Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Á P I S ze zasedání představenstva OS ČLK Strakonice konaného dne 14. 10. 2013

16. 10. 2013

Přítomni: MUDr. Pelíšek, MUDr. Mareš, MUDr. Hlinková, MUDr. Maxová, MUDr. Moltaš, MUDr. Fialová

Omluveni: MUDr. Linhart, MUDr. Horný, MUDr. Zoubek


1. Sjezd ČLK se bude konat 16. - 17. 11. 2013, delegáti dr. Pelíšek a dr. Kubíček.

2. Představenstvo OS ČLK Strakonice svolává okresní shromáždění na 20. 11. 2013 v 17,00 do Rytířského sálu strakonického hradu.

Návrh programu:
- Zahájení
- Volba pracovních orgánů okresního shromáždění
- Výroční zpráva o činnosti okresního sdružení ČLK Strakonice
- Rozpočet a zpráva o hospodaření
- Revizní zpráva
- Zpráva čestné rady
- Volba představenstva OS ČLK Strakonice
- Volba revizní komise a čestné rady OS ČLK Strakonice
- Informace o průběhu Sjezdu ČLK
- Prezentace ZZS Jihočeského kraje, vystoupení ředitele MUDr. Marka Slabého, diskuse
- Usnesení
- Závěr

3. Na okresním shromáždění proběhne volba nového představenstva, čestné rady a revizní komise. Čtyři z dosavadních členů představenstva nemohou být zvoleni pro další volební období (byli již 2x po sobě členy představenstva) – MUDr. Horný, MUDr. Fialová, MUDr. Zoubek a MUDr. Maxová. Současně proběhne i volba nového delegáta sjezdu ČLK.

4. Během podzimu 2013 se kancelář ČLK přestěhuje do nových prostor v budově vrátnice Nemocnice Strakonice, a.s. Stávající prostory nabízí Nemocnice Strakonice k prodeji.

5. Porada předsedů OS ČLK proběhne 31.10.2013 v Praze. Dr. Pelíšek informoval, že se zřejmě jednání nebude moci z pracovních důvodů zúčastnit a nabídl ostatním členům představenstva účast na poradě.

6. MUDr. Pelíšek se zúčastní na Krajském úřadu JčK těchto výběrových řízení:
23. 10. 2013 - Blatná – ordinace PL
26. 11. 2013 - Volyně – ordinace PLDD a ordinace PL

7. Noví členové OS ČLK Strakonice: MUDr. Fiala Tomáš ml., MUDr. Hanušová Karolína, MUDr. Jíchová Lucie, MUDr. Klomfar Martin, MUDr. Lašanová Martina, MUDr. Odvodová Martina, MUDr. Rejdová Eva, MUDr. Školníková Lucie

8. Povolení k předpisu léčiv: MUDr. Audolenská, MUDr. Hálová, MUDr. Lahitová, MUDr. Pinta, MUDr. Trávníčková

9. Diplom celoživotního vzdělávání lékařů: MUDr. Kuřinová

10. Činnost celostátní ČLK
- odklad elektronických neschopenek do ledna 2016, stát se zavázal vytvořit motivační program pro lékaře
- VZP nabídne smlouvu na dobu neurčitou pro všechny ambulantní specialisty, smlouvy budou vypověditelné z obou stran pouze z vyjmenovaných důvodů, na kterých se ČLK a VZP dohodnou
- vláda rozhodla o zvýšení platby za státní pojištěnce o 64,- Kč měsíčně, tedy na částku 787,- Kč. Toto opatření přinese zdravotnictví 4,7 mld. Kč. Návrh příslušného zákonného opatření schválil Senát ČR dne 10.10.2013. Toto rozhodnutí musí ještě schválit Poslanecká sněmovna, která vzejde z říjnových voleb.
- představenstvo ČLK navrhuje sjezdu zachování stávající výše členských příspěvků
- ČLK připomínkuje novelu sazebníku výkonů:
1 ) ČLK dlouhodobě poukazuje na trvale podhodnocenou minutovou režijní sazbu přiřazenou k výkonu. Problémem je rovněž velký procentuální rozptyl v hodnotách, které mohou zdravotnická zařízení sjednat se zdravotními pojišťovnami individuálně. Mohlo by tak docházet k diskriminaci některých zařízení, k nepřiměřenému nabízení nižší minutové sazby, u vybraných zdravotnických zařízení naopak k sjednání sazby vyšší, čímž by tato zařízení byla neoprávněně zvýhodňována. ČLK navrhuje zvýšit pevnou minutovou režijní sazbu přiřazenou k výkonu u všech odborností a toto kompenzovat snížením procentuálního rozptylu individuálně sjednaných výší minutové režijní sazby. Tzv. kultivací SZV nebylo vůbec provedeno přepočítání osobních a režijních nákladů a hodnoty uvedené v návrhu novely vyhlášky neodpovídají reálným nákladům poskytovatelů zdravotních služeb a už vůbec nezahrnují každoroční nárůst cen těchto nákladů.

2) ČLK navrhuje, aby s akceptováním uvedených připomínek vstoupil návrh novely SZV v platnost, ale aby účinnost novely byla odložena na 1.1.2015, s tím, že by v roce 2014 zdravotní pojišťovny hradily poskytovatelům zdravotních služeb poskytnutou péči dle dosavadního znění SZV a hodnot v něm obsažených, zároveň by však poskytovatelům zdravotních služeb bylo vedle toho zasíláno i vyúčtování, které by bylo bývalo prováděno podle této novely, aby byla bez rizika finanční destabilizace zdravotnických zařízení nebo zdravotních pojišťoven provedena modelace dopadů změny

3) Nepodkročitelným požadavkem ČLK a předpokladem pro výše uvedené je také premisa, že hodnota bodu bude pro rok 2014 úhradovou vyhláškou stanovena nejméně ve výši 1 Kč.

 


zápis schválil
MUDr. Michal Pelíšek
předseda OS ČLK Strakonice