Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prosincové střípky 2023

4. 1. 2024

  

Prosinec 2023

Nejkrásnější měsíc v roce 

jsme si všichni užili plnými doušky.

Děti tvořily, byly na výletech,

potkaly se s Mikulášem, čertem a andělem,

společně s rodiči si užili vánoční tvoření,

předvánoční akci “Vánoční zvonění“ na školní zahradě

a mnoho dalšího.

Podnikli jsme výlet na Boží Dar,

navštívili jsme knihovnu v Jáchymově,

výstavu betlémů v Klášteře v Ostrově,

  podívali jsme se do domova pokojného stáří,

byli jsme ve Vánočním domě v Karlových Varech

A jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

 

PROSINCOVÉ  STŘÍPKY Z PRVNÍ TŘÍDY

Měsíc prosinec jsme přivítali vánočním tvořením s rodiči a jarmarkem. Chtěli bychom poděkovat všem rodičům za účast a možnost udělat dětem v naší třídě bohatého Ježíška.

Na začátku měsíce jsme bedlivě očekávali příchod Mikuláše, čerta a anděla. Nejprve jsme si vysvětlili, jak vůbec vypadají a jaký je jejich význam (dobro x zlo).

Abychom ho potěšili, naučili jsme se pro něj několik písní a básní, jako je například: „Mik,Miku“, „Mikuláš, ztratil plášť“, nebo „Já jsem malý čertíček“.

Vytvořili jsme také výtvarné práce, kdy jsme pomocí roličky od toaletního papíru a temperové barvy znázorňovali Mikulášovy fousy.

Mikuláš a jeho kamarádi nám nadělili krásné vánoční baličky plné dobrot a ovoce.

Další týden jsme si v naší třídě ozdobili vánoční stromeček a připravili dárečky pro rodiče, kdy jsme se fotili a fotografii poté dozdobili světelným řetězem, který jsme ztvárnili pomocí temperových barev a zároveň si připomněli základní barvy palety.

Seznamovali jsme se s vánočními koledami, které jsme zpívali za doprovodu klavíru a s využitím Orffových nástrojů.

V následujícím týdnu jsme se seznamovali s dobou adventní a vším, co je s ní spojené (výzdoba třídy a prostor celé MŠ, zpěv a poslech koled „Vrba košatá“, „Rolničky“, „Půjdem spolu do betléma“, „Štědrý večer nastal“ a básně „Vánoční stromeček““.

Seznámili jsme se se zvyky a tradicemi vánočního času, kdy krájeli jablíčko, posílali svíčky, házeli pantoflí, nebo pekli cukroví, zapálili adventní svíčky.

Společně jsme vytvořili vánoční svícen, kterým je ozdoba na vánoční stůl. Dále pak grafomotorické cvičení, kdy děti uvolňovaly zápěstí a kreslily jablko. Dalšími povedenými výtvory byly: „Kapříci“, „Vánoční přání pro Ježíška“, „Zasněžená krajina“, či „Vánoční geometrická ozdoba“. Všechny tyto výtvory můžete vidět v šatně, nebo na chodbě naší MŠ.

V závěru měsíce jsme si užili poslední vánoční týden, kdy jsme společně se všemi třídami zazpívali vánoční koledy u stromečku, ve třídě si užili besídku, a nakonec k nám dorazil také Ježíšek, který nám nadělil krásné dárečky v podobě hraček.

Sáně letí, sáně letí, to k nám spěchá Ježíšek.

První vločka, druhá, třetí, snad má teplý kožíšek.

Dárky dává, dárky dává, všem pod jejich stromečky,

Nikomu pak nezamává, zmizí během chviličky.

(za vypůjčení básně děkujeme autorce N. Lehovcové)

Všem přejeme krásné bílé Vánoce prožité ve zdraví a spokojenosti se svými nejbližšími. Vaše učitelky z první třídy.

Denisa, Petra, Iveta

2. Třída

Měsíc prosinec a adventní čas máme ve třídě rády. S dětmi nazdobíme stromeček, krásnými výrobky ozdobíme třídu, postavíme papírový betlém a do rohu krb, který vánoční atmosféru ještě umocní. A můžeme se těšit na Vánoce. Během těšení se, toho děti mnoho ještě zažily.

Nejdříve jsme pozvali na návštěvu rodiče, aby si spolu s dětmi vyrobili krásné vánoční dekorace a přáníčka. Navrch jsme pro ně připravili Vánoční jarmark, kde byly k zakoupení další krásné vánoční dekorace vyrobené dětmi, pí. učitelkami a ostatním personálem školky. Výrobky a dobroty zmizely velmi rychle. Věříme, že výrobky budou ve Vašich domácnostech dělat radost, či poslouží jako vánoční dárek.

Na začátku prosince naši třídu navštívila trojice ve složení Mikuláš, anděl s čertíkem, pro které jsme měli připravené písničky. To, aby věděli, že ve druhé třídě jsou samé šikovné a hodné děti. Druháčci dobře věděli, že se nemusí čertíka bát a po zazpívání písniček obdrželi sladkou odměnu. Nadílka odstartovala vánoční atmosféru ve třídě, kdy děti postupně poznávaly vánoční tradice jako je rozkrajování jablíček, házení botou, aj.. Všechny tradice si zažili na vlastní kůži, krom štědrovečerní večeře. Během adventního času se děti naučily vánoční koledy, které společně se svými kamarády z celé školky zapěly na „Andělské stezce“.

Samozřejmě i v měsíci prosinec jsme se vydali mimo školku. Napsali jsme společně dopis Ježíškovi a odvezli ho na Boží Dar, kde si ho Ježíšek vyzvedl a poštou nám ho poslal zpět s vyrozuměním, o přečtení dopisu. Děti se tak mohou těšit, že co si přejí, snad pod stromečkem naleznou. Zároveň jsme využili sněhové podmínky na horách a užili si tak krásné dopoledne s bobováním i procházkou městečkem. Další naše kroky směřovaly do kláštera v Ostrově, kde probíhá výstava betlémů. Pokochali jsme se zde i novými betlémy, vyrobenými z různorodých materiálů, zazpívali koledy a vánočně se naladili. Jako první jsme také s dětmi přinesli vlastní vyrobený betlém ze samotvrdnoucí hmoty, který paní průvodkyně mezi betlémy vystavila. Můžete se na něj jít do kláštera podívat.

Abychom strávili i na konci měsíce společný čas s dětmi a rodiči a společně se naladili na vánoční notu, připravili jsme si pro děti Andělskou stezku. Vyzdobili jsme naší zahradu světýlky a rozsvítili snad milion svíček, napekli koláč a vánočky, připravili čaj a převlékli za anděli, kteří děti na stezce doprovázeli. Dětské oči zářily stejně jako zapálené svíčičky a radost byla obrovská. Po splnění úkolů jsme společnými silami s rodiči postavili živý betlém a zazpívali vánoční koledy. Velmi děkujeme rodičům za pomoc a zapojení se. Vánoční nadílka mohla přijít. Děti si v předposlední den školky užily vánoční nadílku, kdy s kamarády společně u vánočního stromu s očekáváním v očích poslouchaly, zda zaslechnou zvoneček. I do školky přišel Ježíšek a my konec školního roku završili společnými hrami s novými hračkami, které Ježíšek dětem přinesl.

Co teď už jen zbývá? Poděkovat Vám rodičům za spolupráci nejen na našich akcích, popřát krásné a klidné Vánoce s Vašimi nejbližšími v radosti a štěstí z přítomného okamžiku a do nového roku hlavně zdraví Vám i dětem.

Krásné Vánoce přejí paní učitelky

Jitka, Klára, Barča

3. Třída

Celý měsíc prosinec se v naší třídě nesl v klidné atmosféře, která je spojena s krásným adventním časem. Před začátkem adventu jsme s dětmi vyzdobili třídu a těšili se na spoustu zajímavých akcí, které na nás v tomto období čekaly.

Hned zkraje měsíce bylo pro děti připraveno vánoční tvořivé odpoledne, kde si mohly společně se svými rodiči vyrobit malého čertíka a také vánoční zvoneček. Děkujeme babičce Danečka Fabišovského, která nám ke tvoření upekla výborný čokoládový koláč. Se sladkým kouskem na talíři se všem vyrábělo veseleji. Po společné práci mohli všichni navštívit náš vánoční jarmark, kde se měli možnost občerstvit výbornými perníčky, cukrovím nebo koláči. Ke koukání (a zakoupení) toho bylo připraveno opravdu hodně: dobrůtky jako domácí marmeláda, pečený čaj či čerstvý med, vánoční dekorace z různých materiálů, háčkované, pletené, macramé, z hlíny i ze sádry. Každý si mohl vybrat dle svého vkusu. Věříme, že se tato již tradiční akce vydařila a všichni odcházeli domů spokojeni.

V první týdnu jsme ve školce přivítali Mikuláše a jeho pomocníky čerta

a anděla, pro které měly děti nacvičenou „Čertovskou polku“ a písničku „Mik, miku, Mikuláš“. Ve třídě máme převážně hodné a šikovné děti, a tak se všechny dočkaly sladkého mikulášského balíčku. A ti, co přeci jenom občas trošku zazlobí, slíbili slavnostně čertovi, že se polepší. Uvidíme.

         S dětmi jsme samozřejmě nezapomněli napsat dopis Ježíškovi. Všechna dětská přání jsme vložili do velké obálky a odvezli na Boží Dar do Ježíškovy pošty. Brzy nato se nám obálka vrátila i s několika razítky. Děti tak mají jistotu, že si Ježíšek jejich přání přečetl a snad je i brzy splní. A když už jsme byli na Božím Daru, museli jsme využít sněhu ke sněhovým hrátkám a „bobovačce“.

Předvánoční atmosféra spojená s očekáváním příchodu Ježíška panovala v naší třídě po celé tři prosincové týdny. S dětmi jsme si povídali o Vánocích, o tradicích a symbolech, jak se slaví Vánoce v dnešní době a jak se oslavovaly v minulosti. Některé tradice jako pouštění lodiček ze skořápek ořechů nebo krájení jablíčka jsme také vyzkoušeli. Děti vyprávěli o tom, jak se slaví Vánoce u nich v rodině a co si přejí najít pod stromečkem. Poslouchali jsme a zpívali zimní písničky a vánoční koledy, recitovali vánoční básničky, a také jsme hodně kreslili, tvořili a vyráběli. Kouzlo Vánoc jsme na sebe nechali dýchnout při prohlídce výstavy Betlémů v Klášterním areálu. Děti si zde vyslechly příběh o narození Ježíška a tamní výstavě darovaly náš betlém vyrobený z PET víček.

Krátce na to nás čekala návštěva Vánočního domu v Karlových Varech. Viděli jsme spoustu zajímavých vánočních dekorací z let minulých i z dnešní doby, děti však nejvíce zaujala tamní výstava převážně plyšových medvídků. Plyšáčků mají ve Vánočním domě přes 15 tisíc, nevěděli jsme, kam se dříve koukat.

S dětmi jsme také se také vypravili potěšit babičky a dědečky do Domova pokojného stáří. Připravili jsme si pro ně vánoční koledu a také básničku, a potom jsme zasedli ke společnému tvoření a povídání u stolečků.

Adventní čas utekl jako voda, a konečně nastal ten dlouho očekávaný den. Děti si společně zazpívaly u vánočního stromečku a potom už s jiskřičkami v očích čekaly na příchod Ježíška a jeho nadílku. Radost z dárečků byla veliká a celou třídou znělo radostné dětské brebentění a spokojený smích.

         Milí rodiče, nezbývá nám než poděkovat Vám všem za spolupráci v letošním roce a popřát Vám příjemné prožití vánočních svátků, klid a pohodu, a v novém roce ať nás čeká jen to nejlepší!

Káťa, Linda, Lenka

4. Třída

V měsíci prosinec, jsme si společně udělali krásnou vánoční výzdobu, přišel k nám i obávaný čert, anděl a Mikuláš, který nám nechal dárečky, jelikož máme hodné a šikovné děti. Na tento den jsme se chystali básničkami, vytvořili jsme si růžky z papíru a peklíčko jsme si postavili z kostek. Taky nechyběl ani andělský tanec. Společně jsme opakovali vánoční zvyky a tradice, přiřazovali jsme je k připraveným obrázkům. Tvořili jsme nejrůznější věci s vánoční tématikou, které nám zdobí šatnu. Celý měsíc nás provázela vánoční pohodová, kamarádská atmosféra, kterou jsme si upevnili při vánočním tvoření s rodiči. Jelikož, už je venku zima, zopakovali jsme si jak se máme správně oblékat v chladném počasí a roční období celkově.

Udělali jsme i krásný barevný dlouhý papírový řetěz, kde děti spolupracovaly ve skupině

Každý den jsme měli krásnou vánoční atmosféru, zpívali koledy a společně jsme ozdobili stromeček, kde nám ten školkovský Ježíšek nechá snad nějaké dárečky.

Naše pyžamová párty se nesla v duchu pohádek, popcornu a kamarádského, pohodového a uvolněného dne. Pilně nacvičujeme píseň “Rolničky, rolničky “,kterou si společně zazpíváme u vánočního stromečku.

   “Už se těším andílku na vánoční nadílku, budu hodný moc a moc, vydržím to do Vánoc . A pak zase malinko, budu zlobit maminko.”

Tímto by jsme chtěli moc poděkovat za krásnou  spolupráci rodičů, jste opravdu úžasní . Přejeme všem krásné a pohodové Vánoce a v Novém roce se na Vás moc těšíme.

Ilona, Sabina, Jarka

5. Třída

A je tu poslední měsíc v roce. Zimní počasí nám přeje a užíváme si radovánek ve sněhu. Postavili jsme sněhuláky, zasoutěžili si o největší kouli a jezdili jsme z kopce na bobech a na lopatách.

         3.12.2024 jsme zpívaly s několika dětmi z naší třídy a s celou 7. třídou na Mírovém náměstí při příležitosti rozsvěcení vánočního stromku. Naše dvouměsíční snažení se vyplatilo, děti si to na velkém pódiu velmi užily a vystoupení se moc povedlo. Pořízený záznam jsme pak shlédli se všemi dětmi.

         Dva dny poté jsme strávili příjemné odpoledne s dětmi a rodiči. Při vánočním tvoření a poslechu koled vznikl ozdobený stromek z papíru, andílek z vlny a vánoční ozdoba z ruliček od papíru. Nechyběl ani vánoční jarmark, kde bylo k zakoupení plno vánočních výrobků a dobrot. Utržené peníze jsme využili k nakoupení hraček – dárků pod stromeček.

         V úterý 5.12.2024 k nám zavítal čert, anděl a Mikuláš. Zazpívali jsme jim píseň Mik, Miku, Mikuláš a zatancovali čertí taneček. V knize hříchů čert přečetl několik dětí, v čem by se měly polepšit a všechny děti slíbily, že už se budou chovat lépe. Po celý den bylo na stole drobné občerstvení, vyrobili jsme si andělské a čertí čelenky a nechyběla ani velká sladká nadílka, za kterou děkujeme rodičům.

         A protože vánoční období je časem pohádek, toto krásné téma jsme si užívali první dva týdny. Děti nejvíce bavilo zahřátí divadla. Pohádka byla všem známá a to „O červené karkulce “. Všechny děti si chtěly zahrát nějakou pohádkovou postavu a proto jsme divadlo hrály i další den. Naučili jsme se novou pohybovou hru „ Honzo vstávej “ a „ Na vlka a karkulky “. Každý den jsme otevírali okénko z našeho vyrobeného adventního kalendáře, kde na nás čekal vždy jeden úkol. Po splnění zadání nechyběla sladká odměna a děti se každý den těšily, co na ně nového čeká. Zazpívali jsme si koledu „ Ježíšku, panáčku “, „ Rolničky “ a naučili novou píseň „ O Vánocích “. Hádali jsme pohádkové postavy a povídali si o klasických animovaných pohádkách z večerníčků. A protože některé děti tyto pohádky neznají, několik krátkých pohádek jsme shlédli.  Vodovými barvami jsme namalovali a pak z barevného papíru dozdobili kapra a do klovatiny jsme zapouštěli barvy a vznikl krásný dárek. Nezapomněli jsme namalovat Ježíškovi, co si přejeme pod stromeček a vyrobili jsme si vánoční ozdobu jako zápich do květináče.

         Poslední týden před Vánocemi již byl v očekávání příchodu Štědrého dne. S dětmi jsme si povídaly o vánočních tradicích, některé z nich jsme i vyzkoušely. Zpívali jsme vánoční a i jiné známé písně v doprovodu klavíru a zahráli si na rytmické nástroje.

            A je to konečně tady. Dlouho očekávaný den přišel. Ježíšek nadělil dárky i ve školce. A že jich není málo. Poslední 2 dny před Vánoci jsme si užívali a hráli si s novými hračkami a jedli upečené cukroví od maminek.

         Přejeme Vám krásné Vánoce plné pohody a štěstí v kruhu rodinném a v Novém roce  hodně zdraví.

