Jdi na obsah Jdi na menu

POMELIT

1. 7. 2013

Konzumace ovoce zvaného pomelit snižuje hladinu krevního cholesterolu. U pacientů s nemocným srdcem snižuje riziko ucpání artérií zásobujících srdce krví.

Křížence mezi grapefruitem a citrusem pomelo vypěstovali v Izraeli a dali mu jméno pomelit. Komerčně je produkt známější pod jménem Israeli Jaffa Sweetie, což lze přeložit jako „sladký Jaffa“ i jako „miláček Jaffa“.

 

Účinky tohoto ovoce na lidský organismus zkoumala Dr.  Shela Gorinstein z oddělení lékařské chemie a přírodních produktů na  Hebrew University of Jerusalem. Vycházela z výsledků pokusu na  72 pacientech provedených v Kaplanově nemocnici v Rehovotu.


Všichni nemocní strádali vysokými hodnotami cholesterolu (hypercholesterolemií) a podstoupili chirurgickou operaci, při které jim byl vytvořen aortokoronární bypass.


Pacienti denně dostávali sladký džus z pomelitu po dobu 30 dnů. Věk pacientů byl od 43 let do 71 let a byli rozděleni do tří skupin. V každé skupině bylo 24 osob, přičemž první skupina dostávala denně 100 mililitrů džusu, druhá 200 mililitrů, a třetí nedostávala nic.


U prvních dvou skupin, které džus dostávaly, došlo ke snížení LDL („zlého“) cholesterolu a antioxidační aktivita krve se jim zvýšila, přičemž pacienti, kteří dostávali džusu nejvíce, měli také významně zvýšený obsah krevního albuminu a sníženou hladinu fibrinogenu, o němž je známo, že podporuje srážlivost krve. Tyto pozitivní změny mohou přispívat k prevenci nemocí srdce.

 

Klinické studie prováděné na Kaplanově Nemocnici vedl Prof. Abraham Caspi, šéf tamního Kardiovaskulárního institutu. Na výzkumu spolupracovaly výzkumné týmy z Japonska, Jižní Koreji, Německa, Polska a také z Česka.


Společný závěrem je doporučení pro pacienty s hypercholesterolemií: Každodenní konzumace čerstvé šťávy z pomelitu působí jako prevence onemocnění srdce. Džus lze podávat i těm, kteří zatím žádné příznaky arteriálních okluzí a problémy se srdcem nemají, i u nich bude působit jako prevence budoucích možných kardiovaskulárních problémů.

 

Závěr
Výzkum byl sice prováděn na exotickém mezidruhovém kříženci, ale je nepravděpodobné, že by za vším stálo něco jiného, než vitamín C. Je dlouho známo, že právě vitamín C má popisované antioxidační účinky a že také výrazně snižuje hladinu krevního cholesterolu. Jinými slovy -  kdo nemáte na léčbu v Izraelské nemocnici a na prevenci pomocí džusu ze sladkého „ Miláčka Jaffa“, vězte, že stejného efektu dosáhnete když si denně vymačkáte šťávu z půlky citrónu. A pokud by se Vám námi navržená alternativní prevence zdála příliš drastická, můžete požádat svého miláčka, aby Vám to přisladil.

 

Pramen:
Hebrew University of Jerusalem
Další informace lze získat na: Department of Medicinal Chemistry and Natural Products
Tel.: 675 8690 Fax.: 641 0740, e-mail: gorin@cc.huji.ac.il

ZDROJ INFO:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=1042

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář