Lusky
20. 5. 2007
Na fazolových luscích si pošmákli už před osmi tisíci lety indiáni ve střední Americe. Aby taky ne, pokud si je uměli připravit tak skvěle (nebo alespoň podobně), jako můžeme my dnes.
Je ale velká škoda, že u nás tato zelenina do kuchyní hospodyněk ještě moc nepronikla. Přitom jejich konzumací upevňujeme své zdraví a pročišťujeme tělo. V luscích je velmi málo tuků a energická hodnota se pohybuje mezi 20-30 kcal (což je 90-125 kJ). Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek. Zároveň podporují látkovou výměnu a obnovují buňky celého těla. A teď něco hodně pozitivního: pravidelnou konzumací můžete předejít tvorbě vrásek (kdo z nás by nechtěl vypadat pořád mladě?). A jestli máte potíže s lámáním nehtů, nelze, než jen fazolky doporučit!
Fazolky mají v kuchyni široké uplatnění a dobrá kuchařka je určitě do svého kulinářského umění bude umět zařadit. Můžete z nich udělat polévku, salát, dát je jako přílohu k masu a klidně je můžete servírovat jako samostatný chod. Dva recepty vám vaření s lusky usnadní:
Lusky s tuňákem
Ingredience: Samozřejmě, že hlavní potravinou v tomto pokrmu jsou lusky (zmražené nebo klidně i sterilované). Dále kysaná smetana, konzerva tuňáka (dá se nahradit klidně lososem, nebo jinou rybou), sušený česnek, sůl a pepř.
Postup: Tuňáka pečlivě rozmíchejte ve smetaně a ochuťte česnekem, solí a pepřem. Fazolky dejte na talíř a přelijte touto »zálivkou«. Pakliže se vám zdá smetana tučná, můžete ji nahradit bílým jogurtem (nebo smíchat půl na půl). K připravenému pokrmu podávejte pečivo.
Fazolky se sýrovou omáčkou
Ingredience: Potřebovat budete zmrazené fazolky (ty čerstvé budou ale mnohem lepší), vývar, cibuli, žampiony, mléko hladkou mouku, strouhaný sýr a koření (nejlépe tymián, majoránku, pažitku) a také trošku tuku.
Postup: Fazolky vložte do trochy vařícího vývaru a duste doměkka. Na tuku osmahněte cibulku, žampiony a ještě chvíli duste. Pak přimíchejte k houbám a cibulce lusky. V mléce rozkvedlejte hladkou mouku, sýr a okořeňte. Všechno smíchejte se směsí a na mírném ohni povařte deset minut. Podávat můžete s bramborem nebo zase pečivem.
Autor: Eliška Večerková, atlas