Chlape, mlč aspoň u toho jídla!!
11. 11. 2006
Předpisy a praxe
I když kuchařské zákony oplývají velkou řádkou předpisů a zvyklostí, tak je nejspíš do puntíku dodržovat nebudeme. Pro všechny z nás je čas cenný a ne pokaždé budeme mít chuť na dlouhé stolovací přípravy. Pokud se ale oprostíme od zbytečných společenských rad, dostaneme se k základu dobré úpravy stolu. Poznáme, že správná úprava jídelního stolu záleží pouze na splnění několika požadavků, které nám dává správná životospráva. A když si uvědomíme všechna »proč«, zapamatujeme si i pravidla správného stolování.
Stolečku prostři se!
Nemáme teď na mysli zaplnit ho nejrůznějšími pokrmy, ale obléci ho do »kabátu«. Prostřít na něj ubrus (barevné provedení, se odvíjí od toho, pro jakou příležitost prostíráme), slavností tabuli zdobí většinou čistý bílý ubrus, na Velikonoce a Vánoce bude váš stůl zářit vánočními a velikonočními motivy a na divokou párty zvolíte nejspíš něco ujetého (možná raději pro případ nehod ani neprostřete). Každopádně upravený stůl je čistě prostřený a vše na něm je uspořádané a přehledné.
Pssst! Obědváme!
Taky patříte mezi ty, kteří nepřestanou mlít pantem ani u oběda? Pokud zrovna nechválíte dobře připravenou kachnu na pomerančích, tak vězte, že je to hrozné! Ale i tak, děkuje se až po jídle. Jídelní kecalové někdy opravdu stojí zato. Nejenže vyrušují všechny přítomné, ale občas i prskají malá sousta kolem. A ještě něco. Neblahý dojem má na stolování rovněž hltání a srkání. Nejste přece čuňátka, ale lidé...
Jezte očima!
Nejen chutné by pokrmy měly být, ale i vzhledné. Dejte si proto záležet, aby se strávníci mohli nabažit jídla, ještě než se do něj pustí. Jídlo by mělo být dostatečně ohřáté, proto používejte přikryté mísy. Na vodu se používá chlazený džbánek a voda se do sklenic nalévá až před jídlem.
Šetřete časem!
Ono se ale řekne, kde ho vzít, když v práci nestíhám. Ale uvědomte si, že naházet do sebe polední oběd a zase běžet není pro organismus dvakrát příjemné. Naučte se jíst pomalu a vychutnávat jednotlivá sousta.
Nehody
Jestli se vám budou příbory válet po zemi, tak v restauraci ho jednoduše za vás sebere číšník a přinese nový. V domácím prostředí ho otřete kouskem chleba nebo ubrouskem. Také sousta ze země zvedáme napíchnutím na vidličku a odložíme na kraj talíře. Ušpinit ubrus ve společnosti, polít sousedce novou sukni je někdy opravdu trapné. Nic jiného vám nezbude než se omluvit, ale další kroky nepodnikat. To je věc postižených, kteří buď zachovají sebevládu a nedají najevo rozladění, natož zlost.
A ještě si pamatujte!
- U stolu sedíme zpříma (nikoli jako pravítko), neválíme se po něm a neopíráme se lokty, chodidla jsou pod stolem, kolena držíme u sebe a neohrožujeme sousedy.
- Při čištění zubů párátkem si dáváme ruku před ústa.
- Žvýkačky nelepíme pod stůl, ani pod talíř.
- Mastné prsty otíráme ubrouskem papírovým. Pánové si nikdy nestrkají látkový ubrousek za límec.