Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vnitřní řád školní jídelny a výdejny

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY A ŠKOLNÍ JÍDELNY VÝDEJNY

Název: Mateřská škola Ostrov, Masarykova 1195, příspěvková organizace

Adresa: Mateřská škola, Masarykova 1195, 363 01 Ostrov

Telefon: 353842365, 354224894, 777766098, 354224892

Email: masarykovams@seznam.cz

Web: www.msmasarykova.estranky.cz

IČO: 49753495

1. Úvodní ustanovení

Vnitřní řád školní jídelny je soubor pravidel a opatření spojených s provozem školní jídelny výdejny určené ke stravování dětí MŠ a zaměstnanců školy.

Vnitřní řád je závazný pro všechny osoby, které se stravují ve školní jídelně

Vnitřní řád školní jídelny a školní výdejny je zpracován v souladu s platnou legislativou.

Školní jídelna se řídí vyhláškou č.107/2005 Sb., o školním stravování, ministerstva zdravotnictví č. 108/2001 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na prostory a provoz škol, ve znění pozdějších předpisů, vyhláškou č.137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a Vyhl. č.602/2006, o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných a dle zákona č.561/2004 Sb. (školský zákon), Vyhl. č.14/2005 Sb. o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů.

Školní jídelna zajišťuje stravu pro:

Děti mateřské školy – přesnídávky, obědy, svačiny a vlastní zaměstnance školy – obědy.

Plně respektuje „Úmluvu o právech dítěte“ s ohledem na své specifické postavení.

Školní jídelna mateřské školy zabezpečuje stravování přijatých dětí přítomných v MŠ, v době podávání jídla a řídí se normami, průměrnou spotřebou potravin a rozpětím finančního normativu na nákup potravin. V mateřské škole se mají právo stravovat děti i zaměstnanci. Dítě přítomné v době jídla má právo se stravovat vždy. Výjimku tvoří dítě se zdravotními problémy na základě lékařské zprávy, které si nosí vlastní dietní jídlo. Stravování během dne se řídí podle docházky dítěte - celodenní (přesnídávka, oběd, svačina) nebo polodenní (přesnídávka, oběd, nebo oběd, odpolední svačina).

2. Práva a povinnosti dětí, zákonných zástupců a vztahy se zaměstnanci

Práva dětí

  • Kvalitní strava odpovídající množství a nutričního složení
  • Informace o kvalitě a způsobu přípravy stravy
  • Požádat o pomoc dohlížející (učitelku) a provozní zaměstnance při řešení vzniklého problému (např. rozbití nádobí či rozlití jídla)

Povinnosti dětí

  • Dodržovat pravidla vnitřního řádu MŠ a pokyny k ochraně zdraví a bezpečnosti
  • Šetřit zařízení a vybavení
  • Respektovat pokyny učitelek a všech zaměstnanců MŠ
  • Dodržovat zásady slušného chování a kulturního stolování
  • Nerušit svými projevy ostatní strávníky

Práva zákonných zástupců

  • Informace o jídelním lístku, kvalitě a způsobu přípravy.
  • Možnost donést vlastní dietní stravu pro dítě, jehož zdravotní stav to vyžaduje
  • Dávat podněty k činnosti školního stravování

Povinnosti zákonných zástupců

  • včas každý měsíc provést úhradu stravného
  • nahlásit včas podstatné změny související s úhradou a zdravotním stavu

3. Způsob platby stravného

Úplata za školní stravování

Sazby stravného vycházejí z finančních limitů na nákup potravin dle platné legislativy o školním stravování.

Zařazování dětí dle věkových kategorií

Podle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravován v platném znění jsou strávníci zařazováni do dvou výživových norem dle věku dosaženém v aktuálním školním roce.

Finanční limit (cena stravného) pro obě skupiny (2-6let,7let) činí:

Přesnídávka………………….…...12,- Kč

Oběd……………………………..25,- Kč

Svačina……………………………10,- Kč

Celodenní strava………………...47,- Kč

Stravné se platí bezhotovostním převodem na účet mateřské školy č. 101058869/0300.

Aktuální částky k zaplacení pro daný měsíc jsou vyvěšeny v jednotlivých třídách.

Splatnost stravného je vždy do 20. každého měsíce.

Zákonný zástupce dítěte má povinnost uhradit stanovenou částku za stravování v určeném termínu a to i v případě momentální nepřítomnosti dítěte ve škole. Opakované neuhrazení poplatků je považováno za závažné porušení školního řádu a může být důvodem pro ukončení docházky dítěte do mateřské školy. Stravné se vyúčtovává každý měsíc podle faktické docházky dítěte. Po ukončení docházky dítěte do MŠ (odhlášení, odchod do ZŠ) se nevyčerpané stravné vrací zpět na účet zákonných zástupců nebo se vyplatí v hotovosti.

4. Vlastní organizace stravování

Doba podávání stravy je stanovena:

Přesnídávka:         8:30 – 9:00 hod

Oběd:                11:30 – 12:00 hod

Svačina:            14:00 – 14:30 hod

Pitný režim:                   celodenně

Jídelní lístek

Jídelní lístek sestavují kuchařky s účetní. S jídelními lístky je možné se seznámit na nástěnkách u hlavního vchodu, v šatnách tříd 4 – 7 nebo na www stránkách školy. Jídelní lístek může být změněn v závislosti na dodávce potravin, havarijní situaci apod. Stravování dětí je zajištěno vlastní školní kuchyní. Mateřská škola nemá vlastní jídelnu. Děti se stravují přímo ve třídách, kde s výdejem jídla pomáhají učitelky i provozní zaměstnanci. Při ranní a odpolední svačině se děti obsluhují samy, pouze teplé nápoje rozlévá učitelka do dětmi připravených hrnečků. Při obědě se děti obsluhují částečně. Odnáší nádobí, nosí si druhé jídlo, přidávají si a po jídle uklidí svoje použité nádobí a příbory. Jsou zohledněna bezpečnostní rizika (úrazy dětí) a dodržovány hygienické normy (čistota, přenos nemocí). Pitný režim je dodržován denně přísunem tekutin ve třídách i venku při pobytu na zahradě hlavně v teplém období roku. Jídla se připravují podle všech norem školního stravování a dle receptur moderní zdravé výživy. Denně je podáváno ovoce nebo zelenina. Je sledován a vyhodnocován spotřební koš (záleží na ročním období, aktuální nabídce a aktuálních cenách potravin). Během výdeje jídla zajišťují mimořádný úklid (rozbité nádobí, rozlité tekutiny) provozní pracovnice MŠ.

Konzumace jídla

Strávníkům je vydáván kompletní oběd skládající se z polévky, hlavního chodu a nápoje, podle možnosti a vhodnosti i salát, kompot, ovoce, moučník nebo dezert. Všechny součásti oběda jsou na stolní nádobí nabírány a nalévány učitelkami. Polévku a veškeré přílohy včetně salátů či kompotů může dítě na požádání dostat formou přídavku. Strávníkům jsou vydávány i kompletní přesnídávky (dopoledne) a svačiny (odpoledne) dle denního menu. Jídlo a nápoje se konzumují u stolu zásadně v sedě. Jídla podávána v rámci školního stravování konzumují děti v jednotlivých třídách. Děti nesmí být nuceni ke konzumaci celého vydaného jídla ani k jeho dojídání.

5. Podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany strávníků

Učitelky sledují stolování dětí a upozorňují na nedostatky v kultuře stolování. Dbají na slušné a ohleduplné chování a dodržování hygieny. Dbají na bezpečnost, zajišťují ochranu před rizikovým chováním a před projevy diskriminace, nepřátelství, násilí. Dojde-li k potřísnění podlahy (vylitá polévka, nápoj nebo upadnuvší jídlo apod.) okamžitě upozorní provozního zaměstnance, který ihned závadu odstraní, aby nedošlo k případnému úrazu dětí. Regulují osvětlení při jídle.

Úrazy při stravování

Při úrazu a nevolnosti učitelka neprodleně učiní odpovídající opatření.

Řešení nouzových a havarijních situací

Konkrétní nouzovou nebo havarijní situaci (havárie vody, přerušení dodávky elektřiny) řeší vedení školy. Podle charakteru situace může být zajištění školního stravování omezeno nebo přerušeno. Zákonní zástupci dětí budou o této situaci s předstihem informováni.

Škody na majetku

Zákonní zástupci odpovídají za škody způsobené úmyslně na školním majetku Škodu, která je způsobena neúmyslně, děti – jejich zástupci nehradí.

6. Závěrečná ustanovení

Veškeré připomínky týkající se jídelního lístku, kvality stravy, technických a hygienických závad provozu školní jídelny řeší účetní školy. Případné stížnosti týkající se školního stravování lze podávat ústně či písemně kterémukoliv pracovníkovi školy, který je neprodleně předá řediteli školy k vyřízení. Podávání a vyřizování stížností se dále řídí vnitřní směrnicí k vyřizování stížností. S vnitřním řádem školní jídelny a školní jídelny výdejny jsou zákonní zástupci dětí seznámeni zveřejněním řádu v mateřské škole a na webových stránkách školy. Strávníci jsou povinni se řídit pokyny uvedenými v tomto „Vnitřním řádu školní jídelny a školní výdejny“.

Kontaktní osoba:

Lenka Dudová, účetní školy, tel. 354224892777766098

 

 

 

 

 

Dne: 1. září 2022