Jdi na obsah Jdi na menu

KDYŽ PSANÍ LÉČÍ.. VYZKOUŠEJTE TERAPII PSANÍM

27. 3. 2019

Deník je součástí života mnoha lidí. Je to skvělý nástroj pro duševní úlevu a klíčem k poznání sebe sama.


Osobně si píšu deníku a zaznamenávám pravidelně své myšlenky už téměř 30 let. Troufám si tvrdit, že kdyby se mohl papír a tužka proměnit v pilulku, byly by u lidí populárnější než Viagra.. aneb dneska si povíme něco o terapii psaním. Možná i vám může psaní pomoci více, než cokoli jiného.

 

PSÁT NA PAPÍR A NEBO DO PC?

Psát rukou na papír je osobnější. Na druhou stranu pomocí počítačů, internetu a blogů dnes píšou deníky a všemožné jiné záznamy i lidé, kteří by se k tomu jinak asi neodhodlali. Obecně se má za to, že deník – někdy i ten internetový – má obrovský vliv na lidský mozek. Zvyšuje kreativitu, propojuje hemisféry, ujasňuje hodnoty a napomáhá k lehčímu rozhodování nebo plnění cílů – vezměte si třeba obyčejné poznámky o jídelníčku při redukční dietě. 

 

I když si to mnohdy neuvědomujeme, při psaní deníku dochází ke katarzi – prožití vlastního příběhu prostřednictvím někoho jiného než skrze sebe sama –, která následně vede k sebereflexi. Zkrátka když se „vypíšete“ a po nějaké době si zápisky znovu přečtete, měli byste na základě obojího dojít k reálnému pohledu na situaci, kterého většinou v době, kdy problém prožíváte, nejste pod vlivem emocí schopni. Díky deníku tak dostáváte zpětnou vazbu sami od sebe. 

 

Expresivní psaní
Krátkodobě zaměřené psaní má příznivý vliv na lidi, kteří zažili nějakou traumatickou událost. Ukázalo se, že není nutné, aby lidé své tajemství nebo problémy museli sdělovat druhým osobám. Expresivní psaní, ať už probíhá v deníku, notebooku nebo na kusu papíru, má příznivé účinky.


Jeho prostřednictvím lze dosáhnout snížení krevního tlaku, zlepšení imunitní funkce systému, studijních výsledků a byly zaznamenány případy celkového zlepšení životní orientace.

Jak na to? Příprava k zápisu:

Najděte si čas a místo, kde nebudete rušeni, v ideálním případě si vyberte čas na konci svého pracovního dne nebo před spaním.


Slibte si, že budete psát minimálně 15 minut denně,  po dobu nejméně 3 nebo 4 po sobě jdoucích dnů.
Jakmile začnete psát, pište nepřetržitě. Neobtěžujte se pravopisem a opravováním gramatických chyb.
Když už nebudete vědět, o čem psát, nebojte se sepsat stejný příběh v jiné podobě, klidně po dobu 3 až 4 dní pište stále o tom samém.


Pokud vám nejde psát, můžete váš příběh namluvit na diktafon, kterým je už dnes vybaven každý mobilní telefon.
O čem psát:
čeho se obáváte
o vašich snech
o nezdravých způsobech vašeho života
o tom, čemu se vyhýbáte poslední dny, týdny nebo roky
o tom, co jste zažili

Psaní je jen pro vás a o vás. Jakmile dopíšete, sami se rozhodnete, co s textem uděláte. Můžete ho vyhodit, vymazat, spálit, roztrhat, nebo si ho uložit. Cílem je, abyste psali upřímně sami o sobě. Forma a styl psaní není rozhodující, ale spíše se doporučuje psát na klasický papír než do počítače. Když píšete na papír, mívá to mnohem větší emocionální a osobní význam než při ťukání písmenek na klávesnici nebo dotykový displej. 

 

AŤ SE VÁM PSANÍ DAŘÍ!


zdroj inspirace:
https://psychologie.cz/psani-jako-cesta-k-uzdraveni/

http://zeny.e15.cz/clanek/laska-a-vztahy/kdyz-psani-leci-dusi