Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lov krávy

24. 5. 2007

                                                            Lov krávy

 

  „Tak pro dnešek hotovo“ řekne Matt Dakotovi a Šedému vlkovi. Ti přikývnou.

  „Matte víš, že Víla bude mít potomka?“

  „Ne opravdu? To je nádhera aaa takže to jsem rád.“ Skoro mu vyhrknou slzy do oči. Tak Hnědák, jeho milovaný kůň bude mít hříbátko.

  „Bude to velká událost“ řekne vážně Šedý vlk.

  „Ano to bude. Doufám, že bude zdravé. Jak ji je?“

  „Dává na sebe pozor a už není tak bujná jak na začátku.“

  „Vezmu ji mrkev a zajdu za ní se podívat. Měl jsem Hnědáka velmi rád a to co provedl mu...to je neodpustitelné.“

  „Ano Velký  duch se na něho rozzlobil a nebude chodit. Běž za ní Matte.“ Ten přikývne a odejde do stáje. V bedně jsou vždy nějaké jablka nebo mrkev pro jeho miláčky. Vezme pořádnou mrkev a pak jablko. Jde za dům, kde je ohrada pro těhotné klisny. Podívá se na obyčejnou hnědou klisnu s bílým nosem. Tiše hvízdne a ona vážným krokem k němu přijde. Šťouchne ho svým čumákem.

  „No ano dostaneš dobrotku a víš proč? protože nosíš hříbátko Hnědáka, ale i kdyby to nebylo Hnědáka dostala bys ji. Bude určitě stejně bezvýrazný nebo bezvýrazná jako jeho otec a maminka. Nebo možná bude mít po tobě bílou skvrnu. No tady jen si pochutnej.“ Víla mu jemně sebere jablko z ruky a sní ho. Foukne mu do ruky. Ten ji obejme a ona to trpělivě snese. Za chvilku dostane mrkev. „Dobře, dobře vím, že se chceš projít. Dnes ti zazpívám tvoji oblíbenou. Tak a teď mazej. Musím udělat důležitou věc. No ano máme doma hosta. Já doufám, že tady zůstane hodně dlouho, ale to víš, nevím to určitě.“ S úsměvem se opře o ohradu a dívá jak pomalým klusem odklusá. Oči mu září. Je tak šťastný. Poslední dobou se mu tolik toho přihodilo.

  Od nalezení Zacka je jako na kolotoči a kromě smrti Hnědáka jsou to samé úžasné věci. Má tady někoho o koho může se starat, koho má velmi rád a trochu se zasní a pak ranč a ty peníze... odmítl je, ale nakonec si je rozdělili. A teď musí udělat jednu důležitou věc. Musí zajistit vhodnou stravu pro Zacka. Zamračí se.

  „Zack potřebuje  krávu!“ rozhodným hlasem zašeptá. Musí se Mary zeptat, jestli nějakou mají. Jestli ne bude muset nějakou sehnat. Sundá nohu z ohrady a jde na oběd.

  Vejde dovnitř a uvidí, že skoro všichi tady byli.

 „Mary, byl tady Zack?“

  „Kdepak. Vůbec se tu neukázal. Možná přijde později. A ty Matte co chceš ohledně toho jídleníčku? Potřebuje vykrmit. Je moc hubený.“

  „No doktor Lockwood povídal o mléku, vajíčkách, zelenině. A málo tuku. Nechápu proč. Tady nic takového není a jo málo soli. Tedy ne moc, „opraví se, čelo svraštělé úsilím jak se snaží  vzpomenout na ty všechny instrukce co dostal. „Hodně odpočívat a dobrý vzduch.. to tady má.“

  „Vše máme až na to mléko. To bude taky chtít sýr a podobné věci. Tedy nevím...“

  „No a máme ještě tu krávu? Víš jak babička vždy chtěla teplé mléko před tím než usnua. Říkala, že se ji usíná lépe a dědeček se tomu smál. Co s ní vůbec je?“

  „Víš, že ani nevím? Počkej...“ Vyjde na zápraží, nadechne se a zařve.

  „Simply!“ Jde dovnitř.

  „Hned tu bude. Má přehled co je vše na území ranče.“

  „Že mně to nenapadlo hned. Dám si zatím ten chleba se stakem.“ Nabere si a položí kus masa. Ukousne, když dovnitř vrazí Simply a s ním tři psy.
  „Ven!“ uslyší tak mohutný řev, že se začne dusit. S vytřeštěnýma očima a červený v obličeji, pozoruje jak psi stáhli ocasy a rychle se vytratili.

  „Kolikrát ti mám Simply říkat, že psi do kuchyně nesmějí!“

  „Ale no tak Mary. Jsou to boží neviňátka.“

  „Neviňátka co seberou každé jídlo, které tady je.“Matt se snaží na sebe upozornit, ale ani jeden si z nich ho nevšímá.

  „Mary no tak.“

  „Ne a Matt, Matte je ti něco?“ Ten zoufale ukazuje za sebe. Ti nechápavě ho pozoruji až to svitne Simplymu. Přejde k němu a bouchne do zad. Zvědavě se na něho dívají.

  „Nechali byste mně udusit!“ vyprskne po chvilce, když chytne dech. „Co tak mimo sebe si všímat i dalších věcí?“ Ti pokrčí rameny.

  „Co jsi potřebovala sladká Mary.“Matt se zájmem odloží jídlo.

  „Ty můj sladký trpaslíku, Matt shání krávu. Takže budeš tako hodný a řekneš mu jestli tady ještě je, nebo si ji dali vlci k snídaní?“

  „Matte je na severní pastvině.“ Otočí se zpět. „Pro tebe srdíčko všechno. Jestli budeš něco potřebovat zavolej, ano, kdykoliv. Simply přiběhne!“ Odkráčí a ve dveřích vysekne úklonu. Musel jsem být slepý nebo se tak choval i dřív s očima navrch je pozoruje.

  „Matte je ti něco?“

  „No on a ty.. ehm.. no víš.. ty řeči“ souká ze sebe.

 „Ach jo. Usmyslel si, že si mně vezme. Představ si to. A tak se mi dvoří. Matt dojí a vyjde před dům. Pořád nechápe jak si může... když si představí korpuletní Mary a dalo by se říct staršího vysušeného Simplyho. Ne přeje jim to. On sám je dost divný. Nasedne na Bílou Lucy, která nahradila Hnědáka. Zafrká a otočí se na Matta.

  „Jedeme lovit krávu, Lucy. Jelikož jsem dlouho nic takového nedělal, musíme se spoléhnout na tebe, že si vzpomeneš na to jak jsi byla dobytkářským koněm.“ Ta podezřívavě zafrká. Matt jede na severní pastvinu, když uvidí někoho ležet u pramene. Pobídne Lucy blíž  a pozná Zacka. Vždyť se může nachladit a určitě nic nejedl. Tiše otočí koně a vyrazí k domu. Sebere přikrývku v kuchyni, rychle zabalí chleba s kusem masa a aniž bere zřetel na Mary, která je zmatená jeho chováním a vyrazí z kuchyně jako ohnivá čára. Naskočí na Lucy a pobídne ji k cvalu. Ta nechápe jeho chování o nic moc než Mary, ale klidně se rozeběhne. Zvolní tempo u pramene a seskočí. Tiše se přiblíží k němu. Má chuť ... spí tak sladce, bylo by škoda, ho budit. Vezme deku a přikryje ho.

  „Co to děláš?“ ozve se rozespalý hlas Zacka.

  „Jen jsem přinesl ti přikrývku a jídlo. Mohl by ses nachladit...“

  „Zmiz nebo tě vymáchám v té vodě. Co si myslíš, že děláš? Umím se o sebe postarat sám. Nechci nic od tebe.“ Odhodí vztekle pokrývku.

  „Tvrdohlavý mezku!“

  „A co ti je po tom. Nech mně na pokoji, buď ty dobroty a všímej si někoho jiného. Jsi jen zelenáč, kluk k ničemu a k tomu neschopný.“ Matt zbledne. Dojde mu co chtěl říct a je rád, že to neřekl naplno.

  „Fajn tak tohle si odnes zpět“ strčí mu do ruky pokrývku a jídlo „ a o té neschopnosti si říkej někomu jinému, ty vychrtlý staroušku!“ zasyčí. Vyhoupne se na Lucy pobídne ji. Za chvilku zvolní a chce se podívat  za nim, jestli tam stojí, ale odolá.

  Zack se za ním dívá. „Sakra!“ zakleje. Jen ti přinesl jídlo a pokrývku. Tos na něj musel tak vyjet? si říká cestou k ranči.

