem Přítomnost, najdete ZDE.

 

20.2. 2023:

Výsledky aktuálního výzkumu Barometr naděje budou prezentovány na 1. mezinárodní konferenci pozitivní psychologie organizované National Positive Psychology Association (Delhi, India) v termínu 3.-4.3. 2023..

Název přednášky: "Hope in the Face of Despair: Lessons Learned from Life´s Challenging Times"
(Alena Slezáčková)

Konference se koná v online formátu, více informací a registrace zde.

 

 

22.1. 2023:

Srdečně zveme na přednášku Aleny Slezáčkové "Jsme silnější, než si myslíme: Osobní rozvoj v důsledku zvládání náročných životních situací", která se koná 16.2. 2023 v Praze v rámci cyklu sebepoznávacích a psychologických přednášek organizovaných Psychologie.cz a kinem Přítomnost.

Anotace:
Náročné životní situace a krizová období se nevyhýbají nikomu z nás. Jak však můžeme lépe zvládat zvýšenou zátěž, aby si nevybírala daň na našem duševním a tělesném zdraví nebo kvalitě našich vztahů? A můžeme z těžkých období naopak vyjít posíleni?
Na našem setkání se společně podíváme na výsledky aktuálního výzkumu, které nám prozradí nejen to, nakolik bylo uplynulé období spojeno s vyšším stresem, úzkostí a obavami, ale odhalí také zdroje povzbuzení a naděje.
Povíme si, jaké způsoby zvládání stresu přispívají k udržení duševního zdraví a psychické vyrovnanosti, a čím můžeme vydláždit svou cestu k osobnímu rozvoji, nadhledu a životní moudrosti.
Zaměříme se také na praktická doporučení a strategie pozitivní psychologie pro posílení duševní pohody, psychické odolnosti a mezilidských vztahů.

Termín: 16. února 2023, 19:00–21:00 hod.
Místo konání: Přítomnost, Siwiecova 1839/1, 130 00 Praha 3‑Žižkov
Vstupenky zde.

Těšíme se v Praze naviděnou!

 

11.1. 2023:

Ve středu 18. 1. 2023 od 18:00 se koná webinář s názvem Rozhodování o zdravotní péči v závěru života – aktuální poznatky a inspirace pro praxi (přednášející doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D.).
Pořádá Centrum Paliativní péče, Praha.

Zájemci jsou srdečně zvání. Více informací a registrace zde.

 

 

14. 12. 2022:

Barometr naděje slaví 10 let!

Již od roku 2013 probíhá v České republice vždy na sklonku roku pravidelný výzkum Barometr naděje, který je zaměřený na posouzení spokojenosti s uplynulým rokem a na vyhlídky do roku budoucího. Tato česká část rozsáhlého mezinárodního výzkumného projektu Hope Barometer využívá kromě metod zjišťujících míru naděje a duševního zdraví také dotazníky zachycující aktuální témata, která v daném roce „hýbou světem“. Zatímco v roce 2021 byly zjišťovány strategie zvládání stresu spojeného s pandemií a ochota Čechů nechat se očkovat proti koronaviru, v roce 2022 byla pozornost věnována postojům vůči válce na Ukrajině a očekávání dalšího společensko-politického vývoje a sociálních i klimatických změn. Získaná anonymní data jsou analyzována a výsledky, které jsou prezentovány na konferencích, přednáškách pro veřejnost a v odborných článcích, pomáhají prohloubení poznání v současné vědecké psychologii. 
Za vynikající spolupráci a nezištnou pomoc se sběrem dat v roce 2021 a 2022 patří velké poděkování Mgr. Jiřímu Nepalovi a agentuře MNFORCE, s.r.o., která se specializuje na online průzkum trhu a sběr dat. Díky jejich velké vstřícnosti, spolehlivosti a profesionalitě je rádi doporučujeme všem zájemcům o zajištění kvalitního průzkumu!

 

 

25. 11. 2022:

Všichni zájemci jsou srdečně zvání na přednášku "MindCare - první česká mobilní aplikace na podporu duševního zdraví onkologických pacientů".
Co si představit pod pojmem e-health? Je možné tento koncept využít pro podporu pacientů se závažným onemocněním? Jak lze koncept e-health dál rozvíjet? Jaké jsou jeho limity? To je tématem příštích PsychoTalks s docentkou Alenou Slezáčkovou, která představí mobilní aplikaci MOÚ MindCare, jež byla vyvinuta na Lékařské fakultě MU pro podporu duševního zdraví pacientů Masarykova onkologického ústavu. Na přednášce se dozvíte, jak probíhal vývoj aplikace i co blíže obsahuje program kombinující prvky mindfulness, pozitivní psychologie a autogenního tréninku, který MindCare nabízí.

KDY? Úterý 29.11. od 18:00
KDE? Filozofická fakulta MU, Arne Nováka 1, Brno, místnost B2.44
Vstup zdarma.

 

 

21. 11. 2022:

Projekt MOÚ MindCare vyhrál Czech DIGI@MED Award!
Aplikaci na podporu duševního zdraví onkologických pacientů MOÚ MindCare ocenila odborná porota Czech DIGI@MED Award, která ji zvolila vítězem v kategorii Existující projekt.
Více informací si můžete přečíst v tiskové zprávě zde.

 

 

15. 11. 2022:

Srdečně zveme na konferenci projektu SPOLU, jejíž součástí bude také přednáška A. Slezáčkové s názvem "Aplikovaná pozitivní psychologie v klinické praxi: Jak posílit zdroje naděje a psychické odolnosti".
KDY? Čtvrtek 1.12. 2022 od 11:00
KDE? Kino Scala (Moravské náměstí, Brno)
Celý program  a anotace příspěvků zde:

Konference Projektu SPOLU - program.pdf
Konference Projektu SPOLU_anotace.pdf

Vstup možný bez předchozí rezervace, vstupné dobrovolné.

 

 

8. 11. 2022:

Jaký byl pro nás uplynulý rok a jaká očekávání máme ohledně své budoucnosti? Jaký je náš postoj vůči dalšímu vývoji ve světě? A jaké dopady má současná situace na náš osobní život a duševní zdraví? A co je pro nás zdrojem naděje?  Na tyto a další otázky se snaží přinést odpovědi již 10. ročník pravidelného výzkumu Barometr Naděje.

Podělte se s námi prosím o své zkušenosti a názory v anonymním dotazníku: 
https://www.efs-survey.com/uc/HBCzechia2022/

Výzkum probíhá do konce listopadu a první výsledky budou představeny již počátkem roku 2023 na stránkách Psychologie.cz.
Děkujeme za spolupráci! 

 

 

3. 11. 2022:

Videozáznam přednášky s názvem "Mindfulness – všímavá lékařská praxe a léčivý efekt přítomného okamžiku"  (A. Slezáčková & M. Světlák) přednesené na konferenci BOD 2022 naleznete zde.

 

 

5. 10. 2022:

Srdečně zveme studenty i veřejnost na přednášku do Ostravy!
Název: Využití mobilních aplikací (e-health) v podpoře duševního zdraví
Přednášející: Doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D. (UPP LF MU)
Kdy a kde: úterý 1.11.2022 od 14:10, Filozofická fakulta Ostravské univerzity, Reální 3, 701 03 Ostrava (budova E, místnost E 303).
Anotace:
Rozvoj informačních a komunikačních technologií a běžné využívání chytrých mobilních telefonů umožnily aplikaci těchto nástrojů v péči o zdraví a podpoře zdravého životního stylu. V přednášce bude stručně představen koncept e-health a konkrétní možnosti jeho využití pro podporu duševního zdraví a psychické odolnosti u studentů i u pacientů se závažným onemocněním. Posluchači budou seznámeni s existujícími online programy, které byly vyvinuty na Lékařské fakultě MU, a jejichž účinnost je empiricky ověřována. Diskutovány budou také další možnosti rozvoje e-health i jeho limity.  
Vstup zdarma. 

 

27. 9. 2022:

V úterý 27.9. jsme představili aplikaci na podporu duševního zdraví onkologických pacientů MOÚ MindCare v pořadu České televize Dobré ráno.
Tři na sebe navazující vstupy k tomuto tématu naleznete zde:
Část 1 - Část 2 - Část 3

 

 

16.9. 2022:

Srdečně zveme na 200. Klinicko-psychologický den na téma "To dobré v nás", který se koná v pondělí 10. října 2022 od 9.00 do 13.30 ve velkém sále Lékařského domu, Sokolská 31, Praha 2.

Více informací zde

Program připravila Sekce klinické psychologie při ČMPS ve spolupráci se Sekcí pozitivní psychologie při ČMPS. 

 

 

25.7. 2022:

Velmi si vážíme zájmu lékařů a zdravotníků o témata aplikované pozitivní psychologie.

Jeho dokladem je i vyžádaná přednáška s názvem "Jak pomocí naděje a vděčnosti předcházet syndromu vyhoření", kterou přednese Alena Slezáčková na 28. kongresu České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, který se koná 15.-17.9. 2022 v Brně. 

 

 

5.7. 2022:

Od 1.7. 2022 je Alena Slezáčková členkou vedení Evropské společnosti pozitivní psychologie (member of the Executive Board of the European Network for Positive Psychology). Bude se aktivně podílet na rozvíjení mezinárodní spolupráce s evropskými kolegy a přípravě příštího evropského kongresu pozitivní psychologie, který se bude konat v červenci 2024 v rakouském Innsbrucku. 

 

 

2.6. 2022:

Poznatky a praktické metody pozitivní psychologie jsou součástí nově vzniklého programu MOU MindCare, zaměřeného na rozvoj a podporu psychického zdraví a duševní pohody onkologických pacientů. Efekt programu v podobě aplikace pro mobilní telefony je ověřován v rámci klinické studie podpořené grantem Agentury pro zdravotnický výzkum AZV ČR.

Více informací o programu zde.

 

 

1.4. 2022:

Srdečně zveme všechny zájemce na Seminář o metodách duševní hygieny na podporu zdraví a odolnosti s názvem „Radost v duši tělu sluší“, který se koná v rámci letošních Brněnských dnů prevence.
Lektorka: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D. (ÚPP LF MU)
Datum a čas: úterý 5. dubna 2022, 18:30–19:30 hod.
Místo konání: ÚPP LF MU – Kamenice 126/3, míst. 509
Kapacita: 40 osob, vstup zdarma.
Nutná rezervace: e-mail: alena.slezackova@med.muni.cz

Na semináři se dozvíte nejen zajímavé poznatky o tom, jaký vliv má duševní pohoda na naše zdraví, ale také si prakticky vyzkoušíte ověřené a účinné metody duševní hygieny, které nám pomáhají lépe zvládat stres, uvolnit napětí, zlepšit náladu a obnovit vnitřní zdroje posilující psychické i tělesné zdraví.

Celý program BDP ke stažení zde

 

11.3. 2022:

Srdečně zveme na webinář s názvem "Význam naděje pro zvládfání stresu a udržení duševního zdraví: Praktická doporučení a intervence", který se koná v úterý 29.3. od 14:00 do 15:30 přes MS Teams.

Anotace:
Naděje je klíčová pro udržení duševního zdraví a psychické odolnosti v náročných životních obdobích. Na tomto webináři stručně představíme podoby a zdroje naděje a její souvislosti s duševním i tělesným zdravím. Budeme hovořit nejen o tom, co říkají o naději vědecké výzkumy, ale zaměříme se především na praktická doporučení pro posílení naděje. Představíme si konkrétní strategie a metody pozitivní psychologie, které nám mohou pomoci ubránit se úzkosti, nepohodě a beznaději, a významně podpořit vlastní duševní zdraví a psychickou pohodu. Zmíníme také možnosti zvyšování naděje u klientů a pacientů.

Lektorka: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D.
Pořádá: Aesculap Akademie

On-line přihlášku naleznete ZDE

Více informací zde: Pozvánka: Webinář o naději 

 

 

1.3. 2022:

Dílčí výsledky aktuálního výzkumu Hope Barometer budou prezentovány 5.3. 2022 v rámci zvané přednášky na mezinárodní online konferenci Pandemic to Panacea: Bio-Psycho-Social Strategies.
Název přednášky: "Sources of hope and the personal growth in the aftermath of Covid-19 crisis" (Alena Slezáčková)
Více informací a pozvánka ZDE
Leták: 
2022 International conference.pdf

 

 

24.2. 2022: Jsme celým srdcem s Ukrajinou! 

ukraine-heart.jpg

 

 

 

 

 

 

Kontakty na psychologickou pomoc Ukrajině zde:

https://www.cpng.cz/l/psychologicka-pomoc-ukrajine/
https://www.cpng.cz/l/psikhologichna-dopomoga-ukrajini/

 

 

18.1. 2022:

Máte vysokoškolské vzdělání a chcete se aktivně podílet na výzkumu v oblasti aplikované pozitivní psychologie?
Ústav psychologie a psychosomatiky LF MU vypisuje téma pro dizertační projekt zaměřený na ověření efektivity intervencí na podporu naděje a psychické odolnosti u pacientů s roztroušenou sklerózou  (školitelka: doc. Alena Slezáčková). Návrh projektu zde: Tema_disertace_2022_A.Slezackova.pdf
Začátek studia: září 2022.
Informace o přijímacím řízení a termínech naleznete zde.

 

 

17.1. 2022:

Aktuální výsledky české části výzkumu Hope Barometer, který se uskutečnil v listopadu a prosinci 2021, budou prezentovány v rámci zvané přednášky s názvem  "Zdroje naděje a duševního zdraví v době pandemie Covid-19" na online mezinárodní vědecké konferenci Pozitívna psychológia pre pozitívny život.
Záznam přednášky bude přístupný na webu konference.
Termín konání: 4.2. 2022
Účast zdarma.

 


10.1. 2022:

"Naděje v pozitivní psychologii" - shrnující výsledky české části dlouhodobého výzkumného projektu Hope Barometer naleznete v článku v novém čísle časopisu Psychologie Dnes 1/2022. Naděje v pozitivní psychologii_PD_01_2022.pdf


 

6.1. 2022:

"Naděje je klíčem k duševní pohodě"  - přečtěte si rozhovor v aktuálním čísle časopisu Žena a život 1/2022
Naděje je klíčem k duševní pohodě_ŽaŽ_2022.pdf   


 

5.1. 2022:

Ústav psychologie a psychosomatiky LF MU nabízí zdarma online webináře na podporu duševního zdraví a psychické odolnosti. Více informací naleznete ZDE.


 

3.1. 2022:

Děkujeme všem, kteří se zúčastnili  nedávného výzkumu Barometr naděje. Získaná data jsou nyní zpracovávána a brzy se s vámi o výsledky podělíme.
Ze velkou pomoc se sběrem dat děkujeme panu Mgr. Jiřímu Nepalovi a společnosti MNForce.

 

 

1.1. 2022:

Přejeme všem šťastný a harmonický rok 2022!

 

 

17.11. 2021:

Srdečně zveme na online konferenci Úspěšný vývoj a resilience v celoživotní perspektivě, která se koná v pátek 26. listopadu 2021 od 9:30 do 17 hod. na platformě Zoom.  
Tématem konference jsou možnosti využití pozitivní psychologie při podpoře psychického zdraví a odolnosti jedinců a komunit. Na konferenci vystoupí odborníci a odbornice na problematiku duševního a pracovního zdraví, rozvoje osobnostních zdrojů  a rozvoje nadání a potenciálu.
V případě zájmu o účast se přihlašujte na e-mailu organizátorky: katerina.zabrodska@ff.cuni.cz  
Přihlášky lze zasílat nejpozději do 23.11.2021.
Více informací a obsah konference naleznete zde: 
Úspěšný vývoj a resilience v celoživotní perspektivě_POZVÁNKA NA KONFERENCI.pdf

 

 

1.11. 2021:

POZVÁNKA K VÝZKUMU:

Srdečně vás zveme k účasti v online anonymním výzkumu Barometr naděje, jehož cílem je zjistit, jaké zkušenosti, názory a prožívání souvisejí s lepším duševním a tělesným zdravím. Zaměřuje se také na nalezení odpovědí na otázky, které způsoby zvládání stresu posilují naši naději v lepší budoucnost, co přispívá našemu osobnímu rozvoji a nakolik souvisí postoj k vakcinaci proti Covid-19 s věkem, úrovní a typem vzdělání, ale také s mírou sebesoucitu a laskavosti k sobě sama.
Tato studie realizovaná na Ústavu psychologie a psychosomatiky LF MU je součástí mezinárodního výzkumného projektu Hope Barometer, do něhož je pod vedením Dr. Andrease Kraffta ze švýcarské University of St. Gallen zapojeno 15 zemí z celého světa.

Výzkum probíhá v průběhu listopadu 2021 a první výsledky budeme znát již koncem roku. Rádi vás pak s nimi seznámíme.
Děkujeme za Vaši účast.
Váš názor a Vaše zkušenosti jsou důležité pro rozšíření vědeckého poznání v oblasti péče o duševní a tělesné zdraví!

(Sběr dat byl již ukončen)

 

26.10. 2021:

Srdečně zveme na křest knihy o mindfulness "Neodvracej pohled", kde jako host vystoupí i doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D. z Ústavu psychologie a psychosomatiky LF MU: Odkaz na událost na FB zde.

 

16.10. 2021:

Nesdělovat pacientovi jen negativní zprávy, ale nabídnout i to, co je dobré…
Jak komunikovat s pacienty nejen s vážnou diagnózou? Jak správně pacienta odhadnout? Co a kdy pacientovi sdělit? 

Poslechněte si rozhovor s Alenou Slezáčkovou o lékařské psychologii a o využití pozitivní psychologie v péči  o pacienty i péči o duševní zdraví lékařů a zdravotníků.

Medicína podcast (26. díl): ZDE anebo na Spotify, Apple PodcastsGoogle Podcasts  

 

14.10. 2021:

Co jsou silné stránky charakteru a jak je odhalit a rozvíjet? Kdo nám může být příkladem a vzorem? A jak souvisí silné stránky se životní spokojeností a pracovní úspěšností?

To a ještě více se dozvíte v nově vzniklém digitálním vzdělávacím zdroji Co víme o štěstí, který vznikl v rámci spolupráce kolektivu autorů na Masarykově univerzitě.
Materiál je volně dostupný a vhodný primárně pro žáky a studenty, kteří hledají sami sebe, své budoucí studijní a profesní uplatnění a své místo v životě.