Jdi na obsah Jdi na menu

SODÍK - NATRIUM (Na)

1. 6. 2012

Sodík, latinsky Natrium, je chemicky označován Na. Jedná se o nejběžnějším prvkem z řady alkalických kovů, hojně zastoupený v mořské vodě i živých organizmech.

Sodík v lidském organismu

V lidském těle se sodík vyskytuje ve formě kladného jednomocného iontu. Jedná se o hlavní mimobuněčným kationt, který je pro organismus naprosto nepostradatelný. Jeho koncentrace uvnitř buněk je několikanásobně menší. Sodík je aktivně čerpán ven z buňky enzymem, který se nazývá sodíkodraslíková pumpa. Sodík a draslík pracují ruku v ruce. Sodíkodraslíková pumpa aktivně přemisťuje ionty sodíku ven z buňky a ionty draslíku dovnitř buňky. Na buněčné membráně tak vzniká elektrický potenciál, který je využíván např. nervovými buňkami k přenosu vzruchu z jedné buňky na druhou. Z organismu je sodík vylučován převážně ledvinami, v menší míře potem a stolicí.

Co se stane při nedostatku sodíku?

Pokud je hladina sodíku v těle nižší než je potřeba, projeví se dehydratací. Dalšími příznaky jsou závratě, nízký krevní tlak, svalové křeče, nevolnost a zvracení, poruchy soustředění, bolest hlavy a další neuralgické potíže. Nedostatek sodíku také způsobuje poruchy trávení sacharidů a nechutenství.

Můžeme mít nadbytek sodíku?

Základním zdrojem sodíku pro lidský organismus je kuchyňská sůl, která je obsažena ve velkém množství potravin. Právě proto většinou nehrozí nedostatek sodíku, ale naopak jeho nadbytek. Nadbytek se projevuje zvýšeným krevním tlakem, vyšší zátěží ledvin a tím také zbytečným zadržováním vody v těle. U malých dětí může vést nadbytek sodíku k rozvoji hypertenze i dalších onemocnění. Příjem sodíku je v České republice a v dalších vyspělých zemích 2x až 3x vyšší než kolik by odpovídalo potřebám organismu.

V jakých pokrmech sodík najdeme?

Dalším zdrojem sodíku kromě soli je mrkev, červená řepa či celer. Velké množství sodíku je obsaženo v uzeninách, sýrech, instantních polévkách, slaných pochutinách, konzervovaných potravinách, hořčicích, kečupech a v dalších dochucovadlech. Naopak málo sodíku obsahuje ovoce, čerstvá zelenina, mléčné výrobky (jogurty, tvarohy) a maso (pokud jej nepřesolíme při vaření).

Měli bychom si pamatovat, že nadbytečný příjem sodíku není žádoucí. Proto je důležité sledovat obsah sodíku také v nápojích. Některé minerální vody obsahují velké množství sodíku, takové „slané“  vody je pak vhodné použít pouze např. před extrémním sportovním výkonem, ale rozhodně bychom si neměli zbytečně přesolovat organismus ještě pitím nesprávné vody.

Kolik sodíku tělo potřebuje?

Denní příjem u dospělého člověka by se měl pohybovat maximálně do 5g NaCl, ale odhaduje se, že denní příjem se pohybuje okolo 8 až 10g v závislosti na složení stravy.

Velmi pozorní bychom měli být při výběru potravin a vody pro naše nejmenší. Kojenci do 6 měsíců by neměli přijmout více než 0,12g tedy 120mg. Kojenci od 6-12 měsíců potom 0,37g (370mg). Denní příjem Na pro děti od 1-3 let je 1g a od 3-8 let 1,2g.

ZDROJ:

http://www.kojenecka-voda.cz/zpravodaj-o-vode/37-mineralni-latky-v-lidskem-organismu-sodik

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář