Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lednové střípky ze tříd 2023

2. 2. 2023

Leden 2023

A máme tady Nový rok 2023, i když nebylo úplně zimní počasí, děti si vzdělávání užily. Byly se podívat na výstavu betlémů, cvičily jógu, šly do kina, do knihovny, bruslit, jely si užít zimu na hory. Děti ze 4. až 7. třídy se ocitly v pohádce „Ledové království“ .

A jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

1. Třída

Nový rok jsme s dětmi přivítali s úsměvem na tváři. Vyprávěli jsme si o tom, co hezkého jsme zažili během vánočních svátků a co nám nadělil Ježíšek. Děti byly plné dojmů a sdílely své zážitky. Nejkrásnější bylo sledovat jejich upřímnou radost .

Zavzpomínali jsme na oslavu příchodu nového roku a s ním spojený ohňostroj, který jsme ztvárnili za pomoci otisku temperové barvy a tvořítek. Při této činnosti jsme procvičili základní barvy palety.

V další části týdne jsme se věnovali třem králům. Vysvětlili jsme si tradici, seznámili jsme se s postavami a vyrobili jsme si korunu, kdy jsme pracovali s lepidlem a papírovými tvary. Poznali jsme se také novou píseň „My tří králové“ a hru „Král sedí na trůně“, kterou si děti velice oblíbily.

Z počátku nového roku nám zimní počasí moc nepřálo, proto jsme si s dětmi povídali o tom, kam se zima schovala. Připomněli jsme si, jaké je vhodné oblečení do chladného počasí. Využili jsme činnosti, kde děti oblékaly panáčky. Vysvětlili jsme si okrajově skupenství vody a ukázali jsme si mrznutí a tání ledu. Často jsme zpívali písně, jako je „Padá sníh“, „Sněží, sněží“, nebo hráli pohybovou hru „Na Mrazíka“, abychom zimu alespoň trošku přivolali.

Následující týden nás čekalo téma „Ve zdravém těle, zdravý duch“. Společnými silami jsme si v naší třídě postavili nemocnici a ordinace. Využili jsme molitanové kostky a nejrůznější rekvizity. Celý týden jsme si hráli na námětovou hru „U lékaře“, která děti krásně vtáhla. Rozdělily si role, kdy někteří byli za lékaře a jiní za pacienty. Učily se, jak a k čemu využívat nejrůznější lékařské náčiní (stetoskop, obvaz, injekce…).

Tento měsíc se konala dětská zimní olympiáda a tak jsme si ji nemohli nechat ujít ani v naší třídě. S dětmi jsme si nejprve osvojili znalosti o některých zimních sportech. Pojmenovali jsme je a poté podle obrázků určili. Dozvěděli jsme se také základní pravidla bezpečnosti. Poté jsme zdolávali nejrůznější úkoly a překážky v rámci velké tělovýchovné jednotky, kdy jsme využili nejrůznější náčiní ke cvičení. Děti si byly oporou a navzájem se podporovaly.

Leden utekl jako voda a v závěrečném týdnu na nás čekalo „Putování na severní pól“. Seznámili jsme se se zvířaty a obyvateli, kteří zde žijí. Děti vědí, co je to iglú a z čeho se staví. Naučili jsme se básničku „Eskymáček“ a zazpívali jsme si písničku „Grónská zem“.

Nyní už se těšíme, co hezkého nám přinese měsíc únor.

Denisa, Petra, Iveta       

2. Třída

Začátek nového roku je vždy plný očekávání. Očekávání nového. My jsme ho s dětmi začali vzpomínkami na vánoční svátky a oslavy Nového roku. Zároveň jsme očekávali příchod Tří králů, na které jsme si také zahráli. Děti na konci týdne šly společně s koledou po budově popřát hodně zdraví a štěstí kamarádům a zaměstnancům MŠ a označily dveře známými písmeny K+M+B.

Jelikož k nám zima ještě moc nezavítala, snažili jsme si ji v dalším týdnu přivolat. Poslouchali jsme pohádky o Sněhové vločce, které jsme si také zdramatizovali a s vyrobenými vločkami si dále hráli. Děti se učily písničky o zimě a zimních jevech a společnost nám také dělaly sněhuláci vyrobený různorodými výtvarnými technikami. Ráno měly děti možnost chvilku stavět z opravdového sněhu, který paní učitelka přivezla z hor. Když už to vypadalo venku aspoň trochu na sníh, zahráli jsme si na eskymáky. Postavili jsme si iglú, děti se dozvěděly mnoho nového o životě na severním i jižním pólu, o životě lidí i zvířat v zemi věčného sněhu. Eskymácká abeceda nám byla průvodcem při poznávání symbolů písma, které jsme kreslili do sněhu, učili se správně vyslovovat, vyhledávali první hlásku slova s obrázky a naučili se krátkou básničku. Při činnostech jsme lovili ryby, zdolávali kluzké ledy a nakloněné roviny, zdokonalovali sebeobsluhu v oblékání. Děti si vyzkoušely pokusy, při kterém poznávaly různorodé skupenství vody a co se při proměnách děje. Návštěva kina a shlédnutí krátkých pohádek  Kubík a Šroubík bylo pro děti příjemným zpestřením tohoto týdne.

Poslední lednový týden byl ve znamení olympijských her. Jelikož zároveň v ČR probíhaly i Zimní olympijské hry dětí a mládeže, měli jsme ke shlédnutí živé přenosy z klání různých sportů, které mohly děti průběžně sledovat a fandit. Různorodé sporty jsme si také vyzkoušeli. Děti si osvojovaly pohyb na lyžích, snowboardu, při bobování i biatlonu, jehož závod jsme připravili a děti absolvovaly na školní zahradě. Prožitky děti převáděly ve výtvarné činnosti, když vznikli krásní barevní lyžaři. Opakování zimních písniček a básniček nás provázelo celý týden. Protože je zima
a sníh pouze na horách, nezbývalo nic než za sněhem dojet. Celé dopoledne jsme bobovali a děti si užívaly sněhu a sněhových radovánek. Díky mamince Bodnárové děti měly připravené i malé teplé občerstvení s napečenými dobrotami. Velmi za tuto krásnou pomoc děkujeme.

Jitka a Iveta

3. Třída

Po vánočních svátcích jsme se opět společně přivítali v naší třetí třídě. První dny se nesly v duchu vzpomínek na nedávno prožité Vánoce a Silvestra. Děti se podělily o své zážitky, vyprávěly si, co krásného jim nadělil Ježíšek, a jak trávily Silvestra. Příchod nového roku a s ním spojené oslavy a ohňostroj nás inspirovaly k vytvoření „Zářivé oblohy nad městem“, kdy jsme do připraveného podkladu vyškrabávaly barevná světýlka.

Druhý lednový týden byl týdnem tříkrálovým. Děti se seznámily s legendou o třech králích, přečetli jsme si příběh jejich cesty do Betléma, zhlédli jsme krátkou pohádku o tom, jak se svátek Tří králů slavil v minulosti a porovnali jsme dávné tradice s tradicemi současnými. Povídali jsme si o tom, že dnes je svátek spojen spíše s tříkrálovou sbírkou, kdy lidé převlečení za tři krále, vybírají peníze pro potřebné. Děti si tak připomenuly, jak je důležité myslet na ostatní lidi nejenom na sebe, umět se podělit, být nápomocen. Seznámily se se jmény všech tří králů a poté se učily rozeznávat první písmenka těchto jmen (K+B+M). Každý si vytvořil vlastní tříkrálovou korunu s vybraným písmenkem a téma tří králů jsme ztvárnili také výtvarně. Podařilo se nám také navštívit místní kostel, kde právě končila vánoční výstava betlému a paní průvodkyně nám zábavnou formou přiblížila svátek Tří králů a ukázala nám myrhu a kadidlo.

Ve třetím lednovém týdnu jsme měli v plánu věnovat se zimnímu ročnímu období, ale protože to venku vypadalo spíše na příchod jara, zvolili jsme pro tento týdne téma pohádek. S dětmi jsme si zopakovali nejznámější české pohádky, hlavní postavy těchto pohádek a zkusili jsme si některé z nich zdramatizovat. Děti o toto téma projevovaly velký zájem. Během volných chvil hrály vlastní loutkové divadlo, vybarvovaly pohádkové postavičky nebo soutěžily v pohádkovém pexesu. Výtvarně jsme ztvárnili pohádku „O červené Karkulce“ a také pohádku „O koni Zlatohřivákovi“. Každý pak ještě nakreslil svoji nejoblíbenější nebo vymyšlenou pohádku a výkresy jsme svázali do jedné velké knihy pohádek, jejímiž hrdými autory byly všechny děti naší třídy.

V dalším týdnu jsme již konečně s obrovským nadšením přivítali „Paní Zimu“, která nám přivezla pravé zimní počasí a také trochu sněhu. S dětmi jsme si připomněli, jaké počasí panuje v zimě, jak se správně v zimě oblékáme, abychom nezmrzli, sledovali jsme také tuhnutí a tání ledu (změnu skupenství). V tomto týdnu jsme opět hodně tvořili, naučili se několik zimních básní a písniček. Dvakrát jsme také vyrazili za kulturou. Nejdříve do Domu kultury na filmovou pohádku „Kubík a Šroubík“ a poté do knihovny na pohádku „O Rubínce“.

Konec měsíce patřil Zimní olympiádě a zimním sportům. S dětmi jsme si ukázali, jak vypadá olympijská vlajka, co reprezentují jednotlivé kruhy, seznámili se s českou vlajkou i vlajkami některých dalších států, poslechli si českou hymnu, která se hraje našim vítězům. Děti zhlédly dokument o zimních sportech, naučily se je rozeznávat a většinu z nich pojmenovat. Některé ze sportů jsme si také stihli vyzkoušet.

Koncem měsíce se nám konečně podařily dva výlety na hory, kde jsme si užili zimních radovánek a bobování. A když už jsme u těch zimních sportů, každé pondělí i nadále chodíme bruslit na zimním stadion, což děti moc baví.

První měsíc roku 2023 utekl jako voda a my se už nyní těšíme na další měsíc plný zábavy.

Káťa, Klárka a Lenka

4. Třída

Po vánočních prázdninách jsme se přivítali s dětmi v novém roce a děti nám nadšeně vyprávěly své zážitky z vánočních svátků, Silvestra a co vše dostaly od Ježíška. Seznámily se s naší novou praktikantkou, která s námi trávila celý první týden, přiblížila dětem téma Tří králů, vyráběla s nimi královské koruny, učila zpívat písničku a zahráli si pohybovou hru „Na krále“. Zima kolem nás bylo další téma, kterým jsme se s dětmi zabývali. Pozorovaly změny počasí, hlavní znaky zimního období, přírodu a zvířátka v zimě, jak se starat o své zdraví a bezpečí. Důležitost vhodného oblékání, poznávání částí těla, co kam patří, učili jsme se nové pohybové hry „Meluzína“, „Mrazík“, písničku s tanečkem „Kdo to ťuká na okénko“ , opakovali básničky a písničky z minulého období. Pracovaly s různými materiály, barvami, lepidlem. Poznávali jsme různé hry a sporty vhodné pro zimní období, jak se při nich chránit – používání helmy, chráničů atd. Procvičovaly jemnou motoriku při práci s různým materiálem, s lepidlem –trhání a  lepení alobalu na brusle, dále muchlání papíru – sněhová koule a házení. Pantomima – poznávání sportů podle pohybu, přiřazování obrázků – co kam patří. Seznámení s básničkou s pohybem „Sněhuláček panáček“.

S dětmi jsme navštívili dům kultury a shlédli pohádku „Kubík a Šroubík“. A protože nám trochu napadl sníh, užívali jsme si zimních radovánek na školní zahradě – dělali stopy ve sněhu, koulovali jsme se, stavěli malé sněhuláčky a odhazovali sníh lopatou.

Naše školka se proměnila v ledové království, děti plnily různé úkoly a soutěže, které pro ně byli připravené v každé třídě, například : hod sněhovou koulí, skládání kostek podle vzoru, skládání puzzlí, procházka mezi rampouchy atd. Děti byly celý den v maskách, které jsme si vzájemně předvedli a na závěr jsme si užili diskotéku.

Malovali jsme prstovými barvami, počítali do tří, hledali rozdíly, poznávali menší X větší, poznávali barvy, opakovali pravidla třídy, procvičovali samostatnost při oblékání a stolování,  zpívali jsme, cvičili, využívali různých pomůcek a náčiní a celý měsíc byl pro děti pestrý, zajímavý a plný různých činností.

Lucka, Pavla a Jaruška

5. Třída

        Tak tu máme zase nový rok. Všichni jsme se sešli ve třídě a s radostí si popřáli něco pěkného a milého. Povídali jsme si také o zdraví a míru, které je nejdůležitější.

           Vánoční období jsme zakončili cestou Tří králů. Donesli jsme Ježíškovi dárky a léky (kadidlo a mirhu ), které v té době byly velmi drahé. To jsme se naučili a také si vysvětlili, že dnes Tři králové chodí po domácnostech a sbírají penízky. Jsou to tzv. Tříkrálové sbírky na pomoc těm, kdo to potřebuje.

          A pak se nám školka proměnila v Ledové království, krásná a ztracená Elsa nás zaklela do věčné zimy. Třídy zapadaly sněhem a vločkami, pouze svítící hvězdičky zářily na cestu. Chtěli jsme nebohou Elsu najít a tak jsme pomáhali její odvážné sestře Anně. Plnili jsme různé nebezpečné úkoly, pomáhaly všechny paní učitelky převlečené za Annu, Elsu, Svena, Olafa a královny. Všechno jsme zvládli a splnili. Pomohli vysvobodit nešťastnou Elsu a pochopili, že láska přemůže chlad i mráz…Akce se podařila a naše děti byly nadšené a spokojené. Děkujeme maminkám za překrásné masky, do kterých oblékly většinu dětí, a dobroty, na kterých jsme si pochutnali.  

     Ilona, Iva, Kačka

6. Třída – „Berušky“ – Leden

Projekt : „Ledové království“       

  • ohlédnutí se za vánočními svátky, povídání s dětmi o tom, co jim přinesl Ježíšek, jak děti prožily Vánoce a Silvestr – rozloučení se starým rokem
  • rozhovor s dětmi o zimním období, charakteristické znaky zimy, jak vzniká sníh, led, co se děje když mrzne, jak se v zimě oblékáme, jak se v zimě chráníme před nemocemi, co je to zdravá výživa….
  • seznámení dětí se zimními sporty, pojmenovávání dle obrázků, jaké bezpečnostní ochranné prvky sportovci nosí, napodobování zimních sportů – pantomima – lyžování, snowboard, sáňkování, bobování, hokej
  • určování obrázků: Co do zimy nepatří? Vysvětlení, z jakého důvodu, do jakého jiného ročního obrázky patří
  • příprava na akci „Ledové království“ – výroba dekorací, výzdoba třídy, výzdoba chodby a vestibulu, četba pohádky „Ledové království“ – rozhovory s dětmi, jak se jmenují hlavní postavy pohádky, jaké jsou jejich schopnosti, skládání tématických puzzlí, pracovní listy, omalovánky
  • nácvik básně s pohybem: „Vločka“, „Sněhuláček panáček“, „Típ, típ….“,
  • opakování názvů dnů v týdnu, názvů ročních období
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje,  rytmizace na tělo, nácvik nových písniček: „Huboval vrabčák“, „Dva mrazíci“, „Sněží, sněží“, opakování známých lidových písní
  • PH: „Na sněhové vločky“, „Na hlídače“, „Na mrazíka“, zdravotní cviky se sněhovou koulí, hod na cíl
  • VV: výroba ledních medvídků – otisk temperovou barvou, lepení, výroba sněhuláčků – lepení, dokreslení detailů pomocí fixu, výroba sněžné sovy – lepení, otisk temperovou barvou, výroba sněhových vloček – tupování houbičkou, výroba královských čelenek – lepení
  • Akce „Ledové království“ – dopoledne plné soutěží, přehlídka kostýmů, diskotéka, návštěva domu Kultury – filmové představení „Kubík a Šroubík“, jóga pod profesionálním vedením instruktora
  • Venku: hrátky na školní zahradě, hry na sněhu, pozorování proměn přírody

Martina, Míša, Míša

7. Třída - Smajlíci

          V lednu jsme se všichni sešli uzdravený, v plné síle, v hojném počtu. Hned jsme si začali povídat o vánočních prázdninách, Vánocích a Silvestru. Děti byly plné dojmů a zážitků z Ježíška. Výtvarně děti znázornily své dárečky i ohňostroj ze Silvestra. S Vánoci jsme se začali pomalu loučit návštěvou kostela, kde jsme mohli vidět výstavu Betléma a příchod Tří králů za Ježíškem. Společně jsme všude sundali výzdoby a odstrojili stromek. Naučili jsme se píseň „My tři králové“ a zahráli jsme si s vyrobenými korunami na krále.

Další týden jsme se zaměřili na naše zdraví, zdravý životní styl a jak si v zimě můžeme chránit naše zdraví. Děti si jen připomněly své znalosti z minulých roků na vše si vzpomněly a zapojily se. Nejvíce se dětem líbila rozmanitá ochutnávka jídla se zavázanýma očima a nejvíce jsme se nasmáli při poznávání kamarádů po sluchu a po hmatu.

Školkou zní písně a básně se zimní tématikou. Stále se chodí bruslit pondělky na zimní stadion a jednou za čtrnáct dní probíhá jóga s paní lektorkou. Celá školka měla opět celý sál v kině jen pro sebe a mohli jsme s dětmi jít na pohádku „Kubík a Šroubík“.

Naše třídy se pomalu začaly zahalovat do ledové zimní krajiny. Nejvíce děti vytvářely, vyráběly řetězy, vločky, rampouchy a sněhuláky. Školka se proměnila v Ledové království. Děti si mohly donést kostým, bavit se, tančit a soutěžit ve všech třídách.

Na závěr dlouhého měsíce ledna jsme dvakrát navštívili hory. Vyšlo nám slunečné počasí a sněhové podmínky byly perfektní, společně jsme si užili zimních radovánek. Milé překvapení nám připravila rodina od spolužáka ze 3. třídy v podobě občerstvení přímo na svahu. Tímto jim všichni velmi děkujeme.

Linda, Iva a Andrejka