Jdi na obsah Jdi na menu

ZDRAVOTNÍ MATRACE PRO KVALITNÍ SPÁNEK

1. 12. 2014

 

Spánek je nejdůležitější formou odpočinku každého člověka. Fyzické i psychické síly člověka se regenerují a tělo čerpá energii pro další den. Kvalita spánku závisí na vhodně vybrané matraci. Jak se ale orientovat v současné nabídce matrací? Zákazník je zahlcen informacemi z médií, orientuje se v nabídce většiny výrobců, zná technické parametry jednotlivých materiálů,ale když se má rozhodnout, kterou matraci na spaní vybrat, najednou neví.

 

Všeobecně je matrace podložka, na které spíme. Součástí našich životů je od nepaměti, protože již v hlubokém dávnověku si lidé podestýlali listím nebo trávou, aby se jim lépe spalo. S dnešní technologií o spánku na listí nemůže být samozřejmě řeč, ale o dobrém spánku ano.Kvalitní matrace totiž, jak je známo a snad všemi lidmi ověřeno, je základem zdravého kvalitního spánku. Trh nabízí širokou nabídku různých matrací od různých výrobců, vyrobených z rozličných materiálů. Jenomže, která je ta pravá? Jak si vybrat? Proč tu a ne tuhle? Také máte problémy s výběrem?

 

PARAMETRY VÝBĚRU:

1. Tvrdost matrace

Tvrdost matrace patří mezi nejdůležitější faktory při výběru matrace. Záleží i na jaké matraci je člověk zvyklý spát. Tuhost a nosnost matrace se udává RG parametrem, čtyřčíslím, které charakterizuje její vlastnosti. Na letáčcích a v nabídkách prodejců však toto číslo nenajdete, je nahrazováno slovním označením tuhosti. Firma DŘEVOČAL uvádí u svých výrobků 4 stupně tvrdosti (měkká až extra tvrdá).

 

Tuhost č. 1 je velmi měkká, naopak tuhost č. 4 představuje velmi tvrdé lůžko. Obě tyto možnosti představují krajní extrémy. Jakou tedy vybrat matraci? Tuhostst č. 1 a 4 doporučujeme zákazníkům, kteří opravdu hledají buď extrémně měkkou nebo extrémně tvrdou matraci. Mezi klasické varianty patří tuhost č. 2 a 3. Tuhost č. 2 je vhodná a běžně používaná pro ženy, tuhost č. 3 je vhodná pro muže. Pokud hledáte matrace dvě - pro muže i pro ženu, podívejte se na naši akci 1+1, kde si můžetevybrat z partnerských matrací tvrdosti č. 2 a 3 za skvělé ceny.

Něco jiného znamená však maximální nosnost matrace, na kterou musíte při výběru brát také ohled. Je nutné vždy zvolit matraci, která má vyšší nosnost než je vaše váha proto, aby si matrace zachovala dlouhou životnost.

2. Hmotnost zákazníka

Při výběru matrace je třeba přihlédnout k váhové kategorii. Naše matrace jsou opatřeny štítkem s maximální doporučenou zátěží.

 

3. Věk zákazníka

Kvalita spánku má zásadní význam pro všechny věkové kategorie. Nabízíme matrace pro děti, které potřebují pro zdravý růst a vývoj kvalitní, spíše pevnější matraci se střední tvrdostí. U mladých lidí je zájem o tužší spaní a čím je člověk starší, měl by použít měkčí a elastičtější matraci. Ta by měla být kombinována s lamelovým roštem. Vhodnou alternativou jsou polohovatelné lamelové rošty. Senioři ocení především motorové typy.

Sháníte matraci pro miminko? Jakou matraci vybrat vám poradíme v našem článku zdravé spaní pro miminko.
 

4. Způsob uložení matrace

Správně uložená matrace by neměla ležet na pevné desce. Nedochází tak k dobrému provětrání matrace. Lepší variantou jsoudřevěné laťové rošty, které zaručí provzdušnění matrace. Příčky roštu by měly mít šířku okolo 5 cm a vzdálenost mezi nimi volte alespoň 4 cm. Mnohem lepší variantou jsou rošty z předpružených lamel. Zatímco na dřevěném roštu je matrace při zatížení hodně stlačena, díky lamelovému roštu se více prohne a šetří se. Lamelový rošt napomáhá větší elastičnosti matrace a lepšímu přizpůsobení Vašemu tělu. Polohovací lamelový rošt oceníte při čtení nebo sledování televize. Unavené nohy nebo bolestivá páteř si odpočinou při nadzvednuté dolní části roštu. U motorových polohovacích roštů odpadá manipulace s roštem a matrací při každé změně nastavení. To je velká výhoda u dlouhodobě nemocných lidí, ale i zdravý člověk si rád dopřeje luxus. Jak vybrat správný rošt se dozvíte v našem článku druhy postelových roštů.
 

5. Charakter užívání matrace

Volte matraci také podle toho, do jakého prostředí bude určena. Některé druhy matrací jsou určeny pro příležitostné spaní (chaty, ubytovny, hotely). Tady postačí matrace polyuretanové a některé sendvičové. Dobrou alternativou jsou i pružinové matrace. Jejich největší předností je jejich vzdušnost. Na každodenní spaní volíme typy matrací dle Vašich požadavků.

 

6. Jaký zvolit potah

U matrací se dnes klade důraz nejen na jejich obsah, ale také na potahy. Výrobcem potahových látek jsou většinou zahraniční firmy. Látky mají standardně šířku cca 230 cm. Látka se pak prošije dutým vláknem různé gramáže. Pro podšití se používá netkaná textilie. Takto zpracovaná látka je pak připravena pro výrobu potahu. Záleží jenom na výrobci, jestli zvolí potah snímatelný nebo pevný. Jednou z nevýhod pevného potahu je nepratelnost. Potah se nedá z matrace sundat a proto jsme při čistění nuceni použít jenom houbičku nebo kartáč. Více se o potazích dozvíte v sekci jaký potah vybrat. Velkou oblibu si získaly především potahy pratelné.  Praním v pračce odstraníme nejen nečistoty ale i roztoče.

ZDROJ:

http://www.i-matrace.cz/jakou-matraci-vybrat/k=sklik-vyber-matrace/

 

Na zdravotní matraci budete ležet nejen příjemně pohodlně, ale především v poloze, která bude zdravá pro vaši páteř, šíji, krk a hlavu. Se zdravotní matrací načerpáte dostatek sil, energie a budete zregenerovaní. Zdravotní matrace zaručují správnou tvrdost, prodyšnost a povrchovou úpravu a jsou odolné proti plísním a bakteriím.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář