Jdi na obsah Jdi na menu
 


30 receptů na zavařování drobných plodů

Rybíz, borůvky, ostružiny

http://www.ahaonline.cz/cz/recepty/tipy/28727/30-receptu-na-zavarovani-drobnych-plodu---rybiz,-boruvky,-ostruziny

Autor: (dos)

Vrcholí sezona, kdy zraje rybíz, maliny, borůvky... Brzy k nim přibudou ještě ostružiny a bezinky. Což takhle zkusit je zavařit? Džem, kompot či výborná šťáva se vám budou v zimě hodit. Nebo si rádi pochutnáte na dobrém ovocném víně či likéru. Včera jsme uveřejnili prvních 30 receptů z broskví, meruňek a višní, dnes nabízíme dalších 30 skvělých návodů na zavařování drobných plodů ze zahrádky i z lesa.

Co budete určitě potřebovat:
  1. Na přípravu kompotů – cukr, dobře vymyté sklenice s kvalitním víčkem, speciální zavařovací hrnec nebo velký obyčejný hrnec s teploměrem.
  2. Na džemy a marmelády – želírovací cukr nebo cukr a práškovou směs na přípravu džemů a marmelád (v obchodech je široká nabídka těchto směsí, je vhodné přečíst si návod na obalu a podle toho si vybrat, případně přizpůsobit recepty), kyselinu citronovou (způsobuje, že ovoce nezhnědne a pomáhá při konzervaci), Pomůcku ke konzervování (prášková směs – Petol – chrání ovoce a zeleninu před plísněmi a kvašením), široký mělký kastrol, měchačku, dobře vymyté sklenice s kvalitními víčky, případně mlýnek na ovoce.
  3. Na šťávy, mošty, sirupy… – cukr, mlýnek na ovoce nebo odšťavňovač, čisté lahve s uzávěrem.
5 věcí, na které si dávat pozor:
  1. Ovoce zpracováváme hned po natrhání – zvláště v teplém letním počasí. Pokud není možné okamžité zpracování, uchovávejte ho v chladu a temnu.
  2. Do kompotů používejte výhradně zdravé, pevné ovoce. Do džemů a marmelád lze použít i přezrálé a měkké plody, ne ale nahnilé nebo s plísní.
  3. Všechno nádobí a kuchyňské pomůcky udržujte v maximální čistotě. Pokud džemy či nálevy ochutnáváte, musíte lžíci či měchačku znovu opláchnout. Přítomnost slin totiž způsobuje vyšší kazivost kompotů či marmelád.
  4. Sklenice včetně víček musejí být vždy dobře umyté a suché. Pro marmelády a džemy by měly být nahřáté, aby při nalití horké směsi nepraskly.
  5. Hotové výrobky uchovávejte v chladnu a temnu. Před konzumací je vždy pečlivě zkontrolujte, zda nejsou znehodnocené.
Džem versus marmeláda – jaký je v tom rozdíl?
  • Džem:
    Má rosolovitou konzistenci s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody.
  • Marmeláda:
    Bývá tužší než džem, obsahuje více ovocné dužniny, protože se připravuje z ovocných protlaků.
  • Klevela:
    Je vlastně rozvařené ovoce, lehce zahuštěné cukrem. Je řidší než džem hodí se k pudinkům, do palačinek i k přípravě ovocných pohárů.
  • Povidla:
    Rovněž se připravují rozvařením ovoce, k zahuštění však dochází odpařením vody. Jsou trvanlivější než klevela a používají se jako náplň do buchet a koláčů.
Příprava ovoce před zpracováním
  • Angrešt:
    Stopky odstřiháváme a proplachujeme pod tekoucí vodou. Pokud ho používáme pro marmelády, které se lisují, stopky můžeme ponechat.
  • Bezinky:
    Bobulky otrháme a propláchneme pod tekoucí vodou.
  • Borůvky:
    Přebereme a proplachujeme pod tekoucí vodou.
  • Maliny a ostružiny:
    Jen lehce omyjeme a přebereme, neproplachujeme, aby neztratily šťávu.
  • Rybíz:
    Proplachujeme studenou vodou a teprve pak zbavíme stopek.

Recepty

  1. Angreštový rosol s rybízem
    Na 900 gramů angreštu potřebujeme 600 gramů rybízu, 250 ml vody, 1 kg želírovacího cukru.
    Angrešt a rybíz omyjeme, odstraníme stopky a vložíme do hrnce, kde je rozmačkáme. Podlijeme vodou a uvedeme do varu. Na mírném ohni necháme probublávat asi 30 minut, dokud se ovoce nerozvaří. Výslednou masu dáme do čistého plátěného sáčku, zavěsíme jej nad hrnce a necháme 3 až 4 minuty vykapat. Šťávu odměříme a na každý litr přidáme 1 kg želírovacího cukru. Pak ji pomalu za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, opatrně ji sebereme lžičkou. Nakonec vše přivedeme k prudkému varu, když za 5 až 10 minut šťáva začne rosolovatět, nalijeme ji do teplých sklenic a uzavřeme.
  2. Angreštový kompot
    Na 1 litr nálevu potřebujeme 400 až 500 gramů cukru.
    Vyzrálý, ale tvrdý angrešt opláchneme, zbavíme stopek a zbytků okvětí a naplníme jím sklenice. Setřeseme a zalijeme teplým nálevem. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °C.
  3. Angreštová marmeláda s malinami
    Na 1 kg ovocného protlaku, který připravíme ze stejného množství angreštu a malin, potřebujeme 600 gramů cukru.
    Ovoce přebereme, omyjeme a zbavíme stopek a zbytků okvětí. Po odkapání vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Prolisujeme přes síto nebo umeleme v mlýnku na ovoce. Protlak postupně odpaříme na asi třetinu objemu. Pak přidáme část cukru a vaříme. Po 5 minutách dosypeme zbylý cukr tak, aby se var nepřerušil, za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud marmeláda zrosolovatí. Pak ji nalijeme do nahřátých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
  4. Bezinkové víno
    Na 1 litr bezinek potřebujeme po 2 kusech nového koření, hřebíčku a pepře, ½ balíčku droždí, 1 kilogram cukru a 2 litry vody.
    Čisté plody bezinek dáme do vody a povaříme i kořením asi čtvrt hodiny. Necháme zchladnout, pak přidáme rozdrobené droždí a promícháme. Pak necháme 3 dny kvasit s tím, že jednou denně směs promícháme. Pak přecedíme do láhve, převážeme igelitem nebo celofánem a necháme v klidu a v teple uležet, aby víno mělo „jiskru“ (minimálně měsíc). Pak víno stočíme a uložíme v chladu.
  5. Marmeláda z bezinek
    Na 1 kilogram bobulí černého bezu potřebujeme 1 kilogram cukru, 3 dcl vody a 0,5 gramu kyseliny citronové.
    Zralé plody zbavíme stopek a propláchneme. Necháme okapat a pak umeleme na masovém strojku, osladíme, zalijeme vodou a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Před dokončením přidáme kyselinu citronovou a horkou marmeládu lijeme do vyhřátých sklenic.
  6. Babiččina bezinková povidla
    Na 1 kilogram bezinek potřebujeme 200 gramů cukru, 50 gramů nastrouhaného perníku, 2 až 3 lžičky medu, šťávu z 1 citronu a 2 lžíce rumu.
    Opláchnuté, okapané a stopek zbavené bezinky rozvaříme na kaši, propasírujeme přes cedník a přidáme cukr, perník, med, citronovou šťávu a rum. Vše povaříme, až jsou povidla hustá (nespadnou ze lžíce). Teplé nalijeme do sklenic a sterilujeme 10 až 15 minut při 80 °C.
  7. Bezinkový likér
    Na 2 kilogramy otrhaných bezinek potřebujeme 1 litr vody, 1 kilogram cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 dcl instantní kávy a ½ litru rumu.
    Opláchnuté bobule bezinek dáme do kastrolu, zalijeme vodou a rozvaříme. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme cukr a znovu zahříváme asi 7 až 10 minut, až se cukr rozpustí. Do horké šťávy přilijeme kávu a po vychladnutí promícháme s rumem. Likér nalijeme do lahví a uložíme v chladnu a temnu.
  8. Bezinkový kompot
    Na 1 litr nálevu potřebujeme 600 až 700 gramů cukru.
    Bezinky zbavíme stopek a zbytků okvětí, opláchneme, necháme okapat a naplníme jimi sklenice. Setřeseme a zalijeme teplým nálevem. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °C.
  9. Bezinková šťáva vařená
    Na 1 litr šťávy potřebujeme 2 litry vody, 20 gramů kyseliny citronové, kousek celé vanilky a skořice, několik hřebíčků a 700 gramů pískového cukru.
    Oprané s stopek zbavené bezinky prolisujeme na strojku, šťávu nalijeme do nádoby a přilijeme vodu. Přidáme kyselinu citronovou a koření a zvolna vaříme 10 minut. Pak po částech přisypeme cukr a znovu vaříme 10 minut. Koření vyjmeme, horkou šťávu nalijeme do nahřátých lahví, které uzavřeme a vyskládáme do kbelíku tak, aby byly dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme v temnu a chladnu.
    Tato šťáva se hodí například k ochucování méně výrazných kompotů – třeba z dýně nebo jablek.
  10. Bezinková šťáva lisovaná
    Na 1 kilogram šťávy potřebujeme 1,5 litru vody, 40 gramů kyseliny citronové, 1 kilogram cukru a 1 sáček prášku na konzervování (Petol).
    Zralé bezinky opláchneme, otrháme a prolisujeme ve strojku na ovoce. Šťávu odvážíme a dáme ji do nádoby, kam přidáme převařenou, studenou vodu, kyselinu citronovou a cukr. Za občasného míchání necháme v chladu do druhého dne. Potom přidáme směs na konzervování (Petol), který předtím rozpustíme v trošce šťávy. Znovu šťávu promícháme a nalijeme do lahví, které dobře uzavřeme a uložíme v temnu a chladnu.
  11. Borůvkový džem s broskvemi
    Na 500 gramů borůvek potřebujeme 4 broskve a 250 gramů želírovacího cukru. Můžeme přidat i 0,5 dcl rumu.
    Borůvky propláchneme a prudce povaříme. Broskve ponoříme na několik vteřin do vroucí vody, ihned je přelijeme studenou vodou a oloupeme je. Rozpůlíme, vyjmeme pecky a dužninu nakrájíme na dílky. Přidáme k borůvkám a povaříme. Postupně přidáme cukr, ještě prudce povaříme a přidáme rum. Promícháme a džem nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Sterilujeme cca 25 minut při 85°C.
  12. Opilé borůvky
    Na 500 gramů borůvek potřebujeme 450 gramů cukru, 125 ml vody a 750 ml pálenky.
    Svařte cukr s vodou na sirup. Přebrané, omyté a okapané borůvky vmíchejte do ještě teplého sirupu a nechte vychladnout. Celou směs nalijte do sklenice, přidejte pálenku, uzavřete a nechte několik týdnů rozležet.
  13. Borůvkový kompot
    Na 1 litr nálevu potřebujeme asi 400 gramů cukru.
    Přebrané a opláchnuté borůvky nasypeme do sklenic, zalijeme teplým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85°C.
  14. Borůvkový sirup
    Na 1 kilogram borůvek potřebujeme 1,5 kilogramu cukru a 4 gramy kyseliny citronové.
    Přebrané a omyté borůvky rozmačkáme a ve velké sklenici prosypáváme cukrem. Pak sklenici převážeme a necháme stát v chladnu 2 až 3 dny. Občas borůvky zamícháme (nevadí, když začnou kvasit). Šťávu pak přefiltrujeme přes čistý plátěný pytlík do hrnce, přidáme kyselinu citronovou a rychle zahřejeme na teplotu 85°C. Pak ji hned nalijeme do připravených nahřátých lahví, uzavřeme zátkami a obrátíme dnem vzhůru.
  15. Malinový džem s rybízovým protlakem
    Na 500 gramů malin potřebujeme 500 gramů rybízového protlaku a 800 gramů cukru.
    Očištěné a omyté kuličky rybízu dáme do kastrolu, podlijeme trochou vody a přivedeme rychle k varu. Povaříme pod pokličkou, až změknou. Horký rybíz prolisujeme na sítku. Maliny propláchneme a ¾ dávky také povaříme na několika lžících vody. Přidáme čtvrtinu dávky cukru a prudce vaříme 10 až 15 minut. Po částech přidáme zbytek cukru, rybízový protlak a zbylé maliny. Za stálého míchání počkáme, až džem začne rosolovatět. Pak ho nalijeme do nahřátých skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  16. Malinová klevela
    Na 1 kilogram malin potřebujeme 250 až 300 gramů cukru.
    Přebrané maliny propláchneme, v kastrolu trochu rozmačkáme a za stálého míchání vaříme, až se část tekutiny odpaří. Po chvilce přidáme po částech cukr a ještě povaříme. Klevelu dáme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  17. Malinová šťáva
    Na 1 litr šťávy potřebujeme 650 gramů cukru.
    Zralé maliny rozmačkáme nerez lžící v porcelánové nebo v kameninové nádobě a ponecháme 2 dny v chladu. Třetí den šťávu přecedíme přes čisté plátno a dáme na dva dny do teplejší místnosti zkvasit. Zkvašenou pěnu sebereme, šťávu odměříme a zvolna 6 minut vaříme. Jakmile šťáva přestane pěnit, přidáme potřebné množství cukru a vaříme za stálého míchání dalších 5 minut. Horkou šťávu nalijeme do nahřátých lahví, dobře uzavřeme a uložíme do studena.
  18. Čatní z červeného rybízu
    Na 200 gramů očištěného červeného rybízu potřebujeme 2 středně velké červené cibule, 1 malou červenou papriku, 2 lžíce olivového oleje, 1 čerstvou chilli papričku, 2 stroužky česneku, malý kousek zázvoru, 2 dcl červeného vinného octa140 gramů cukru, 1 lžičku soli a 1 lžičku Koření pěti vůní.
    Oloupanou a nakrájenou cibuli a nakrájenou papriku smícháme s olejem a osmahneme na pánvi asi 5 minut. Do hrnce dáme na malé kousky nakrájenou chilli papričku, česnek a zázvor a zalijeme polovinou octa. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni 3 minuty. Vsypeme osmaženou cibuli s paprikou, přidáme zbylý ocet, cukr, koření a sůl. Uvedeme do varu a necháme probublávat asi 5 minut, aby směs zhoustla. Přisypeme rybíz a vaříme ještě 5 minut. Rybízové kuličky by měly praskat, ale neměly by se rozvařit. Hrnec odstavte, čatní nalijte do nahřátých sklenic, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte v lednici.
  19. Rybíz ve vlastní šťávě
    Opláchnutý a stopek zbavený rybíz necháme okapat. Pak ho nasypeme do sklenic, posypeme vždy lžící cukru a sklenice zavíčkujeme. Sterilujeme 25 minut při 85°C.
  20. Rybíz á la brusinky
    Na 1 kilogram rybízu potřebujeme ¼ litru a ještě 1,5 dcl vody, ¼ litru octa, 650 gramů cukru, kousek skořice a několik hřebíčků.
    Přebraný, otrhaný a odvážený rybíz opláchneme, přelijeme vroucí vodou s octem a scedíme. Do kastrolu odměříme vodu, přidáme cukr, rybíz a koření. Na mírném plameni 10 minut vaříme. Horké dáváme do nahřátých sklenic, které zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  21. Marmeláda z rybízu
    Na 1 kilogram šťávy z rybízu potřebujeme 600 gramů cukru.
    Rybíz (černý, červený, bílý...) propláchneme a prolisujeme ve strojku na ovoce. Šťávu odvážíme, prudce povaříme a po částech přidáváme cukr. Až začne marmeláda rosolovatět, nalijeme ji do nahřátých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
  22. Rybízový kompot se dvěma nálevy
    Na 1 kilogram rybízu potřebujeme ¼ litru vody, ¼ litru octa, 650 gramů cukru, 1,5 dcl vody, 7 hřebíčků a kousek skořice.
    Očištěný rybíz přelijeme nejprve prvním nálevem, který uděláme z vody a octa. Za chvilku scedíme. Do kastrolu odměříme vodu, cukr, koření a přidáme rybíz. Přistavíme na plotnu a vaříme 10 minut. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  23. Rybízová marmeláda s vůní mandlí
    Na 1,2 kilogramu červeného rybízu potřebujeme 1 kilogram želírovacího cukru a 4 lžíce amaretta.
    Rybíz opereme a otrháme. Kuličky nasypeme do síta a propasírujeme. Vzniklou hmotu posypeme želírovacím cukrem a povaříme. Průběžně sbíráme pěnu. Nakonec přilijeme amaretto, marmeládu nalijeme do teplých sklenic a zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  24. Rybízová marmeláda s campari
    Na 900 gramů očištěného a obraného rybízu potřebujeme 1 dcl campari, 1 sáček prášku na džemy a marmelády (Gelfix), 2 sáčky vanilinového cukru a 1 kilogram cukru.
    Očištěný rybíz prolisujeme ve strojku na ovoce. Do čisté šťávy dáme 2 lžíce cukru, které smícháme s práškem na džemy a marmelády (Gelfix) a vanilinovým cukrem, a přidáme campari. Vše vaříme asi jednu minutu a pak přidáme zbylý cukr. Vaříme, až marmeláda zrosolovatí. Pak ji ihned nalijeme do nahřátých sklenic, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme 5 minut stát, pak je otočíme a uschováme v chladnu.
  25. Rosol z černého rybízu za syrova
    Na 1 kilogram šťávy z rybízu potřebujeme 1,5 kilogramu cukru.
    Opraný černý rybíz umeleme v mlýnku na ovoce. Šťávu odvážíme, přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Naplníme do skleniček, zavíčkujeme a uchováme na tmavém chladném místě.
  26. Kvašená rybízová šťáva
    Na 1 kilogram očištěného rybízu potřebujeme 250 gramů cukru.
    Omytý rybíz očistíme od stopek, rozmačkáme a promícháme s cukrem. Necháme ve velké sklenici 4 až 5 dní kvasit na teplém místě. Po vykvašení šťávu přefiltrujeme, přisladíme a asi 6 minut povaříme. Pěnu odstraníme lžící a horkou šťávu nalijeme do horkých lahví. Ty uzavřeme a obrátíme dne vzhůru nebo položíme. Necháme vychladnout.
  27. Babiččino rybízové víno
    Na 1 pětilitrovou sklenici potřebujeme 3 půllitry rybízu (buď jen černý, nebo míchaný s červeným 2:1), 1,25 kilogramu cukru a 2,75 litru vody.
    Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout. Do sklenice dáme omyté a okapané bobule rybízu a přelijeme zchladlým nálevem. Sklenici převážeme celofánem a necháme šest týdnů v teple kvasit. Občas víno zamícháme čistou vařečkou. Po šesti týdnech stočíme do lahví a uskladníme v chladnu.
  28. Ostružinový kompot
    Na litr vody potřebujeme 500 gramů cukru.
    Přebrané a propláchnuté ostružiny necháme pořádně okapat, nasypeme je do sklenic a sklepeme. Zalijeme téměř vařícím nálevem z vody a cukru a sklenice ihned uzavřeme. Sterilujeme 20 až 25 minut při 85°C.
  29. Ostružinová marmeláda s broskvemi
    Na 1 kilogram prolisovaných ostružin potřebujeme ½ kilogramu oloupaných broskví a ½ kilogramu želírovacího cukru.
    Omyté a okapané ostružiny prolisujeme, přidáme oloupané a nakrájené kousky broskví. V hrnci smícháme se želírovacím cukrem a přivedeme k varu. Vaříme dalších 5 minut, odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených nahřátých sklenic. Ty uzavřeme a na 10 minut nechat stát dnem vzhůru.
  30. Ostružinový džem s jablky
    Na 1 kilogram ovocné směsi (půl ostružin a půl jablek) potřebujeme 600 gramů cukru.
    Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Přebrané, omyté a okapané ostružiny přidáme spolu s cukrem s jablečné hmotě. Džem dále vaříme za stálého míchání, až začne rosolovatět. Případnou pěnu odebereme a džem nalijeme do nahřátých sklenic. Rychle zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a uskladníme.
Autor: (dos)