Domáci koblihy
Domácí koblihy
Suroviny
- 250 ml mléka
- 35 g droždí
- 80 g moučkového cukru
- 400 g hrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 60 g másla
- 3 žloutky
- 3 lžíce rumu
- sůl
- džem na plnění
- tuk na smažení
Postup přípravy
V části vlažného mléka rozmícháme droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Dobře promícháme a necháme vzejít kvásek. Změklý tuk utřeme s cukrem, postupně přidáváme žloutky, mouku, rum, kvásek, sůl a vlažné mléko. Zaděláme těsto, které se nesmí lepit na vnitřní strany mísy. Na povrchu lehce poprášíme moukou, zakryjeme a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na plát asi 1 cm silný. Na půlce těsta vyznačíme kulatým tvořítkem kolečka. Do středu koleček dáme lžičku zavařeniny a překlopíme druhou půlkou těsta. Kolem vyvýšených míst náplně prsty těsto přimáčkneme, aby se oba pláty dobře spojily. Potom stejným tvořítkem koblihu vykrojíme. Koblihy přikryjeme a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Ve fritéze nebo v pánvi s vyšší vrstou tuku malým kouskem těsta vyzkoušíme správnou teplotu - musí se hned po vhození smažit. Koblihy oprášíme od mouky, aby se mouka nepřipalovala a vrchní stranou dolů vložíme do tuku. koblihy musejí být do poloviny potopené a nesmějí se vzájemně dotýkat, aby nabyly. Asi po 2 minutách, když jsou koblihy usmažené, je obrátíme a dosmažíme. Koblihy dáváme do tuku vždy najednou a během smažení žádné nepřidáváme. Jen tak se koblihy pěkně nafouknou. Před vložením další várky přidáme kousek čerstvého tuku, aby se rozpálený tuk trochu zchladil. Po usmažení pocukrujeme koblihy moučkovým cukrem Dobrou chuť.