Jdi na obsah Jdi na menu

RICINOVÝ OLEJ VŠESTRANNÝ LÉK

11. 5. 2021

Toužíte po krásných hustých vlasech, pevných nelámavých nehtech nebo hustých řasách? Řešení je velice jednoduché, levné a ženy ho znají již po staletí. Používejte ricinový olej. 

 

Olej má výborné regenerační účinky nejen na suchou namáhanou pokožku, ale také slabé lámavé vlasy a nehty, hojí je, posiluje a chrání. Ricinový olej je jedním z mála olejů, které jsou vhodné pouze pro vnější použití. Při vnitřním užití byste si koledovali o zdravotní potíže, neboť olej má výrazné projímavé účinky.

 

 

Olej se získává lisováním ze semen skočce obecného, jinak také ricinu či ricinovníku. Ač jednoletka, skočec dorůstá výšky až 10 metrů a může se pyšnit krásnými červenými listy a žíhanými plody podobnými kaštanu. A právě tyto plody obsahují semínka s prudkým jedem, ricinem, který dokáže během chvíle usmrtit i dospělého člověka. I přes svou jedovatost je ricin v našich zeměpisných šířkách s oblibou pěstován jako okrasný keř. Pro kosmetické účely se olej lisuje zastudena a až poté se zahřívá, aby došlo ke ztrátě jedovatých látek.

 

 

Ricinový olej má výborné posilující účinky na pokožku celého těla, vlasů i nehtů díky vysokému podíly kyseliny ricinolejové. Ta oleji dodává jeho typickou vysokou viskozitu a také proslulé výrazné hojivé účinky. Pokožku aktivně regeneruje, hojí a zároveň vyživuje do hloubky. Ricinový olej je tak skvělý pro suchou namáhanou pleť, náchylnou k podráždění a častým alergiím. Výživné složení pleť promašťuje do hloubky, podporuje její přirozené regenerační procesy a uzamyká v ní vlhkost. Pokožka je tak ochráněna před známkami stárnutí a vznikem vrásek. Olej je vhodný pro péči o pleť obličeje i celého těla, eliminuje výskyt ekzémů, dermatitidy i jiných kožních onemocnění.

 

 

Skvělé regenerační účinky oceníte také při léčbě jizev, jedno, jestli hlubokých pooperačních či drobných například po neštovicích, kyselina ricinolejová si s nimi spolehlivě poradí. Nejlepší je čistý olej aplikovat rovnou na čerstvou jizvu, ale citelné účinky má olej i na starší jizvy vytvořené před lety. Olej se aplikuje na poškozenou navlhčenou pokožku nejlépe dvakrát denně a lehkou masáží vetře. Blahodárné látky v ricinovém oleji pokožku posílí, zmírní viditelnost jizvy a barevně ji sjednotí s okolní pokožkou. Tento fakt je velice cenný obzvláště v případech čerstvých výrazně viditelných jizev.

 

 

 

Kromě pečujících účinků, ricinový olej prokazatelně léčí pokožku postiženou výskytem bradavic a drobných výrůstků. Pár kapek čistého oleje stačí vmasírovat do postižené pokožky kolem bradavice alespoň dvakrát denně. Díky účinným látkám se bradavice postupně zmenšuje a zhruba do týdne, v závislosti na velikosti, úplně zmizí. Pro úspěšné hubení větších výrůstků se doporučuje pasta z ricinového oleje a prášku do pečiva či jedlé sody. Nespornou výhodou ricinového oleje je jeho šetrnost, ale zároveň účinnost. Na rozdíl od běžných přípravků proti bradavicím prodávaných v lékárnách, olej odstraní pouze bradavici, ale nepoškodí okolní zdravou pokožku.

 

 

 

Kyselina ricinolejová nepečuje nejenom o pokožku, ale i o vlasy, řasy a nehty, kterým dodává sílu, pružnost a zdravý vzhled. Vlasový zábal regeneruje suché vlasy poškozené častým žehlením, barvením i dlouhodobým pobytem na prudkém slunci. Olej se aplikuje do délek suchých vlasů i na vlasovou pokožku, pro zesílení účinku je dobré chvíli masírovat, aby účinné látky pronikly až k vlasovým kořínkům. Poté vlasy zakryjeme igelitovou fólií a případně ještě zabalíme do ručníku. Zábal necháme na vlasech působit alespoň 30 minut a olej smyjeme jemným šamponem. Díky zábalu získají vlasy objem, jsou zaceleny a rychleji rostou.

 

 

 

Také při aplikaci na řasy a obočí podporuje olej jejich růst, dodává objem i délku. Pro tyto účinky je ricinový olej velice oblíben a používán již po staletí. Dokonce i v dnešní době většina produktů na posílení řas obsahuje podíl či výtažky z ricinového oleje. Je ale zbytečné si je pořizovat, stačí každý večer aplikovat olej na konečky řas za pomoci kartáčku a brzy se můžete těšit z krásných zdravých řas i bez předražených kosmetických preparátů. Jediné, na co si musíte dát pozor je, aby se olej nedostal do očí. Nepříjemně pálí a způsobuje podráždění očí.

 

 

 

Báječné regenerační schopnosti oleje oceníte i v případě, pokud trpíte na slabé lámavé nehty, které se snadno třepí a nedorůstají kýžené délky. Ricinový olej stačí aplikovat na nehtová lůžka a nechat působit alespoň 30 minut a poté zbytky nevstřebaného oleje vmasírovat do pokožky rukou. Tento zábal je nejvhodnější aplikovat na noc, aby měl olej dostatek času pro regeneraci nehtového lůžka i samotného nehtu. Při pravidelné aplikaci již nebudete potřebovat posilující laky na nehty ani žádné vytvrzovače. Nehty budou přirozeně pevné a zdravé.

 

 

 

Tento olej si lze zakoupit buď v drogerii a nebo na internetu, cena cca 100.- Kč za 100 ml

zdroj: http://magazin.biooo.cz/prirodni-kosmetika/pece-o-pokozku/ricinovy-olej-vsestranny-lek-i-jed/

 

poprvé publikováno 11.4.2016

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář