Jdi na obsah Jdi na menu

Advent 2016

27. 11. 2016

Nevíte kam letos vyrazit na adventní trhy? Zkuste zajet do Německa - pokud jste tam nikdy nebyli a máte vánoční trhy rádi, bude to příjemný zážitek.

17.12. Norimberk

Město, ve kterém jsem nikdy nebyla bylo, i přes synkovu nemoc, pokořeno. Parkovali jsme 30 minut chůze od centra - konkrétně od hradu - v obchodním domě Mercato. Vybrali jsme si tak, protože jsme si chtěli nakoupit v Realu svařák ve skle a čokoládu pro rodinu a ještě mít jistotu, že nebudeme kroužit kolem centra a hledat místo. Pěšky jsme šli přes park Stadtpark k hradu, kde jsme si v hradní krčmě dali k obědu výborný steak. Trhy jsou zde opravdu masovou záležitostí - podle očekávání. Největší koncentrace stánků je samozřejmě na hlavním náměstí na Hauptmarkt platz. Ale také jsou napříč celým ventrem na hlavní třídě vedoucí od severu na jih. Na jihu centra u hradeb, je moc pěkné místečko. Manžel mu říká Středověk. Nenechte si ho ujít. Je u městské brány Frauentorturm. Také se nám líbilo tržiště na náměstí u radnice - Rathausplatz, kde měli stánky z různých koutů evropy. i z Prahy... Docela dobře jsem rozumněla pánovi z Itálie u kterého jsme si zakoupili salámek... Italština je mi jaksi bližší než němčina.

Pokud sem pojedete můžete zkusit pátek nebo neděli... mohlo by tu totiž být méně turistů. Ale ověřené to nemám.

Když porovnám trhy zde a v malém městečku Coburg (na sever od Norimberka), tak Coburg rozhodně vede. Je to tam osobní a každý stánek je opravdu unikát i co se týče dekorací, které stánkaři mají. Od čarodějnic na střeše až po krásné dekorace uvnitř stánků... což mi v Norimberku chybělo. A krása a malebnost Coburgu se s Norimberkem také nedá srovnat.

 

10.12.16 Křivoklát

Na Křivoklát jezdíme každoročně, je to taková naše tradice

Za vstupné 80Kč pro dospělého se můžete pobavit na náměstí hradu, které je plné stánků se suvenýry i s pochutinami. Je to vlastně v okolí Kladna jediný takovýhle adventní program na hradě. Ještě jsou trhy na zámku v Nelahorevsi, ale tam je to s prostorem ještě horší než na Křivoklátě.

Hrad otvírá v 10h své brány a to je tu nejméně lidí. Doporučuji si přivstat a přijet sem hned na otvíračku. Parkovné je v tyto dny v celé obci Křivoklát zpoplatněno. Kromě parkoviště u Rekreačně naučného areálu.

V roce 2017 se akce bude konat o víkendu 9. a 16.12.

 

9.12.16 Olovnice

Dnes jsem jela do Olovnice. Jsem nadšená. Nevím kde začít:-)

Myslela jsem si, že se jedná o nějakou novou akci, ale pak jsem se dozvěděla, že letošní ročník je již 10.

Prodejní výstava se koná ve starém mlýně, před kterým se dá pohodlně zaparkovat. Přístup není bezbariérový, výstava je v patře. Na poměrně velkém prostoru najdete vše možné od vánočních ozdob až po adventní věnce a zároveň věci, co s vánocemi vyloženě úzce nesouvisí, jako například porcelán, příbory, svícny a bytový textil. Velice mile jsem byla překvapená právě velikostí prostoru, na kterém jsou dekorace prodávané. Bála jsem se, aby to nebylo něco malého. A to opravdu nebylo.

Také je na místě možnost občerstvení v malé kavárničce, zákusky vypadaly slibně, ale bohužel jsem to nechtěla se synkem hrotit a stačilo mi, že jsem asi 60 krát zopakovala zaklínadlo "jenom na koukání". Rychle si vybrala ozdoby a rychle jsem vypadla, než Metud stihl něco rozbít.

16300131_1121888404587484_2613979830411464072_o.jpg

Ze mě osobně se stane štamgast a ani jednu z akcí si nenechám ujít.

 

2.12.16 Olovnice

Dnes jsem se skrz internet dozvěděla o zajímavé vánoční výstavě v Olovnici u Kralup nad Vltavou. Určitě se tam chci během tohoto měsíce zajet podívat. Výstava se koná ve starém mlýně, ulice Velvarská 36. (otevřeno 9.-11.12 a 16.-18.12. vždy od 13 do 19hodin)

 

27.11.16 neděle LOKET

20161127_143704.jpgCestou domů jsme zase museli vytipovat pauzovací a procházkové místo a vyšlo nám to krásně do Lokte. Parkoviště zvolte to v Sokolovské ulici. Hrad Loket je jeden z mála hradů, kde se konají adventní trhy, ale stejně jako například na Křivoklátě - né každý adventní víkend. Zde budou trhy na hradě jen 10.-11.12. Hrad na běžnou prohlídku byl ale otevřen (80,-). Infocentrum také - což mě mile překvapilo. Na náměstí mají malé trhy už teď a předpokládám, že tam budou až do vánoc každý víkend. Když jsme přijali (po 13h), stánkaři to tam zrovna rozbalovali. Trhy jsou velice prosté, pár stánků, trochu občerstvení, trochu jmelí... Mají tam ale i pódium, takže plánují i nějaký program, který jsem více nestudovala. Oproti Německu to je ale opravdu slabší. Takže pokud jste ze západních Čech, vyražte třeba zrovna do Amberka nebo do jiného podobně velkého města.