Iva, Andrea, Míša

6. Třída – „Berušky“ – Prosinec

Projekt : „Těšíme se na Vánoce“

  • rozhovor s dětmi o Vánocích, jak se na ně s dětmi připravujeme, proč zdobíme stromeček, kdo nám nosí dárečky, jaké pečeme cukroví, co je to Štědrý večer, jaké jídlo obvykle v tento večer jíme
  • příprava na příchod čerta, Mikuláše, anděla – Mikulášská nadílka, výzdoba třídy, příprava na 1. Advent, zdobení vánočního stromečku
  • Čertí školka – napobodování čertíků, co dělají čerti v pekle – pantomima, vysvětlení dětem jaký je rozdíl mezi dobrem a zlem
  • tradiční vánoční zvyky – popis dle obrázků
  • povídání s dětmi o Štědrém večeru, charakteristické jídla , co se jí o Vánocích (Vánočka, kapr, bramborový salát, štola, rybí polévka, vinná klobása, řízek, kuba, cukroví)
  • nácvik básně s pohybem: „Otevřete čerti vrata“, „Mik, mik Mikuláš“, „Chumelí se chumelí“
  • opakování názvů dnů v týdnu, názvů měsíců, názvů ročního období
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, nácvik nových písniček: „Sněží“, „Vánoční“, „Dva mrazíci“, opakování známých lidových písní
  • PH: „Z pekla, do pekla“, „Na sochy“, „Na sněhové vločky“, proběhnutí za doprovodu klavíru – reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky, zdravotní cviky s míčky, se stužkami ( čertí ocásky )
  • VV: výroba hvězdiček – malba vodovou barvou, třpytky, výroba dárečků – otisk temperovou barvou, lepení barevného papíru, výroba vánočních punčoch – lepení, výroba vánočních přáníček – otisk ručičky, lepení barevného papíru

a dolepení detailů

  • vánoční tvoření s rodiči, vánoční jarmark, vánoční besídka – rozbalování dárečků, ochutnávka cukroví, poslech vánočních koled
  • Venku: hrátky na školní zahradě, pozorování proměn přírody, hry ve sněhu – koulování, stavění sněhuláků, vycházky do okolí MŠ – nácvik chůze ve dvojicích

Martina, Míša, Kamila

7. Třída

Poslední měsíc v roce 2023 jsme si s dětmi moc užili. Na první adventní neděli jsme měli pro rodiče a všechny co máme rádi , připravené velké překvapení. Vystupovali jsme na náměstí na slavnostním rozsvícení vánočního stromečku. Připravené jsme měli tři vánoční písničky s tanečkem a naše pilné trénování a zkoušení se vyplatilo. Moc jsme si vystoupení užili a sklidili obrovský potlesk od publika.

Při odpoledním setkání s rodiči jsme všichni nasávali vánoční atmosféru a vyráběli dárky pro své blízké a kamarády. Výrobky které jsme nachystali do našeho vánočního jarmarku, měli také velký úspěch, nezůstalo nám skoro nic a díky tomu  může Ježíšek dětem něco hezkého přinést pod stromeček k nám do školky.  Připravovali jsme se na příchod Mikuláše, čerta a anděla. Vyráběli jsme čertíky, malovali suchou křídou, stříhali, lepili. Učili se básničky a písničky se zimní tématikou. A cvičili na hudbu. 

Pokračovali jsme ve výuce bruslení, kde nás navštívili Mikuláš s čertem na ledě, ukázali jsme jim jak umíme bruslit, zazpívali jsme jim koledu a i přes nějaké ty hříchy si čert nikoho neodnesl a Mikuláš nám rozdal balíčky. Druhý den nás Mikuláš s čertem a andělem navštívil i v naší školce, předvedli jsme jim co jsme se naučili, zazpívali písničky, řekli básničky a za odměnu děti dostaly dárky v podobě balíčku s dobrotami, ovocem a adventním kalendářem.

 Vánoce se nám pomalu blíží, zdobíme si třídu, stromeček, zpíváme koledy, chystáme přáníčka. Byli jsme se podívat na výzdobu města. Napsali jsme dopis Ježíškovi a odvezli ho na Boží Dar, kde jsme ho vložili do speciální schránky, která naše přáníčka pošle rovnou k Ježíškovi. Na horách bylo spoustu sněhu, čehož jsme hned využili, vzali boby a kluzáky a „hurá na kopec“. Děti si sníh moc užily.

Naučili jsme se novou písničku „Vánoční cinkání“ s doprovodem na dětské hudební nástroje, zpívali jsme známé koledy, hráli pohybové hry „Rybičky, rybičky..“ , „Na rybáře“, „Vánoční stromeček“, vytvořili si vánoční cukroví atd. Procvičovali různé tvary, počítání, hrubou a jemnou motoriku, rozlišovali hlásky dlouhé a krátké, řadili příběh podle časové posloupnosti. Vyprávěli jsme si o tradicích a zvycích.

Navštívili jsme Vánoční dům v Karlových Varech, viděli jsme výstavu medvídků, prohlíželi vánoční ozdoby, které nás obklopovali všude kolem nás. Bylo opravdu na co koukat, moc se nám to líbilo. Do školky také přišel Ježíšek, u našeho vánočního stromečku ve třídě jsme si zazpívali koledy, ochutnali cukroví a rozdali si dárečky.

Přejeme Vám krásné a spokojené Vánoce a těšíme se na Vás v příštím roce.

Lucka, Pavlína, Káťa