Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zbiroh

12. 3. 2012

7.března se vydali ti, kterým historie není cizí, na návštěvu zámku ve Zbirohu.

img_0002.jpg

Zámek Zbiroh stojí v nádherných křivoklátských lesích v bezprostřední blízkosti Brd.

Zbiroh se honosí hned několika nej…

Původní hrad byl postaven na nejtvrdší jaspisové nebo, chcete-li, buližníkové skále. Hradní studna, vyhloubená do této horniny, je se svými 163 m nejhlubší v Evropě, takže si nejspíš sami představíte, že její hloubení nebyl žádný med. A skalní suk také posloužil jako jakýsi podstavec pro mohutnou věž tyčící se nad celým objektem jako nehybný strážce klidu. Tato věž se dokonce pyšní tím, že je vůbec první samostatnou hradní hláskou v Čechách. Se svými zdmi silnými až 4 m, výškou 20 m a šířkou 10 m je skutečně více než impozantní dominantou celého zámku. Celá tato stavba navíc nebyla postavena z vůle krále, ale pouhého šlechtice, a to v době, kdy to rozhodně ještě nebylo zvykem. Zbiroh se tak stal vůbec prvním manským hradem v Čechách.

Ještě se vám to zdá málo? Co takhle ještě: nejtajnější špiónské pracoviště v Československu, největší zámecký krajinářský park na Rokycansku nebo místo, kde Alfons Mucha vytvořil svá největší plátna? 

Výstavy Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů

 

 

Jedná se o výjimečný projekt v rámci celé střední Evropy. V jeho rámci se totiž představí nedávno objevený renesanční obraz tváře Leonarda da Vinci a dále předměty z 12. až 14. století vážící se k rytířskému řádu templářů. Exponáty z italských sbírek, jejichž většina nebyla mimo území Itálie nikdy vystavena, budou doplněny výjimečnými a málo známými předměty z českých a moravských muzeí, které se týkají působení templářů na našem území.

V době konání výstavy uplyne přesně 700 let od rozpuštění templářského řádu. Výstava je mimo jiné připravována se zástupci italského Řádu templářů. V době konání výstavy bude probíhat pestrý vzdělávací i hravý doprovodný program, který osloví návštěvníky různých věkových kategorií.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Zbiroh