Co mohu doporučit je kavárna Galerie Cafe, která je na náměstí. Káva dobrá a zákusky také. A originální autorská keramika, na které vám to naservírují. Měla jsem bezlepkový mrkvový dort a moc pozitivně mě překvapil.

V Roce 2017 na trhy v Lokti zavítejte o víkendu 9.-10.12.

26.11.16 sobota SESSLACH

Městečko na jihozápad od Coburgu, které je unikátní svými velmi zachovalými středověkými hradbami. Pokud se někdy vyskytnete poblíž, rozhodně neváhejte a zajděte si na oběd do místního pivovaru nebo na kávu do místní kavárny Marktcafé - zde totiž opravdu neprohloupíte. Káva vynikající a zákusky také... byli jsme zde s odstupem roku a půl a stále dobré. Je zde i opravdu pěkný kostel, kde mají strom přání.

Bohužel zde jsme si Advent moc neužili, protože trhy sice byli od soboty, ale díky naší špatní informovanosti, jsme zde byli dopoledne a trhy začínali až odpoledne, takže vše bylo jen v procesu příprav. Ale i zde by to bylo velice pěkné a malebné. Stánky zde mají obyčejné, né tak nazdobené jako v Coburgu. Co se mi ale moc líbilo je, že se zde chodí z ulice i do vánočně vyzdobených dvorů, kde můžete zakoupit místní produkty a občerstvení. Jsou to takové oázy klidu.

Večer jsme si šli vynahradit nedostatek svařáku opět na náměstí v Coburgu, kde se náměstí již zcela zaplnilo a s kočárkem a zvídavým děckem to už nebyl až tak příjemný zážitek.

TIP: Pokud chcete na jakékoliv adventní trhy s malými dětmi a s kočárkem volte vždy pátek - pokud je to možné. Sobota už je vždy trochu o nervy. Na masakr do Norimberka se sice chystáme, ale pojedeme rozhodně bez syna, protože tam se to s kočárkem opravdu nedá a budete znechucení. Pokud chcete zažít německý advent, vyhlídněte si klidně menší město. Bude to příjemnější, pohodovější a také ekonomičtější:-)

 

25.11.16 pátek COBURG

20161125_113033.jpgDnešní den jsme měli v plánu sejít na náměstí, omrknout trhy, které ten den začínali, pak vystoupat na hrad a pak opět přes náměstí zpět domů. Celých 11km jsme šli s kočárkem.

Předně bych chtěla říct, že Coburg je opravdu krásné město. Celé centrum je krásně opravené. Všude jsou hrázděné domy, na kopci nad centrem veliká pevnost ke které vede anglický park. Mají tu krásnou růžovou zahradu a v červenci se zde koná obrovský festival Samby... Takové druhé Rio. Jezdím sem opravdu s láskou.

A teď k místním trhům. Jsou dost velké a zároveň dost malé na to, abyste si je mohli užít opravdu poklidně. První den trhů byl přes den opravdu poklidný. Mohli jsme Metuda nechat běhat samotného a obcházet stánky. Na trzích bylo jen pár místních popíjejících svařák. Úplná pohodička, žádní turisti. Jen my:-)

Stánky zde mají opravdu nádherně vyzdobené. U nás jsou to spíš takové řadovky s furt stejnými suvenýry. Tady je každý stánek trochu jiný, mají tu více jídla a pochutin a míň "cetek" a když už tu nějaké mají, tak je to takové různorodější. A svařák je opravdu lepší, než ten pražský. Cena 2,5 - 3E. Vratný hrnek je zde v Německu samozřejmostí a nám to takhle vyhovuje, navíc tady má každý stánek jiný hrneček - nevýhoda je, že ho pak musíte vrátit tam, kde jste svařák zakoupili, ale můžete si vybrat i z jakého hrnečku byste raději. Nejvíce jsme utratili ve stánku, kde měli na špejli ovoce obalené v čokoládě. Pro děti zde mají takový ten tradiční kolotoč a nealko dětský svařák.

 

24.11.16 čtvrtek AMBERG

20161124_141929.jpgCesta do německého Coburgu, který nám bude na pár dní domovem, nám trvá cca 4 hodiny. Jelikož jsme jeli se synem, bylo nutné udělat někde procházkovou pauzičku, aby nám mladej nezešílel v autě. Na mapě jsme si vybrali městečko Amberg. Je asi 30 minut od hraničního přechodu Rozvadov. Na internetu jsem si přečetla, že trhy by tam měli mít již od čtvrtka. A měli. Malé, ale milé. Řekla bych že hezčí, než v leckterém okresním českém městě. Městečko má pěkné malebné centrum, kterým protéká říčka. Trhy jsou hned vedle basiliky svatého Martina, která je přesně uprostřed centra, jen škoda, že je zrovna celá pod lešením. Manžel z městečka unešený nebyla, ale já ano. Na hlavní třídě můžete najít i spoustu obchůdků a pěkně se tu projít. Mají tu opravdu pěkné hradby. Ve městě je i velký supermarket, kde můžete například pořídit nějaké suvenýry a potraviny na doma.

 

 

 

 20161124_143613.jpg20161124_144253.jpg