  Proč zrovna jsem se musel zamilovat do takového tvrdohlavého berana  a k tomu vzteklého. Nemohl to být někdo, kdo by ho měl taky rád... zatřese hlavou a rozhlédne se po severní pastvině. Tak tady by někde měla být. Podívá se dolu jestli neuvidí nějaké stopy. Dívá se dál a projíždí pastvinou. Tak tamhle se schovává. V křoví. Jako by mrcha věděla co ji čeká. Zašklebí se a procvičí rameno.

 „Tak Lucy ukáž co dovedeš. Spoléhám se na tebe!“ Ta zafrká a přiblíží se k černé krávě. Ta zvedne hlavu a zakoulí očima. „No tak klidek, nic ti nechceme udělat“ šeptá upřeně Matt dívajíc se na krávu. Pobídne koně a kráva vyrazí.

  „Slušná rychlost“ prohodí k Lucy Matt. Kráva běží přímo před sebe. Matt zatočí lasem a mine. Nevěřícně se dívá na spadlé laso. To se mu nestalo dobrých deset let. Umí dokonalé vrhat... utíká. Smotá laso a pobídne Lucy.

  „Přece nás nějaká kráva nedostane, co říkáš Lucy!“ ta  běží, šíjí nataženou za krávou, která sprintuje k lesu, cítíc, že tam bude ve větším bezpečí. Ještě pár kroků  a je tu les. Matt zklamaně vzdychne. Kráva se otočí, těžce oddechujíc až se ji boky zvedají a jazyk má vyplazený. Proč ji to divné zvíře honí? Zajde hluběji do lesa. Matt sesedne z koně  a vezme Lucy za otěže.

  „Zklamalas mně Lucy. Doběhne tě obyčejná kráva.“ Ta ukřivděně zafrká. „Já vím. Měl jsem lépe vrhnout laso. Takže nakonec je to moje chyba, že jsi nedostihla tu černou krávu?“ Odmlčí se. „Myslím, že ji babička nějak říkala, ale jak?“ Jde po stopách krávy. Nakonec na ni nasedne a hledá stopy z koně. Jede už hodinu a jen si myslí, že na obyčejnou krávu má slušnou výdrž.

  „Podívej je na pasece“ zašeptá. Narovná se a připraví si laso. Tentokrát mu neunikne. Pobídne Lucy a hodí lasem. Perfektní hod, když vidí jak laso sklouzne po krku a on ucítí trhnutí a jak letí ze sedla...Neee, když cítí jak je tažen paloukem. Musí se přece zastavit. Pracně otočí hlavu a dívá se jak Lucy klidně stojí. Má jít za nim ne?

  „Lucy ke mně!“ zařve. Lucy se hýbne a jde k němu. Sleduje ho po palouku. Matt se podívá na laso. Křoví. Takže buď kráva nebo zkusí  sní projít přes křoví přivázáný na lase.

  Pustí laso a dívá se jak kráva mizí. Vstane a podívá se na sebe. Lucy ho jemně olízne a slízne stébla trávy. Mary bude zuřit.

  „Lucy tak tentokrát to přehnala. Buď my nebo kráva. A MY to nebudeme kdo prohraje rozumíš. Kráva nebo život. Smáli by se nám v okruhu sto mil, že neumíme chytnout obyčejnou krávu. Jo a už jsem si vzpomněl jak ji říkala babička. Čertovo kvítko. Takže Lucy buď Ty nebo Kvítko. Vyber si!“ Pobídne ji a jde po brázdě v křoví. Nemá rád křoví. Je husté. Uslyší bučení. Cha má ji. Palouk a začne se smát. Dívá se na krávu, která rozzlobeně bučí mezi dvěma stromy do kterých se laso zamotalo a jak tak zřejmě obíhávala tak teď je na krátko a pomalu se škrtí. Přistoupí k ni.

  „Klídek Kvítko. Jen tě hezky odvedeme.“ Ta teskně zabučí. Pomalu rozmotá laso a předtím je pevně uváže k hrušce sedla.

  „Jdeme!“ ta sebou trhne, ale Lucy to vyrovná. Chvilku se přetahují, ale nakonec Lucy vítězí. Matt si posune klobouk a vítězoslavně zavýskne. Má krávu pro Zacka.

  Jde sní dolu na ranč. Uváže ji do stáje. Té se to moc nelíbí, ale nakonec se uklidni zvědava co bude dál. Matt hrdě se dívá na ni jak tam stojí. Oči mu září. Otočí se a odejde na večeři. Snad ji ještě stihne, když si vzpomene na hádku. Pánbůví, jestli tu krávu ještě bude potřebovat.

