Jdi na obsah Jdi na menu

THAI CHI

1. 2. 2016

Tai Chi Chuan (Tchaj ťi Quan) čti tchaj ťi čchuan je starodávný styl bojového umění pocházející z Číny. Kromě svých bojových aspektů je Tchaj ťi známo svými unikátními zdravotními účinky, mající své kořeny v tradiční čínské medicíně.

Pomalé a jemné pohyby, které se v Tchaj ťi provádějí, vedou k uvolnění jak svalstva, tak i psychického napětí. Zároveň je to takzvaný měkký styl bojového umění využívající hlavně sílu protivníka a principy jin-jang.

Cvičení Tchaj ťi je vhodné pro všechny věkové kategorie a každému má co dát. Od pevného zdraví až po umění sebeobrany, filozofii nebo životní cestu.

 

Zdravotní účinky: Při správném a pravidelném cvičení Tai chi dochází k mnoha pozitivním důsledkům. Mnoho význačných fyzioterapeutů dnešní doby cvičení Tai chi doporučuje pro své pomaléplynulé a uvědomělé pohyby. Při cvičení Tai chi musíme vnímat tu jednotlivou část našeho těla, sval, či kloub, aby tyto pohyby mohly být užitečné pro náš zdravotní stav.

Správným a pravidelným cvičením Tai chi aktivizujeme svalstvo pánevního dna, tím dosahujeme správného postavení bederní, hrudní a krční páteře a dále ovlivňujeme, zapojujeme a posilujeme ochablé svalstvo celého těla, které má jinak za následek různé bolestivé stavy. Správným cvičením tedy odstraňujeme bolesti celého těla, především zad.

Do jisté míry se dá cvičení Tai chi porovnat s jízdou na kole. Pro jízdní kolo typické šlapání do pedálu nám rozhýbe celý stroj a my se pohybujeme kupředu. Stejná je i síla kruhovitého opakujícího se pohybu v  kyčlích. Sílu buď můžeme použít pro aplikaci jednotlivých forem nebo si ji můžeme uložit do našich ledvin, pomyslného „dynama“, a použít jindy.

Při správném cvičení Tai chi neničíme naše tělo nadměrnou zátěží. Pracujeme pouze s váhou vlastního těla, tudíž přirozenou zátěží a proto si neničíme naše kosti, chrupavky a svaly.

Duchovní účinky: Jak je všeobecně známo, v dnešní době má na zdravotní stav člověka velký vliv jeho psychický stav. Mnoho lidí vyhledává cvičení tai chi pro své duševní zklidnění a zastavení se v  dnešním uspěchaném světě. Pravidelné a vědomé cvičení tai chi odreaguje naši mysl, učí nás koncetraci a výdrži a upevňuje naši vůli.

více na:

tha-chi.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář