Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní rok 2023/2024 zářijové střípky 2023

5. 10. 2023

Září 2023

Opět nám začal nový školní rok a září uteklo jako voda. Všichni jsme se vrhli do vzdělávání s elánem a očekáváním, co nám nový školní rok přinese. Přivítali jsme nově příchozí děti, ostatní se posunuly do dalších tříd a začalo vzdělávání ve všech možných formách. Hned jsme podnikli výlety za poznáním, byli na zajímavých vycházkách, v kině, v divadle…

A jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

 

ZÁŘIJOVÉ STŘÍPKY Z PRVNÍ TŘÍDY

V září jsme v naší třídě přivítali nové děti. Odloučení od rodičů a začlenění do kolektivu probíhalo postupně. V naší třídě vytváříme takové klima třídy a atmosféru, aby se zde líbilo všem dětem. Samozřejmě se to někdy neobejde bez slziček na tváři, ale to u nováčků někdy bývá.

Procházíme adaptačním obdobím, poznáváme nové kamarády a děti si poprvé na vlastní kůži zkouší, jaké je to být bez rodičů. Poznaly nové prostředí, kamarády, učitelky i celý personál mateřské školy a postupně se seznamují s třídními pravidly a bezpečností.

Každý už ví, jaká je jeho značka a kde všude ji najde (ložnice, umývárna, šatna). Děti si svou značku zkusily vybarvit, vyhledat a poznat např. při hře „Najdi svou značku“ (obměna židličkované).

Všichni se pomalu adaptují na režim dne v MŠ. Poznají, kdy je třeba uklidit hračky. K tomu nám slouží básnička „Cinky linky na zvoneček“, nebo svolávání do kruhu „“Velké kolo uděláme“ a „Volám tě, holčičko“.

Naučili jsme se také několik nových písniček, jako je „Kopřiva“, „Honem děti“, „Mám tě rád“, „Hlava, ramena“, ale také básniček „Volám tě, sluníčko“, „Leze, leze brouk“, „To jsou prsty, to jsou dlaně“.

V posledním týdnu jsme se rozloučili s létem a zaměřili jsme se na důkladnější oblékání z důvodu změny počasí. Děti ucítily, že se počasí přechýlilo do podzimu. Pozornost jsme věnovali také hmyzu, který pomalu půjde spát. Děti poznávaly některé druhy, jako je pavouk, včela, motýl, moucha a jiné. Při pobytu na školní zahradě jsme tyto živočichy pozorovali lupou a ve třídě jsme je tvořili z modelíny. Naučili jsme se k nim píseň „Mravenec jde trávou“.

Těšíme se na to, co nám podzim přinese.

Denisa, Petra a Iveta

2. Třída

Začátek školního roku a měsíc září proběhl v druhé třídě ve velmi příjemné atmosféře. Děti z první třídy, které postoupily do třídy druhé se těšily na nové kamarády, nové hračky a paní učitelky. Adaptovaly se velmi rychle a třídní kolektiv se hezky spřátelil. Mohly jsme se vrhnout do poznávání. Nové prostředí, nové hračky, zapamatovat si například svoji případně novou značku. Prostě samé důležité věci. Děti se seznámily s včelími medvídky, kteří je budou provázet celým školním rokem a budou jim také kamarády, s nimiž toho hodně poznají a naučí se. Společně jsme si nastavili pravidla ve třídě, aby se nám zde líbilo a hezky pracovalo. Děti si zopakovaly známé písničky i básničky a naučili se také nějaké nové. Zároveň nastal podzim a my se společně s dětmi daly do poznávání tohoto ročního období. Uskutečnili jsme náš první výlet do obory Linhart, kde jsme sledovali stádo jelenů, srnců a srneček. Divoká prasata nám zůstala někde schovaná, ale to vůbec nevadí. Prošli jsme se krásnými lázeňskými lesy, sbírali přírodniny, poznávali a rozlišovali stromy. Krásné počasí přispělo k velmi dobré náladě. Snad nám ještě chvilku počasí vydrží, abychom mohli vyrážet do přírody poznávat a učit se, co nejvíce. Společně s dětmi můžete začít sbírat kaštany a nosit je do školky, my je pak s dětmi odvezeme do obory v Hájku, kde je dáme zvířátkům na zimu do krmelců. Děkujeme.

Jitka a Klára

3. Třída

Začátek školního roku s sebou většinou přináší přechod do nové třídy. Nejinak tomu bylo i letos. Většina bývalých druháčků začala navštěvovat třetí třídu, kde se seznámily s novými kamarády, kteří do MŠ přišly nově. Děti tak zahájily svůj poslední rok v mateřské škole jako předškoláci. Během celého měsíce září se děti sžívaly s novou třídou, novými paními učitelkami, objevovaly nové hračky, a hlavně navazovaly a upevňovaly kamarádské vztahy mezi sebou.

V prvním týdnu jsme společně zavzpomínali na letní prázdniny. Děti si povídaly, jak léto strávily, jaká místa navštívily a jaký zážitek se jim nejvíce líbil. Své zážitky poté ztvárnily také výtvarně.

Začátek měsíce jsme věnovali zejména poznávání nových kamarádů a nastavování našich třídních pravidel, aby se nám všem ve třídě dobře žilo. Děti samy navrhovaly a vybíraly ta pravidla, která jim pro naši třídu přijdou nejdůležitější. Vybraná pravidla jsme nakonec sepsali na velkou čtvrtku a děti jejich dodržování slavnostně stvrdily otiskem své ruky.

V průběhu celého měsíce jsme s dětmi opakovali znalosti a dovednosti, které již znají z dřívějška, a pomalu jsme se začali seznamovat s novými vědomostmi. Děti se za pomoci vytvořené kartičky začaly učit podepisovat vlastním jménem, poznávat prvním písmenko ve jméně nebo vytleskávat slabiky ve slovech. Osvojily si také několik nových básní, opakovaly známé písně, nechybělo ani společné tvoření a individuální tvorba dětí.

Měli jsme možnost navštívit služebnu Městské policie v Ostrově, kde byla pro děti připravena krátká interaktivní přednáška o tom, jak mají chránit své bezpečí a co mají dělat, když se něco stane. Děti si mohly také prohlédnout místnost s kamerovým systémem města Ostrov, a nakonec jim bylo dovoleno prozkoumat policejní auto.

Zavítali jsme také na výstavu železničních modelářů v MDDM, kde jsme mohli pozorovat opravdu propracovaný model železničních tratí. Nejzajímavější byl určitě vláček, který rozvážel bonbony.

V polovině měsíce jsme se vypravili na první výlet letošního školního roku. Za krásného slunečného počasí jsme navštívili obory se zvěří na Linhartu. Zblízka se nám zadařilo pozorovat jeleny, daňky, a hlavně divoká prasata. Děti po celou dobu výletu pěkně šlapaly, dokonce si nikdo nestěžoval na unavené nožičky. Výlet jsme si všichni moc užili.

Konec září s sebou kromě prvního podzimního dne přinesl také krásné teplé a slunečné počasí, které jsme využili k prodlouženým pobytům venku. S dětmi jsme si povídali nejdříve o babím létě a později také o podzimu, který klepe na vrátka. Při procházkách mimo areál MŠ jsme sledovali proměny v přírodě, které s sebou toto období roku přináší.

          Takový byl měsíc září v naší třetí „sluníčkové“ třídě. Nyní už se společně těšíme, jaké zážitky nám přinese barevný podzimní měsíc říjen.

Káťa, Linda a Lenka

4. Třída

4. září jsme se sešli v naší čtvrté třídě, v počtu 19 malých dětí. Pět dětí zde zůstalo z minulého roku a ostatní dvouleté přišly do mateřské školy opravdu POPRVÉ. Vstup do MŠ má pro děti zvláštní význam pro jejich rozvoj. Začíná jim úsek života s mnoha novými požadavky, v novém prostředí. A to se velmi liší od důvěrného a známého domova. Je to tedy velká zátěž pro děti i pro vás rodiče.  

V prvních dnech děti většinou plakaly, jiné stály a pozorovaly, starší děti si hrály. Některé děti vyhledávaly kontakt s učitelkou jiné ho naopak odmítaly. Snažily jsme se, aby se děti alespoň trochu cítily spokojeně a v bezpečí. Naším hlavním cílem je adaptace na nové prostředí. Ta bude trvat i několik měsíců, do doby, kdy se vaše dítě bude pohybovat ve skupině samostatně, sebevědomě, bez pláče a trápení.

Nebojte se, vaše dítě poroste, bude jistější a silnější. Svůj pobyt ve školce jistě zvládne.            

 

Ilona, Sabina a Jarka

5. Třída

A je to tady. První měsíc školního roku je za námi a utekl, jako voda. Na začátku září nás přivítala plná třída rozesmátých dětí, které se znaly již ze 6. třídy. Do kolektivu k nim přibyly dvě šikovné holčičky ze 4. třídy a 4 děti, které školku zatím ještě nenavštěvovaly.

První týden se děti seznamovaly s novou třídou, novými hračkami a novými p. učitelkami. Hráli jsme seznamovací hry, hry na jména a na kamarády. Zazpívali jsme si s doprovodem kytary známé písně a naučili jsme se první novou píseň „ Každá ručka má prstíčky “.  Při pohybové hře „ Ježek spí “ se děti naučily krátkou říkanku

a následná honička nás všechny pobavila. První výrobek – vymalování značky, muchláž papíru a dokreslení oříšku pro veverku, se všem povedl.

V druhém týdnu jsme s dětmi procvičovaly třídní pravidla, jak se správně chováme ve školce a ke kamarádům, k hračkám a nacvičili jsme si i správné stolování. Zahráli jsme si pohybové hry „ Kuba řekl “ a „ Na Ludvíka “, zacvičili si s míčky, padákem a na písně podle Míši Růžičkové. Na nástěnce přibyl strom přátelství s barevnými otisky rukou a děti si vyzkoušely i kresbu postavy tuší.

V následujícím týdnu jsme s dětmi vyrazily poprvé do Domu kultury na pohádku „ Cestujeme do Austrálie “, kterou si pro nás připravilo divadlo „ Letadlo “. Děti se dozvěděly, jaká zvířata tam žijí, jak vypadají, co jí a proč se lidem v Austrálii říká, že jsou protinožci. Ve školce jsme se naučili pohybovou hru „ Na peška “

a „ Všechno lítá, co peří má “. Zahráli jsme si na rytmické nástroje, seznámili s veselou písní „ Žampion, šampion “ a zahráli na opravdové housle. Barevnými obtisky jablek a hrušek jsme vyzdobili naši šatnu a schodiště.

A je tu konec měsíce a s ním i babí léto. Kresba pavučiny voskovkami a následné domalování vodovými barvami, pohádka „ Jak přišlo babí léto “, co to vlastně znamená „ Babí léto “ a kdy přichází, pohybová hra „ Pavouček “

a pozorování změn v přírodě při procházkách k rybníkům a při hrách na školní zahradě, tím vším jsme zakončili konec léta a už se těšíme na nadcházející podzim.

Iva, Andrea a Míša

6. Třída – „Berušky“ – Září

  • přivítání dětí v MŠ: seznamování dětí s novou 6. třídou, novými kamarády, s novými hračkami a pomůckami, s místem, kam se hračky uklízí
  • poznávání značek, SH: „Poznám svoji značku?“ , vybarvování značek pastelkami
  • představení kamarádů, seznámení se s třídními pravidly Berušek, seznámení dětí  s režimem dne, slovní popis dle obrázků
  • nácvik básně s pohybem: „Dobré ráno, dobrý den“, „Kamarád“ „To jsou ruce, to jsou dlaně“, Ježek“
  • rozhovor s dětmi o podzimu, jaké jsou jeho charakteristické znaky, jaké máme druhy ročního období
  • opakování základních barev, přiřazování barevných víček do obručí
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, nácvik třídní písničky: „Beruška“, „Pohádka“, „Bedla“, opakování lidových písní
  • PH: „Bublina“, „Na sochy“, „Ježek“, „Magnet“, „Na houbičky“, „Na barevné domečky“, proběhnutí za doprovodu klavíru – reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky, zdravotní cviky s míčky, se šátky, se stužkami
  • VV: výroba sluníček – malba temperovou barvou, lepení, výroba muchomůrek – lepení papíru, lepení krepového papíru, malba temperovou barvou, výroba podzimních stromů – malba temperovou barvou, tupování houbičkou, výroba ježků  – lepení listů, kresba
  • Venku: hrátky na školní zahradě, na průlezkách, sbírání kaštanů, šišek, listů, pozorování proměn přírody, míčové hry, proběhnutí, malování křídami

Martina, Míša a Kamila

7. Třída

V novém školním roce jsme ve třídě přivítali 14 dívek a 13 chlapců ve věku 5 až 6 let. Z toho 5 nových kamarádů, kteří se do kolektivu ihned zapojili. Seznámily se s prostředím třídy a třídními pravidly. Hráli jsme seznamovací hry, společenské hry, učili se respektovat jeden druhého a vzájemně si pomáhat. Na přivítanou si společně děti pochutnaly na zmrzlině.

Vyprávěli jsme si s dětmi co jsme dělali o prázdninách, co jsme zažili, viděli a  kde všude jsme byli. Ty nejhezčí prázdninové vzpomínky nám  děti namalovaly na papír. Odvážně pracovaly s barvou, natíraly plochy papíru, otiskávaly ruku a lepily, tvořily svého kamaráda. Opakovali jsme písničky, které děti znají, písničky na přání- solově

i skupinově. Začali jsme číst knížku „Kohoutek budí svět“ , při které děti relaxují.

Poznávali jsme nejen školku, ale také naše město, ve kterém bydlíme. Šli jsme procházkou na Staré město, viděli jsme kostel, radnici, Letohrádek, navštívili jsme městský úřad, knihovnu, MDDM- kde jsme se byli podívat na vláčky, prošli se parkem, navštívili jsme i hřbitov. Pozorovali jsme život u potoka, který protéká Ostrovem. Společnými silami jsme vytvořili naše město, malovali silnice, domy, auta, a vytvářeli si souvislost co děti viděly na vycházkách a jak by chtěly aby naše město vypadalo a co ve městě potřebujeme. Při našich vycházkách se děti učily bezpečně pohybovat v městském ruchu. Všímaly si co všechno ve městě máme (pošta, policie, obchody, školy atd..)

Přišel podzim- poznávali jsme znaky podzimu nejen na obrázkách, ale také na interaktivní tabuli a při vycházkách k rybníkům. Děti poznávaly důležitost vhodného oblečení v chladnějším počasí, podzimní přírodniny, ovoce, zeleninu. Pracovali jsme s textem – pohádka „O švestkové pohádce“, plnili své úkoly, povídali si o pohádce, odpovídali na otázky a počítali. Vytleskávaly a určovaly počty slabik, poznávaly barvy, orientovaly se v prostoru i na papíře. Skládaly podle předlohy a určovaly co je první a poslední. Trénovaly jazýčky při různých logopedických cvičení. Naučily se písničku: “Jaro, léto, podzim, zima“. 

Udržovaly čistotu sebe i svého okolí, učily se po sobě uklízet hračky i pomůcky. Malovali jsme křídami na náměstí, byli jsme na kopci, v parku u nemocnice, hráli jsme různé pohybové hry a pozorovali přírodu.

 V DK jsem shlédli divadelní představení „Letadlo“.

Lucka, Pavlína a Káťa