  „Matte jak to vypadáš?“ vykřikne Mary, spráskne ruce a protočí oči v sloup. Ten jen něco zahučí a sedne si. Cítí na sobě všechny oči. Stočí zrak, kde seděl včera Zack. Tak to dnešní dobrodružství bylo k ničemu.

  „Dobrý večer, Mary, Matte. Mám hlad jako vlk. Neber si to osobně Šedý vlku.“

  „Vlk má hlad vždycky“ klidně odpoví Šedý vlk. Zack si sedne na své místo a podívá se na Matta.

  „Matte nejsi trochu zelený?“

  „Toho si nevšímej. Mary přivedl jsem tu krávu a vzpomněl jsem si jak ji říkala babička. Čertovo kvítko.“ Mary se od plotny otočí.

  „Skvělé, ale dojit ji budeš ty!“

  „Počkej to není...“

  „Já to nebudu dělat. S tím počítej.“

  „No tak Mary co já vím o dojení?“

  „K čemu kráva, Matte?“ Zack zakroutí hlavou.

  „No doktor Lockwod ppovídal, že potřebuješ mléko, tak jsem ji dnes přivedl.“ Všem zacukají koutky úst a Mary se rozesměje, jak všem došlo od čeho je ta zeleň na mattově oblečení.

  „Ta..tak proto.. proto  ta zeleň!“ dostane ze sebe. Simply vyběhne ven a je jen slyšet dávivý zvuk.

  „Mléko je důležité Zacku. Pomůže Vám to!“ Šedý vlk to pronese s vážnou tváři upřeně zírajíc ven z okna. Dakota sevře pevněji vidličku a soustředí se na kytku na stole. Zack se usmívá. Už dlouho se necítil tak dobře. Poprvé nepamatuje se, že by byl ... rodina. Jsou jako rodina. Matt sedí jak hromádka neštěstí a dívá se jak se všichni smějí. Dokonce i Šedý vlk se směje. Není to jasně vidět, ale oči...

  „Mary no tak.“ Zkouší ji uprosit.

  „Ne a je to poslední moje slovo. Simply pojď dovnitř nebo to vyhodím psům!“ Zakřičí z otevřeného okna. Simply přestane podpírat dveře a vejde dovnitř. Sotva pohlédne na zeleného Matta, začne se dusit. Mary se zamračí a Matt divoce zaboří vidličku do masového koláče.

  Dojí za ticha a pak Matt vytáhne harmoniku.

  „Musím zahrát Víle. Bude mít hříbátko Hnědáka. Dobrou noc!“ Zvedne se a jde ke korralu s Vílou. Vyhoupne se na kládu a začne hrát.

  „Chybělo mi to hraní a jeho hlas“ řekne si Zack na verandě, když poslouchá táhlou písničku o koni a jeho daleké cestě. Tiše sejde k ohradě kde sedí Matt a hraje Víle.

  „Promiň mi to odpoledne.“ Matt přestane hrát a klidně se na něho zadívá. Přiloží harmoniku k rtům a začne hrát o jednom Hráči, který nikdy neprohrál.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vau!

(drumy, 16. 6. 2007 23:42)

tak toto je vážně úžas! vau!
znám postavu Doca a nejdřím mi trochu neseděl s tématikou těchto stránek, ale musím se omluvit. Je to fakt skvělé! Tenhle Ranč i ten cyklus Hon mě dost chytl. Fakt GOOD!
Jen tak dál!!!
p.s.:a hlavně rychle;)

^.^

(niorai, 6. 6. 2007 18:30)

hudák Matt ten musel vyzerať...=)))

super

(jun..sss, 26. 5. 2007 18:39)

super díl chudák Matt lovit krávu to asi není nic jednoduchýho

hgfhjgf

(mája, 25. 5. 2007 20:20)

super,jdu na další díl.

haa haa : )

(Chiky, 25. 5. 2007 18:31)

Tak sem se nasmála : )a musim jít číš další díl..Jen tak dál Kvítko ; ) XD Skvělá kravička XD

super

(Leia, 25. 5. 2007 10:36)

skvela povidka. Ale kdyz si predstavim, jak ho ta krava tahala s sebou :D Chudak malej :D

Super

(Kiki, 24. 5. 2007 22:53)

Hele tak tohle byl vazne super dilecek doufam ze bude dalsich takovych moc se mi libi povidky z Ranc little oak ale i ostatni no proste super :)