Jdi na obsah Jdi na menu
 


Březnové střípky ze tříd 2023

5. 4. 2023

Březen 2023

V měsíci březnu jsme vítali jaro, pozorovali jsme probouzející se přírodu, vyhlíželi jsme čápy, užili jsme si zábavné vzdělávání, hodně jsme tvořili i s rodiči při společném velikonočním odpoledni, byli jsme v kině, do školky přijelo divadlo, navštívili jsme základní školu, jezdili jsme na výlety do Jáchymova – knihovny, do Abertam na farmu a mnoho dalšího…

 Jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

 

 STŘÍPKY Z PRVNÍ TŘÍDY

MĚSÍC březen

První týden u prvňáčků proběhl v duchu pohádek. Děti se seznámily s pohádkovými postavami klasických českých pohádek a naučily se nové písně „Večerníček“, „Draka bolí zub“. Při dramatizaci pohádky „Boudo budko“ si děti vyzkoušely roli herce a diváka. Pro večerníčka vytvořily papírovou čepici z novin.V druhém týdnu jsme si společně zopakovali jména všech dětí. Rozpoznávali jsme části lidského těla a určovali, kdo je kluk a kdo holka. Děti nyní znají posloupnost vývoje člověka, kterou určují podle obrázků. V dalším týdnu se děti seznámily s typy vodních toků (řeky, moře, rybníky). Mají povědomí o tom, že voda v moři je slaná a dokáží popsat živočichy, kteří zde žijí. Připomněli jsme si píseň „Pláče vodníček“ a naučili jsme se báseň „Dešťové kapičky“. 15.3. jsme s dětmi navštívily kino v DK a shlédli pohádku „Hurvínek“. Společně jsme si to moc užili. Následující týden jme se těšili na příchod jara, seznámili jsme se se znaky jara. Pozorovali jsme změny v přírodě, růst trávy a první jarní květiny. Zopakovali jsme si báseň „Volám tě, sluníčko“, která nám pomohla přivolat teplé jarní dny. Pracovali jsme se sádrou, kterou jsme použili při ztvárnění vajíčka, do kterého jsme později zasadili velikonoční trávu. V posledním březnovém týdnu jsme vedli rozhovory o prvních jarních květinách a některé z nich už dokážeme rozpoznat (narcis, petrklíč, fialka, sněženka, krokus a jiné). V rámci tohoto tématu jsme se seznámili s novou písní „Uvíjíme věneček“, která nám také pomáhá se zapamatováním květin. Vytvořili jsme pracovní činnost „Klíč od jara“ a abychom se definitivně rozloučili se zimou, naučili jsme se novou báseň „Vyženeme zimu“. Také jsme si procvičili jemnou motoriku při práci s modelínou, kdy jsme tvarovali nejrůznější podoby květin. Procvičili jsme si předmatematické představy při rozvoji logického myšlení, kdy úkolem dětí bylo přiřazování květin, porovnávání podle velikosti, nebo třídění podle barev. Jako pohybové hry jsme zařadili „Kytičkovanou“, „Květinovou louku“, nebo „Ptáčku, ptáčku, kde se skrýváš“ Na závěr měsíce března jsme si užili tvořivé odpoledne s rodiči, kdy se svými dětmi vyráběli velikonoční výrobky a odnesli si drobnost z jarmarku. Drobnou korunkou přispěli na dobroty pro děti, nebo potřebné věci do třídy.

Denisa, Petra, Iveta

2. Třída

U druháčků začalo jaro velmi pozitivně, přestože počasí jarně moc nevypadá. Na začátku měsíce jsme se převážně loučili se zimou, aby opravdu jaro mohlo přijít. Po shlédnutí pohádky o tom, jak se dříve děti loučily se zimou, si děti chtěly vyrobit také Moranu – smrtku. Naučili jsme se k ní i básničku Zimo, zimo, táhni pryč. V mezidobí jsme všem maminkám, babičkám či sestřičkám vyrobili srdíčko, abychom je v jejich sváteční den mohli potěšit.

V dalším týdnu jsme vyhledávaly s dětmi symboly jara nejen ve školce, ale i v přírodě. Byli jsme se podívat, zda na ostrovský komín již dorazil čáp. Zastihli jsme ho zrovna při opravě starého hnízda a chystání pro přílet samičky. Čápy jsme si vzápětí zpracovali i výtvarně, děti moc bavilo stavět komíny a hnízda pro čápy, které si pak vytvořily. Různými jarními písničkami a básničkami jsme se snažili stále přivolávat jaro.

Měsíc březen je zároveň měsíc knihy, proto i my jsme dvakrát navštívili knihovnu tentokrát v Jáchymově. Paní knihovnice si pro nás připravily hezký interaktivní program s kouzelnou knížkou.
 Při druhé návštěvě jsme se podívali do expozice staré latinské školy a výroby knih, při té příležitosti si děti vyrobily velikonoční přáníčko pomocí linorytu. Zároveň si zahrály hru s králíky z klobouku kouzelníka Pokustóna a vyrobily si malé králíčky z papíru.

Pak už byl čas začít se chystat na velikonoční jarmark a společné tvoření s rodiči. Společně s dětmi jsme vymýšlely, co by se nám líbilo jako velikonoční dekorace. Velikonoční vajíčko s vysázeným osením jsme dodekorovali vyrobeným tulipánkem a zajíčkem z bavlnky, naše barevné papírové slepičky se také dětem moc povedly. Na odpolední akci si děti pro rodiče připravily beránka z kynutého těsta, aby se po společném tvoření mohly občerstvit. Akce se nám velmi vydařila a spolu s velikonočním jarmarkem přinesla pozitivní jarní náladu do naší školky. Měsíc březen jsme zakončili krásnou návštěvou u zvířátek na farmě Abertamy, kde jsme se mohli podívat na čerstvě narozená mláďátka.

Během měsíce jsme shlédli také pohádku v ostrovském kině a divadelní představení divadla z Bedny. Chtěli bychom poděkovat všem rodičům za účast na velikonočním tvoření a našem krásném velikonočním jarmarku. Vaše spolupráce je pro nás i děti velmi důležitá.

Jitka a Andrea

Březnové střípky ze 3. třídy

S příchodem měsíce března jsme se již všichni těšili, že k nám dorazí jaro a s sebou přinese příjemné jarní počasí. Letos tomu bohužel tak nebylo, a teplé zimní bundy jsme mohli vysvléknout pouze na pár dní v polovině měsíce. Přestože se zima své vlády ještě nevzdala, my jsme si to s dětmi ve třetí třídě opět užili.

V první březnovém týdnu jsme si s dětmi povídali o knížkách. Toto téma jsme zvolili, abychom si připomněli, že březen je měsíc všech knížek. Děti se dozvěděli, kdo je autor a kdo ilustrátor knih, jaké druhy knih existují, zhlédli jsme také krátké video o tom, jak knihy vznikají a kde se vyrábějí. Děti si mohli do třídy přinést svoji oblíbenou knížku, kterou čtou společně s rodiči nebo staršími sourozenci. Tuto knížku nám pak někteří odvážlivci zvládli ve třídě představit. Sešly se nám opravdu velmi zajímavé tituly, přes obrázková leporela, pohádky, příběhy zvířátek až po atlasy map a encyklopedie. Z přinesených knih jsme si ve třídě uspořádali malou výstavku. Děti si také v rámci výtvarné výchovy mohly vytvořit vlastní obal své oblíbené knížky a k ní ztvárnit sebe sama jako čtenáře této knížky. O tom, jak moc se jim tato dílka povedla, jste se mohli přesvědčit na naší nástěnce. Vyvrcholením týdne měla být návštěva Městské knihovny. Bohužel paní knihovnice onemocněla, a tak nám byla návštěva zrušena. Nevadí, do knihovny se vypravíme hned v dubnu.

Následující dva týdny patřili tématu „Těšíme se do školy“. Protože se nám přiblížily zápisy do základní škol, s dětmi jsme v těchto týdnech opakovali a prohlubovali znalosti a dovednosti, které by měly k zápisu znát. Děti se učily sdělovat základní osobní informace o sobě, jako je jméno a příjmení, jména rodičů a také místo, kde bydlí. Opakovali jsme známé písničky a básničky, snažili se převyprávět krátkou pohádku, učili se zapínat knoflíky a zavazovat tkaničky, poznávali tvary, některá písmenka, počítali do deseti, rozlišovali ovoce a zeleninu, poznávali zvířátka a mnoho dalšího. S dětmi jsme si zahráli na školu, pověděli si, jak to tam přibližně chodí. Děti si zkusily vybavit školní aktovku potřebnými věcmi a rozlišit, co by si do školy brát neměly. Děti o toto téma projevovaly velký zájem, je vidět, že se většina z nich již do školy těší. V průběhu těchto dvou týdnů jsme se také vydali do Domu kultury, kde pro nás bylo připraveno filmové představení o Hurvínkovi. Kultura také dorazila za námi do mateřské školy a děti si mohly užít divadelní pohádku v podání Divadla z bedny. Ke konci měsíce jsme již začali s přípravami na největší jarní svátek Velikonoce. S dětmi jsme si povídali o velikonočních tradicích a symbolech, jak se jarní svátky slavily v minulosti a jak je slavíme dnes. Děti se podělily o své vlastní zážitky, které mají spojeny s Velikonocemi, a také nám každý řekl, jak se slaví Velikonoce u nich doma. Zpívali jsme písničky s jarní tematikou, naučili jsme se několik velikonočních koled, zasadili jsme travičku na velikonoční dekoraci, a vytvořili hned několik velikonočních výrobků. S radostí jsme opět mohli přivítat rodiče dětí v naší třídě a užít si společné velikonočně laděné tvoření. Děti si společně s rodiči vytvořily hned několik velikonočních dekorací, které jim budou zdobit jejich domovy. Navázali jsme také na předvánoční jarmark a pro rodiče připravili jarmark tentokrát velikonoční, kde si mohli zakoupit velikonoční dekorace a také něco dobrého na zub. Věříme, že si všichni tento den užili, stejně tak jako my.

Koncem měsíce jsme měli také možnost navštívit Základní školu Májová, kam po prázdninách nastoupí velká část našich předškoláčků. Pro děti byla připravena prohlídka školy, ukázková hodina u letošních prvňáčků, a také návštěva tamních dílen, kde jsme si mohli vytvořit výrobky ze dřeva. Rádi se sem vrátíme ještě jednou v dubnu.

Během celého měsíce jsme s dětmi při procházkách pozorovali pomalu se probouzející přírodu a hledali jsme znaky jara. Během jedné návštěvy Zámeckého parku, jsme měli štěstí a spatřili jsme našeho známého - čápa Tondu, který se do svého hnízda vrátil po svém zimním výletu do teplých krajin. Věříme, že měsíc duben, který klepe na dveře, nám jaro nadělí již v plné parádě. Už aby to bylo!

Káťa, Klárka a Lenka

4. Třída

Probouzení jara bylo prvním březnovým tématem. Děti se seznámily s jarními květinami, naučily se básničku s pohybem „O Sluníčku“, písničku „Petrklíč“, poznávaly barvy podle květin, skládaly sněženky z papíru. Obrázky jarních květů vyzdobili šatnu. Volaly sluníčko, probouzely jarní přírodu. Při vycházkách v okolí školky, na zahrádky a k rybníkům pozorovaly změny v přírodě, poslouchaly zpěv ptáků. Na školních záhoncích se seznamovaly s jarními květy všemi smysly – přičichly, osahaly atd.

Jarní počasí nám přálo a tak jsme užívali sluníčka nejen venku ale i ve třídě. Děti malovaly prstovými barvami velký kruh, uvolňovaly tak zápěstí a procvičovaly jemnou motoriku. O tom jak přichází jaro, jsme se naučili i básničku – „Jaro přišlo“. Postřeh a barvy jsme procvičovali při pohybové hře „Na kytičky“. Při rozvíjení slovní zásoby nám pomáhali obrázky, na kterých děti vyprávěli, co vidí. Opakovali jsme jarní písničky i básničky s pohybem. Na překážkové dráze jsme protáhli celé tělo. K jaru patří i setí trávy – kde děti pozorovaly růst rostlinky od semínka a zjišťovaly co všechno potřebuje ke svému růstu. Cestou do DK, kde nás čekala pohádka O Hurvínkovi, jsme si prohlédli probouzející jaro ve městě.

Velikonoční travička nám hezky vyrostla, protože se děti o ní každý den staraly, namalovaly kraslice, vytvořily přání pro rodiče Naučili jsme se písničku s tanečkem „Ťuk, ťuk“, „Zajíček Ušáček“, seznámili se s koledou „Hody, hody doprovody“ a opakovali jsme písničky, básničky, pohybové hry, které se váží k jarnímu období. Tento týden v MŠ proběhlo i jarní focení a navštívilo nás divadlo Pana Pohody s pohádkou. Různými výtvarnými technikami jsme vyzdobili šatnu a třídu a připravili jí tak na odpoledne s rodiči. Tam si společně vytvořili velikonoční košíček, namalovali vajíčko a papírové kuřátko. Připravili jsme si pro rodiče krátký program, při kterém děti předvedly písničky s tanečkem a básničky s pohybem. Na velikonočním jarmarku si koupili spoustu krásných výrobků a celé odpoledne se rodičům líbilo a společně si ho s dětmi užili.

Lucka, Pavla a Jaruška

5. Třída

Měsíc březen byl pro nás plný zvířátek. Nejdříve jsme si povídali o zvířátkách, které tvrdě spí zimním spánkem nebo se jen občas probudí. Jsou zachumlaná v pelíšku a čekají na jaro. Došli jsme až do lesa u zahrádek a snažili se zahlédnout další lesní zvířata. Našli jsme však jen rozrýpanou louku od divokých prasat. Povídali jsme si o zvířátkách, které ještě známe, nutno však podotknout, že prý v lese najdeme i tygra a slona...

Vyrobili jsme krmítka pro ptáčky a při procházkách venku jsme se snažili zahlédnou všechny možné ptáky a ptáčky. Sledovali jsme jejich rychlý let a hádali, jak se jmenují a vymýšleli, kam asi letí.

S radostí jsme čekali na první jarní paprsky, které pomalu probouzely a měnily celou jarní přírodu. Pomáhali jsme jaru zvítězit nad zimou tanečkem "jarní klíček". Hráli jsme si také na kytičky, které spí, a slunce nás budilo a mi se učili názvy jarních květin. Všichni bezpečně poznáme sněženku.

15. března jsme si vyšli do kina na Hurvínkova dobrodružství. Do kulturního domu jsme vycházeli a bylo jaro. Slunce nás hřálo na obličej a my se těšili z teplíčka. Do školky jsme se ovšem vraceli za padání obrovských vloček - zase byla zima...

Koncem měsíce tu byla zase zvířátka, a to domácí a hospodářská. Naučili jsme se správně pojmenovat zvířecí rodiče a jejich mláďata. Hodně jsme si vyprávěli, poslouchali pohádku "O kohoutkovi a slepičce", napodobovali zvuky, hledali vajíčka, počítali mláďata a zpívali písně "Hřej sluníčko, hřej", "Na jaře", "Zimo pryč" a tančili taneček "Pásla ovečky".

Rozloučili jsme se prací dětí s rodiči při velikonočním odpoledním tvoření. Poprvé si rodiče mohli užít "Jarmark radosti" a koupit si krásné výrobky dětí a učitelek.

Tak všem veselé velikonoce...!

Ilona, Iva, Kačka

6. Třída – „Berušky“ – Březen

Projekt: „Jaro už se probouzí…...“

  • povídání s dětmi o dalším ročním období „ Jaru“ – co najdeme pod ledem a sněhem, jaké známe první jarní kytičky – určování jejich názvů, vytleskávání slabik, vysvětlení cyklu růstu rostliny, co vše rostlina ke svému růstu potřebuje
  • rozhovor o svátcích jara „Velikonocích“, proč se slaví, co je to pomlázka, proč chodíme na koledu
  • příprava na Velikonoce – výzdoba třídy a šatny, příprava na velikonoční tvoření s rodiči
  • jaro v trávě – seznámení s hmyzem, povídání o tom co se děje v trávě, určování obrázků, určování počtu
  • určování zvuků jara – bzučení včelky, čmeláka, zpěv ptáčka 
  • sázení travičky do hlíny – vysvětlení dětem jak často zalévat, co potřebuje travička k tomu, aby rostla
  • nácvik básně s pohybem: „V zemi malé semínko“, „Konvalinka“, „Sluníčko se probudilo“, „Malý brouček“
  • opakování názvů dnů v týdnu, názvů ročních období, názvu měsíce březen
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje,  rytmizace na tělo, nácvik nových písniček: „Zajíček“, „Na jaře“, „Šneček brečí“, „Když jsem husy pásala“, „Šel zahradník s motykou“, opakování známých lidových písní
  • PH: „Na včelky“, „Na hlídače“, „Na motýlky“, zdravotní cviky s míčky, se stuhami
  • VV: výroba sněženek a tulipánů – malba temperovou barvou, skládání papíru, lepení, výroba slepiček – tupování temperovou barvou, lepení barevného papíru, lepení peříček, výroba sluníček – tupování temperovou barvou, stříhání, kresba fixem, výroba kuřátek – malba temp. barvou, lepení,  výroba zajíců, práce s temp. Barvou, lepení, malování vyfouknutých vajec 
  • Velikonoční tvoření s rodiči: výroba jarní fialky, výroba velikonočních zápichů, výroba držáku na vajíčko, velikonoční jarmark
  • Akce: jóga pod vedením profesionálního instruktora, divadelní představení „ Vlk Frantík a kůzlátka “, návštěva kina v DK - „Hurvínek“
  • Venku: hrátky na školní zahradě, vycházky do okolí MŠ – pozorování proměn přírody      

Martina, Míša, Míša

7. Třída - Smajlíci

          Na začátku prvního jarního měsíce jsme s dětmi díky nové sněhové nadílce vyrazily už opravdu naposledy na hory do Abertam. Naposledy jsme si také zacvičili s lektorkou Álou jógu a byli jsme na posledním bruslení na zimním stadionu.

         Téma „ Jak se rodí jaro “ prvního březnového týdne jsme využili na výzdobu třídy a šatny. Vyráběli jsme první jarní květiny z papíru, namalovali jsme kvetoucí kočičky barvami, na květy posloužil popcorn, zbylý pak děti rády dojedli. Naučili jsme se nové jarní písně „ Vozilo se na jaře “a „ Čížečku, čížečku “ a zahráli novou pohybovou hru „ Na čápa a žáby “. Na konci týdne nás linkový autobus dovezl do Jáchymova, kde nás čekala prohlídka knihovny. Paní knihovnice si připravili naučně-zábavný program a děti odjížděly s tím, že chtějí opět návštěvu zopakovat. Proto jsme na konec března opět naplánovali jáchymovskou knihovnu s tím, že navštívíme i latinskou část a vyrobíme si velikonoční přání.

         V druhém a třetím týdnu jsme se zaměřili na zopakování a doučení vědomostí a dovedností potřebných k zápisu dětí do škol. Rozpoznání a pojmenování geometrických tvarů, počítání do 10, co je více, co méně, předložky před, pod, nad, vedle …, kde je vlevo a kde vpravo, synonyma, homonyma, vytleskávání slabik, určování prvních písmen ve slově, zavázání tkaničky atd. Také jsme zasadili řeřichu, hrášek a trávu a každý den všechny rostlinky zaléváme a pozorujeme jejich růst.

         Představu o tom, co děti čeká ve škole, získaly návštěvou 3. ZŠ. Třída druháčků nám ukázala učebnice a sešity, zazpívali písně s doprovodem kytary a provedli nás po škole. V druhé polovině času si děti vyrobily v dílnách pod vedením pana školníka dřevěnou tabulku na obrázek a hrací kostku.

         V průběhu března jsme navštívili DK a shlédli pohádku „ O Hurvínkovi “, dojelo za námi i divadlo pana Pohody s pohádkou „ Vlk Frantík a kůzlátka “. Prošli jsme si stezku mezi rybníky, kterou pro nás připravilo Eco centrum a na téma „ Voda na planetě “ jsme při procházce vyřešili všechny úkoly.

         V úplném závěru měsíce jsme navštívili podruhé ZŠ, kde na nás čekalo vyrábění z keramiky a ze dřeva. Odpoledne jsme pak strávili hezký čas s rodiči při velikonočním tvoření, domů si děti odnesly jak vlastníma rukama vyrobený zápich slepičku z plastové lžičky a kraslici ve stojánku zajíčka, tak i výrobky z velikonočního jarmarku vyrobené jejich dětmi – zápich ovečky z vaty, beránka z příze a velikonoční vajíčko upečené z lineckého těsta. V posledním březnovém dnu nás čekal výlet za zvířátky v Abertamech.

         V nadcházejícím čase přejeme všem našim dětem úspěch při zápisech do ZŠ.

Linda, Iva a Andrejka