Jdi na obsah Jdi na menu

TŘETÍ ČAKRA - SOLAR PLEXUS

1. 5. 2010

Třetí čakra - Manipura, nazývaná též čakra solar plexu, čakra sleziny, žaludku, jater, či čakra pupku

Tato čakra se nachází v oblasti solarplexu. Její hlavní význam spočívá v tom, že se skrze ni cítíme spojeni s fyzickým i s éterickým světem. Tato čakra je východ, kterým mohou proudit naše emoce. Je to sídlo podvědomí, osobnosti. Když je plně aktivní, točí se v zelené a červené barvě. Je jí přidělena žlutá barva, element oheň a smyslová funkce vid. Tato čakra je v úzkém vztahu s city a pocity všeho druhu. Má vztah k solárplexu a ztělesňuje harmonizující, spojující element rozumu a intelektu.

V této úrovni se seznamujeme s vlastností roztažení, tepla. Tato čakra je sídlo ohně naší bytosti. Světlo je vlastností ohnivé podstaty a z ní povstává. Síla ohnivého elementu, která je v nás v daném okamžiku, upravuje tady jasnost toho, co právě vidíme. Když se cítíme dobře, vypadá vše světle a zářivě, ale máme-li špatnou náladu, připadá nám vše šedivé a bezbarvé. Rozdíl mezi těmito dvěma náladami je v relativní síle, která v tom okamžiku vychází z třetí čakry.

Tato čakra má co dělat s city ve formě emocí. Ze strachu před emocemi potlačuje člověk své pravé city. Potlačený strach z agresí se projevuje depresemi. Důležitým úkolem 3. čakry je řízení pudů a přání spodních čaker a vědomé využití jejich kreativní energie.

Vyrovnané energie ve 3. čakře se projevují pocitem míru a vnitřní harmonie. Je to vidět na uvolněném, veselém, extrovertním a inteligentním charakteru a ve schopnosti vyjádřit city, ve spontaneitě a v emocionálním teplu. Jednání je potom v souladu s přirozenými životními zákony, z čehož vyplývá vnitřní a vnější bohatství a hojnost. Představy, přání a plány mohou být bez námahy realizovány, neboť energie k tomu potřebné se vyskytují v množství zářícího světla. Člověk téměř magicky přitahuje to, co si přeje. Všechno a každý přináší člověku štěstí, úspěch a blahobyt.

Příznaky disharmonie: člověk má vnitřní touhu ovlivňovat vše podle vlastní mysli, chtěl by vše kontrolovat, mít neomezenou moc. Vystupňovanou aktivitou zkouší člověk zakrýt pocity neklidu, nespokojenosti a frustrace. Panuje i nedostatek vnitřního uvolnění; člověk není schopen povolit a uvolnit se. Touha po obdivu, vnějším bohatství a honba za úspěchem stojí v popředí. A potom, když samotné snažení o povrchnostech nepřináší trvalou spokojenost a ukojení, stává se člověk nesmělým, zkroušeným a všude vidí překážky, které se staví do cesty jeho vlastním přáním.

Svobodnému rozvoji osobnosti bývá často bráněno a bývá omezováno již v dětství, z čehož v člověku vzniká strach ze ztráty uznání okolím. Člověk se chová přizpůsobivě, soustavně hledá uznání, bojí se neobvyklých zkušeností a výzev a pociťuje životní boj jako nesnesitelný. Spontánní ochota k jednání je blokovaná. Pocity nejistoty, nedostatečného sebevědomí a nedůvěry se dostavují ve zvětšené míře.

Blokády jsou psychicky vyjádřeny jako egoistické, mocenské nároky, jako přemrštěná nakupovací a uklízecí mánie, přehnaně prestižní myšlení, chtivost a závist.

Tělesné příznaky jsou mimo jiné žaludeční potíže, potíže dvanácterníku a slinivky břišní, jater a žlučníku.

Barva: žlutá a zlatožlutá

Element: oheň

Smyslová funkce: zrak

Část těla: spodní část zad, trávicí systém, žaludek, játra, slezina, dutina břišní, žlučník, nervový systém

Žláza: slinivka břišní (játra), hrají důležitou roli při zpracování a trávení potravy.

Vyživuje: játra, slezinu, zažívací orgány

Třetí čakra je sídlem emocí - hněvu, strachu, viny, žárlivosti, sobectví, nezdravých tužeb. Je přiřazena elementu ohně, což znamená teplo, energie, aktivita.Čakra přestavuje naše centrum síly. Tudy přijímáme sluneční energii, která kromě toho vyživuje éterické vibrační pole a tím dodává vitalitu také tělu fyzickému a udržuje ho. Třetí čakrou vstupujeme do aktivního vztahu ke třetím lidem. Je to oblast, ze které vychází z našeho těla emoční energie. Odtud, jsou řízeny sympatie a antipatie, schopnost trvalých vazeb a mezilidské vztahy.

Čakra solar-plexu je také v přímém spojení s astrálním vibračním polem, nazývaným také polem přání či žádosti, které jsou nositelem naších emocí. Odpovídající funkci nalezneme na těl. úrovni u jater. Játra ve spolupráci s tráv. systémem analizují přijatou potravu, nepoužitou oddělují a z použitelného získávají užitečné látky, které pak dodávají na příslušná místa. Čakrou vnímáme přímé vibrace ostatních lidí, když citíme hrozící nebezpečí- čakra se stáhne, což je obranný mechanismus. Nenastává to, ale v případě, máme-li hodně světla v sobě, které vytváří kolem nás ochranný obal.

Harmonická funkce

Třetí čakra, když je otevřená a funguje harmonicky, máte v sobě pocit míru, vnitřní harmonie, jste spokojeni s postavením v životě. Můžete být sami se sebou vyrovnáni a zárověň respektujete přání a pocity druhých. Máte v sobě jas, který obklopuje i vaše tělo, chrání vás před negativními vibracemi a vyzařuje do vašeho okolí. Máte-li navíc otevřenu šestou a sedmou čakru, poznáváte, že vše viditelné je složeno z různých vibrací světla. Plní se ti vaše přání, protože jste úzce spjati se silou světla, co si přejete přitahujete jako magnet.

Disharmonická funkce

Při jednostranném vlivu nebo chybné funkci třetí čakry. Všechno má být podle vašeho názoru, chcete ovládat svůj svět, prosazovat svou moc a dobývat. Avšak cítíte, že jsi k tomu hnáni vnitřním neklidem a nespokojeností. Pravděpodobně jste zažili málo uznání a potvrzení sebe sama, proto jsi si nemohli vyvinout skutečnou sebeúctu, která se vám nedostávala a kterou teď hledáš ve vnějším světě. Chybí tu vnitřní uvolněnost, připadá vám těžké vypřahnout a uvolnit se. Také lehce vybuchnete, ve vaší podrážděnosti se projevuje mnoho hněvu, které jste během času spolykali bez dalšího zpracování.

Nedostatečná funkce

S nedostatečnou funkcí třetí čakry se cítíte často bez odvahy a poraženi. Všude vidíte překážky, které se vám stavějí do cesty. V dětství ze strachu, abys neztratii uznání vychovatelů, rodičů, učitelů,,... jste  potlačili své pocity a a spolkli jich víc, než jste dokázali zvládnout. V obtížných situacích máte houpavý strach v žaludku nebo jste nervózní, máte těkavé jednání. Neobvyklé zážitky vám přinášejí strach a neklid.

Řeč těla: solar plexus je čakra, která nejčastěji potřebuje ochranu, protože touto čakrou člověk vnímá změny vibrace v atmosféře, zvlášť pokud se týkají emocí. Ruce překřížené na žaludku mohou znamenat rozvážnost, ale i , že je vám někdo nesympatický. V tomto případě ukazuje na potřebu ochránit se před člověkem.

Nemoci spojené se Solar plexem

Cukrovka, slinivka břišní, zánět slinivky břišní, nemoci jater, žlučové kameny, dvanácterníkový vřed, kýla, jícnový reflux, celiakie (tenké střevo), slezina

Jak očistit a harmonizovat čakru:

Účinky přírody: Sluníčko  koresponduje se světlem, teplem, silou čakry solar-plexu. Pozorování ozářeného pole zralého obilí nebo řepky  dá zážitek hojnosti a odezvu na teplo a sílu Slunce.

Účinky hudby: třetí čakra se aktivuje ohnivými rytmy. K její harmonizaci může být použita orchestrální hudba. Při hypeaktivitě je vhodná každá uvolňující hudba.

Účinky barev: třetí čakru posiluje aktivuje žlutá sluneční barva. Oživuje nervovou činnosta myšlení, podporuje kontakt a výměnu s osotatními lidmi. Zabraňuje pocitu únavy, dává veselost, volnost, uklidňuje duševní problémy a onemocnění.

Účinky polodrahokamů:

Tygří oko - podporuje vnější a vnitřní zrak. Zbystřuje rozum a pomáhá poznat vlastní chyby a těžit z nich.

Jantar - dává teplo, naději, radost, ukazuje jak život realizovat, propůjčuje šťastnou ruku při podnikání. V tělesné rovině očišťuje organizmus, vyrovnává trávicí systém, posiluje a čistí játra.

Topas - zlatožlutý topas tě naplňuje silou slunce, prohlubuje vědomí, bdělost, jasnost, radost živost. Zbavuje zatěžujících pocitů, temných myšlenek, což pomáhá při úzkostech a depresích. Posiluje a podporuje tělesné trávení.

Citrín - poskytuje pohodu, teplo, živost, jistotu a naději, pomáhá zpracovat životní zážitky a integrovat je do osobnosti. Přitahuje vnitřní a vnější hojnost, podporuje tě při ukutečňování cílů. V tělesné rovině podporuje vylučovat jedovaté látky, oživuje nervovou činnost.

Účinky vůní:

Levandule - levandulový olej uklidňuje a uvolňuje hypeaktivitu třetí čakry.

Rozmarýn - rozmarýnový olej je obzvlášť vhodný při nedostatečné funkci třetí čakry, oživuje a povzbuzuje, pomáhá překonávat lenost a podporuje připravenost k jednání

Bergamont - vibrace tohoto oleje, připravovaného z plodů stromu bergamont, v sobě mají mnoho světla. Jeho vůně posiluje životní energie. Dodává sebedůvěru a sebejistotu.

Olej - Směs antiseptických látek - Přírodní éterický olej - viz. shop. Je to již, hotová směs, která se kape do aromalampičky, koupele je přímo vyrobena na odblokování třetí čakry.

zdroj: neznámý???

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

bera - bolesti

29. 4. 2012 20:33

Ahoj mám dotaz .. dost často mě bolívá solar plexus a vubec nevim co to zpusobuje :( ... bolesti jsou občas tak velké že se mi i yatoččí hlava ... neví někdo čím to je a proč se to projevuje ?

katerina - diky

6. 12. 2011 20:54

diky za pekny popis a srozumitelna fakta.)