Jdi na obsah Jdi na menu

DRUHÁ ČAKRA - SAKRÁLNÍ

1. 4. 2010

2. čakra leží v oblasti pohlavních orgánů a je ve vzájemném vztahu se sluncem. Když je tato čakra plně aktivovaná, vyzařuje červenou, oranžovou, modrou a fialovou barvu. Této čakře je přidělena oranžová barva, element voda a smyslová funkce chuť. Toto energetické centrum je ve spojení s pohlavními žlázami a kontroluje nejen sexuální, ale i tvůrčí síly a schopnosti.

Zde se setkáváme se zkušeností tekutinového principu, 2. čakra souvisí s hospodařením tekutinami v lidském těle (moč, semeno). Vodní element čistí a tříbí, uvolňuje a odplavuje to, co se jako blokáda staví do cesty živoucímu proudu. V tělesné oblasti se to projevuje jako vylučující funkce ledvin a močového měchýře.

V duchovní úrovni je to symbolizováno uvolněním nahromaděných citů a uspořádáním blokovaných pocitů. Tím se otevíráme novým zážitkům a dojmům, abychom mohli svůj život stále a znovu objevovat a prožívat.

Aspekty 2. čakry se vztahují na sexuální energii, zvlášť na energii plození. Mezi sexuální a životní energií je bezprostřední souvislost, neboť neupjatý a přirozený postoj k sexualitě je v podstatě veselý, optimistický a má v důsledku toto i zesílenou životní energii. Tím je enormně poháněna i životní vůle. Naše mezilidské vztahy, obzvlášť ty k druhému pohlaví, jsou zcela rozhodně ovlivňovány funkcí druhé čakry.

Vyrovnané energie ve 2. čakře ukazují na původnost, kreativitu, na harmonický citový život a na přirozenou smyslnost. Vyrovnané energie se projevují také bohatou fantazií, humorem, optimismem a zesílenou schopností prožívat.

Blokády v sakrální čakře se projevují přestrašeností, přecitlivělostí, pocity viny a vnitřními zábranami, stejně jako frigiditou nebo impotencí, odporem k tělesnému, přehnanou potřebou čistoty s nutkáním k neustálému mytí.

Známkou disharmonické funkce ve 2. čakře jsou mimo to i zábrany a napjatý vztah k druhému pohlaví, nejistota vzhledem k sexuálním silám, přehnaná sexuální fantazie, potlačování pudů. Ukojení vlastních sexuálních potřeb stojí v popředí. Pocity nedostatku něhy a příchylnosti, ve spojitosti s tělesnou blízkostí, jsou vyjádřeny odmítavým, často nevlídným postojem, ačkoliv touha po naplněném sexuálním vztahu hluboko v nitru existuje. Tím jsou omezovány tvůrčí síly, což je vyjádřeno i omezenou radostí ze života. Snížená funkce druhé čakry je patrná na násilném potlačování sexuálních energií, nedostatkem pocitu vlastní hodnoty, strnulými emocemi a chladnými city. Život vypadá bezbarvě a člověka netěší. Nadbytek energie se projeví výbušností, agresivitou a požitkářstvím.

Když tyto dvě nejspodnější čakry plní své funkce pouze omezeně, nemohou se plně rozvinout ani ostatní čakry a jejich energie je blokovaná.

 

Barva : oranžová

Element : voda

Smyslová funkce: chuť

Základní princip: tvořivé rozmnožování bytí

Části těla: hýždě, rozmnožovací orgány, ledviny, močový měchýř, vše tekuté - míza, krev, sperma, trávicí štávy

Vyživuje: střední trakt, ledviny, močově-pohlavní systém

Žlázy - varlata, vaječníky, prostata

Druhá čakra je centrum původních, nefiltrovaných emocí, sexuální energie a tvořivých sil. Je přiřazena elementu vody, ze kterého postává vše živé. Prostřednictvím této čakry máme přístup k oplodňujícím a vstřícným energiiím, které pronikají přírodou. Zažíváme sebe jako část tvořivého procesu, který projevujeme skrze pocity a tvořivého jednání. Tato čakra je považována za sídlo Šakti, ženského aspektu boha, ve formě tvořivé rodící síly. U muže zahrnuje její působnost oblast pohlavních orgánů, které v sobě nesou impuls k tvoření nového života, avšak voda také odplavuje a očištuje to se projeví v oblasti detoxikační a vyměšující. Na úrovni duševní po prožíváme jako uvolnění a odplavení pocitů.

Harmonická funkce

Harmonická funkce se projevuje v přirozeném splývání s proudem života a svými pocity. Jste vůči lidem a hlavně kůli druhému pohlaví přirození a otevření. Sexuální spojení s druhým člověkem je radost a láska v jednom.

Disharmonická funkce

Chybná funkce druhé čakry má svůj původ hlavně v období puberty. Probouzí se sexuální síly vyvolávající nejistotu. Někdy je to, ale také nedostatek něžnosti a tělesné blízkosti v  dětství. Jiný možný následek tohoto přístupu je, že používáte sex jako drogu. To znamená, že jste správně nepoznali tvořivý potenciál těchto sil a použil je nesprávným směrem.

Nedostatečná funkce

Nedostatečná funkce vzniká ve většině případů již v dětství. Možná vám chyběli dotyky, mazlení a něžnosti.  V pubertě jste  deroucí se sexualitu zablokovali, potlačili. Možná to zapříčinila malá sebedůvěra. Toto potlačení má za následek nedostatek sebeúcty, neprůchodnost emocí a sexuální chladnost.

Řeč těla: Rozhodující oblast je křížová čakra. Představuje schopnost tvořit a mít prostor k tvoření. Položení rukou do oblasti podbřišku může být výrazem strachu z citového ranění a nebo odmítnutí. Tyto věci je třeba mít na paměti, když jednáme s někým, jehož řeč těla má vztah ke křížové čakře. Takový člověk potřebuje prostor spojený s nepodmíněnou láskou, aby se mohl plně projevit.

Nemoci spojené s křížovou čakrou:

Dráždivý tračník, menstruační cyklus, premenstruační syndrom,menstr. krvácení, cysty na vaječníkách, endometrióza, nemoci varlat, nemoci prostaty

Jak čistit a harmonizovat čakru

 

Účinky přírody:. Druhou čakru oživuje měsíční světlo, dotyk s čistou, průzračnou vodou i pohled na ni. Měsíc obzvlášť v úplňku, stimuluje pocity. Tiché posezení u čisté vodní hladiny, koupel v ní nebo pár doušků čistého pramene pomáhá očistit tvou duši a osvobodit ji od citových blokád a stresů, aby život mohl zase volně proudit.

Účinky hudby: K aktivování se hodí plynulá hudba, vzbuzující pocit nezkalené životní radosti. Ke zklidnění čakry naslouchejte zpěvu ptáků, zvuku tekoucí vody, vodotrysku, nebo meditační hudbu se zvuky přírody.

Účinky barev: Druhou čakru aktivuje jasná oranžová barva, která zprostředkovává oživující energii. Podporuje sebeúctu a vzbuzuje radost ze smyslových požitků.

Účinky drahokamů:

Karneol: Spojuje tě s krásou a tvořivou silou země. Pomáhá prožívat každý okamžik a posiluje koncentraci.

Měsíční kámen: otvírá vlastní bohatství pocitů. Zbavuje strachu a působí harmonicky na citovou rovnováhu. V tělesné rovině podporuje čištění mízního systému a u žen vyváženost hormonálního hospodářství.

Účinky vůní

Ylang ylang je jedno z nejznámějších afrodiziak. Otvírá se smyslovému vnímání. Jeho sladká vůně dává pocit bezpečí. Nahromaděné a zadržované emoce se rozplynou.

Santal: používá se na zlepšení sexuality. Povzbuzuje fantazii a probouzí radost z činnosti.

zdroj: neznámý???

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář