Jdi na obsah Jdi na menu

TOXICITA KOBERCŮ A PVC PODLAH

1. 1. 2012

 

Koberce na míru, které pokrývají celou podlahu v místnosti, mají sice dobré tepelno a zvukovo izolační vlastnosti, z hlediska toxických látek jsou však pořádnou bombou. Koberce bývají bohatě ošetřené brómovanými spomalovačemi hoření, perfluórovanými látkami kvůli odolnosti vůči skvrnám, antimikrobiálními látkami, formaldehydem v kobercových lepidlech a pesticidmi proti molům – všechno to se dostáva do vzduchu v místnosti a do našich plic.

 

Kromě toho koberce, havně ty s dlouhými vláknami zachytávají do sebe částečky syntetických vůní, nátěrů, čistících prostředků, alergénů z domácích miláčků a všeho co si doneseme na podrážkách bot anebo nohách.

Kromě těchto „novodobých“ chemikálií, ve starých kobercech byli zjištěné těžké kovy jako je olovo, kadmium, rtuť, polyaromatické uhlovodíky a PCB.

 

Rada:
Když už máte v pokojích koberce, je důležité místnost pravidelně a důsledně větrat a koberec vysávat (ne vysavačem s naplněným odpadním sáčkem).

Když si kupujete nový koberec, je důležité ho před uložením v místnosti pořádně vyvětrat, aby se z něho dostalo co najvíce přidaných chemikálií.


Koberce můžou „nasát“ až 8 krát víc špíny než je jejich váha, proto čím hrubší koberec, tím víc toxínů může obsahovat.


Upřednostňujte koberce z přírodních materiálů, tkané ze starého šatstva, menší koberečky spíš, než koberec pro celou místnost.



 

PODLAHOVÉ KRYTINY Z PVC
Ak máte vo vašej domácnosti koberce od steny po stenu a pod tým podlahu z PVC, máte pod nohami jednu z najtoxickejších kombinácií.


Podlahové krytiny z PVC obsahujú ftaláty, chlórované parafíny a niekedy aj olovo alebo cín v zlúčeninách na stabilizáciu materiálu. Ftaláty, ktoré sa z PVC uvoľňujú do prostredia majú veľmi vážne negatívne účinky na zdravie, preto bolo ich použitie u niektorých výrobkov úplne zakázané (napr. hračky). Viaceré krajiny už urobili opatrenia na obmedzenie alebo vylúčenie používania PVC vo verejných budovách.

Naša rada:
Uprednostňujte prírodné linoleá, drevené podlahy, gumu a ďalšie alternatívy namiesto PVC podláh.

Ak máte podlahu z PVC, vyvarujte sa jej zahrievaniu, kladeniu horúcich predmetov a pravidelne vetrajte.

 

zdroj info: ..neznámý

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář