Jdi na obsah Jdi na menu
 


Březnové střípky ze tříd 2022

4. 4. 2022

STŘÍPKY BŘEZEN 2022

 

V měsíci březnu jsme opět podnikli spoustu aktivit……

Mimo jiného jsme chodili do sauny, knihovny, do ZŠ,

byli jsme na horách,

přijelo za námi divadlo,

fotili jsme se, chodili jsme na vycházky do přírody.….

A jak to bylo ve třídách:

1. Třída

 První březnový týden jsme si povídali o ptactvu, ukazovali jsme si obrázky ptáčků, které jsme poté rozpoznávali a pojmenovávali.

         Osvojovali jsme si znalosti o tom, co ptáčci jedí a cestou při procházce jsme pověsili krmítko a dali do něj zrníčka.

         Vytvořili jsme dřevěné destičky s ptáčky, kdy si děti procvičily jemnou motoriku, při střihání a lepení.

         Seznamovali jsme se se zvuky ptactva a naučili jsme se píseň „Vrabec a sýkorka“.

         Další jarní týden probíhaly jarní prázdniny a tak byly děti spojené ve 2. třídě.

         Následující týden jsme přivítali jaro a také nám přálo krásné počasí. Užívali jsme si teplé dny. Hráli hry na školní zahradě a chodili vycházkou na louku k rybníkům.

         S klavírem jsme zpívali spoustu nových písní, jako je „Na jaře“, „Uvíjíme věneček“,  a také jsme se naučili básně „Petrklíč“, „Do zahrádky přišlo jaro“, „Volám tě, sluníčko“.

         Na konci měsíce jsme si povídali o prvních jarních květinách, pojmenovávali jsme je, vytleskávali jejich názvy a určovali barvy.

         Cvičili jsme a hráli pohybové hry s plastovými květinami.

         Na závěr měsíce jsme zasadili velikonoční trávu, kterou pravidelně zaléváme, pečujeme o ni a sledujeme její růst.

         Do naší třídy jsme si pořídili zvířátko, kterým je rybička „Dory“. Společně se o ni staráme (krmíme ji, pozorujeme a čistíme akvárium, aby se jí u nás líbilo).

Deniska a Petra

2. Třída

Měsíc březen a očekávaný příchod jara. Přesto jsme však zaměřily pozornost, na to, čím by děti chtěly být až vyrostou a na různorodé profese. Děti zjišťovaly, jakou profesí se zabývají jejich rodiče a zároveň si vyzkoušely profese jako je truhlář, švadlena, zahradník, lékař aj. Každý den jsme se převlékali za někoho jiného a zkoušeli profesní nástroje a nářadí. Jako truhláři si děti vyrobily robota, když si nejdříve nařezaly dřívka a po té ztloukaly dohromady. Zůstaly jim všechny prsty a byly moc šikovní. Na šicí stroj švadleny se chvíli dívaly nedůvěřivě, ale pak si každý zkusil ušít krásný malý polštářek a zároveň si ho naplnit dutým vláknem. Zahradník potřebuje k zalévání květin vodu, proto jsme celý příští týden věnovaly projektu „Putování s kapičkou“, aby děti měly představu o koloběhu vody a vodních tocích u nás i ve světě. Vyrobily si malý rybník i malý moře s živočichy, kteří v té dané vodě žijí. Jarní prázdniny děti většinou strávily se svými rodiči či prarodiči a podnikly nějaké výlety, o kterých jsme si na začátku dalšího týdne společně povídaly. Ti co byly o prázdninách ve školce, trávily svůj čas hraním, objevováním a poznáváním nových kamarádů z ostatních tříd. Po prázdninách už jsme netrpělivě vyhlíželi jaro. Počasí nás přímo k této činnosti vybízelo, jelikož se krásně oteplilo. Vyjeli jsme na hory se naposledy rozloučit se sněhem a zabobovat. Cestou zpět do školky jsme poslali po vodě Moranu, kterou si děti ve školce vyrobily a tím se definitivně se zimou rozloučili. Doufáme, že už bude opravdu jen jaro. Však jsme si také nachystali klíče, abychom mohli jaru otevřít velkou bránu. Při této činnosti jsme poznávali symboly jara. Absolv Kovali jsme přírodovědnou procházku ostrovským parkem a pozorovali čapí hnízdo na Letohrádku. Byli jsme s dětmi odměněni i příletem čápa. Různorodé výtvarné projekty k tématu nyní zdobí naší školku i šatnu. V měsíci březnu jsme také započali se saunování a i nadále do konce dubna budeme navštěvovat saunu v Ostrově, abychom utužili naše zdraví.

