Jdi na obsah Jdi na menu

CHŮZE NABOSO

1. 3. 2016

Naboso, bosky, bosá chůze nebo moderněji bosování znamená chodit či být bez bot. Ochrana nohy, sociální podmínky a móda přinesly chůzi v botách. Nošení bot je výlučně lidskou charakteristikou, s výjimkou např. kování koní.

 

Po dlouhá staletí lidé vymýšleli a vytvářeli stále dokonalejší, krásnější druhy bot a po stejnou dobu chodila drtivá většina lidí bosá. Nyní se trend obrací: bot je všude dost i pro ty nejchudší a my, kteří o ně nemáme nouzi, je odhazujeme v touze po autentickém zážitku bosé chůze  Je však chůze naboso skutečně tím nejlepším řešením?

 

Chůze naboso je pro malé děti naprosto nezbytnou zkušeností. Chůze naboso po různých površích totiž trénuje svalstvo i dosud měkké klouby chodidla a tak zabraňuje rozvoji různých deformací chodidla, včetně plochých nohou. Ideální je nechávat děti třeba v létě běhat po zahradě, trávníku, po písečné pláži. Obavy z bodnutí hmyzem jsou sice na místě, ale pokud vaše dítě není zrovna těžký alergik, celý zážitek jej „poznamená“ maximálně minutkou pláče.

 

Objevují se názory, že není vhodné chodit bosky po rovných, hladkých površích, jako jsou třeba domácí podlahy nebo dlažba. Takovýto povrch je sice pro chodidlo poněkud monotónní, ale zároveň nemůže výrazně uškodit – chodidlo obsahuje velké množství nervových zakončení, která komunikují s mozkem. Když mozek dostane informaci o tom, že nohy šlapou po rovném a tvrdém povrchu, automaticky „zbystří“ a upraví napětí svalů tak, aby nemohlo dojít k žádnému poškození. Malé děti ale pro pobyt doma raději vybavte ponožkami s protiskluzovou úpravou – tuto praxi ostatně zavádějí některé osvícené zahraničí školky a dosahují velmi dobrých výsledků.

 

 

A co my dospěláci?

I pro dospělé lidi je chůze naboso značně prospěšná. Dochází k přirozenému procvičování chodidla a pokud si zvolíte zajímavý povrch, jako jsou oblázky nebo písek, dostane se vašim chodidlům i příjemné masáže. Své také vykoná psychika - prožitek velmi blízkého, osobního kontaktu s přírodou. Chůze naboso snižuje stres, může působit i protizánětlivě a pomáhá při potížích se spánkem. Procházky v přírodě působí velmi příznivě na naši imunitu, upravují krevní tlak a složení krve. Příjemný, jemný pohyb je prostředkem zachování přiměřené hmotnosti i zdraví.

 

Může mít chození naboso nějaké nevýhody nebo kontraindikace? Bohužel, stejně jako všechno na světě, i chůze na boso má své zápory. Nelze ji doporučit lidem, kteří již trpí zborcenou, poškozenou nožní klenbou. Pro tyto lidi bude chůze naboso nepříjemná, bolestivá. V první řadě by měli lidé s poškozenou klenbou navštívit ortopeda a investovat do ortopedické obuvi, která může jejich potíže výrazně zmírnit. Také lidé, kteří mají problémy s ledvinami, by měli s chůzí naboso počkat na teplejší měsíce nebo až do doby, kdy jejich potíže pominou.

 

Chůze naboso se nedá samozřejmě praktikovat vždy a všude – a to i přes existenci tzv. barefoot obuvi, vybavené maximálně ztenčenou podrážkou, která víceméně jen kryje chodidlo před ušpiněním. Taková procházka v zimní plískanici nebo návštěva plesu v podobných botách asi nepřipadá v úvahu…

 

Pokud vás tedy chůze naboso láká, rozhodně nevyhazujte své oblíbené jehly a klidně si kupte ty nové skvělé kozačky – stačí, když své uchozené nožky čas od času odměníte za jejich spolehlivou službu dlouhou, romantickou procházkou v trávě.

 

zdroj:

https://magazin.svetbot.cz/68-chozeni-naboso-je-tak-skvele-jak-se-rika.xhtml

 

 

Stezky pro bosé nohy

Stezka pro bosé nohy nebo-li také bosá stezka je speciální hmatový chodník určený k chůzi naboso. Návštěvníci bosých stezek mají možnost si na relativně bezpečném terénu vyzkoušet bosou chůzi po různých druzích zpravidla přírodních povrchů, jakými jsou například šišky, jehličí, písek, sláma, štěrk, oblázky další a přesvědčit se tak, že bosá chůze může být zdravou a příjemnou formou rekreačního vyžití.

 

Zatímco v USA a v západní Evropě mají bosé stezky dlouholetou tradici v České republice začaly vnikat až kolem roku 2012 a jejich boom začal až v letech 2014 a 2015. V současné době je podle statistiky spolku Bosá turistika v České republice evidovaných 14 bosých stezek a mezi jejich provozovatele patří rovněž školská zařízení a léčebny.

 

Přehled evidovaných bosých stezek v České republice:

Zážitkový park Zeměráj u Kovářova

Naučná Stezka Grůň ve Starých Hamrech

Kneipovací chodníky V Nových Hradech (30 km od Č. Budějovic, v Terezině údolí)

Stezka bosou nohou V rakouském Schrattenbergu, cca 10km od Břeclavi do Valtic a dlouhou 5 km

Bosá stezka v Jedlém Parku v Brně Líšni, vybudovaná spolkem ,,BEZ BOT"

Zážitkový chodník u Bezručova pramene

Hmatový chodníček ve Štěpánčině parku v Prachaticích

Mýdlárna Rubens v Českém Švýcarsku

Environmentální návštěvnické, informační a vzdělávací centrum (Natura park)

Bosá stezka U tří pramennů v Plzni

 

zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Naboso

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář