Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exotic klub - Zdravotní problémy Shar-pei

Čerpáno z článku EXOTIC KLUB Kladno (Pod tímto klubem je naše stanice registrována) 

Každá registrovaná CHS se snaží chovat štěňátka fyzicky i psychicky zdravá. Přesto se jako u každého jiného plemene mohou, u jedinců objevit tyto příznaky, popř. onemocnění. Některým lze předejít, některá bohužel do života plemene zasáhnou. 

Zdravotní problémy shar-peiů

Primární otevřený oční glaukom(POAG): Kondice, při které po určitou dobu vzrůstá tlak v oku(očích) a může tak zapříčinit slepotu. Primární luxace čočky (PLL): Dochází k ní, když se vlákna, která udržují čočku přetrhají nebo degradují, kvůli čemuž čočka přechází do nevhodné pozice a spadá do glaukomu přední komory oka. Pokud se tak stane, tak nadchází velmi rychlá ztráta zraku.

 Amyloidóza: Zapříčiňuje ji nahromadění proteinu v ledvinách nebo játrech. Tento nadbytek proteinu způsobí nevyhnutelné selhání ledvin a/nebo jater. Je to čistě genetický problém, momentálně nejsou dostupné žádné testy, avšak pracuje se na jejich výzkumu.

Entropium: Protáčení očních víček směrem dovnitř zapříčiňující podráždění rohovky oka řasami. Některá štěňata budou v tomto útlém věku vyžadovat odstranění přebytečné kůže. Tento zákrok by ovšem neměl být normou pro všechna štěňata a chovatelé by na to měli s každou další generací dbát.

Spaid: Tímto termínem můžeme označovat určitá onemocnění zánětlivých/zápalových stavů, ku přikladu: sharpeí horečka, artritida, recidivující otitis, dědičný kožní hyaiuronisis(HCS)

Shar-peí horečka: Toto odkazuje na CSP vytvářející horečku v průběhu několika hodin bez žádného varování. Z našich dosavadních informací víme, že nedochází k žádným dlouhodobým komplikacím. Většinou psovi uleví aspirin. Horečka se může projevit v obličeji (mucin zvýší svou teplotu a tvář oteče) nebo v hleznech, které otečou a zvíře si na ně nechce nechat sáhnout.

Syndrom periodické horečky, nebo též autozánětlivé onemocnění u šarpejů (SPAID), je selektivní pro plemeno šarpej, které se vyznačuje tlustou a silně zvrásněnou kůží. Ta je způsobena nadměrnou expresí enzymu HAS2, což má za následek hromadění hyaluronanu v kůži. Nadbytek hyaluronanu zvyšuje riziko syndromu periodické horečky tím, že spouští vrozenou imunitní odpověď. Onemocnění charakterizuje pět příznaků – horečka, artritida, vezikulární hyaluronóza (hromadění kyseliny hyaluronové ve tkáních), otitida (zánět středního ucha) a amyloidóza (ukládání amyloidu ve tkáních). Syndrom periodické horečky je spojen s mutacemi v genech HAS2 a MTBP.

Klinické znaky |Klinickými příznaky SPAID jsou horečka, bolest zadních končetin, nadměrné pití a nadměrné močení. Horečku šarpejů může veterinární lékař léčit pomocí léků proti bolesti a léků na podporu funkce ledvin a snížení horečky.

Informace Predispozice k autozomálně dominantnímu onemocnění může být dědičná po jednom z rodičů. Toto onemocnění je však uváděno jako neúplně dominantní, kdy vědci ukazují, že fenotyp nelze vysvětlit pouze dominantním způsobem dědičnosti. K úplnému vysvětlení tohoto fenotypu je třeba provést další výzkum.

Dysplazie kyčelního kloubu: Dochází k ní nesprávným vývojem kyčelního/ch kloubu/ů při růstu štěněte. Následkem čehož dojde k uvolňování kyčelního kloubu a chrupavka se společně s kostí začne uvolňovat.

Dysplazie lokte: Jedná se o abnormální vývin loketního kloubu, který způsobuje poškození vrchu chrupavky. Tento proces nazýváme osteochondrosisi nebo OCD. Obě tyto kondice později vedou k artritidě (osteoartritid).

Autoimunitní zánět štítné žlázy: Vzniká sebe napadením vlastního těla v oblasti mucinu štítné žlázy, tělo považuje mucin za cizorodé těleso a produkuje protilátky, které později štítnou žlázu plně zničí.

Luxace patelly: Dochází k ní, když patella(kolenní čéška) vypadává ze svého místa. Vzniká tedy značné poškození kolenního kloubu a znepříjemňuje psovi pohyb.