Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní řád 2022 - 2023

1. 9. 2022

Školní řád

Mateřská škola Ostrov

Masarykova 1195

příspěvková organizace

IČO: 49753495

Čj.: 5/2021

Podrobnosti k výkonu práv a povinností dětí a jejich zákonných zástupců v mateřské škole a podrobnosti o pravidlech vzájemných vztahů se zaměstnanci v mateřské škole.

Na základě Vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání a Zákona 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), Zákona 110/2019 Sb., GDPR, vše v platném znění, vydává ředitelka mateřské školy tento školní řád.

Provoz a vnitřní režim školy.

Provoz mateřské školy je zpravidla celoroční s provozní dobou pondělí až pátek 6:00 - 16:30. Děti ve třídách se zpravidla scházejí mezi 6:00 - 7:50. V případě potřeby (návštěva lékaře apod.) lze dohodnout i jiný (pozdější) příchod. V 8:00 hodin se budovy školy z bezpečnostních důvodů zamykají a jsou po dobu provozu zamčené. Případné návštěvy použijí zvonek u vchodu a vyčkají příchodu zaměstnance. K vyzvedávání dětí po obědě je mateřská škola otevřena mezi 12:00 - 12:30. Pro odpolední vyzvedávání dětí se mateřská škola otvírá v 14:30 a je otevřena do konce provozní doby. Děti se během dne mohou pohybovat v různých třídách. Toto je vždy oznámeno příslušnou cedulkou u schodiště nebo na dveřích příslušné třídy.

6:00-8:40

scházení dětí, spontánní hry, zájmové a vzdělávací aktivity

 

dle výběru dětí nebo dle nabídky učitelky, ranní cvičení, hygiena

8:00-8:10

evidence docházky

8:40-9:00

přesnídávka, hygiena

9:00-10:00

vzdělávací a zájmové aktivity

9:30-11:15

hygiena, příprava na pobyt venku-oblékání, hry a činnosti venku

11:15-12:00

návrat z venku do MŠ, převlékání, hygiena, oběd

12:00-14:00

hygiena, odpočinek na lůžku, poslech pohádky, spánek, klidové aktivity

14:00-14:30

vstávání, hygiena, protažení těla, svačina

14:30-16:30

zájmové a vzdělávací aktivity dle zájmu a přání dětí,

 

nebo dle nabídky učitelky, nadstandartní aktivity

Tyto aktivity se mohou variabilně měnit dle denního vzdělávání v jednotlivých třídách

  Při příchodu do mateřské školy rodiče (zákonní zástupci) nebo pověřené osoby předají dítě osobně učitelce ve třídě, nenechají je bez dozoru samotné v jiných prostorách mateřské školy. Jestliže zákonný zástupce (rodič) nebo jiná pověřená osoba nepředá dítě učitelce mateřské školy, mateřská škola za toto dítě a jeho bezpečnost nezodpovídá.

Každá učitelka je osobně zodpovědná za bezpečnost svěřených dětí od doby jejich převzetí od rodičů (zákonných zástupců), pověřených osob nebo jiné učitelky mateřské školy do doby jejich předání rodičům, pověřeným osobám či jiné učitelce.

Při odchodu z mateřské školy učitelka mateřské školy předá dítě rodičům (zákonným zástupcům) nebo jiným, vyzvedáváním pověřeným osobám. Za předané dítě již škola nenese žádnou zodpovědnost. Toto platí uvnitř i venku v celém areálu mateřské školy.

Jestliže si rodiče nebo pověřená osoba dítě nevyzvednou, jsou mateřskou školou vyzváni telefonicky, aby tak učinili neprodleně. Když si pro dítě přijde rodič pod vlivem alkoholu nebo drog, učitelka setrvá s dítětem v mateřské škole a zjistí, zda si pro dítě může přijít druhý rodič nebo jiná pověřená osoba. V případě, že si pro dítě nemůže přijít někdo jiný, učitelka kontaktuje ředitelku MŠ a postupuje podle jejích pokynů. Může se obrátit na a) Policii ČR, b) orgán péče o dítě  a požádá o zajištění neodkladné péče o dítě ve smyslu zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí (OSPOD) v platném znění. Pokud vyzvedává dítě jiná osoba než zákonný zástupce, je třeba toto uvést v evidenčním listu a v dohodě o vyzvedávání a stvrdit datem a podpisem zákonného zástupce nebo pověřená osoba přinese písemné pověření od zákonných zástupců a současně zákonný zástupce tuto skutečnost oznámí učitelce v příslušné třídě. Rodiče jsou informováni o aktuálním dění v mateřské škole formou nástěnek v šatnách dětí, v hale u hlavního vchodu a na webových stránkách mateřské školy www.msmasarykova.estranky.cz. Zákonní zástupci souhlasí s veřejnou prezentací fotodokumentace z různorodých akcí a dění související s mateřskou školou (podepsaný souhlas).

Přerušení nebo omezení provozu mateřské školy.

Provoz mateřské školy lze podle místních podmínek omezit nebo přerušit v době školních prázdnin (letní, zimní, jarní), nebo z jiných závažných provozních důvodů. Vyhl. č. 14/2005 Sb. o předškolním vzdělávání v platném znění. Rozsah a omezení nebo přerušení provozu mateřské školy stanoví ředitelka mateřské školy po dohodě se zřizovatelem.

Stravování dětí.

Při přípravě jídel postupuje školní jídelna podle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění a řídí se platnými výživovými normami a zásadami zdravé výživy. Dítě přítomné v době jídla se stravuje vždy. Výjimku tvoří dítě se zdravotními problémy na základě lékařské zprávy, které si může nosit vlastní dietní jídlo. Stravování během dne se řídí podle docházky dítěte - celodenní (přesnídávka, oběd, svačina) nebo polodenní (přesnídávka, oběd, nebo oběd, odpolední svačina). Výše stravného vychází z ceny potravin a platné legislativy. V současné době činí:

dopolední přesnídávka 12,-Kč, oběd 25,-Kč, odpolední svačina 10,-Kč, celkem 47,-Kč za celodenní stravu.

Platby školného a stravného se provádějí bezhotovostně na účet mateřské školy. Aktuální částky k zaplacení pro daný měsíc jsou uloženy v jednotlivých třídách vzhledem k GDPR.

Splatnost školného a stravného je vždy do 20. každého příslušného měsíce. 

Rodiče jsou povinni určenou částku uhradit v termínu. Jestliže rodič nemůže uhradit poplatky včas, sjedná si s ředitelkou nebo účetní náhradní termín splatnosti. Neplacení poplatků za mateřskou školu do daného termínu je důvodem pro ukončení docházky dítěte do mateřské školy.

Přijímání a docházka dětí.

K předškolnímu vzdělávání se přijímají děti dle platné zákonné legislativy. Děti mohou být přijímány v průběhu celého školního roku, pokud to dovoluje kapacita školy. Zápis na nový školní rok probíhá zpravidla v květnu. Pro všechny děti se stanovuje zkušební (adaptační) lhůta na dobu tří měsíců.

Vzdělávání dětí s přiznanými podpůrnými opatřeními.

Podmínky pro vzdělávání dětí s přiznanými podpůrnými opatřeními stanovuje školská legislativa. Učitelka zajišťuje tyto podmínky s ohledem na vývojová a osobnostní specifika těchto dětí. Pro úspěšné vzdělávání dětí s přiznanými podpůrnými opatřeními mateřská škola zabezpečuje (případně umožňuje) uplatňování principu diferenciace a individualizace vzdělávacího procesu při plánování a organizaci činností, včetně určování obsahu, forem i metod vzdělávání, osvojení specifických dovedností v úrovni odpovídající individuálním potřebám a možnostem dítěte zaměřených na samostatnost, sebeobsluhu a základní hygienické návyky v úrovni odpovídající věku dítěte a stupni postižení, spolupráci se zákonnými zástupci dítěte, školskými poradenskými zařízeními, přítomnost asistenta pedagoga podle stupně přiznaného podpůrného opatření.

Vzdělávání dětí nadaných.

Mateřská škola vytváří ve svém školním vzdělávacím programu a při jeho realizaci podmínky k co největšímu využití potenciálu každého dítěte s ohledem na jeho individuální možnosti. To platí v plné míře i pro vzdělávání dětí nadaných. V předškolním věku dítě prochází obdobím nerovnoměrného a skokového vývoje, mnohdy je těžké odlišit při identifikaci nadání dítěte od akcelerovaného vývoje v určité oblasti. Dítě, které vykazuje známky nadání, musí být dále podporováno. Vzdělávání dětí probíhá takovým způsobem, aby byl stimulován rozvoj jejich potenciálu včetně různých druhů nadání a aby se tato nadání mohla ve škole projevit a pokud možno i uplatnit a dále rozvíjet.

Vzdělávání dětí dvou až tříletých.

Prostředí pro děti dvou až tříleté poskytuje dostatečný prostor pro volný pohyb i hru dětí a zároveň bezpečí a klid pro odpočinek v průběhu celého dne. I pro toto věkové období jsou voleny vhodné hračky i didaktické pomůcky, školní nábytek (ergonomické parametry). Organizace práce dne je sestavována tak, aby vyhovovala fyziologickým dětským potřebám (úprava pro děti 2 - 3 leté) a zásadám zdravého životního stylu. Z hlediska organizačního zajištění chodu je 2 - 3 letým dětem zejména individuálně přizpůsobený adaptační režim, dostatek času na veškeré aktivity včetně převlékání a stravování.

Vzdělávání distančním způsobem.

Pokud bude předškolní vzdělávání přerušeno v důsledku krizových nebo mimořádných opatření (například mimořádným opatřením KHS nebo plošným opatřením MZd) nebo z důvodu nařízení karantény, škola nemá povinnost poskytovat vzdělávání distančním způsobem a postupuje obdobně jako v běžné situaci, kdy děti nejsou přítomny ve škole. Pokud to organizační možnosti školy dovolí, bude škola poskytovat podporu k domácímu vzdělávání dětí a to na základě dobrovolnosti a s ohledem na jejich individuální podmínky (balíčky se vzdělávacími úkoly, venkovní hry s úkoly v přírodě…)

Přístup ke vzdělávání a školským službám cizinců.

Cizinci mají přístup ke vzdělávání a školským službám za stejných podmínek jako občané České republiky.

Povinné předškolní vzdělávání, docházka a způsob vzdělávání.

Povinné předškolní vzdělávání má formu pravidelné denní docházky v pracovních dnech. Povinné předškolní vzdělávání se stanovuje v rozsahu 4 hodin denně, v době od 8.00 – 12.00 hodin. Povinnost předškolního vzdělávání není dána ve dnech, které připadají na období školních prázdnin v souladu s organizací školního roku v základních školách. Zákonný zástupce dítěte, které se povinně vzdělává, je povinen omluvit nepřítomnost dítěte ve vzdělávání nejpozději první den jeho nepřítomnosti a to písemně – email, telefonicky, nebo osobně.

Individuální vzdělávání.

Zákonný zástupce dítěte, pro které je předškolní vzdělávání povinné, může pro dítě v odůvodněných případech zvolit, že bude individuálně vzděláváno. Má-li být dítě individuálně vzděláváno převážnou část školního roku, je zákonný zástupce dítěte povinen toto oznámení učinit nejpozději 3 měsíce před počátkem školního roku. V průběhu školního roku lze plnit povinnost individuálního předškolního zdělávání nejdříve ode dne, kdy bylo oznámení o individuálním vzdělávání dítěte doručeno ředitelce mateřské školy, kam bylo dítě přijato k předškolnímu vzdělávání. Oznámení zákonného zástupce o individuálním vzdělávání dítěte musí obsahovat:

a) jméno, popřípadě jména a příjmení, rodné číslo a místo trvalého pobytu dítěte, v případě cizince místo pobytu dítěte

b) uvedení období, ve kterém má být dítě individuálně vzděláváno

c) důvody pro individuální vzdělávání dítěte

Mateřská škola ověřuje úroveň osvojování očekávaných výstupů v jednotlivých oblastech a případně doporučuje zákonnému zástupci další postup při vzdělávání. Ředitelka se zákonným zástupcem dohodne termín pro ověření znalostí a dovedností dítěte. Zákonný zástupce dítěte, které je individuálně vzděláváno, je povinen zajistit účast dítěte u ověření. Ředitelka mateřské školy ukončí individuální vzdělávání dítěte, pokud zákonný zástupce dítěte nezajistil účast dítěte u ověření a to ani v náhradním termínu. Odvolání proti rozhodnutí ředitelky mateřské školy o ukončení individuálního vzdělávání dítěte nemá odkladný účinek. Po ukončení individuálního vzdělávání dítěte nelze dítě opětovně individuálně vzdělávat.

Práva dítěte.

Dítě má právo na kvalitní předškolní vzdělávání a výchovu, směřující k rozvoji všech jeho schopností a dovedností, které zaručují optimální rozvoj jeho osobnosti. Na fyzicky i psychicky bezpečné prostředí. Na volný čas a hru, na setkávání se s jinými dětmi a lidmi. Na ochranu před jakoukoliv formou diskriminace, násilí, zneužívání, zanedbávání výchovy a před vlivem sociálně patologických jevů. Na dodržování „Úmluvy o právech dítěte“ s ohledem na své specifické postavení. Všechny osoby, které pečují o dítě, je chrání před jakýmkoliv tělesným či duševním násilím. Program péče o dítě vychází z demokratických principů, opírá se o pedagogické, psychologické a hygienické normy péče o dítě předškolního věku. Zabezpečuje zdravý fyzický, psychický a sociální rozvoj dítěte, jejich spokojené prospívání v souladu s jejich přirozeností.

Povinnosti dítěte.

Dodržovat třídní pravidla, vzdělávací režim, pokyny k ochraně zdraví a bezpečnosti, s nimiž bylo seznámeno. Plnit pokyny všech zaměstnanců školy vydané v souladu s právními předpisy a školním řádem. Při příchodu do třídy by dítě mělo pozdravit a zapojit se do kolektivu, respektovat své kamarády a neubližovat si navzájem. Všechny své věci musí udržovat v pořádku, pěkně uložené na určeném místě, které je označeno značkou. Při převlékání v šatně se zdržovat jen nezbytně nutnou dobu. Nevozit se po zábradlí atd. Úmyslně neničit vybavení mateřské školy, hračky, pomůcky, zařízení… Pro děti, jejichž vzdělávání je povinné, platí každodenní docházka nejméně od 8:00 do 12:00 hodin.

Práva zákonných zástupců.

Informace o průběhu vzdělávání svých dětí. Zákonným zástupcům dítěte jsou podány informace o cílech, zaměření, formách a obsahu vzdělávání konkretizovaných podle podmínek uplatněných v mateřské škole ve školním vzdělávacím programu, který je zveřejněn na veřejně přístupném místě mateřské školy- hlavní nástěnka, webové stránky, na vyžádání v jednotlivých třídách nebo kanceláři ředitelky MŠ. Vyjadřovat se k rozhodnutím mateřské školy týkajících se podstatných záležitostí vzdělávání dětí. Na diskrétnost a ochranu informací, týkajících se jejich osobního a rodinného života. Konzultovat výchovné i jiné problémy svého dítěte s učitelkou nebo s ředitelkou. Projevit připomínky, podněty k provozu mateřské školy učitelce nebo ředitelce. Přispívat svými nápady a náměty k obohacení vzdělávacího programu školy. Účastnit se společných schůzek s učitelkami svých dětí v příslušných třídách, kdy jsou informováni o veškerém dění a vzdělávacích aktivitách, které pro děti připravujeme. Rodič si může domluvit i individuální pohovor s učitelkou. Rodič může vstoupit do třídy. V průběhu školního roku se rodiče mohou zapojit do společných činností s dětmi a to v době před vánočními, velikonočními svátky nebo při různých akcích pořádaných mateřskou školou (např. dětský den, sportovní odpoledne, cesta za pokladem, tvořivá odpoledne…).

Povinnosti zákonných zástupců.

Zajistit, aby dítě docházelo řádně a pravidelně (pokud je docházka pro dítě povinná) do mateřské školy, bylo vždy vhodně a čistě upraveno, zdravé (nenachlazené, bez respiračních chorob apod.), bez vší. Při výskytu vší jsou zákonní zástupci neprodleně telefonicky informováni a vyzváni k vyzvednutí svého dítěte z mateřské školy. Desinfikovány jsou hřebeny dětí a vyměněno ložní prádlo dítěte. Při příznacích onemocnění dítěte v době pobytu v MŠ (teplota, zvracení, bolesti břicha) jsou rodiče telefonicky informováni a vyzváni k zajištění další zdravotní péče o dítě. V zájmu ochrany zdraví ostatních dětí může učitelka, pokud má při přebírání dítěte od zákonného zástupce nebo jim pověřené osoby podezření, že dítě není zdravé, požádat zákonného zástupce o doložení zdravotní způsobilosti dítěte ke vzdělávání formou předložení potvrzení od ošetřujícího lékaře. V MŠ učitelky nepodávají dětem žádné léky ani masti. V případě nakažlivého, infekčního onemocnění kontaktuje přímo ředitelku školy. Při infekčním nebo jiném závažném onemocnění doloží lékařské potvrzení, zda dítě může do kolektivu (odevzdá učitelce ve třídě). Nahlásit ihned mateřské škole každou změnu ve všech uvedených a rozhodných údajích (zejména změnu bydliště a telefonu - kontaktu). Vyplnit souhlas se zpracováním osobních údajů dítěte pro stanovené účely a dobu trvání. Oznámit předem známou nepřítomnost nebo onemocnění dítěte neprodleně. Omlouvat nepřítomnost dítěte lze osobně, telefonem (aktuální telefonní spojení naleznete v kontaktech)353842365,354224894,  emailem: masarykovams@seznam.cz

Účastnit se na vyzvání ředitelky školy osobně projednání závažných otázek týkajících se vzdělávání dítěte. Platit poplatky za mateřskou školu v daném termínu. Oznamovat mateřské škole údaje o dítěti v rozsahu uvedeném ve školském zákoně pro vedení školní matriky. Informovat mateřskou školu o změně zdravotní způsobilosti, zdravotních obtížích dítěte nebo jiných závažných skutečnostech, které by mohly mít vliv na průběh vzdělávání dítěte. Nahradit jakékoliv úmyslné poškození majetku mateřské školy (i hraček) dítětem. Vyzvedávat své dítě z mateřské školy včas, v případě svého zpoždění vždy neprodleně informovat mateřskou školu o této skutečnosti.

Práva a povinnosti pedagogů.

Učitelka přispívá svou činností k naplnění výše uvedených práv dítěte. Má právo na zdvořilé jednání a chování ze strany rodičů a důstojné prostředí, ve kterém vykonává svou pedagogickou činnost. Rozhoduje o metodách a postupech při plnění vzdělávacích cílů školy. Učitelka je povinna odpovídat zákonným zástupcům na jejich připomínky a dotazy přiměřeným a vhodným způsobem. Informuje zákonné zástupce o změně aktuálního zdravotního stavu dítěte telefonem a domlouvá postup řešení (teplota, vši, nevolnost, úraz…). Každá učitelka je osobně zodpovědná za bezpečnost svěřených dětí od doby jejich převzetí od zákonných zástupců, pověřené osoby, nebo jiné učitelky mateřské školy do doby jejich vrácení zákonným zástupcům, pověřeným osobám či jiné učitelce. Rozhodne o vhodnosti či nevhodnosti přinesených předmětů nebo hraček dětmi nebo rodiči do mateřské školy. Spolupracuje s pracovníky pedagogicko psychologické poradny v zájmu dětí se souhlasem zákonných zástupců.

Pravomoci ředitelky.

Vede správní řízení o přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání a ukončování docházky dětí do mateřské školy po předchozím písemném upozornění (neplatí pro děti s povinnou předškolní docházkou, u kterých se toto řeší nahlášením na MÚ OSVZ), jestliže:

  • dítě se bez omluvy zákonného zástupce nepřetržitě neúčastní předškolního vzdělávání po dobu delší než 2 týdny
  • zákonný zástupce dítěte závažným a hrubým způsobem narušuje provoz mateřské školy, ohrožuje svým jednáním děti i zaměstnance
  • ukončení doporučí v průběhu vzdělávání nebo zkušební doby lékař nebo školské poradenské zařízení (dítě nezvládne adaptační program, zdravotní důvody…)
  • zákonný zástupce neplatí řádně poplatky za mateřskou školu

Stanovuje výši úplaty za předškolní vzdělávání. Snižuje nebo promíjí úplatu za předškolní vzdělávání ze zákonných důvodů (hmotná nouze, pěstounská péče). Může omezit nebo přerušit provoz mateřské školy.

Ochrana osobnosti.

Učitelka má povinnost zachovávat mlčenlivost a chránit před zneužitím osobní údaje, informace o zdravotním stavu a výsledky poradenské pomoci školského poradenského zařízení a školního poradenského pracoviště, s nimiž přišli do styku. Zákonný zástupce má právo na přístup k osobním údajům, na opravu a výmaz osobních údajů, vnést námitku proti zpracování osobních údajů.

Pojištění.

Děti jsou v mateřské škole pojištěny u UNIQA pojišťovny a.s. V případě nároku na odškodnění při úrazu dítěte, si rodiče vyzvednou u ředitelky formulář o pojistné události, vyplní jej a vrátí zpět. Toto pojištění je platné pro všechny aktivity v rámci mateřské školy.

Úrazy dětí zjištěné zákonnými zástupci při předávání (vyzvedávání) dítěte je nutno nahlásit mateřské škole ihned, než opustí budovu mateřské školy. Stejně tak učiní mateřská škola směrem k rodičům. Dodatečně hlášený úraz nebude uznán jako školní!

Veškeré aktivity v mateřské škole jsou organizované a vedené tak, aby byla zaručena bezpečnost dětí.