Jdi na obsah Jdi na menu

STŘEDOMOŘSKÁ KUCHYNĚ

1. 8. 2015

Každý správný Čech zřejmě holduje české kuchyni. A výsledky jsou jasné: cholesterol, nadváha a celková tělesná nepohoda. A zkusili jste už "přepnout" na středomořskou kuchyni?

 

 

Čím se vyznačuje?

Především minimální konzumací červeného masa, střídmou konzumací mléčných výrobků, drůbežího masa i ryb. Doménou středomořské kuchyně jsou především luštěniny, těstoviny, saláty, chléb, ovoce, zelenina a všudypřítomný kvalitní olivový olej. Krom toho, že je tato kuchyně chutná a osvěžující, je zejména velmi zdravá. Výsledkem je to, že oblast Středomoří se vyznačuje velmi nižšími hodnotami cholesterolu a nádorových onemocnění, než je celoevropský průměr.

Oblast Středomoří se rozkládá od Španělska, přes jih Francie, Itálii až po Řecko a další země. Se středomořskou kuchyní je to stejné. Nepředstavujte si jen jednu kuchyni.

 

Každá z těchto kuchyní je stejně individuální jako každá ze středomořských zemí. O základy těchto kuchyní se postarali tehdejší obyvatelé a o rozmanitost zejména mořeplavci (Féničané, Řekové, Římané, Keltové a především Maurové).

 

Každý z těchto národů se snažil zanechat něco ze své vlastní kultury jiným národům. To se samozřejmě vztahovalo i na kuchyně.

 

Středomořské kuchyně jsou nejbohatší ze všech na vitamíny. Podnebí kolem Středozemního moře totiž umožňuje rostlinám dvě vegetační období, spousty sluníčka a vlhkosti. Proto zde není o čerstvé ovoce a zeleninu nouze a proto také tyto suroviny tvoří základy středomořských jídel.

 

Většina pokrmů těchto oblastí jsou domácí jednoduchá jídla, která jsou připravovaná z doma vypěstovaných místních surovin. Středomořská kuchyně však není vyzdvihována jen díky olivovému oleji, který představuje hlavní zdroj tuku ve výživě, ale i kvůli svému vyváženému složení.

 

Základem středomořského jídelníčku je totiž rozmanitost a pestrost, aby organismus získal všechny potřebné živiny. Charakter celého pokrmu závisí do značné míry na chuti a struktuře použitých surovin. Každá ze středomořských kuchyní je individuální, ale převážná většina z nich používá stejné suroviny. Samozřejmě v různých poměrech a jiným způsobem přípravy. Přibližme si tedy alespoň nejzákladnější suroviny středomořských kuchyní.

 

Olivový olej

Je nejzákladnější surovinou všech středomořských kuchyní. Olivové oleje se od sebe liší už na první pohled. Pokud se chcete dozvědět něco bližšího, můžete si na našich stránkách přečíst článek o olivových olejích (článek Zlatý poklad - Olivový olej). Olivový olej dá vašemu jídlu zvláštní nezaměnitelnou chuť středomoří, které s normálními slunečními nebo rostlinnými oleji nedocílíte. Panenský olivový olej používáme do salátů a obyčejný olivový olej používáme na vaření.

 

Rajčata

Na slunci dozrálá rajčata jsou hlavní chuťovou složkou pokrmů. Jejich chuť se samozřejmě liší od našich skleníkových rajčat. Máme mnoho odrůd rajčat. Nejčastěji se setkáváme s kulatými rajčaty, dále s vejčitými nebo třešňovitými. Při jejich nákupu byste měli vybírat rajčata nepříliš tvrdá, dobře vybarvená a hladká. Vyzrálá letní rajčata si můžeme v troubě nasušit na zimu. Plody s málo výraznou chutí využíváme při přípravě rajčatových omáček.

 

Česnek

Je další z důležitých přísad do pokrmů. Ostrá chuť česneku se zahříváním zmírňuje. Nejkvalitnější česnek má pevné kompaktní hlavičky. Česnek bychom měli skladovat při pokojové teplotě na tmavém místě. Základní chybou je skladování v ledničce, kde česnek velmi brzy klíčí. Naklíčený česnek bychom neměli používat. Jídlo vám po něm může nepříjemně zhořknout.

 

Lilky

Lilky jsou dalším z mnoho symbolů středomořské kuchyně. Podlouhlé baculaté lily s tmavě fialovou hladkou slupkou představují nezbytnou surovinu mnoha francouzských a italských pokrmů. V létě bývají k dostání malé světle fialové až bílé lilky. Měli bychom kupovat lilky pouze s hladkou slupkou a pevnou dužinou. Skvěle se doplňují s rajčaty.

 

Mořští živočichové

Ryby a jiní mořští živočichové patří neoddělitelně ke středomořské kuchyni. Kupujte je vždy co nejčerstvější a vařte je ještě týž den. Čerstvé ryby poznáte podle jasných lesklých očí, červených žaber a samozřejmě nesmí páchnout. Nikdy nekupujte ani mírně zapáchající ryby! Tabu ovšem nejsou mražené nebo vakuově balené produkty. Rybí maso tepelně zpracováváme jen krátkou dobu. Zejména krevety rychle tuhnou a ztrácejí chuť.

 

Čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky se přidávají do všech pokrmů i salátů. Na zimu se suší. V našich podmínkách si bylinky můžeme pěstovat na zahrádce nebo za okny v truhlíku. Můžeme je používat čerstvé, sušené nebo mražené.

 

Musíme však počítat s tím, že naše truhlíkové bylinky nebudou mít tak výraznou chuť a vůni jako rostlinky pocházející ze Středomoří. Nejpoužívanějšími bylinkami jsou: BAZALKA, KOPR, KORIANDR, OREGANO, PETRŽELKA, ROZMARÝN, ŠALVĚJ A TYMIÁN.

 

Tak jsme si trochu přiblížili základní suroviny středomořské kuchyně, která je opravdu báječná. 

Záleží jen na vás. Každopádně přeji hodně štěstí při vaření a dobrou chuť. Inspirace Kniha : Středomořská kuchyně - Anne Whiteová (nakladateslví Slovart) 

zdroj:

https://clanky.vareni.cz/stredomorska-kuchyne/

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář