Jdi na obsah Jdi na menu

VÝŽIVA DIABETIKŮ

1. 1. 2013

Cukrovka (diabetes mellitus) je v posledních letech výrazně rostoucím celospolečenským problémem, hlavně ve vyspělých zemích. V ČR trpí cukrovkou asi 750 000 pacientů (což je každý 13!) a nárůst cukrovky 2. typu vede k její označení za epidemii.
 

Cukrovka vzniká v důsledku absolutního nebo relativního nedostatku hormonu inzulínu, který se tvoří ve slinivce břišní. Projevem je proto zvýšená hladina krevního cukru, neboť organismu chybí mechanismus vstupu glukózy do buněk, který zajišťuje právě inzulín.

 

Prvních několik let se sice nemoc nemusí výrazně projevovat, zvláště pokud se pomocí léků a režimových opatření daří držet ji pod kontrolou. Avšak dlouhodobě se na stavu organismu projevuje to, že dlouhodobě zápasí s nevyrovnanou hladinou cukru v krvi.
 


Dvojnásob to platí v případě, že pacient nedodržuje doporučení správné životosprávy a hladina krevního cukru mu kolísá.

Cukrovka 2. typu

Co můžete pro sebe udělat sami?

 

Až 50 % mužů a 70 % žen s cukrovkou 2. typu je obézních. Obezita je přitom hlavní faktor, který vyvolává necitlivost tkání na Inzulín.

Prvním léčebným opatřením je snížení hmotnosti, tedy úprava jídelníčku a pohybového režimu. Dosažení ideální hmotnosti není často možné, ale i mírné snížení hmotnosti (5 -10 kg) může značně zlepšit průběh cukrovky 2. typu. U pacientů s nadváhou snižujeme denní energetický příjem postupně.


Moderně pojatá diabetická dieta je velmi blízká obecně doporučované stravě na prevenci aterosklerózy. Typ diabetické diety je určován energetickým obsahem stravy, poměrem přijatých základních živin (sacharidů, tuků a bílkovin) a obsahem minerálních látek, vitaminů, cholesterolu a vlákniny.

 

Diabetická dieta je sestavena tak, aby byla celková denní energetická potřeba zajištěna z 55-60% sacharidy, z 30% tuky a z 15% bílkovinami. Kromě toho má mít omezený obsah cholesterolu a zvýšený obsah vlákniny. Podstatu a základy Vám vysvětlí lékař-diabetolog nebo dietní sestra. Je přitom nezbytné vzít v úvahu cílovou hmotnost, dosavadní stravovací a pohybové zvyklosti, typ profese a energetický výdej pracovní a mimopracovní.

 

Důležité je rozdělení jídla do více denních porcí, které organizmus méně zatíží vstřebanými živinami. Mnozí lidé jsou zvyklí jíst jednou nebo dvakrát denně, většinou odpoledne a večer. Proto je někdy obtížné rozdělit jídlo do několika pravidelných dávek. Obézní diabetici musí nejprve celkový objem přijímaného jídla dle doporučení snížit a teprve toto množství rozdělit do 3 denních pravidelných dávek.


Stejně jako každý jiný pacient, může být i diabetik ohrožen malnutricÍ(podvýživou). A to buď z důvodu sníženého příjmu potravy (nechutenství, zhoršená chuť k jídlu, nevyvážená strava) a nebo zvýšením energetických potřeb (nemoc, horečka, fyzická a psychická námaha).

 

Navýšit příjem energie a živin běžnou a správnou stravou není bohužel vždy možné. V takovém případě je správným medicínským řešením použití přípravků enterální klinické výživy, které pomohou obnovit plnohodnotný příjem energie a živin v optimálním poměru. Typickým a nejznámějším příkladem je přípravek Nutridrink. Jeho variantou uzpůsobenou pro diabetiky je přípravek Diasip.

Cukrovka 1. typu

Diabetici 1. typu nebývají obézní a tak je u nich vhodná racionální dieta s vysokým obsahem sacharidů (až 60% kalorií) a s nízkým obsahem tuků (méně než 30% kalorií) a cholesterolu (méně než 300 mg za den). Dieta nesmí být příčinou zvyšování hmotnosti.

Při cukrovce 1. typu je nutné zahájit léčbu inzulínem. Inzulín se aplikuje ve formě injekcí pod kůži na břiše, stehně nebo na paži. Aby bylo dosaženo co nejfyziologičtějších hladin inzulínu, tak je nutné jeho podávání co nejčastěji (3-6x denně).

ZDROJ:

WWW.VYZIVAVNEMOCI.CZ

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář