Jdi na obsah Jdi na menu

ECHINACEA - PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKUM

3. 7. 2011

Echinacea (třepatka nachová) je léčivka pocházející původně ze severní Ameriky. Byla používána původním obyvatelstvem na rozličná onemocnění, jedovatá pokousání a zevní rány. Medicínské praxi v USA byla představena v roce 1887 a byla nabízena na různé choroby, počínajíc nachlazením a konče syfilisem. Moderní výzkum započal v 30. letech 20. Století v Německu. Nyní se využívá především k posílení imunitního systému.

 

Echinacea zřejmě podporuje imunitní systém aktivací bílých krvinek. Alkylamidy, kyselina kávová a polysacharidy jsou hlavní skupiny aktivních látek v echinácee, které zvyšují produkci a aktivitu bílých krvinek (makrofágů a lymfocytů). Další studie jsou potřebné, aby se zjistilo, zda a jakým způsobem stimuluje echinacea  imunitní sytém u lidí.

Echinacea možná též zvyšuje produkci interferonů, důležitou část odpovědi organismu na virové infekce. Několik dvojitých slepých studií potvrdilo přínos echinacei při léčbě nachlazení a chřipky.

Nedávné studie naznačují, že echinacea není zřejmě účinná jako prevence a měla by být používána až při nástupu onemocnění.

Co se týče dalších injekcí, výzkumníci v Německu zjistili, že pokud podávají echinaceu injekčně nebo orálně pacientkám společně s medikovaným krémem (ekonazol nitrát) dochází k větší redukci kvasinkové vaginální infekce v porovnání s ženami, které užívají pouze krém.

Doporučení dávkování:

Při vypuknutí nachlazení či chřipky by se mělo užívat 3-4 ml roztoku nebo 300mg v práškové formě (kapsle či tableta) každé dvě hodiny v průběhu prvního dne nemoci. Pak 3x denně po  dobu  7-10 dní.

Vedlejší účinky:

Echinacea je zřídka spojována s nežádoucími účinky při orálním užívání. Podle německé komise E, by lidé neměli užívat echinaceu, pokud mají auto-imunní nemoci, jako je lupus nebo jiné progresivní onemocnění jako např. tuberkulóza, roztroušená skleróza či HIV infekce.

Ti, kteří jsou alergičtí na květiny z rodiny kopretin, nesmí užívat Echinacea. Echinacee by se měli vyhnout i lidé s potvrzenou citlivostí na inulin (vláknina široce zastoupená v ovoci, zelenině a rostlinách).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář