Jdi na obsah Jdi na menu

PRVNÍ ČAKRA - KOŘENOVÁ

1. 3. 2010

Kořenová čakra leží na konci páteře, a je-li aktivní, je ohnivě červená. V této úrovni mají energie v těle se vyskytující nejpomalejší hustotu chvění. Toto centrum je čtyřdílné, a proto je jeho symbolem také kříž.

Element první čakry je pevnost, zemský element. Jemu je přidělena červená barva a smyslová funkce čich. Z této úrovně zakoušíme jistotu i pocit spokojenosti a pradůvěry. Chvění zemského elementu nám dává pocit, že stojíme pevně oběma nohama na půdě reality. Tato první čakra vede jemnohmotné energie z vyšších dimenzí do tělesné úrovně. Funguje-li bez problémů, člověk pociťuje hlubokou, osobní sounáležitost se Zemí.

Základní princip kořenové čakry je zodpovědnost za sebe. Vyrůstá z vědomí, že člověk nese za všechno zodpovědnost sám - za svůj život, za svůj osud, za své zdraví a za své okolí. V té míře, v jaké je člověk ochoten převzít za svůj život vlastní zodpovědnost, v té může také usilovat a k dokonalosti dovést sebeuskutečnění.

Kořenová čakra tvoří životně důležitý základ a zdroj vitální energie pro vyšší čakry. Vyrovnané energie v první čakře poukazují na nezkalenou životní sílu a radost ze života. Existuje hluboká vazba se životem, člověk žije vědomě a na své úkoly stačí. V kořenové čakře je vyjádřena vůle k existenci a k tomu, aby člověk obstál v životním boji. Je to zdroj síly zdravé smyslnosti a něhy, harmonického vývoje a ochoty důvěřovat.

Blokády v kořenové čakře se často projevují ve zmenšené regenerační schopnosti, nebo jako potíže kostí, zubů, páteře, nebo jako potíže tlustého střeva a konečníku.

Psychicky se blokáda projevuje jako sklon k extremismu, egoismu a k zesílené agresivitě. Ukazuje se také jako závislost nebo poddanství, kterým člověk podléhá. Výsledkem je často životní strach, nebo omrzelost životem.

Náznakem disharmonické funkce kořenové čakry je také myšlení, přemrštěně zaměřené na materiální hodnoty, a závislost na penězích a vlastnictví, přehnaná potřeba bezpečí, násilné prosazování vlastních přání a chtění udržet za každou cenu. Projevuje se to i přehnanou žárlivostí, chybějícím sebevědomím, nedostatečným zájmem o sexualitu a silným egoismem. V tělesné úrovni se projevují disharmonické funkce ve formě zácpy, nadváhy a poruch látkové výměny.

Zmenšená funkce 1. čakry se ukazuje i ve slabé tělesné konstituci a neodolnosti, v citech se projevuje jako nejistota, strach, starosti a přehnané obavy. Člověk si stále připadá, jakoby ztrácel půdu pod nohama. Nadbytek energie se ukazuje jako nervózní hektika a jako závislost na smyslových podnětech a požitcích (drogy, alkohol).

 

 

 

První čakra - Muladhara nazývá se též čakra kořene nebo základní čakra

Barva: červená

Element : Zěmě

Smyslová funkce : čich

Základní princip: tělesná vůle - být

Části těla: vše pevné - tzn. kosti, zuby, páteř, nehty, tlusté střevo, prostata, stvorba krve, stavba buněk, konečník

Žláza: nadledvinky - prodkují adrenalin a noradrenalin, které mají za úkol přizpůsobovat krevní oběh momentální potřebě. Tak je tělo připravené k akci amůže okamžitě reagovat požadovaným způsobem. Také mají vliv na vyrovnávání teploty v těle.

Vyživuje: tlusté střevo a pohybový aparát

Základní čakra nás spojuje s fyzickým světem. Dává sílu prosadit se a vytrvat. Převádí kosmické energie na těleno-pozemskou rovinu, zároveň proudí touto čakrou energie země do celého našeho systému. Působí na  budování existence, materiální zabezpečení a uchování si vlastního druhu rodiny. První čakra je životně důležitý základ a pramen-vitální síly pro vyšší čakry. Poskytuje nám pevnou půdu pod nohama, na které si můžeme stavět náš život. První čakra by měla být v rovnováze se sedmou čakrou, abychom si udrželi svou vnitřní rovnováhu. Pokud čakra je otevřená a harmonicky funguje, zažíváme hluboké spojení se Zemí a jejími tvory, vitalitu, spokojenost,stabilitu a vnitřní sílu.Naopak při zablokování nebo uzavření čakry je tělesná konstrukce slabá a máme málo duševní síly.

Harmonická funkce

Je -li první čakra otevřená s a harmonicky funguje, zažíváte hluboké osobní spojení se Zemí a jejími tvory, spokojenost, vitalitu, stabilní a vnitřní sílu. Cítíte se být zařazeni do přirozeného běhu života. Zažíváte zemi, kde můžeš dostat všeho co je zapotřebí - jídlo, bezpečí, ochranu,.... Tím se otvíráte zemi a vše co se vám dostává přijímáte s vděčností.

Disharmonická funkce

Při jednostranné dominaci nebo chybné funkci této čakry krouží vaše myšlení jen kolem materiálního vlastnictví a jistoty , stejně jako kolem smyslových požitků ... jídla, alkoholu, sexu. To co se vám líbí chcete také vlastnit, aniž by jsi přemýšleli o následcích. Zároveň vám může být velmi zatěžko otevřeně brát i dávat. Máte tendenci se pojistit. Neschopnost něčeho se vzdát je nezřídka vyjádřena ve formě zácpy a tloušťky. V extrémních případech jednáte předrážděně a hněvivě, zuřivě či agresivně. Nesmírné prosazování vlastních přání.

Nedostatečná funkce

Při zablokované nebo uzavřené základní ¨čakře je vaše tělesná konzistence slabá a máte málo duševní i fyzické síly na překonání čehokoliv. Mnoho věcí vám v životě děla starosti. Možná máte také pocit, že ztrácíte půdu pod nohama nebo se cítíte zcela nepřítomeni. Proto vám život připadá jako břímě ne jako život.

Řeč těla:

Základní čakra je umístěna v oblasti křížové kosti, kostrče, konečníku, moč.měchýře, a pohlavního otvoru. Když se někdo necítí bezpečně nebo pociťuje úzkost, je běžné, že si tuto oblast chrání rukama nebo nohama. Obtočené nohy kolem sebe značí hlukokou nejistotu a nedostatek sebedůvěry. Tito lidé mají často obranné postavení, odmítají nové myšlenky, které by jim mohli otřást jejich vratkým životem. Nevyrovnanost také můžete vidět u lidí, kteří nejsou schopni klidně stát nebo posedět. Je to výraz jejich pocitu, že neumějí pevně stát na zemi. také oblasti, kde se v těle nadměrně ukládá tuk, vyjadřuje potřebu ochrany v těchto místech. Velký zadek znamená přání být ochraňován v bezpečí, silné nohy (hlavně u žen) slouží jako zátěž někomu, kdo tu ve skutečnosti nechce být a odráží nejistotu a přecitlivělost.

Nemoci spojené se základní čakrou

Zácpa, hemeroidy, zánět tlustého střeva, průjem, chladné neprokrvené prsty u nohou a rukou, frekvence močení, zánět močového měchýře, osteartóza kyčelního kloubu, ledvinové kameny, hypertenze, hypotenze, impotence, vrozené deformace chodidel.

Jak čistit a harmonizovat první čakru

Pozorováním krvavě rudého vycházejícího nebo zapadajícího slunce.

Účinky zvuků - je vhodná monotónní hudba se silným zdůrazňovaným rytmem.

Účinky barev - aktivuje se jasně svítící červenou barvou

Účinky drahokamů

Achát - podporuje vážnost, pevnost, vyrovnanost, pomáhá rozpouštět záporné emoce a chrání vnitřní podstatu člověka. Probouzí postoj úcty k vlastnímu tělu a působí stavebně na rozmnožovací orgány. Plátek řezaného achátu s jeskyňkou krystalickou uprostřed, poskytuje rostoucímu životu v tobě bezpečí a ochranu.( ať tělesnému nebo duchovnímu). Dodává důvěru, ulehčuje porod.

Hematit - dává pevnost, sílu, působí stavebně na tělo, mobilizuje skryté síly, pomáhá při stavech slabosti a podporuje uzdravování po nemoci.

Krvavý jaspis - zeleno-červený jaspis tě spojuje s elementární silou země. Učí nesobeckosti, skromnosti, posiluje krev, půjčuje vitalitu, stabilitu, trpělivost. Pročišťuje tělo a umožňuje, že si umíme ze síly a klidu vytvořit pocit bezpečí.

Granát - dává životní sílu, vůle, úspěch. Povzbuzuje sexualitu. Pomáhá při nemoci pohlavních orgánů, posiluje krevní oběh.

Červený korál - dodává životní sílu a energii, podporuje tvorbu krve,dává stabilitu a pružnost.

Rubín - energie, harmonie mezi tělesnou a duševní láskou, což přináší nové zážitky, čistí pleť

 

Účinky vůní

Hřebíček - olej hřebíčku pomáhá při uvolňování nahromaděné energie v základní čakře. Podporuje schopnost uvolňovat všechny úzkostně struktury vzniklé z ochrany a bezpečnosti, a otevřít se tak čerstvým energiiím.

Cedr - vůně cedru spojuje se zemitými silami a podstatou přírody, dodává klid a bezpečí

Olej - Harmonizující směs - Přírodní éterický olej

zdroj: neznámý ???

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář