Chov slepic
Stručná metodika pro začínající, mladé a laické drobnochovatele.
1. Literatura
V knihovně si vypůjčit a přečíst knihy na témata: chov drůbeže, chov slepic, výživa a krmení hospod. zvířat, prevence nemocí a nemoci drůbeže, léčení slepic, zoohygiena, zoonozy apod.
2. Dodavatel kuřic
Měl by být stejný, osvědčený, pokud možno z blízkého okolí, aby se kuřice nemusely daleko převážet. Je třeba se zeptat dodavatele, za jakých podmínek byly kuřice odchovány: jaké bylo používáno krmivo, jaký grit, jaká podestýlka, jaký kurník a jaký výběh; zda a proti čemu byly očkovány, zda byly něčím léčeny. Snažit se kuřicím připravit co nejvíce podobné podmínky těm, jaké měly u dodavatele.
3. Příprava kurníku, výběhu a příslušenství
Před umístěním nových kuřic do starého odchovného prostředí je třeba: Staré slepice odstranit, kurník zcela vyčistit tj. podlahu, stěny, hnízda, hřady i strop vymýt, vydrhnout, vypařit vařící vodou s chloraminem. Pokud je možné kurník zcela uzavřít, je ho možné i vyplynovat formaldehydovými parami a pak dobře vyvětrat. Totéž provést s napáječkami, s krmítky, a ostatním příslušenstvím (např. porcelánovými podkladky). Nakonec podlahu i stěny vybílit, nechat vyschnout. Připravit čistou vodu do napáječek, suchou nemořenou pšenici i zadinu bez jedovatých semen plevelů do krmítek. Hnízda ze 4/5 zakrýt jutovým pytlem (aby v nich bylo šero), dostatečně vystlat dlouhou ječnou slámou nebo čistými hoblinami z měkkého dřeva; uprostřed nesmí být holé prkno. (Dlouhé tenké seno ne, protože ho žerou a mohou si ucpat vole). Přichystat nový suchý křemenný grit (možná ho prodávají): jsou to drobné přírodní křemenné kamínky o průměru 2 mm až 4 mm. Pod kurníkem do hloubky alespoň 10 cm vyhrabat a vyvézt starý trus a starou zeminu a navést tam nový čistý suchý písek na popelení.
Výběh nejlépe ohradit na jiném zatravněném místě, než byl dříve (ve starém výběhu je velké nebezpečí infekce). Dobré je i během léta vícekrát posunout i malý výběh na jiné místo. Vysbírat střepy, ostré dráty, staré hřebíky. Zamezit úrazům slepic, tj. aby se mohly pohodlně a bezpečně pohybovat ve všech prostorách, aby nepadaly z žebříčku nebo z hřadu, aby nenarážely na nějaké ostré hrany. Možnost místo hliněného výběhu použít rošt z drátěného silnějšího omyvatelného pletiva.
4. Krmení a napájení (možnosti)
V létě:
1) suchá nemořená pšenice nebo její zadina, pšeničný šrot, žito, (méně drcená kukuřice nebo kukuřičný šrot a ječný šrot), minerální a vitaminová přísada pro nosnice, řezané kopřivy, listy smetanky lékařské, jetel, vojtěška (délka řezanky 1 až 2 cm). Domácí zbytky opatrně v menším množství a od zaručeně zdravých lidí: starý usušený nadrobno nakrájený chléb, tvrdé rohlíky, čerstvě dobře uvařené brambory nesolené, nemaštěné. Suché vaječné skořápky převařené (20 minut var) nebo při 150 °C opečené v troubě, nebo v mikrovlnce opracované na nejvyšší teplotu 10 minut); skořápky rozdrtit v hmoždíři na průměr kousků asi 3 mm. Udělat čerstvou směs s bramborami ráno i večer jen tolik, co sežerou, jinak to v krmítku kvasí a slepice z mají průjem. Možné je přidat i čerstvě uvařené jemně nakrájené nesolené, nemaštěné a libové hovězí maso. Ad libitum tj. po celý den k volné konzumaci do krmítka dát pouze suchou pšenici a do napáječky čistou vodu.
2) pouze kompl. suchou krm. směs pro nosnice (pro malochov) ad libitum a vodu.
V zimě:
1) jako v létě, ale zelené krmení nahradit naklíčenou nemořenou pšenicí a vlažnou vodu.
2) pouze kompletní suchou krmnou směs, určenou pro nosnice v drobnochovu a vodu.
!! V a r o v á n í: Případné zkrmované zbytky potravin z domácnosti by neměly být nepasterizované, solené, maštěné, zkvašené, plesnivé. Nebezpečné jsou ostré hrany úlomků kostí, omáčky, splašky nápojů. Existuje možnost nákazy od lidí např. TBC, salmonela aj. (možno zabránit pouze převařením).
5. Nemoci, jejich projevy, prevence a léčení
Průjmy:
a) Příčinou je infekce kokcidiemi nebo salmonelami aj. Zdroj: starý slepičí trus v kurníku nebo ve výběhu, nepasterizované vaječné skořápky nebo kuchyňské zbytky. Léčení: modrý cholezol (=kokcidiostatikum) do napájecí vody, veterinární lék proti salmoneloze nebo jiný lék, dle výsledku veterinárního rozboru trusu.
b) Příčinou je chybná výživa. Zdroj: mořené krmné obilí, jedovatá semena v zadině, přesolené kořeněné, mastné, plesnivé a zkvašené kuchyňské zbytky. Léčení: Nepoužívat závadné krmivo. Nenechávat celý den vlhkou míchanici zkvasit v krmítku. V létě použít pouze suché krmivo. Použít do krmiva nebo do vody živočišné uhlí.
Pastřebky (vejce bez skořápky pouze v bláně): Příčinou může být úraz, nedostatek vápníku a minerálních látek, nebo parazitární onemocnění. Léčení: zabránit úrazům, doplnit vitaminovou a minerální výživu speciálním přípravkem. Dát na veterinární vyšetření trus drůbeže a dle nálezu použít veterinární lék.
Tvrdé vole: Příčinou je požírání dlouhé neřezané trávy a sena. Zelené krmivo zkrmovat pouze řezané. Zabránit přístupu slepic k dlouhému vláknitému senu. Mohou se zkrmovat pouze sušené jetelovinové drolky, tj. sušené odrolené vojtěškové nebo jetelové lístky.
Výhřez vejcovodu s vejcem: Příčinou je příliš velké první vejce kuřice. Nelze léčit.
Infekční rýma: Příčinou je asi virus a oslabená zdravotní kondice, nedostatek vitaminů. Vyskytuje se spíše v zimě. Léčení: Zlepšit zdravotní kondici dostatečným přísunem vitaminů a minerálních látek, zvýšit energetickou hodnotu krmiva, zateplit kurník, omezit stress.
Zoohygiena a prevence: Infekční nemoci i parazité (čmelíci, perožrout) mohou být přeneseny na kuřata a na mladé kuřice buď ze starého nevyčištěného a neumytého chovného zařízení (tj. např. z napáječek, starého kurníku, starých krmítek, starých nevyčištěných hnízd apod.) nebo, a to zejména, z kontaktu se starou nemocnou drůbež, při společném ustájení s ní. Proto platí zásada, pokud to alespoň trochu jde, novou mladou zdravou drůbež ustájit v novém zařízení, nebo alespoň v pečlivě vymytém a vydesinfikovaném starším zařízení.