Jitka, Iveta a Lenka                                             

3. Třída

       Měsíc březen byl dlouhý, ale přitom krátký. Většina jsme si užili krásné dny jarních prázdnin, o kterých jsme si společně povídali a také výtvarně zobrazili.

Začali jsme si povídat o znacích a symbolech jara, které už nám klepe na vrátka.

Společně s dětmi z druhé třídy jsme se vydaly ještě jednou na hory, kde už jsme se všichni rozloučili se zimou. I ve třídě jsme vyměnili výzdobu ze zimní na jarní.

S dětmi jsme si povídaly o prvních jarních květinách, zvířátkách, které se pomalu probouzejí po zimě a které žijí v trávě a na zahradách. Tvořili jsme a vyráběli rozkvetlé stromy, housenky na listech, včely, rozkvetlou louku, aktovky ale také knihy a záložky do knih, jelikož se děti učily, jak se zachází s knihami a také navštívily Městskou knihovnu, aby si získaly vztah ke knihám.

Venku začalo být pěkné počasí a začínáme využívat krásy našeho města jako je náš Zámecký park, Sportovní areál u nemocnice, park za Výškovou budovou, nebo Borecké rybníky. Při procházce do parku si děti stihly zasoutěžit s úkoly, děti vzaly soutěž zodpovědně a pracovaly jako jeden tým.

Absolvovali jsme i návštěvu první třídy na 3. Základní škole. Kde nás přívětivě uvítali, ukázali nám prostory ZŠ a také nám předvedli, jak už pěkně všichni umí číst, psát, počítat. Dětem jsme na oplátku přinesly vlastnoručně vyrobené dárečky a také s láskou upečené muffiny.

Ještě jednou děkujeme Paní učitelce Hance Markvartové za milé přijetí a za přípravu našich předškoláků na velmi brzké Zápisy!

Společně se už těšíme, co nám přinese další měsíc.

Linda, Kačka, Jaruška

4. Třída – „Berušky“ – Březen

Projekt : „Jaro už se probudilo“

  • rozhovor s dětmi o jaru, jaké jsou jeho charakteristické znaky, jaké je na jaře počasí, které jarní kytičky můžeme vidět na zahrádce, jaro na poli, v trávě, na louce….
  • pojmenovávání jarních kytiček dle obrázků, vytleskávání jejich názvů
  • opakování základních barev – přiřazování barevných kostiček do obručí dle barev
  • jak se sází rostlina – vysvětlení dětem, co se stane se semínkem v zemi, když ho začneme zalévat, co potřebuje rostlina ke svému růstu (teplo, voda, vzduch) – báseň s pohybem „ V zemi malé semínko“,
  • SH: „Hledáme kytičky po třídě“
  • poslech pohádky „Jak zasadili semínko“ – otázky k textu
  • nácvik básně s pohybem: „Sněženka“, „Sluníčko se probudilo“, „Konvalinka“
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, nácvik písně: „Na jaře“, „Zajíček“, „Kalamajka“
  • opakování názvů dnů v týdnu – ukazovací písnička
  • PH: „Uvíjíme věneček“, „Na včelky“, „Na sochy“, „Utíkáme, utíkáme“, proběhnutí s klavírem – reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky
  • VV: výroba sněženek – lepení a skládání barevného papíru, výroba kytiček – tupování temperovou barvou, výroba veselých vajíček – muchláž krepového papíru a lepení, procvičení grafomotoriky, tvoření s kinetickým pískem –procvičení jemné motoriky, práce s modelínou
  • divadelní představení divadla Pohoda – Otesánek
  • jarní focení dětí
  • venku: hrátky na školní zahradě, malování křídami, pozorování proměn přírody – pojmenovávání kytiček, vycházky do okolí MŠ.

Martina, Míša, Míša

5. Třída

       Měsíc březen přišel a s dětmi jsme se hned pustili do práce s dalším tématem a to je „Jak se rodí jaro“. Nejprve jsme děti seznámili co nám přinese měsíc březen, že se střídá roční období, seznámili jsme je s jarním počasím, přírodou atd.

Hlavní znaky jara děti samy poznávaly při pohledu z okna, nebo přímo na školní zahradě, kde nám krásně vykvetly sněženky.

Ve třídě jsme přivítali jaro tím, že jsme svolávali vlaštovky zpátky z teplých krajin. Naučili jsme se k tomu básničku „Jaro přišlo, kdo to letí?“ , poté si děti vybarvily vlaštovky, vystřihly a nalepily na papír, na kterém děti měly už připravené vymalované pozadí. Ukazovali jsme si obrázky a pojmenovávali známé druhy ptáků, které se vrací k nám nebo tu zůstávají celou zimu. Hráli jsme pohybovou hru „Na čápa“ a „Čáp ztratil čepičku“, u které jsme opakovali barvy. Společnými silami jsme na školní zahradě nasbírali větvičky a vyrobili si ptačí hnízdo, do kterého jsme dali čápy a hlídají nám šatnu. Hráli jsme hru Letí x Neletí.  Ptáčky už jsme znali, tak jsme začali poznávat jarní květiny. Třídili jsme obrázky kytek podle barev, podle počtu slabik. Poznávali jsme názvy květin, zpívali písničky „Barevná zahrádka“, „Jaro, léto, podzim, zima“. Děti slepovaly proužky papíru, z kterých nám vznikla barevná kytička. Hráli jsme pohybovou hru „Na zahradníka“ a cvičili s barevnými kytičkami. Děti si procvičovaly stříhání, správný úchop a přesnost při práci. Pracovali jsme také s lepidlem a krepovým papírem, ze kterého jsme vyráběli barevnou duhu nad zahrádkou. V dalších dnech proběhlo jarní focení dětí, přijelo k nám i divadlo Pana Pohody, který nám zahrál jarní pohádku, do které zapojil i děti ze všech tříd. V týdnu jarních prázdnin byly děti spojeny v jedné třídě, učily se spolupracovat s mladšími i staršími kamarády, opakovali jsme již naučené činnosti, písničky i básničky. Pomáhaly mladším dětem při hygieně, svačině či hrách a naopak se nechávaly vést od starších dětí. A nakonec jsme začali děti seznamovat se svátky jara a tím jsou Velikonoce. Poznávali jsme společně historii, zvyky a tradice u nás doma. Procvičovali jsme koledu „Hody, hody“, zpívali písničku „Zajíček ušáček“ a malovali jsme zvířátka a jejich mláďata, které jsme se učili pojmenovat.  Celý měsíc byl pro nás všechny veselý, barevný, zábavný a těšíme se na další měsíc, co nám přinese.   

 Ilona a Lucka

6. Třída

V Březnu jsme se zaměřili na zvířátka, co dělají na jaře, objevovali jsme znaky probouzející se přírody.

Vytvořili jsme společně jarní záhonek s květinkami (recyklace bedýnek) a vyzdobili jsme šatnu. Poznávali jsme jarní přírodu, prohlíželi si encyklopedie, lepili jsme narcisy z papírových košíčků a sněženky z vaty.

Při pobytu venku jsme hledali a určovali první jarní květinky, naučili jsme se o nich nové písně a říkanky.

O jarních prázdninách ve 3. týdnu, jsme si krásně odpočinuli a načerpali síly a do další práce.

V posledním týdnu jsme dokončili náš projekt o zvířátkách, vytvořili jsme krásné hlemýždě, které jsme naaranžovali do naší ,, bedýnkové’‘ zahrádky (těsto z mouky, soli, vody, nalezené ulity a temperové barvy). Celý Březnový projekt děti velice bavil, moc se nám povedl a už se těšíme na další.

       Iva, Káťa, Terezka

7. Třída

Jak se rodí jaro nás v 7 třídě zajímalo v měsíci březnu.

Poznávali jsme první jarní květy a to nejen na obrázku, ale i na školní zahradě a venku v přírodě.

Pozorovali jsme probouzející se život v trávě i celé přírodě, poslouchali zpěv ptáků, užívali si první jarní sluníčko a krásné počasí.

Naučili jsme se nové jarní písničky „Petrklíč“ „Jarní písnička“ i básničky s pohybem-“Slunce“, „Brouček“

Po jarních prázdninách si děti zasely řeřichu, učily se části rostlin, co všechno potřebují k životu, jak se o ně staráme. Každý den řeřichu pozorovaly, zalévaly a těšily se, až si na ní pochutnají.

Divadlo nám přijel zahrát pan Pohoda (karlovarské divadlo „Z bedny“) pohádka „Otesánek“

Nejvíce nás bavilo hrát různé pohybové hry např.: Na Ludvíka, na babu, na sochy, židličky, kdo chybí, nebo vymalovávat mandaly a užívat si jarního počasí na školní zahradě třeba jízdou na koloběžkách, kolech nebo průlezkách.

       Iva a Pavla