Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti ČLK Strakonice v roce 2010

19. 11. 2010

 

Zpráva o činnosti představenstva a o stavu okresního sdružení ČLK Strakonice
 
18. listopadu 2010
 
Vážené kolegyně a kolegové,
dovolte, abych Vás na úvod dnešního shromáždění členů okresního sdružení ČLK Strakonice seznámil se zprávou o činnosti představenstva.
Při našem posledním řádném zasedání v listopadu 2009 nebylo možno vzhledem k absenci zájemců zvolit předsedu sdružení, proto bylo za tímto účelem svoláno mimořádné volební shromáždění na 18. března 2010, na kterém byl novým předsedou zvolen MUDr. Pelíšek. V období od listopadu 2009 do března 2010 koordinoval činnost ČLK místopředseda Dr. Horný. Při březnovém zasedání byla provedena ještě dovolba na uvolněnou pozici člena představenstva, zvolen byl Dr. Mareš, který se tak znovu zapojil do činnosti představenstva, které od roku 2008 pracuje ve složení – Horný, Fialová, Hlinková, Linhart, Maxová, Moltaš a Zoubek.
Kancelář komory pracovala z mého pohledu pečlivě a aktivně, snažíme se vyřizovat veškerou agendu co nejrychleji, abychom zbytečně neprotahovali celkové vyřízení žádostí našich členů. Jde zejména o vydávání diplomů celoživotního vzdělávání a licencí, povolení předpisu léčiv kolegům, kteří již nevykonávají aktivní zdravotnickou činnost a další. Pro lepší komunikaci jsme na jaře zprovoznili webové stránky okresního sdružení, kde jsou například publikovány aktuální zápisy z jednání představenstva či další aktuální informace o činnosti našeho sdružení. Zájem o stránky je mezi uživateli internetu překvapivě velký. Na webu naleznete v elektronické podobě všechny potřebné formuláře, které si můžete vyplnit v klidu domova a urychlit tím zpracování své žádosti. Využít můžete i přichystané postupy, které Vás provedou procedurou vyřizování Vaší žádosti (např. co je třeba splnit pro vydání licence či diplomu celoživotního vzdělávání atd.).
Předseda a případně další zástupci představenstva se v souladu s legislativou účastnili na půdě krajského úřadu několika výběrových řízení na povolení či změnu vedení soukromé zdravotnické praxe. Při těchto řízení se snažíme maximálně hájit zájmy našich členů a dbát o optimální dostupnost lékařské péče v našem okrese.
V tomto roce jsem se za naše sdružení účastnil všech porad předsedů okresních sdružení v Olomouci i v Brně, jedenkrát byla do Tábora svolána krajská rada.
V červnu 2010 se konalo společné zasedání představenstva, čestné rady a revizní komise. Zápis z tohoto jednání je k dispozici na našem webu. Další zasedání proběhlo v říjnu. Na těchto jednáních jsem informoval o činnosti komory na celostátní úrovni. Zmíním některá témata.
Supervolební rok 2010 se pochopitelně promítl i do zdravotnictví. Nebylo to sice tentokrát téma číslo jedna v předvolební kampani, nicméně svou váhu samozřejmě mělo. ČLK uspořádala před sněmovními volbami diskusi s odborníky jednotlivých politických stran na oblast zdravotnictví. Diskuse to byla zajímavá, chvílemi bouřlivá, celkem podrobně byla popsána v jednom z čísel Tempusu. Ačkoliv se diskuse netýkala jen problematiky financování a platového ohodnocení lékařů, pamatuji si na větu předsedy pražské ODS dr. Šťastného, že projdou-li reformy, které jeho strana prosazuje, dojde ke zvýšení našich platů během dvou let na dvojnásobek dnešní hodnoty. Tento výrok vyvolal salvu tragikomického smíchu přítomných, při kterém pan předseda jen nechápavě kroutil hlavou.
Nelze vyloučit, že za to může časté střídání na pozici ministra zdravotnictví, ale někdy mám pocit a vím, že nejsem sám, že než vedení ministerstva dokáže pro resort udělat něco pozitivního, tak je odvoláno.  A možná proto celkové hodnocení politického vlivu na české zdravotnictví vyvolává rozpaky. Doufejme, že se to u nové vlády, která vzešla z letošních voleb změní. Důkazem rozpačitého chování ministerstva budiž například kritizovaná novela specializačního vzdělávání, postupně narůstající administrativa, přetrvávání nerovného postavení pojišťoven vůči  poskytovatelům zdravotní péče a stále - v porovnání s ostatními evropskými zeměmi - pokulhávající finanční podpora státu.
Je však potřeba přiznat, že za řadu věcí, které se nám nelíbí, si lékařský stav může sám. Například již zmíněná struktura specializačního vzdělávání, nesmyslná délka stáží mladých lékařů na pracovištích s vyšším stupněm akreditace, obsahová náplň předatestační přípravy – to vše bylo z velké části připraveno vedením odborných společností, předními profesory a docenty, kteří jsou – jak mnozí vnímají – od reálného medicínského života odtrženi.  
Také nám nemůže být lhostejné, jak nás lékaře vnímají naši pacienti a obecně česká veřejnost. Sice se snad ještě stále držíme na první příčce respektovaných povolání, otázkou je, jak dlouho to vydrží. Příčinnou tohoto nepříznivého trendu je nepochybně řada faktorů – zvyšující se (někdy neoprávněné někdy oprávněné) požadavky a očekávání našich pacientů a jejich příbuzných, přepracovanost, únava a (slušně řečeno) zklamání zdravotnického personálu z finančního ohodnocení, nedostatek personálu a prostředků na zajištění dnes standardně očekávané péče. Svůj vliv ale hraje i klesající vzájemná soudržnost, loajalita a slušnost příslušníků lékařského stavu mezi sebou navzájem, což naši pacienti vnímají a nelibě nesou. Ze zkušeností vím, že v našem okrese tento problém tak divoký není, ale apeluji na všechny naše členy, abychom k tomu nikdy nesklouzli.
Ale vraťme se k problematice specializačního vzdělávání, což je i dnes stále žhavé téma. Ministr zdravotnictví avizoval změny systému. Organizace atestačního vzdělávání by měla přejít z IPVZ na lékařské fakulty, které v první fázi budou nabízet spíše technicko – organizační zázemí, v dalších letech však budou nepochybně chtít získat na podobu vzdělávání zásadnější vliv. Ministr slíbil brzké vydání novelizované vyhlášky o specializačním vzdělávání, která navýší počet základních kmenů a oborů, slíbeny jsou i změny v náplni samotného vzdělávání, které by měly připravit nově rekonstruované akreditační komise, jejichž členy jmenuje ministr na základě nominací lékařských fakult, ČLK a odborných společností. Komora prosazuje, aby se zásadní část atestačního vzdělávání konala na pracovištích okresního typu a zdá se, že ministr zdravotnictví tento názor sdílí. Podrobně jsem Vás o situaci na poli specializačního vzdělávání informoval emailem před 2 týdny v návaznosti na mé setkání s ministrem zdravotnictví.
V této souvislosti informuji, že od letošního akademického roku zahájila svou činnost lékařská fakulta v Ostravě, která vznikla na základě rozhodnutí akreditační komise ČR i přes nesouhlas stálé pracovní skupiny pro lékařství, jejíž členové v reakci na toto rozhodnutí na své funkce rezignovali. V tuto chvíli musíme věřit, že akreditační komise dohlédne na udržení vysoké laťky v kvalitě stávajícího vysokoškolského vzdělávání. Domnívám se ovšem, že zřizování dalších fakult, například v Č.Budějovicích, na Kladně nebo v Praze 13 už není nutné.
V posledních týdnech a měsících stále slýcháme zprávy z médií o nespokojenosti nemocničních lékařů a hrozbách odchodem z českého zdravotnictví. Představenstvo našeho okresního sdružení na svém červnovém zasedání podpořilo – podobně jako většina dalších okresních sdružení - jejich požadavky na změnu specializačního vzdělávání a zlepšení pracovních podmínek, protože se domníváme, že stávající podmínky jsou neuspokojivé a mohou vést k nedostatku kvalifikovaného lékařského personálu v nemocnicích, což se nutně projeví ve snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče. V této souvislosti nelze alespoň jednou větou nezmínit navrženou podobu úhradové vyhlášky pro rok 2011, která se nepříznivě dotkne celého segmentu poskytovatelů zdravotní péče a celou stávající situaci ještě eskaluje. ČLK s aktuální podobou úhradové vyhlášky vyslovila ostrý nesouhlas a děkuji všem z vás, kteří k vyhlášce zaslali své připomínky.
ČLK na centrální úrovni ve spolupráci s Nadací Charty 77 organizuje projekt Iuventus Medica, který mladým kolegům přispěje na náklady spojené s atestační přípravou v celkové výši téměř 2 miliony korun. Vzhledem k tomu, že hospodaření našeho okresního sdružení je vedeno zodpovědně, máme určitou část finančních prostředků, které bychom mohli použít podobným způsobem. Navrhuji a prosím o Vaše komentáře v diskusi, abychom vytvořili – v uvozovkách - fond, do kterého by kromě okresního sdružení ČLK mohly přispívat i další instituce (hlavně místní obchodní společnosti, možná LOK a další). Z tohoto fondu bychom pak přispívali mladým lékařům na úhradu nákladů spojených se získáním specializované způsobilosti. Zvýhodnit bychom mohli ty obory, které jsou na území našeho okresu nedostatkové.
Ostatně nedostatek specialistů v některých oborech vnímáme na území okresu velmi vážně. Stávající systém vzdělávání neumožňuje v některých případech adekvátní výchovu kolegů v odbornostech, kde nedisponujeme dostatečnou kapacitou lůžkového fondu, tito kolegové se musejí vzdělávat jinde a přilákat je k práci na území našeho okresu začíná být velmi obtížné. Problematicky vidím zejména obory infekce, psychiatrie, ortopedie a další. Další zásadní personální problém vidím u záchranné služby, kdy v posledních měsících vidíme narůstající počet pacientů, kteří jsou k hospitalizaci přiváženi posádkou bez lékaře, což může vést k řadě problémů. Tento problém bude ještě eskalovat, bude-li třeba indikované pacienty urgentně transportovat za asistence lékaře do specializovaných center. Nedostatek lékařů byl ostatně prvotním impulsem k převedení LSPP pod okresní nemocnici, což je jistě téma, ke kterému se můžeme vrátit v diskusi.
Povinností ČLK je také dohled na kvalitu poskytované péče a disciplinární pravomoc vůči svým členům. Obecně platí, že počet stížností na lékaře narůstá, jak potvrdí a blíže poinformují i přítomní zástupci revizní komise a čestné rady. Při této příležitosti bych rád učinil výzvu, aby kolegové lékaři, kteří vykonávají zdravotnickou činnost na území strakonického okresu, byli registrováni právě naším okresním sdružením. A naopak, aby při změně působnosti provedli přeregistraci. Vyřeší to řadu organizačních problémů, se kterými se jinak musíme potýkat.
Naše okresní sdružení přispělo částkou 10 000 Kč v srpnu tohoto roku na pomoc lékařům postižených povodní. Děkuji i všem jednotlivým kolegům, kteří se v tomto projektu individuálně jakkoli angažovali.
Kancelář našeho okresního sdružení opakovaně pomohla registrovat vzdělávací akce, které se konaly na území okresu. Nehodláme konkurovat velmi aktivně a spolehlivě fungujícímu místnímu spolku lékařů, pomoc s registrací, která je při oslovení naší kanceláře zdarma, nabízíme vzdělávacím akcím menšího rozsahu, které probíhají na úrovni jednotlivých oddělení či skupiny praktických lékařů a podobně.
Body do systému celoživotního vzdělávání lze získávat i při studiu e-learningových kurzů, které ČLK pořádá na speciálních webových stránkách. Odkaz na ně najdete na našem webu. Počet kurzů se postupně zvyšuje, v roce 2011 dosáhne již 200.
Chtěl bych požádat, aby všichni členové ČLK v souladu se stavovskými předpisy aktualizovali průběžně údaje týkající se výkonu lékařského povolání – zejm. jde o změnu adresy, získání specializace a podobně.
Mám radost ze všeho, co se strakonickému zdravotnictví za poslední rok podařilo. Nemocnice Strakonice otevřela nový moderní lůžkový pavilon, který přispěje ke zvýšení komfortu hospitalizovaných pacientů a na další rekonstrukci se chystá. Nemocnice vyhrála na sklonku roku 2009 v anketě o nejlepší nemocnici, paní doktorka Kotroušová byla v obdobné soutěži zvolena nejlepší praktickou lékařkou.
 
Vážení kolegové,
žijeme ve světě, kde každý den se něco děje, každý den jsou nové informace. Skrze ČLK může každý vznášet připomínky k různým materiálům, které jsou komoře dány k připomínkování. Využite tohoto svého práva. Snažím se všechny relevantní materiály, které mám k dispozici, přeposílat všem kolegům, které máme v databázi. Pokud materiály nedostáváte a máte o ně zájem, zadejte svou emailovu adresu buď na prezenční listinu, nebo na našich internetových stránkách.
Závěrem mi dovolte, abych poděkoval všem, kteří se na činnosti komory v minulém roce podíleli a všem kolegům, kteří dělali čest lékařskému povolání v našem okrese.
Děkuji za pozornost.
 
 
MUDr. Michal Pelíšek, předseda OS ČLK Strakonice