Jdi na obsah Jdi na menu

TAJEMSTVÍ MODRÝCH OČÍ

10. 4. 2019

Jestli máte ve svém okolí někoho, kdo má modré oči, věřte, že vás pozadí jejo barvy očí skutečně překvapí. V České republice je aktuálně více jak 40 procent lidí s modrýma očima. V severských zemích je to dokonce více jak 70%.

Co jste možná nevěděli je, že všichni modroocí pocházejí z jediného předka jehož rodiči byli vzdálení příbuzní (cca před 6-10tis.), kteří oba měli recesivní mutaci genu pro modrookost. Původně lidé byli totiž pouze hnědoocí.

Mutace genu pro modrookost se začala v lidské populaci šířit, a to z oblasti severně u Černého moře (dnešní Moldávie a Rusko). Potupně se modrookost rozšířila do celého světa (díky tehdejší podpoře sexuálního upřednostňování lidí s modrými očima - podvědomě působí mladě a zdravě).

 

Modrá duhovka neobsahuje žádný modrý pigment. Naopak je v ní tak málo melaninu, že dopadající světlo skrz ní proniká, odráží se zpět a rozptyluje se, zatímco u hnědookých je melaninem pohlcováno.

 

Navíc další výhodou modrookých je, že skrz duhovku, kde chybí melanin, proniká do oka více světla a tím lépe vidí i tam, kde je méně světla.

 

A další perličkou je fakt, že  modroocí jsou více chráněni proti sezónní afektivní poruše - tzn. poruše depresivní nálady z nedostatku světla, kterou trpí především severské národy.

To jsou věci, co?

 

Celou záležitost si můžete vyslechnout  ve videu zde: https://www.stream.cz/expertiza/10030868-tajemstvi-modre-duhovky?rss&dop-ab-variant=5&seq-no=1

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář