Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie oddílu

 

   Začátek organizovaného volejbalu v Jičíně se datuje do roku 1924, kdy volejbal začali hrát jičínští studenti pražských vysokých škol a postupem doby se organizoval prostřednictvím sokolských soutěží. Začátkem roku 1948 přechází volejbalisté pod Závodní sportovní jednotu  Agrostroje. V roce 1953 vzniká TJ Slovan ONV Jičín a roce 1955 se mění název na TJ Slavia Jičín. Rok 1958 je i rokem sloučení všech tělovýchovných jednot v Jičíně pod jednu hlavičku TJ (Tělovýchovná jednota) Jičín.

   

Poprvé liga:

   Nejúspěšnějším týmem koncem šedesátých let byly ženy, které se  v roce 1969 staly přebornicemi kraje  a postoupily do druhé národní ligy. Mezi hráčky, které se zasloužily o tento postup patřily: Beltramová, Čapková, Munzarová, Kuželková, Řezbová a další hráčky, které pak po celá desetiletí dokazovaly svou lásku k volejbalu až do veteránských let na turnajích po celé republice. Trenérem byl Ing Josef Frýba.

   

Podruhé liga:

   Starší dorostenky v ročníku KP 1987/88 vyhrály tuto soutěž a postoupily do dorostenecké ligy. Zasloužily se o to hlavně: Dočekalová, Hlaváčková, Honců, Ježková, Kasková, Prosecká, Režná, Sojková, Soukupová a další rok pak i Kosinová R., Berná, Vaníčková a Hrubá pod vedením trenérů Pavlaty, Prosecké, Bezdíčka a Patky.

   

Skoro potřetí liga:

   Významným obdobím dívčího volejbalu byla éra trenérů Věry a Iva Blafkových, kteří se v sezoně 1991/92 umístili v KP starších dorostenek na prvním místě, ale do ligy nepostoupili.

   

Liga potřetí: Dá se říci zlatá éra mužů…

   Šest roků, od roku 1989, se hrála II. Národní liga,  kdy se v barvách TJ Jičín vystřídalo hodně hráčů, ale mezi ty nejhlavnější patří: Martin Beneš, Martin Bělovský, Milan Bíma, Petr Dytrych, Ladislav Klamrt, Radek Kopecký, Pavel Matějovský, Jaroslav Smolík, Jiří Šimánek, Petr Špicar, Zdeněk Špicar, Jan Štál, Libor Švandrlík, Petr Zelfel a další.

 

   

   V anketách o nejúspěšnější trenéry okresu či kraje se během roků umístili i členové volejbalového oddílu TJ Jičín: Ing. Josef Frýba, Zdeněk Prosecký, Ing. Jaroslav Nečesaný, Marie Prosecká, Věra Blafková, Ivo Blafka, Jiří Bezdíček a Vladimíra  Dytrychová.

 

   

   Mezi vyhlášenými sportovci se umístili v rámci okresu Jičín: Zdena Beltramová, Helena Kuželková, Jan Štál, Jaroslav Smolík, Jiří Šimánek, Petr Špicar, Pavel Matějovský, Vladimíra Smolíková.

   

 

 

Jiří Bezdíček odpískal 13 ligových sezon národní ligy ( minimálně 500 utkání).

 

   

   Po letech, kdy z úspěšných hráček dorostenecké ligy vzniklo družstvo žen KP a pravidelně se umísťovalo v první pětici pod vedením trenéra Jiřího Bezdíčka, došlo pomalu k obměně kádru družstva  a pod vedením hrající trenérky Vlaďky Dytrychové pokračovala úspěšná léta v KP. Chyběla zde však další základna a tak se od roku 1999 začíná vytvářet nový kolektiv trenérů - Vlaďka Dytrychová, Petr Hanke a Jiří Bezdíček - kteří začínají od základů s družstvem přípravky a od roku 2004 se začíná pomalu úspěšná práce vracet nejen v podobě medailí z KP v kategoriích minižákyň, mladších žákyň, kadetek a juniorek, ale i v individálních oceněních. V roce 2005 tak byla Jana Vosáhlová vyhlášena nejlepší hráčkou kraje v kategorii mladších žákyň a o rok později se nejúspěšnější dívčí trenérkou mládeže v rámci královéhradeckého kraje stala Vlaďka Dytrychová. Pravidelně se hráčky TJ Jičín objevují v krajských výběrech KCM.

   

   Po letech útlumu se i družstvo mužů vypracovalo ze soutěže neregistrovaných na družstvo popředí krajské soutěže. Největší zásluhu na tom má hrající trenér Petr Hanke.

   

   V celé historii volejbalu v Jičíně se vystřídalo hodně obětavých hráčů, trenérů a funkcionářů, kteří dali základ dobré partě, která přečkává hlavně v ženském volejbalu po dlouhá léta.

 

 

 

                                                                                             

                                                                                             (připravil Jiří Bezdíček)